Rijst wordt suikerriet in Suriname’s Wageningen

15

PARAMARIBO/WAGENINGEN, 20 dec – Als het mee zit verruilt Wageningen, in Nickerie, zijn ooit bloeiende rijstindustrie voor wuivende riethalmen. Duizenden hectaren wil Staatsolie beplanten met het energieke gras. Einddoel is een eigen ethanolproductie. Over ruim een jaar moet al duidelijk worden of Suriname het pad opgaat van de bio-energie.

Net zo lang duurt een studieproject van het bedrijf. De suikerrietvarianten die net in de Wageningse grond zijn gestopt, moeten dan tonen wat ze waard zijn. “Dan weten we welke varianten het best groeien in Suriname en hoeveel suiker en afval ze opleveren”, zegt projectleider Rudolf Elias. De afval gaat naar energieopwekking. Eind 2012 moet een andere studie klaar zijn over het ontwikkelen van ruim twaalfduizend hectare.

Dat is de hoeveelheid grond die het bedrijf heeft opgekocht in Wageningen. Er komt dan ook een plant voor ethanolproductie. Het ethanol is goed te gebruiken bij de gasolineproductie in de raffinaderij te Tout Lui Faut. Het studieproject kost ruim vier miljoen dollar. “En dat brengt ons tot de beste keuze voor de beste vorm van agrarische bewerking, de juiste varianten en de juiste fabriek, zowel voor suiker, ethanol als energie”, aldus Elias.

15 REACTIES

 1. ik blijf moeite hebben met het idee dat voedsel wordt gebruikt als brandstof!!
  Er zijn andere initiatieven.
  Nu wordt ook al op grote schaal mais verbouwd voor hetzelfde doel, terwijl de bevolking hiermee nauwelijks genoeg verdiend om hetzelfde mais te kopen om te eten!!
  Waar gaat het naar toe in de wereld??


  Maak melding

 2. Wel Rudolf Elias, allereerst succes toegewenst met de studies. Het is vooralsnog zeer suggestief om nu al aan te nemen wat de resultaten zullen opleveren. U wilt net als alle anderen werkgelegenheid voor Wageningen en haar bevolking. Hou ons op de hoogte van de ontwikkelingen. We hebben al genoeg dode anamoens gekregen om er duf van te worden. Wageningen verdient het om serieus genomen te worden.


  Maak melding

 3. Goed initiatief. Laten we hopen dat Staats nog jaren voort kan gaan met haar succes zonder daarbij belemmerd te worden door geldwolven en ander gespuis. ( DDB en matie dus)


  Maak melding

 4. Geachte forumleden, wie heeft meer informatie?
  1. Van wie is Wageningen? Grondrechten, eigenaar?
  2. Van wie wordt Wageningen? Grondrechten, eigenaar?
  3. Waarom is Wageningen failliet gegaan?
  4. Gaan we in de toekomst Ethanol/methanol consumeren als voedsel? Rijst verbouwen is afgelopen?

  Ethanol (hydroxyethaan) is alcohol wat wij drinken (borgoe,whisky etc). Methanol (hydroxymethaan) valt onder de familienaam alcoholen maar is giftig (je wordt er blind van).

  5. Worden wij alcoholisten? Is het bedoeld voor export (andere naties alcoholisten laten worden; zoals cocaïne) of worden de machines (Bio-energie) alcoholisten?

  Het levenspeil van de Surinaamse samenleving is op een niveau dat de eerste levensbehoeften zoals voedsel, kleding en woning belangrijker zijn dan alcohol.

  De infrastructuur van Wageningen is klaar en al jaren in gebruik geweest voor rijstproductie en betaalbare voedsel ook voor Surinamers zonder een geblindeerde 3000 pk full-option SUV.

  Waarom Mariënburg niet wederom in productie nemen? Of is die aan Somo weggegeven?

  Surinamers wordt toch een keer wakker en ga niet meedoen met luchtfietserij. Blijf op de grond lopen, dat is veiliger en stabieler.

  Groet vanuit achter de dievenijzers/tralies.


  Maak melding

 5. Gaat de overheid suikerriet planten? Betekent dat er meer ambtenaren moeten komen en heeft men nog niet geleerd van Waterloo en Marienburg. Geen enkel bedrijf van de Overheid is overind gebleven. Waarom kan men niet aan één van de grote bedrijven uit Suriname zulks niet gunnen?. Zij gaan belasting moeten overdragen en zorgen voor werkgelegenheid en er komen geen ambtenaren te pas. Een ezel stoon zich niet twee keer aan dezelfde steen,maar die van Suriname stoten zelfs drie keer aan dezelfde steen.
  Worden jullie toch eens wakker idioten!!

  Khan


  Maak melding

 6. Zijn ze gek geworden in Suriname om suikerriet te gaan planten in plaats van rijst?Er bestaat een grote schaarse op rijst in de wereld rijst is zo duur geworden dat vele arme mensen die gewoon waren elke dag rijst te eten het niet meer kunnen.De wereld heeft eten nodig geen bio-energie,je kunt zonder bio-energie leven maar niet zonder eten.Suriname kijkt te veel naar Brazilie” met zijn grote bio-energie.Gebruik het land voor het eten en doe daardoor een goede bijdrage om te honger te bestrijden in de wereld.


  Maak melding

 7. Opvallend dat de NDP-ers met hun reacties geen inhoudelijke discussie zoeken maar er slechts opuit zijn een sfeer te scheppen.

  #1 blakaboy & bij val van #7 NATIONALIS
  Positief omdat hij in een primaire reactie Staat tenonrechte met DDB associeerd.

  #8 M.Nanhikhan
  Is helemaal de weg kwijt en denkt dat er ambtenaren aangetrokken moeten worden om suikerriet te kappen. Beste man Staats heeft geen ambtenaren in dienst, maar WERKnemers.

  #10 Galatasaray
  Doet het voorkomen alsof de suikerriet de rijstteelt zal verdringen. Maar Galatasaray
  je vergeet dat er nog zoveel grond is die obenut blijft. Ze kunnen best zowel meer rijst als suikerriet verbouwen. Misschien gaat Dhoekie die vele ha domeingrond die hij heeft gestolen dan eindelijk eens gebruiken.


  Maak melding

 8. vergeef het mij, aub, maar ik kan het niet laten deze open deur in te trappen : eerst hadden wij in sme dronken bestuurders, toen kwamen er dronken verkeers-agenten erbij en binnenkort ook nog dronken auto’s ! > ‘ala dem trafiek wil bie soo haai en djammien, djamien…!’


  Maak melding

 9. Overheids bedrijven werden gesticht met de bedoeling dat ze met de tijd overgenomen zouden worden door particulieren.Het zou de werkloosheid verminderen en de overheid hoefde dan ook niet meer mensen in dienst te nemen.Maar de ‘grote investeerders’ werden geweerd omdat er politiek werd bedreven met de bedrijven.En toen deze de lasten van de steeds aangenomen personeel[door de politiek] die betaald moesten niet door de bedrijven gedragen konden worden,moesten ze uiteindelijk ter ziele gaan.Het is een goed gebaar van staatsolie om op Wageningen wat te beginnen.Het infrastructuur is er al.Ik blijf wel hopen dat de productie van alcohol niet voor de binnenlandse markt is.

  Cobie.


  Maak melding

 10. Ik kom net terug van Vakantie. Een goed plan is het zeker.

  Zonnebloemolie 10 srd p fles, bijna E2.50 dus. Geit en schaapvlees 50 srd per kilo. Garnalen 25 srd per kilo. 25 krabboes voor 100 srd. Heel kip 17 srd. Ik vraag me af hoe de bewoners met de laagste inkomens dit nog kunnen betalen.

  Er moet nog veel gebeuren om Suriname een welvarend land te maken, maar het gaat wel de goede kant op. Naast bio ethanol nog vele landbouw produkten, zoals zonnebloem, veevoer, peulvruchten enz.enz.enz. moeten er verbouwd worden.

  We zien wel.


  Maak melding

 11. Suriname moet meer rijst verbouwen. De rijsthandel naar vele vroegere Franse Afrikaanse landen die rijst importeren doen het vandaag via een Frans bedrijf die de rijst uit Thailand en Vietnam laten halen en verder verkopen aan Senegal en Mali.In deze twee landen verbouwt men rijst maar het is lang niet genoeg voor de hele bevolking.Als je de prijs van 1kg rijst ga vergelijken wat deze arme landen vorig jaar betaalden en dit jaar dan zie je dat de prijs met 150% gestegen is.Suriname kan een rijst exporteur worden en daar op goed verdienen.Er bestaat een grote voedsel te kort en deze te kort wordt steeds groter als vele landen aan de bio-energie gaan doen dan blijft er geen land meer over om gewassen te verbouwen voor de mens zich in leven te houden.Europa leeft nog steeds van de import, 60% van al het vis dat men eet komt van buiten Europa.Het vis dat de Nederlandse visser vissen worden voor de kust van Mauritanie” gevangen en dat is 55% van hun hele visvangst.Je kunt nog verder gaan 67% van het eten in Nederland,Duitsland,Oostenrijk en Engeland worden weggegooid.Zij die mij niet geloven wil ik aanraden om na sluiting van deze grote Supermarkt eens gaan kijken hoeveel eten er niet in deze vuilnisbakken liggen en het zijn geen slechte zaken goed eten die op een of andere manier weg moeten dat is onbegrijpelijk.Daarom zeg ik liefs eten dan bio-energie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.