Suriname laat zich niet opnieuw koloniseren

16

PARAMARIBO, 15 dec – Suriname laat zich niet opnieuw koloniseren. Dit zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. Vrees voor kolonisatie door Brazilië is dan ook niet gerechtvaardigd. Als Brazilië nadrukkelijker bij Surinaamse projecten betrokken is, komt het door het eigen buitenlands beleid. Het is een bewuste keus.

De relaties met landen op het eigen continent verdienen prioriteit. Het betekent niet dat de ene meester voor de andere wordt ingeruild. Anderszins is er ook vanuit Brazilië de ambitie niet. “Van elke natuurlijke hulpbron die wij hebben, heeft Brazilië er honderd maal zoveel. Er is daar geen enkele behoefte”, zegt Lackin. Suriname wil niet alleen meer economische en andere samenwerking. Er komt ook een weg naar Brazilië.

16 REACTIES

 1. Wel dan, we krijgen geen nieuwe kolonisator. Volgens mij waren we al pakweg 35 jaar onafhankelijk, maar ja. Lackin vindt het nodig ons bovenstaande op het hart te drukken. Bedankt.

  De tijden van de Conquistadores zijn voorbij. Guyana pakt gerust een stukje van Suriname af en doet alsof zijn neus bloedt, maar voor Brazilie hebben we niets te vrezen. Zij hebben van alles meer. Vandaar dat zij zich massaal storten op de goudwinning in Sur. Ongelooflijk. Ik zal maar zwijgen over de Chinezen. Wel ja, die komen met toestemming, dat mag dan wel weer…

  Lackin, gaat je wekker nog niet af?


  Maak melding

 2. De Braziliaanse economie is gebaad bij een Noordelijke zeehaven. Paramaribo kan de “”rotterdam”” worden van het zuidamerikaanse achterland. Dat heeft deze regering goed gezien. Dit is het beste wat de Surinaamse economie kan overkomen.Als we te lang dralen pikt Guyana de positie in en hebben we weer het nakijken. Wat echter als eerst moet gebeuren is het politieke bestel op de schop doen. Politieke partijen die op etnische basis gebaseerd zijn gewoon verbieden. Weg met NPS, VHP, Bep, KTPI, Pendawalima enz enz. Wie zich niet opo de eerste plaats Surinamer voelt mag vertrekken.
  Oja, Ere wie Ere toekomt..Desi Bouterse, bedankt voor staatsolie..


  Maak melding

 3. Minister Lackin u ben nu in Brazilie praat met de Regering daar om Surinamers te leren hoe ze graansoorten (mais) en sinasappels om sap te maken voor de wereldmarkt of de buurlanden.Vooral mango’s 2 mango’s zijn even duur als 1 liter brandstof.En die productie levert duizenden banen op voor werklozen,vooral vrouwen.De weg naar Brazilie moet ook een treinspoor krijgen dan kan je meer vervoeren i.p.v. een vrachtwagen.


  Maak melding

 4. wacht maar tot China zijn geld terugvraagt!!
  Kijken of Suriname dan nog iets te vertellen heeft! Loopt dan waarschijnlijk aan de leiband van deze royale geldverstrekker.
  Maar dan is de huidige regering allang passé.


  Maak melding

 5. Retoriek om het volk bang te maken hebben ze in de jaren 80 ook geprobeerd deze criminele bende die nu aan de macht is in suriname. ze hebben twee talen een podium taal en één achter de scherm die podium taal is voor ezels als pinto en de bezoekers van ocer. laten wij één ding niet vergeten brazilie en amerika en europa zijn twee handen op één buik.


  Maak melding

 6. Zij die met de Chinezen in zee gaan weten dat de Chinezen vlug handelen een project die jaren onderhandeling door de Worldbank nodig heeft worden door de Chinezen in gezegd 6 maanden onderhandeld.Ik citeer hier een artikel uit het tijdschrift die de “African Business”heet over Ghana geschreven in het Engels.The Ghanaian government has announced that it will use a large slice of its well publicised jumbo Chinese loan to finance road upgrades.China`s Exim Bank will provide2.85bn dollars for road modernisation as part of its 9.87bn dollars loan to Ghana,while the Chinese Development Bank has agreed a separate 3bn dollars loan for oil,gas and agricultural development.Deze leningen van de Chinezen zouden onmogelijk zijn voor Ghana van het westen te krijgen met goede voorwaarden.Daarom zeg ik Suriname moet de zaken goed bekijken met wie ze in zee gaan.


  Maak melding

 7. # 5 KOBBIE

  Ik zou het geweldig vinden als Brazilie dat gewoon zou doen. Maar het is toch bekend dat landen niets gratis doen? Wat stelt Sur. dan hier tegenover? We hebben niet de apparatuur, kennis of het geld om dit te realiseren. Ik bedoel niet op grote schaal. Hoe zie jij dat? Wat gaat dit ons kosten? De Fiso en AZ zijn nog niet geregeld. Brazilie gaat het echt niet gratis doen. We zullen de “piper” moeten betalen. Wie gaat die weg dan betalen? Brazilie? Dan is het zeker om al onze grondstoffen weg te dragen. Je hoort te vaak dat we zoveel grondstoffen hebben. Sur. is nr. zoveel op de wereldranglijst. Maar als je daarmee begint, kom je aan de longen van de wereld. Dat heb ik liever niet. Dus nogmaals, hoe gaat Sur. Brazilie betalen?


  Maak melding

 8. chinezen,brazilianen,cubanen…enz..je zult altijd hulp nodig hebben.Maar in god,s naam zet goed op papier,hoe en wat .Niet dat achteraf s.u. in de problemen komt.


  Maak melding

 9. Tegen de tijd dat er aan China hetaald moet worden,heeft bout allang de pijp aan Maarten gegeven en onze kinderen praten vloeiend chinees en staan achttien uren aan de productie lijn.Ook heeft China wat rakketten met kernkoppen hier staan om zich te verdedigen tegen Taiwan.Hoezo kolonie…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.