Surinaams staatshoofd niet over nacht ijs

25

PARAMARIBO, 18 dec – President Desiré Bouterse ging niet over een nacht ijs bij het overwegen wat te doen met de nu voormalige minister Martinus Sastroredjo. Er is goed nagedacht nadat bekend werd wat er allemaal speelde. Documenten gaven de doorslag als bewijs. Toen was het doek gevallen.

Er was geen ontkomen aan. De kritiek van media en politici komt dan ook niet eerlijk over. “De documenten die ik in handen heb gehad waren duidelijk. Ik heb daarna met de politieke partner (Sastroredjo’s politieke partij, KTPI, red. ) gesproken en heb het verzoek om de minister te ontslaan steeds in overweging genomen”, zegt Bouterse. Uiteindelijk was er geen houden aan. Het was moeilijk vol te houden dat de man onschuldig was.

Zijn argument dat hij niets afwist van de grondaanvraag van zijn vrouw, bleek te zwak. “Wanneer mevrouw Bouterse een nieuwe auto koopt, kan het niet zo zijn dat ik er niets van afweet”, aldus Bouterse. Hij richt zich nu op de vervanging. De KTPI heeft drie kandidaten op het oog: Ricky Kromodihardjo, Danny Amatngali en Iwan Ganga. “Laten we hopen dat de KTPI met een goede kandidaat komt en dat we over zes maanden niet weer een minister hoeven te ontslaan.”

25 REACTIES

 1. Bouta’s opmerking is natuurlijk bedoeld richting onze grote vriend Chan Santhoki….:-)

  Maar goed, ik hoop dat de DNA misschien wetten kan voorstellen die het verbieden dat een minister zich op deze wijze “zelf” wil zegenen.

  Ik snap die vrouw van deze ex-minister helemaal niet. Hoe kan je langs je man gaan en iets wat hem regardeert met een beleidsadviseur bespreken????

  Ik snap die vrouw niet en denk aan het gezegde, dat achter elke sterke man, ook een sterke vrouw zit.

  In dit geval is het duidelijk dat zijn vrouw niet zo sterk was….


  Maak melding

 2. Dit is geen venetiaanregering!!!!!De bewijzen zijn er duidelijk naar ik aanneem.
  Santohki en Jong Tjien Fa hadden een slapende president of hij keek de andere kant op.Dit is cleangovernment!!!!!!!


  Maak melding

 3. Een opvallende wending in het verhaal. Een maand geleden wilden Somo en Soemita dat Sastro vertrok. Knarsetandend hebben ze moeten toezien dat hij bleef. Ruim een maand later gebeurt alsnog wat de heren wilden hebben. Gepasseerd station concludeert Bouta en de verklaring als zijn vrouw een auto wil kopen is het onmogelijk dat hij er niet van af weet. Toen zijn vrouw in nov. wilde dat het schoolhoofd van zijn dochter werd ontslagen….vul maar in. Elders op deze site wordt Sastro voor dom uitgemaakt. Dat vind ik nou van kortzichtigheid getuigen, want iemand als Sastro zou zeker in deze periode extra op zijn tellen passen. De oude vossen zijn slim en die Vlijter is een geslepen Anansi. Mw. Rotsburg herhaalde in haar verweer dat haar man haar gevraagd had dit niet te doen, dom dat ze het dan wel doet, maar die Vlijter liegt breedmondig. Zit hij in het complot van de oude vossen? Doet Bouta precies wat de mannen willen en ontslaat hij Sastro omdat hij niet anders kan? We zullen het nooit weten, want het handje klap van aug. heeft zeker gevolgen gehad. Sastro en Rotsburg moeten zich maar afzonderen van deze smerige zaak. Ik vind hen beiden slachtoffer van een stelletje egoisten. Jammer, Suriname verliest een goede minister. Wie volgt…


  Maak melding

 4. Welke bewijzen. DDB heeft de plicht deze stukken op zijn minst volledig aan de DNA ( coalitie partners en oppositie) te tonen omdat er een algemeen gevoel is dat de stukken frauduleus in elkaar gedraaid zijn. En deze president wil toch niet de geschiedenis in gaan als de man die fraude sanctioneerd?

  Hoewel, wie hem langer kent……


  Maak melding

 5. goeie reactie nr3
  scenario
  sastro werd door twee boeven als een ‘schoothondje’ binnen gehaald.ze merkten algauw dat ‘hun beestje’ in een korte periode in een ‘pitbull’ was veranderd.
  naarstig werd naar oplossing gezocht om ‘hun beestje’ te temmen maar dat lukte niet,dan maar de opperhoofd raadplegen,die kon op het eerste gezicht niet veel doen het is december dus doodschieten is geen goede optie en adviseerde de twee boeven ‘hun beestje’ alvast van een een muilkorf te voorzien. maar een pitbull laat zich niet makkelijk muilkorven. de twee boeven en een gewetenloze gids hebben het voorzien om maar het vrouwtje van ‘hun beestje’ onderdruk te zetten om alsnog de pitbull op de knieen te krijgen en te muilkorven .aangezien de gids een vertrouweling is van het vrouwtje stemde ze in om alsnog de pitbull van een muilkorf te voorzien.einde verhaal! maar pasop! een pitbull kan weer in actie komen met of zonder muilkorf.dus schurken blijf op je hoede.
  sanchez


  Maak melding

 6. Mijnheer Bouterse u had geen andere keus dan de minister te ontslaan.Remember the time,Brunsie met zijn 5 zetels?Hoeveel keus had Vene toen?juist!chantage!Hetzelfde gebeurt nu met u.Somo tak a mang moes gwé!a no joe tak datie!Wees blij dat Bravo zich rustig houdt.Zolang je deze 2 heren te vriende houdt is er niks aan de hand.De vraag is:hoelang?


  Maak melding

 7. Ik vind het jammer voor de ex-minister Sas ik ben ervan overtuigd hij was niet op de hoogte van de handeling, die gepleegd was door zijn partner.Zo gaat de maffia te werk men probeert eerst bij je vriendenkring en je vrouw ik ben honderd procent de man,die hij ziet als beste vriend en adviseur(Vlijter).heeft een grote rol gespeeld bedoelde omgekocht door de Somo bende en hij heeft de vrouw van Sas. omgepraat(your best friend is your worst enemy)De Somo bende kan nu slapen en de heer de Pre-sident Bouterse dat is niet goed te praten,als persoon moet je leren luisteren aaan beide kanten van het verhaal voordat je zo eeen zware beslissing neemt. Je mening als je vrouw een auto koopt, dan weet je dat is de reinste onzin ieder mens heeft een zwakte de heer Vlijter is vriend en vader van die familie hij kent ze door en door geeft toe, dat de Bouterse bende was ook bang voor zijn positie wanneeer hij de beerput open zal breken, dan gaat de Somo-bende terug trekken en je vertrouwt de Brunswijck bende niet, want hij wilt meer machtpositie dat heb je door. meneer Sas. ik wens je veel sterkte in je leven je bent een eerlijke man je weet maar nooit waarom het zo moet gebeuren, maar het zo beter dat je moet vermissen de Somo-bende was alles instaat mocht het niet geslaagd was op die manier.


  Maak melding

 8. de vorige president heeft ook nooit aan de dna nog het volk verteld waarom hij de toemalige min. van R.O.G.B niet heeft ontslagen dit heeft hij dan ook gemerkt bij de verkiezing uitslag nu vind deze zelfde man dat de huidige president dit wel moet, hoewel ik dit ook toejuicht vind ik het jammer dat men met dit geval weer politiek wil bedrijven dit ten koste van de vooruitgang van het land waarom kunnen wij surinamers niet met z,n allen dit land opbouwen in plaats van elkaar de grond in boren? opo kondre mang ung opo sranang grong e kari ung
  soso lobi.


  Maak melding

 9. @Neus

  Kan het niet zijn dat de President het niet kosjer vind dat de minister (iig zijn vrouw) heeft geprobeerd te profiteren van de situatie en de President een krachtig signaal wilde afgeven dat sjoemelen niet wordt getoloreerd?

  In dat geval heeft hij een uitstekend besluit genomen.


  Maak melding

 10. De president heeft al bij zijn aantreden al gesjoemeld met 200miljoen us dollars.En nu moet hoeffie het te veel aan SRD afromen door de us dollar duurder te verkopen[3.20].Maar handhaaft de officiele koers van 2.80.Somo wist dat er geld was in landskas..

  Cobie.


  Maak melding

 11. Allemaal “LULKOEK ” verhaal van Sastroredjo (VUILE LEUGENAAR, BEDRIEGER).
  Heeft deze “KLOOT…) niet zijn eigen vrouw wijs gemaakt om via de beleidsmedewerker de zaken te regelen opdat niemand erachter zou komen. Het is dan ook “GEWELDIG” om dit soort “ZELFVERRIJKERS” te ontmaskeren en niet de kans te geven daartoe.
  Proficiat aan diegenen die dit naar buiten hebben weten te brengen en aan de President die dit soort ‘KLOOTZ…..) de laan uit te sturen.


  Maak melding

 12. @blakaboy
  Hoe verklaar je het feit dat Amafo minister geworden alibux adviseur van bouterse en abrahams gewoon aan mag blijven noem jij dit een goed signaal? en niet vergeten de benoeming van dino bouterse als hoofd van gewapend macht.
  @ lange vene was wel elke dag in het parlement als er geen vragen over worden gesteld kan je ze ook niet beantwoorden.Bouterse komt helemaal niet in het parlement zo democratisch is hij toch?


  Maak melding

 13. @blakaboy

  Blijkbaar vindt de president een moordpartij op 15 burgers minder belangrijk dat een in elkaar gedraaide zaak tegen een minister die geen enkel laakbare, laat staan strafbare, handeling heeft verricht.

  Kom je soms uit het binnenland van Zimbabwe?


  Maak melding

 14. @Neus nr 14

  Amafo had haar “straf” al gekregen.
  Abrahams heeft niks stafbaars gedaan.

  Je gaat niet in op mijn vraag, maar probeert andere voorbeelden erbij te halen.

  Sastroredjo is ontslagen doordat zijn vrouw gezwicht is voor de woorden van Vlijter en aangezien zowel de KTPI als PL deze minister niet lustten, heeft de President een politiek besluit genomen.

  Het zou mooi zijn, als de DNA wetgeving zou aannemen (wellicht in de anti-corruptie wet) die de constructies die nu naar boven komen, maar al jaren publiek geheim zijn zoals het oprichten van een BV, het naar voren schuiven van vrouw of kinderen (weet je nog, groot stuk grond ad Anton Dragtenweg is op naam van kinderen Somohardjo) zou verbieden.

  Ik heb de hoop de de President dit vanwege principiele redenen gedaan heeft en vind dat vooralsnog een uitstekend bewijs.

  Het moet ook een signaal zijn richting andere ministers die zich met dit soort praktijken bezighouden.


  Maak melding

 15. In DWT van zaterdag 18/12 staat in de rubriek Mens en Maatschappij een artikel waarin Sastro ons een kijkje in de keuken van KTPI gunt. Het is moeite waard. Vele reacties zowel op andere sites als hierboven en hebben onafhankelijk van elkaar al aangegeven wat ook ik vermoedde. KTPI en LP willen stromannetjes op centrale posten hebben. Sastro hield ook het gedrag van de KTPI en LP tegen het licht en dat is ” Not Done !” Bouterse heeft beide nodig. The deal is sealed, Sastro over and out!


  Maak melding

 16. @Neus nr 15

  Geloof mij, hij vind ze allebei belangrijk. We moeten niet proberen de ene misdaad af te zetten tegen de andere want dan begeven we ons op glad ijs.

  Ik heb ben van Afrikaans komaf ja, kan jij mij de relevantie daarvan voor deze discussie eens vertellen?


  Maak melding

 17. @10 blakaboy

  Alles kan, misschien valt morgen de hemel naar beneden. Maar het gaat hier om “WAT MOET.

  DDB moet het ontslag gemotiveerd in de DNA verdedigen en de stukken opgrond waarvan de beslissing genomen is aan de DNA ter inzage geven.
  Het verhaal da nu de ronde doet is dat de vriendin wel een aanvraag heeft ingediend maar dat de landkaart voor 8000 ha verband houd met een geheel andere aanvraag.
  Misschien heeft ze gewoon jaren terug een aanvraag gedaan voor de kavel die zij en haar familie al tientalle jaren bewonen. Niemand die de echte feiten tot dusve onder ogen heeft gezien.


  Maak melding

 18. @Neus

  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/video/254/

  Volgens mijn normen en waarden is dit al genoeg om een minister naar huis te mogen sturen.

  Het enige wat er nu dus (in jouw optiek) nog moet gebeuren, is vaststellen of daar de juiste route voor afgelegd is (via de DNA).

  Het lijkt mij, dat de DNA dit dan van de President zal vragen. Wat dat betreft ben ik niet bekend met zulke procedurele zaakjes. Wat voor mij telt, is het eindresultaat, dat de minister vertrokken is nadat zijn eigen vrouw een aanvraag voor grond heeft ingediend.

  Wie mij kent, weet ook dat ik altijd heb lopen schoppen tegen zulke zaken, die schering en inslag waren tijdens bewind van Venetiaan (Somohardjo en Jong Tjien Fa) en ik hartstikke blij ben dat er nu een frisse wind waait in de Surinaamse politiek.


  Maak melding

 19. Waarom kon Sastro niet gehandhaaft worden?De president is toch geen haar beter?Die zet ons over de hele wereld voor schut.Sastro is alleen thuis even gewankeld.Het is bij Sastro als het waar is bij een voornemen gebleven.Bout wordt overal gezocht.Geen enkel land die hem op hun grondgebied wil.

  Cobie.


  Maak melding

 20. @blakaboy

  Nogal hypokriet.
  -1- Deze casus.
  De grond is aangevraagd door de vrouw, het is onduidelijk om welk perceel en hoeveelgrond het ging en de aanvraag is nog geen eens goedgekeurd, sterker nog hij heeft al aangegeven dat de aanvraag nooit of te nimmer goedgekeurd zou worden en zelfs al voor dat het zijn buro bereikte afgewezen zou worden als er 8000 ha tuinbouw grond wordt aangevraagd.

  -2- De andere ministers, adviseurs, etc.
  Daar stikt het van bewezen criminelen en een heel groot deel is momenteel in de rechtzaak van de laatste 2 eeuwen verwikkeld.
  Zijn die wel behoorlijk?
  Dhoekie, Bruns, Somo, Abrahams, etc. bezitten ook tig percelen domeingrond van vele 100-de ha die zij ongebruikt laten.

  Is dat wel maatschappelijk?

  De President, ministers en DNA leden zijn er om gaten in de wetgeving te dichten, niet om er maximaal van te profiteren.
  De President, ministers en DNA leden zijn er om te werken en te sturen. Niet om als achterbakse moesjes leugens en andere walgelijke tories te verspreiden.

  Alleen egoistiese asoos kunnen waardering opbrengen voor deze regering.


  Maak melding

 21. hahahahaaa wat een joke een ndp-er die het over normen en waarden heeft, geef mij een grote break,principe en bouterse gaat nooit samen.
  Ik zag een foto van een delegatie die naar china gaat om les te krijgen hoe het communisme werkt een partij die een grote smoel heeft over de democratie de reisleider is niemand minder dan henk herrenberg ja dames en heren al deze oude schurken van vroeger zijn uit hun hol gekropen ze staan weer op de podium dit zijn de vrienden van bouterse de zelfde groep schurken die mijn geliefde land kapot hebben gemaakt,ze zijn weer opgestaan om suriname weer de vernieling in te helpen. ik vraag mij af of dit de afspraak was voor de verkiezing met de kiezers die nu gewoon links worden gelaten. tot nu toe zijn geen enkele beloftes na gekomen reizen en nog eens reizen het was jarenlang onmogelijk om hun poten in het buitenland te zetten nu is het hek van de dam en maar klagen dat er geen geld is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.