Suriname twijfelt niet over brug Corantijnrivier

12

PARAMARIBO, 18 dec – De aanleg van een brug over de Corantijn is een kwestie van tijd. Of de brug er echt komt is voor president Desiré Bouterse al lang geen vraag meer. Nu buurland Guyana steeds warmer schijnt te lopen, wordt het tijd voor het echte werk. Het Nederlandse Ballast Nedam heeft al een offerte mogen aanbieden.

De offerte wordt nu bestudeerd door Guyana’s staatshoofd Bharat Jagdeo. Dat Guyana Suriname’s soevereiniteit over de Corantijn betwist, is geen belet. “We willen dit probleem op een moderne manier oplossen. Ik vind nog steeds dat de Corantijn van ons is. Maar verder moeten we ons focussen op samenwerking in plaats van spanning”, zegt Bouterse. Jagdeo, had nog een kort onderhoud met Bouterse op de Johan Adolf Pengel luchthaven, na terugkeer van de top in Brazilië.

12 REACTIES

 1. Eigenlijk zou ik deze mening niet moeten openbaren want het laatste wat ik wil is Bouterse en Jagdew als helden de geschiedenis zien ingaan. Deze twee ‘heren’ lijken mij door hun dictatoriale neigingen echter de aangewezen personen om het idee dat ik heb waarheid te doen worden. Het beste dat deze twee ‘grote staatslieden’ zouden kunnen doen voor de wereld als geheel is: “de Tigrie driehoek tot een natuurreservaat maken en als werelderfgoed site laten registreren”. Deze driehoek is namelijk niet van Suriname en ook niet van Guyana (zij hebben het niet gemaakt), de drogredenen die men aanvoert om zijn gelijk te bewijzen zijn alleen een smoes om de ware reden, namelijk hebzucht, te verdoezelen. Als Suriname ter realisatie van deze gedachte de Corantijn rivier een gemeenschappelijke grensrivier moet laten worden dan is dit in mijn ogen slechts een klein offer en ook eerlijk. Jaren geleden heb ik dit al eens op dit forum voorgesteld, toen werd ik door het gros van de Surinamers die reageerden voor vies en vuil uit gescholden. Ik stelde toen ook voor het betwiste Horse Shoe gebied 50 -50 te verdelen, ook daarvoor werd ik voor niet nationalistisch uitgemaakt. De door mij voorgestelde eerlijke verdeling zou achteraf goedkoper zijn en voor Suriname natuurlijk veel gunstiger zijn uitgevallen (volgens mij stelde Jagdew dit ook voor). Hopelijk is men nu in de tijd van de zorgwekkende achteruitgang van de biodiversiteit en het gevaar van de klimaatsverandering, die een bedreiging zijn voor de hele wereld, een beetje verstandiger geworden. Het oude territoriale denken is naar mijn mening achterhaald.


  Maak melding

 2. Bouterse is een bedrieger van zijn eigen volk, het verbaast mij echt hoe (verstandige mensen)in zijn val lopen onbegrijpelijk hij grote bek op de podia over guyana en nu zijn ze goede vrienden ik kan mij nog zijn reactie herinneren bij de uitspraak van het zeerecht tribunaal hoe de ndp van bouterse tekeer gingen naarendorp met bosje voorop tigri moest desnoods met geweld terug worden gepakt nu is guyana de beste vriend van die landverrader Bouterse.


  Maak melding

 3. Wordt het weer zo,n brug als in paramaribo,waar maar een paar schepen met bepaalde hoogte onderdoor kunnen.Ballast nedam kijkt naar het geld en niet naar de infrastructuur van het land.Suriname heeft het altijd over de koloniale tijd,maar deze brug is de koloniale tijd,waarom niet een platte brug met een ophaal in het midden,als staks het binnenland begint te bloeien,fabrieken,grondstoffen enz..


  Maak melding

 4. Sinds Bosje zijn de presidenten van NDP-huize geobsedeerd door bruggen. Bosje heeft de suriname rivier getemd. Bouta keek eerst richting de Marowijne, tot iemand hem vertelde dat de Corantijn nog breder en groter was. Nu wil hij ten koste van alles een brug over de corantijn om het arme Suriname te verbinden met het nog armere Guyana. Nee, voor DDB geen standbeeld na zijn dood op de berm. Hij weet hoe men in suriname met revolutionaire monumenten omgaat (zie het witte misbaksel aan de Heiligeweg). Nee, DDB wil een brug, de grootst mogelijke overspanning van suriname, op zijn naam. Dat is pas onsterfelijkheid. tot het einde der tijden zullen een man en een halve paardekop over de Boutabrug reizen naar en van Guyana. en hij heeft haast, want aan zijn uiterlijk te zien, gaat het niet zo goed met de gezondheid van de baas. 65 jaar en al zijn revo-dringi sweri-maties zijn ziek of al tot stof weder gekeerd. Ballast Nedam (van die zo gehate ex-kolonisator) moet maar snel aan de slag, zodat baas Bouta nog kan meemaken hoe zijn naam voor eeuwig met suriname verbonden zal zijn.


  Maak melding

 5. Alee andere schijnmaneurvres ten spijt. Dit is het wat het vastgeroeste front diaree bezorgt. Ontwikkeling, ontwikkeling en nogmaals ontwikkeling.

  Tweede week van janeiro 2011 starten met de bouw van bogo boga hoso!


  Maak melding

 6. Dat ze dom zijn is alom bekend. De zeerecht tribunaal in Hamburg heeft alleen over de territoriale wateren en de monding van de Corantijnrivier zijn uitspraak gedaan. Dat deze rivier volledig aan Sme behoort is nooit vastgelegd. Als na de bouw van deze brug Guyana suriname aanklaagt bij de VN-Arbitage tribunaal en de helft van de rivier aan Guyana toegewezen wordt, heeft Sme een groot probleem. Guyana meent nog steeds dat de helft van de rivier aan hen toebehoort. Guyana houdt zich nu gedeisd. Als Guyana de helft toegewezen krijgt en bij een conflict eist dat de helft van de brug afgebroken wordt moet Sme niet met mond vol tanden raar zitten opkijken. Hoe dom kan je zijn.


  Maak melding

 7. @gambler

  Het staat vast dat de rivier geheel aan SME behoort, dat is ook impliciet erkent bij het recente conflict over die olievelden op zee.

  Echter wat vreemd is dat DDB dus klakkeloos opgrond van dat feit volledig wil opdraaien voor de kosten van de brug tot aan de oever aan de overkant?? Vreemd want de brug is toch in belang van beide landen. Los van de eigendoms vraag kan dan best een donatie van Guyana gevraagd worden. Dit geeft exact het denk niveau van DDB aan.
  Guyana zal maar wat blij zijn als SME besluit een brug aan te leggen en deze volledig betaald. Baat het niet dan schaad het niet zal men denken.

  Los hiervan is het maar zeer de vraag of deze brug enig voordeel heeft. Wie gaan er van de brug gebruik maken, wat gaat er vervoerd worden? Gaan we onze rijst voortaan via Guyana exporteren? Wat is het effect op de haven in Parbo? Hoe is de kwaliteit van de wegen naar de brug of krijgen we straks een mooie brug zonder aansluitingen?


  Maak melding

 8. Gambler,Guyana wacht rustig af tot de brug af is en verplaatst haar troepen makkelijk tot in Nickerie.Daarom dat Jagdeo zo soepel omgaat met bout.Dan is de hele rivier van de guyanezen.

  Cobie.


  Maak melding

 9. # 8

  Ik ben dezelfde mening toegedaan Cobie.

  De brug is gratis en expansie-politiek kan plaatsvinden.

  De nieuwe grens komt bij de Commewijne te liggen….


  Maak melding

 10. Alles gaat onder in het westen ; de Zon de maan en de sterren. In het westen ga je ten onder Bouterse. Die Guyanezen kunnen jou geen
  vreemde valuta bezorgen. Bouw die brug toch in het oosten waar de zon vandaan komt en dan krijg je nog Euro,s binnen en je verkort de weg naar Europa. Je bent ook dichterbij de raketbasis in Kourou waar onze Surinamers nog werk kunnen vinden(hoogopgeleide)
  Doe mij een lol en bouw die brug in het oosten .!!

  Khan


  Maak melding

 11. Het zijn geen schijnmanoeuvre, maar het laat zien hoe jullie voor gek worden gehouden door een demagoog de precies weet wanneer hij met raciale sentimenten moet aankomen om zo die domme massa als jou te bespelen, nu is het ballast nedam die weer moet komen opdagen een blanke Europeesche bedrijf nu zijn die blanken wel goed. al die zogenaamde armoede van het volk voor de verkiezing zijn allemaal naar de achtergrond verschoven hij heeft zogenaamd de receptie van obama laten schieten om zaken te doen met belangrijke geldschieters wat is tot nu het resultaat? alleen Bouterse en zijn kliek weten het, mijn landgenoten zijn vergeetachtig ze geloven in sprookjes alibaba en zijn veertig rovers.


  Maak melding

 12. Districtscommissaris Roline Samsoedien is geconfronteerd met enorme smokkelpraktijken die plaatsvinden vanuit Nickerie. “Er wordt van alles gesmokkeld uit Suriname naar het buurland Guyana. Behalve brandstof en levensmiddelen worden zelfs bomen omgezaagd en meegesjouwd. Bananen van Surland worden gestolen en weggebracht. Het is verschrikkelijk wat er gaande is”, zegt de dc aan Starnieuws.
  Dit stond vandaag in de krant.
  Het parlement van Suriname is niet gekend in deze. dit is Dictatuur. Er is hier geen spraken van hoor en wederhoor. geen enkele partij is hierin gekend dit is een one men show.
  Suriname heeft hiervoor gekozen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.