Meer economische samenwerking Suriname, Brazilië

11

PARAMARIBO, 18 dec – Suriname en Brazilië willen vooral op economisch gebied de banden versterken. Dit is overeengekomen tijdens het eendaagse bezoek van president Desiré Bouterse aan de zuiderburen. De samenwerking betreft vooral productie van bio-energie en agrarische ontwikkeling. Brasilia is bereid technische hulp en kennis ter beschikking te stellen.

Die hulp moet al volgend jaar op gang komen. Ook onderwijs komt goed aan bod. Vooral de studiebeurzen voor Surinaamse studenten zijn gewaarborgd. De twee landen willen ook de nauwer samenwerken bij de aanpak van de illegale goudwinning in Suriname. Tienduizenden Brazilianen zijn op een of andere manier betrokken bij deze lucratieve activiteit. Suriname wil zijn milieu beschermen en meer verdienen. Ook moet meer greep komen op de binnenkomst van de Brazilianen.

11 REACTIES

 1. Het zou fijn zijn als we ook zouden weten wat die samenwerking precies inhoudt, bijv. bij de ordening van de goudsector. Blijven er daardoor meer of juist minder illegale Brazilianen? Het komt toch een beetje vreemd over, er is een probleem met illegale Brazilianen en de regering laat de oplossing van dat probleem over aan… Brazilie…


  Maak melding

 2. Commitment,
  Wordt wijs. Die Brasileiros zijn een miljoenen bevolking. Vertel aan mij wat jij als kleine gemeenschap doet als die gasten bij bosjes de Amazone oversteken richting Atlantische oceaan?

  Letterlijk niets kun je uitrichten. Het beste kun je die zaak bespreekbaar maken.

  In het Noord-/Oosten van Brazilie weten ze niet eens van het bestaan van Suriname en de Guyanas.

  Hooguit gehoord over Vensuela en of Columbia.


  Maak melding

 3. wanneer wordt jij wijs Pinto? ik denk nooit, waar is jou grote waffel van een half jaartje geleden chinezen brazilianen moesten weg uit suriname nu doet jou baas zaken met Guyana zonder één woord te zeggen over Tigrie hij gaat naar braziel en zegt niets over die illegalen die onze natuur vernietigen, pinto jij bent een
  RUND.


  Maak melding

 4. Blablabla…….blabla.
  Elke keer als er op politiek niveau contact is met de brazilianen wordt er gesproken over samenwerking en hulp.
  En dat is bijna elk jaar weer het geval.
  Het enige dat we tot nog toe aan hulp(?) zien zijn de tienduizenden braziliaanse goudzoekers en hoeren die je overal in ons land tegen kom.


  Maak melding

 5. Het is in mijn ogen al decennia de meest logische keuze dat SME zich gaat focussen op regionale mogelijkheden/ontwikkelingen.
  Dit is wereldwijd (EU / (USA/CANADA/Mexico)/ Azië) het geval.

  Start vanuit de regio mogelijkheid/ ontwikkeling en dan als groep verder naar buiten.

  Waarom gaat SME zich vermoeien met landbouwproducten naar Europa(met alle concurrentie uit Azië) terwijl de regio eilanden schreeuwen om de producten?

  Brazilië de enige en echte MOTOR van zuidamerika zal de spil zijn qua mogelijkheden/bevolkingsgrootte van de zuidamerikaanse regio.

  Mogelijkheden te over voor alle omliggende landen om daar hun voordeel mee te doen.

  Ik weet niet wat de beweegredenen zijn te kiezen voor eerst een brug over de Corantijn ipv de Marowijne, hoewel Guyna meer inwoners telt dan Frans Guyana en Guyana een zelfstandig land is, maar hoop/neem aan dat de economische haalbaarheid onderzocht is.

  Ontsluiting oost/west , noord/zuid is uiteraard van harte welkom, dus laat ons positief gestemd zijn, maar wel bedachtzaam te werk gaan.

  Los van alle negatieve geludien die sommigen ventileren, ben ik van mening dat men het nieuwe team de ruimte moet gunnen ook van hun fouten te leren.

  Anderen hebben meer dan een decennia de tijd gehad, dus na de gemaakte keuze van het volk even afwachten welke belofte men nu wel/of niet kan waarmaken.

  **** SURINAME VOORWAARTS ****


  Maak melding

 6. We zullen zien wat dit alles in de praktijk betekend,Bouterse geeft altijd een geweldige voorstelling van zaken daar is hij heel erg goed in, luchtballon de lucht in laten daar is hij meester in hij doet dat alleen waar hij geen tegen vragen krijgt en geen verantwoording hoeft af te leggen, de journalisten in suriname doen hun huiswerk niet goed vindt ik, als je ziet hoe politici de kans krijgen om de grootste onzin te balken zonder enige kritische vragen.Heeft één journalist gevraagd om inzage te krijgen in de overeenkomsten die worden gesloten met het buitenland nee niemand iedereen moet het doen met die verhalen van bouterse, zelf het parlement de controlerende macht is in suriname staat buitenspel juf jenny wordt in niets gekend noemen jullie dit democratie? ik noem het Boutacratie.


  Maak melding

 7. Wil Brazilie” dat de illegale werkzaamheden in de Goudmijnen legaal worden in ruil voor Studie mogelijkheden voor Surinaamse studenten in Brazilie”.Wat de bio-energie aan gaat worden in Brazilie” grote arealen kaal gemaakt voor het aanplanten van suikerriet voor het herstellen van ethanol.Vervolgens de rapporten van het WWF wordt het grootste deel van afwerkingen van bossen en dat is 80 procent illegaal afgewerkt.De regering van de nu aftredende president heeft er grote moeite gehad met deze illegale afwerkingen en was gedwongen eenheden van het leger in te schakelen om deze criminaliteit meester te worden.Het samen werken moet niet betekenen dat deze burgers de rijkdommen van het land weg dragen zonder er iets voor te geven zelf zouden de Brazilianen de Surinamers niet in hun land het zelfde laten doen.


  Maak melding

 8. @Commitment

  Blijkbaar heeft de President besloten dat onderdanen van een bevriende natie, met respect behandeld moeten worden gezien de onduidelijke situatie in het binnenland.

  We kunnen onze eigen mensen niet eens verbieden bepaalde gebieden te betreden, laat staan dus de Brazilianen.

  Vandaar dat er een voorzichtige poging wordt ondernomen om dit probleem aan de kaak te stellen.

  Maar simpelweg alle Brazilianen deporteren, zal niks oplossen omdat Suriname bijvoorbeeld haar grenzen niet kan bewaken. Om het nog scherper te stellen voor je, zelfs Frans-Guyana kan haar grenzen niet bewaken en heeft ook last vd Garimpeiros.

  Hopelijk lukt het Suriname tezamen met Brazilië en Frans-Guyana hier paal en perk aan te stellen. Ik betwijfel het, want een grotendeels armoedige bevolking, die een uitzichtloos bestaan hebben en die de roep van el Dorado niet gaan kunnen weerstaan (wie wil niet rijk worden?), is gewoon een explosieve situatie.

  Een oplossing ligt niet makkelijk voor de hand, vandaar dat we de regering moeten ondersteunen in de voorzichtige stappen die ze zetten om dit aan te pakken.

  Misschien moeten we hopen dat de wereld economie helemaal opkrabbelt dat de goudprijs weer spectaculair daalt, maar zou alleen wishful thinking zijn aangezien geen enkele indicatoren op zo’n scenario wijzen.


  Maak melding

 9. Suriname, laat alles leeg plunderen! Bouta wat kan het jou nou schelen! over 4,5 jaren ben je toch weg( ik hoop eerder, liever nu als straks).Laat de puinhoop achter voor de regeerders.

  10.000 illegalen zijn betrokken bij de Goud zoekerij.

  Stel 2 kilo per illegaal per maand!! is het goed als ik zeg 10.000 X 2= 20.000kg per maand? Wat kost een kilo ook alweer??
  Weet iemand waar deze goud naar toe gaan?

  Bouta heeft nieteens controle over hem zelf, laatstaan de Brazilianen of anders!


  Maak melding

 10. Iedereen is pembadotie vergeten in para…een volledig ingerichte fabriek met hulp van brazielie bestaat vandaag niet meer.Het was een trotse bezit destijds voor suriname olv D D B.Waar allerlei producten gemaakt werden.Kan iemand mij uitleggen wat ermee gebeurd is…GR ..Shaktie


  Maak melding

 11. Alweer zo’n toverfee.

  Bio industrie en agrarische ontwikkeling in ons land gecreerd met techn. hulp en kennis uit Brazilie. OK, Sur. wil haar milieu beschermen, maar studenten krijgen braziliaanse beurzen, dus wat wil je nog meer? Brazilie heeft het beloofd en vol verwachting kloppen de harten van de sur. regering.

  Nu de grote MAAR: wat doen we met de goudzoekers/illegalen die ons land naar de verdoemenis helpen? Brazilie vraagt ahw. een gedoogbeleid door Sur., want bovenstaande wordt mogelijk in ruil voor ’t gedogen van hun illegale goudzoekers. Wie maakt de balans op van dit alles?

  Nergens lees ik hoe de goudzoekers zullen worden aangepakt (Commitment goed gezien), deze groepen schijnen het binnenland beter te kennen dan menige Surinamer. Hoogstwaarschijnlijk kiest de regering voor gedogen al hoop ik van niet, want al de beloftes van toverfee Brasil zijn harde munten op de begroting van Sur.

  Dan offer je het onbekende goud voorlopig maar op. De binnenlanden lijken voor elk wat wils. De Marrons willen wat hen beloofd is nu uitgekeerd zien en Bouterse wil scoren met simpele projecten en een verbindingsader met Brazilie. Een kinderhand is gauw gevuld. Geef Indonesiers en Chinezen de houtsector en wat er van overblijft en de kuststreek lijkt een welvarende koers op te gaan. Voor de oplettende burger worden de eerste tekenen van een Woestijn in ons binnenland dan langzaam zichtbaar.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.