Staatsolie snoert Surinaams staatshoofd de mond

38

PARAMARIBO, 15 dec – President Desiré Bouterse mocht het woord niet voeren tijdens de recente plechtigheid rond dertig jaar Staatolie. Die indruk bestaat in elk geval op het presidentieel kabinet. Daarom ook dat geen enkele regeringsfunctionaris de plechtigheid bijwoonde. Er zou opzet in het spel zijn.

Het feestprogramma vermeldde geen speeches. Dit moest voorkomen dat de jaren tachtig werden geroemd. Het waren juist die jaren waarin Staatsolie werd opgericht. Toen had Bouterse het voor het zeggen. “De president kan niet bij zo’n gelegenheid zijn en niets zeggen. Het is bewust zo gedaan. De man is nu president, is in de positie om alles te zeggen en dat wilde men voorkomen”, zegt Eugene van der San, directeur van het kabinet.

‘Alles’ komt dan neer op de geschiedenis van Staatsolie. “Bouterse tekende toen de decreten voor oprichting van Staatsolie. Dat is door de jaren heen verzwegen”, aldus Van der San. In een bericht wordt teleurstelling uitgedrukt: “Van de zijde van het Kabinet van de President van Suriname wordt het ernstig betreurd dat rond de herdenking zich aanleidingen en oorzaken hebben voorgedaan, waardoor de regering na rijp beraad besloot niet deel te nemen.”

Bekijk ook:

38 REACTIES

 1. Jammer dat niet hij is dood gemaakt, niet iedereen is gediend van bouterse zijn grootspraak leugens en zijn bedrog deze man lijd aan grootheidswaanzin, het ergste is dat zijn omgeving hem dat ook aanpraten terwijl die man dom achterlijk en meedogenloos is, de monster van paramaribo.


  Maak melding

 2. Hierop wil ik twee reacties geven:

  1) Dat Staatsolie moet snappen dat ze haar grootste aandeelhouder niet op deze manier bejegend

  2) Minder lange tenen vanuit het kabinet van de President. Geen spijkers op laag water zoeken en gewoon melden aan Staatsolie dat vanuit het kabinet van de President er wel gewoon behoefte was om het woord te voeren.


  Maak melding

 3. Goeie voorbeeld want met moordenaar is het onmogelijk om feest mee te vieren, degene die het wel doen hebben duidelijk hu ziel aan de duivel verkocht.
  Je kan uit dit bericht en velen anderen berichten uit suriname zien hoe eigenwijs dictatoriaal bouterse is als hij niet uitgenodigd is dan mag niemand van de regering gaan,waneer bouterse in een ravijn springt gaan jullie hopelijk met hem mee.


  Maak melding

 4. En ondertussen is het geen geheim meer dat Staatsolie een VHP/NPS bolwerk is geworden. Als je a-politek of geen VHPer of NPSer bent dan kom je staatsolie niet binnen. Hoe kundig je ook bent. En weet je hoe ik dat weet….ik zat daar als contractor namens een bedrijf die politiek gelieerd was aan de VHP. Dus ik heb zelf gezien wat voor rotzooi het daar binnen is.

  Staatsolie draait echt niet zo goed als men denkt hor. Er wordt echter zoveel geld gemaakt dat de inefficiencie verborgen blijft. Staatsolie heeft een personeelsoverschot van tussen de 30%-40%. Werk dat kan worden gedaan door 1 persoon wordt gedaan door 4-6 personen. Op een afdeling van bijvoorbeeld 10 man heb je 5 afdelingshoofden en uiteindelijk slechts 5 die het daadwerkelijk werk uitvoeren.

  De reden dat men zoveel kabaal maakte een paar jaar geleden was omdat men delen van Staatsolie zou privatiseren en daardoor delen van Staatsolie in buitenlandse handen zou komen. Hierdoor zou schoon schip worden gemaakt. En dat was tegen de belangen van bepaalde mensen toch? Zij die daar niet zaten en het fijne ervan niet weten praten zij die de belangen hebben na….


  Maak melding

 5. De huidige directeur van Staatsolie Marc Waaldijk is blijkbaar geen jaknikker, alleen ben ik bang dat hij straks aan een van zijn eigen jaknikkers zal bengelen en nee zal schudden. Het mag wel zo zijn dat Bouta aan de wieg stond van de oprichting van Staatsolie, maar het is ook waar dat zijn vazal Bosje diezelfde Staatsolie voor een appel en een ei wilde verkopen. Gelukkig werd dat toen niet gepikt door de bevolking en moest Bosje het veld ruimen, was dat toen niet gebeurd dan hadden we nu helemaal geen Staatsolie meer, ter ere waarvan zou Bouta dan komen speechen?


  Maak melding

 6. Simpelweg, die hele reutemeteut wegzetten!!!

  Desnoods doorgaan met buitenlanders aan het roer.

  Staatsolie is er vooralsnog om alleen een handje vol bekakten te accommoderen.

  Hier en daar wat doen voor die samenleving verder denken sommigen dat die maatschappij hun persoonlijk eigendom is.

  No weri na ingi ede, you gonna feel it!!!


  Maak melding

 7. Bout moet niet mokken.Want als het aan hem en zijn kliek gelegen had,dan had hij staatsolie verkocht al jaren geleden.Staatsolie is meer iets van Jharap dunkt mij.Jharap heeft gevochten voor het behoud van het bedrijf voor Sur.

  Cobie.


  Maak melding

 8. Ben even gaan kijken op de site van Staatolie. Daar staat dat staatsolie is opgericht op 13 maart 1980, 16 dagen na de staatgreep. Ik krijg de indruk dat de plannen voor 1980 zijn uitgedacht en uitgewerkt maar dat het bestuur in 1980 de laatste handtekening heeft gezet voor de start. Dus het verhaal dat Bouterse de bedenker en initiator is van Staatolie is NIET waar, maar hij wil het wel op zijn conto schrijven. Hij wilde speechen, maar ik vind zijn speechen van een miserabel niveau. Ik vraag me af wie het voor hem schrijft, zeker niet van het niveau Obama….

  Staatsolie is opgericht op 13 maart 1980. Vooraan: minister van Opbouw Herman Adhin (rechts), de eerste directeur van Staatsolie Eddy Jharap (midden), Hans Lim A Po (links). Op de tweede rij minister van Financiën Andrè Telting

  1981

  Op 13 maart begint Staatsolie met werken. De geoloog Eddy Jharap is de eerste directeur. Hij heeft vijf medewerkers. De Raad van Commissarissen houdt voor de regering toezicht op de directie en geeft adviezen.

  In de tweede helft van het jaar beginnen de eerste voorbereidingen voor winning van de olie nabij plantage Dankbaarheid (Saramacca).

  De eerste proefboringen in 1982 op plantage De Dankbaarheid, in het district Saramacca.


  Maak melding

 9. Als Bouterse een demovraat was zou ik het erg vinde, maar hij is een grote huichelaar en gebruikt het woord democratie te pas en onpas. Hij moet eerst de surinaamse grondwet gaan respecteren en meewerken om de aanklacht tegen hem als hoofdverdachte decembermoorden. Alleen dan heeft het recht van spreken.Gekozen op democratische wijze zeker, maar vertrapt de zelfde democratie met zijnboevenbende. Terecht dat staatsolie hem geen podium verschaft om zijn lulverhaal te houden.


  Maak melding

 10. Bouterse zoekt gewoon een excuus om de leiding van Staatsolie over te nemen en alle dollars op zijn eigen rekening te storten! Het is niet Staatsolie dat respect voor de staat moet hebben maar juist ANDERSOM. aangezien Staatsolie bijna 1/3 van alle inkomsten van de overheid leverd. ZONDER enige bijdrage van deze overheid, vergeten jullie niet dat staatsolie volledig onafhankelijk opereert en zichzelf financieert. Niet Suriname betaald, want dat was het allang gesloten.


  Maak melding

 11. De Staatsolie moet een staatsbedrijf blijven en vrij van alle politieke invloeden van de regering en de oppositie.Het bedrijf moet op een zakelijke manier gestuurd worden zoals andere private groot bedrijven het zijn.Op deze manier krijg je een goede uitdeling.


  Maak melding

 12. Grappig als DDB een betaling aan Veni tekend heeft hij er niet mee van doen gehad.
  Als DDB de oprichting van Staats tekent dan is hij opeens de geweldenaar, dan doet hij als of hij alles gedaan heeft.

  DDB het was niet meer dan 5 minuten werk en vergeet niet dat je destijds van plan was om alles voor een appel en ei te verkopen. Was dat zo nationaal?


  Maak melding

 13. pinto .
  Bouterse doet alsof suriname zijn eigendom is .

  Tru tori

  Hij is tenminste een nakomeling van de oorspronkelijke bewoners.

  Jij en ik nakomelingen van of slaaf of emigrant.

  Dus.let’s wait and see.


  Maak melding

 14. Grappig als DDB een betaling aan Veni tekend heeft hij er niet mee van doen gehad.
  Als DDB de oprichting van Staats tekent dan is hij opeens de geweldenaar, dan doet hij als of hij alles gedaan heeft.

  DDB het was niet meer dan 5 minuten werk en vergeet niet dat je destijds van plan was om alles voor een appel en ei te verkopen. Was dat zo nationaal?

  neus

  Begin tekent met en t te schrijven jo dommi jo.


  Maak melding

 15. O, maar het gaat nog verder hoor! Vivian Hanenberg van Casas is vandaag al ontslagen. Bouta zet zijn mannetjes/vrouwtjes neer waar hij wil. De minister Sastroredjo is de wacht aangezegd! Waar gaat dit heen? Naar een waarachtige (democratisch) gekozen dictatuur! Jongelui, domme idiote jongelui, jullie worden bedankt! En vooral de ouders, die hun kinderen niet hebben voorgelicht! De straat op studenten! Dit kan niet verder gaan! Opo yu eye! Jullie land gaat naar de sodemieterij!


  Maak melding

 16. Pinto op #10 “Simpelweg, die hele reutemeteut wegzetten!!!
  Desnoods doorgaan met buitenlanders aan het roer.”
  Saaang, dus daar zijn buitenlanders wel weer goed voor. We kunnen altijd een paar van de Shell lenen.

  “No weri na ingi ede, you gonna feel it!!!”
  Is dat een bedreiging?

  Staatsolie heeft de president protocolair een publieke slap in the face gegeven. Ik vind ze dapper, maar vrees voor de voortgang van hun loopbaan.


  Maak melding

 17. #13 kan niet anders,
  #6 is een typisch voorbeeld van een inhuurkracht die weggejorist is!

  De voorbeelden die benoemd worden in commend #6 zijn schering en inslag in de polder.
  Polderland in het klein.

  Maar… de polder is nu wakker…
  Inhuurkrachten of Consultants die een 6mnd contract hebben binnengehaald, die 3x zoveel verdienen voor hun baas, die eerst 4mnd nodig hebben om al die overheidsregels en afkortingen onder de knie te krijgen, die zodanig werk verrichten dat je verplicht bent het contract te verlengen. Ja, die,…. die, worden nu massaal bedankt!

  Das niet leuk natuurlijk, want de dikke leaseauto en de hypotheek moeten doorgaan. Het zijn dit soort gasten die ondanks de geheimhoudingsverklaring, het hardst roepen bij de Telegraaf:” it sucks working for the government”.

  Die worden gretig binnengehaald in suri, maar ook daar heeft men ze door.
  Uitzonderingen daargelaten, er zijn ook verdomd goeie Consultants!


  Maak melding

 18. marcus moet nu wel dubbel op zijn tellen gaan passen, want desipres schijnt zich diep gekrenkt te voelen. en misschien is er geen evenknie van marc woonachtig in sme, er kan er zo 1 uit bvb het imf (zoals voor de cb !) aangetrokken worden.


  Maak melding

 19. Enkele warheden om je ogen open te houden en je verstand te gebruiken

  Bouterse is een grote huichelaar en gebruikt het woord democratie te pas en onpas. Hij moet eerst de surinaamse grondwet gaan respecteren en meewerken om de aanklacht tegen hem als hoofdverdachte decembermoorden. Alleen dan heeft het recht van spreken.Gekozen op democratische wijze zeker, maar vertrapt de zelfde democratie met zijn boevenbende. Terecht dat staatsolie hem geen podium verschaft om zijn lulverhaal te houden.

  Verandering
  ———————————————-
  ——————————————-
  Het is niet Staatsolie dat respect voor de staat moet hebben maar juist ANDERSOM. aangezien Staatsolie bijna 1/3 van alle inkomsten van de overheid levert. ZONDER enige bijdrage van deze overheid, vergeten jullie niet dat staatsolie volledig onafhankelijk opereert en zichzelf financieert. Niet Suriname betaald, want dat was het allang gesloten.

  suriboy
  —————————————–
  Hallo Sranang,

  Zijn er nog directies over dan die weggestuurd kunnen worden?

  Henk Molenaar


  Maak melding

 20. Bouterse zal nu reden zien om de leiding van Staatsolie te wippen om vervolgens zijn boevebende te gaan accomoderen. Directies binnen het overheidsapparaat worden nu al stelselmatig en zondermeer heengezonden en enkel bij het vermoeden dat de partijpolitieke kleur wellicht een andere is dan het paars.

  Bij velen is het reeds bekend wie deze man is, maar zie daar de contouren van dictatorschap die zich zoetjes aan begint af te tekenen.
  Het verraadt de strategie van een ziekelijk potentaat die geen tegenstand dult en op uit is om zijn macht alsmaar uit te breiden en niets zal ontzien om zijn tegenstanders uit te schakelen.

  Het vraagt niet om een of ander wilde fantasie dat uiteindelijk de angst van de jaren tachtig onder het volk weer zal regeren. Die komen uiteindelijk ook aan de beurt wanneer het economischklimaat dermate is dat men de straat op moet en burgerlijke ongehoorzaamheid zal worden verweten.


  Maak melding

 21. We moeten niet vergeten dat het zwarte goud al in de jaren zestig onder de regering Pengel werd gevonden. It was just a matter of time om te gaan exploiteren.

  Met Bouterse valt er in die zin geen eer te behalen(a kang tik tigri nanga anoe)wanneer je bedenkt welke economische neergang het volk in de jaren tachtig heeft moeten doorstaan. Bouterse als adviseur van staat gaf toen de regering Wijdenbosch zelf reden om Staatsolie aan het buitenland te gaan verkopen.

  To kwow your history is to kwow your fiture.


  Maak melding

 22. dhr.DDB moet geen praatjes gaan houden.Kan de distrikt commissaris dat niet doen.Jullie willen af van de koloniale tijd,maar denken nog steeds (denkwijze van 100 jaar terug) als een garnaal.
  Heb je niet beters te doen.Blijf speeches houden.Nog twee maanden,dan is het zover.Volk van suri.maak je borst maar nat.
  Pina ting doro.
  Hij is toch democratisch gekozen?Tang teki.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.