“Suriname heeft geen probleem met Nederland”

24

PARAMARIBO, 15 dec – “We hebben steeds gesteld dat we geen enkel probleem hebben met Nederland.” Dit zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken, Buza. Politieke geluiden uit Nederland over inniger relaties vinden in Suriname een open oor. Zoals de “voorrangspositie” die CDA-senator Hans Hillen Suriname gunt. “Alleen willen we gerespecteerd worden”, aldus Lackin.

Zeker wat betreft Nederland zijn er voorkeuren. “Als het CDA wil samenwerken, hebben we een open oor. We zijn voorstander van goede relaties met vooral het Nederlandse bedrijfsleven, vanwege de enorme dosis kennis en kapitaal. Die zijn goed te gebruiken voor onze doelen”, zegt Lackin. Wel staat vast dat voortaan de oriëntatie op Europa via Frankrijk loopt. Hans Hillen staat een soort gemenebestrelatie voor nu de Antillen uiteenvallen.

Nederland zou er wat voor over moeten hebben. “Suriname behoort, gegeven de geschiedenis, een voorrangspositie te hebben in Nederland. Dat kan alleen als je in elkaar investeert”, zegt Hillen tegenover de Wereldomroep. Na de herstructurering van de Antillen, zou een volgende stap moeten zijn te kijken of de banden met Suriname niet opnieuw aangehaald kunnen worden. “Je moet kijken waar je verwantschappen zitten. En Suriname heeft een verwantschap met Nederland.”

24 REACTIES

 1. Ik ben benieuwd naar investeringen vanuit Suriname in Nederland. zo gek is dat niet, als je bijv kijkt naar het “succes” van Telesur en misschien ook wel Fernandes en Roopram.

  Wat mij betreft komen er meer bederijven uit Suriname op de Nederlandse markt. Wat te denken van een Surinaamse bank?

  Als je kijkt naar wat de minister van Suriname hierover heeft gezegd:

  “…..Die zijn goed te gebruiken voor onze doelen”, zegt Lackin.

  Het moge dan hopelijk duidelijk zijn dat er voor de tegenpartij ook geldt dat ze alleen naar Suriname komen omdat die haar wat te bieden heeft. Goed onderhandelen en ergens in het midden uitkomen is wat er moet gebeuren.


  Maak melding

 2. Nederland heeft niets te verliezen,Suriname kan alleen maar winnen.Als het om bussiness gaat zetten nederlanders hun trots net zo makkelijk opzij.Sterker nog, trots telt dan helemaal niet meer mee! Money talks, bullshit walks,en zo hoort het!ZIJ hebben het geld en kennis,wij hebben de grondstoffen.Doe zaken en laat het ten goede komen aan de arme bevolking.


  Maak melding

 3. Mijnheer Lackin is een slimme en een getalenteerde leerling. Dit is weer een andere taal die op het internationale politieke platform niet mis zal staan. Hij leert het wel hoor!!!

  Een paar maanden geleden sprak hij wel anders.

  Om gerespecteerd te worden moet je eerst respectvol gedrag vertonen en niet van die kinderachtige gedoe. Respect moet je verdienen door de manier waarop je jezelf presenteerd.
  Wordt eens volwassen en laat zien en horen waar het op staat en sta gewoon open voor ideeen van buiten af. Je bent niks verplicht.

  Iedereen verdient respect die zij verdienen naar je eigen atitude, wees duidelijk en correct vooral op het gebied van internationale politiek.
  Hoor en wederhoor en niet op basis van vooroordelen. Hoe je het keert of draait, Suriname is wel een rijkland, maar wat ontwikkeling betreft zijn wij nog zo jong en groen.
  Het buitenland wil alleen maar profiteren van onze rijkdommen, doet er niet toe wie of het Nederland, Amerika, China of wie dan ook. Allemaal uitbuiters. Niemand is beter dan een ander, maar is wel een verschil in moraliteit, het sociale en nog meer van die menselijke geaardheid van de mensheid.

  mijnheer Lackin succes en heel veel geluk en veel zegen voor het nieuwe jaar 2011


  Maak melding

 4. Na de stevige woorden van Verhagen, ‘zolang Bouterse aan de macht is wordt met suriname geen zaken gedaan’ en het geen aandacht schenken aan de ambassadeur van Nederland
  tijdens de inauguratie van Bouterse, merk je dat Nederland voorzichtig weer toenadering zoekt tot Suriname. De ambassadeur die op bezoek gaat bij Bouterse(en zijn hand schudt) en toenemende geluiden van prominenten in Nederland die de banden wederom willen aanhalen met Suriname.
  Natuurlijk zit er een dubbele bodem aan deze hernieuwde toenadering van Nederland want in Suriname valt nu eenmaal wat te halen.
  En zoals we allen weten zit de economie van Nederland een beetje in een diep. Alle beetjes om de economie van Nederland weer vlot te trekken is welkom. Dat geldt uiteraard ook voor Suriname.
  Wanneer beide landen hiervan kunnen profiteren(Nederland heeft de kennis en Suriname heeft de delfstoffen) dan is deze toenadering van Nederland zeer aan te prijzen. De expertise van Nederland op allerlei gebieden is niet te onderschatten.
  Laten we ook niet vergeten dat door internationale deskundigen op het gebied van delfstoffen is berekend dat Suriname gemeten naar de bodemschatten de 17e rijkste land van de wereld is.
  Deze bodemschatten moeten wel ontgonnen worden anders blijven deze bodemschatten letterlijk en figuurlijk altijd verborgen.
  Nederland zou daarin een aanzienlijke bijdrage in kunnen leveren uiteraard met
  het oogpunt dat het voordeel wederzijds is.
  Goed signaal van Suriname om aan te geven dat
  er geen probleem is met Nederland.


  Maak melding

 5. Minister Lackin, een Nederlands spreekwoord is “”als de vos passie preekt, boer pas op je kippen””….Kijk uit voor het CDA. Daar zitten de grootste huichelaars. Een partij die zijn principes inruilt om voor de laatste keer in het centrum van de macht te vertoeven. Geef mij maar Wilders ,dan weet je tenminste dat je niks zinnigs hoeft te verwachten


  Maak melding

 6. Mooooi gesproken, meneer Lackin. U begint het te leren. Die beginnersfouten van aug. gaan we uitvegen. Ned. en Sur. hebben te veel gemeen om gekke dingen te gaan roepen. Compliment ook aan Jacobi, de aanhouder wint. Als er op regeringsnivo afspraken gemaakt kunnen worden, waarom ook niet. Bovendien is het makkelijker om on-speaking-terms te werken dan met die eeuwige achterdocht. Kennisuitwisseling gebeurt i.t.t. de overige landen dan in het Ned. een taal die beide landen als voertaal hebben. Er is hoop voor Sur. ook al zijn we er nog lange niet. Nog lange niet.


  Maak melding

 7. correctie : en zoals we met zijn allen weten zit de economie van Nederland een beetje in een diep, moet uiteraard zijn; en zoals we met zijn allen weten zit de economie van Nederland een beetje in een dip.

  tikfoutje


  Maak melding

 8. Wat is dat toch met Nederland.
  Eerst moeten ze totaal niks weten van Bouterse. ex-minister van Buitenlandse zaken
  de heer Verhagen van het CDA blies hoog van de toren af dat zaken doen met Bouterse out of the question was.
  Maar wat schetst nu mijn verbazing? ja hoor,
  in de media staat dat de CDA-fractie contact
  met Bouterse ondersteunt.
  Deze totale inkeer van het CDA is uiteraard toe te juichen maar ik vraag me werkelijk af wat de achterliggende gedachte is van deze
  koprol van 180% van Nederland.
  Nogmaals, samenwerking tussen Nederland en Suriname is goed maar het blijft ongelooflijk
  verbazingwekkend.
  Is Bouterse dan plotseling geen massamoordenaar meer? is Bouterse plotseling geen drugsdealer meer?
  Het kan verkeren!


  Maak melding

 9. Met de verkiezing van Bouterse tot president van Suriname had Nederland voorspelt dat Suriname in een totale internationale isolatie zou raken. Daar was Nederland 100% zeker van. Nederland had zo’n voorspelling liever aan octopus Paul kunnen laten. Want octopus Paul kon nog correcte voorspellingen doen.
  Van die voorspelling van Nederland blijft langzamerhand niks meer over.
  Steeds meer landen willen zaken met Suriname
  doen. China ( huizenbouw), België (hout),
  Canada (goud), Amerika ( hernieuwde belangstelling in bauxiet) uit Oostenrijk is er belangstelling om zaken te doen, zelf uit Nederland zijn recent massaal ondernemers naar Suriname vertrokken om spijkers met koppen te slaan.
  Nederland heeft met lede ogen en uiteraard knarsen tandend deze ontwikkelingen gadegeslagen.
  En prompt lijkt het alsof Nederland openstaat om weer samen te gaan werken met Suriname cq Bouterse.
  Nu blijkt dat de eerste reactie van Nederland (Verhagen) een enorme inschattings fout was. Nederland is weer langzaam aan het terugkrabbelen.
  Goeie ontwikkeling overigens.
  Liever te laat dan nooit


  Maak melding

 10. Als nederland wil mag die langer wachten tot dat het schip is vertrokken . want su blijft niet wachten op laat komers .
  dat was voorheen ,de koers van het schip suriname is al uit gestippeld .


  Maak melding

 11. Holland
  Wat had je verwacht dat hij zou zeggen zeker sodemieter maar op zou je dat willen horen?
  Gebruik toch je verstand dat was politiek destijds en dat is ook politiek nu,hij heeft gelijk Suriname heeft Nederland nodig en omgekeerd heeft Nederland Suriname nodig er wonen toch driehonderd duizend of meer Surinamers in Nederland gezegd de helft van de Surinaamse bevolking waar of niet.In de politiek kun je zeggen wat je wilt zolang als je niemand beledigd is het in orde.


  Maak melding

 12. De productie van een bedrijf die in suriname gevestigd is kan aan 450 miljoen consumenten verkocht worden. Dat is nu de kracht van SME waar de vele landen incl. Nederland belang-stelling voor hebben. Het is ook aannemelijk dat President Bouterse ook ooit voorzitter wordt van de UNIE VAN ZUID-AMRIKAANSE STATEN. Dan is hij voorzitter van 450 miljoen zuid-Amerikanen en dat is een zeer machtige positie.


  Maak melding

 13. @ lackin en de kudde.
  Wat jullie uit dit bericht kunnen leren is dat iedere politicus in nederland een mening mag hebben in suriname zien ze dat als verraad als de baas A zegt moet iedereen in koor A roepen.niemand van de regering heeft kritiek op de benoeming van dino bouterse , niemand zeg wat over de ontslagen die nu plaats vinden, zelfde geld voor abrahams en de andere lieden met een zeer besmet verleden die adviseur van bouterse zijn, naarendorp alibux amafo brunswijk somo bosje allemaal criminele recidivisten.


  Maak melding

 14. De grootste hufters onder de Nederlanders zijn de CDA-ers. VERHAGEN is een grote bluffer en uitbuiter.
  Ik had gedacht dat Christenen aardige en sociale mensen zijn, maar in dit geval ben ik zeer teleurgesteld in de Christelijke politieke partijen.

  Het zijn stelletje uitnemers en uitbuiters en hoe je ze ook mag noemen.

  Suriname verdient heel veel respect en daar moeten ze ook laten blijken en ze mogen het ook weten dat Suriname niet afhankelijk mag zijn van die hufterige Nederlanders.

  Tijd is rijp om nu op eigen kracht te oogsten van de vruchten die onze ouders en voorouders eeuwenlang hebben geploeterd om de Koninklijke Nederlanden te verrijken.

  Nederland moet zich nu schamen voor de eeuwenlange uitbuiting en vernedering van de Surinaamse volk.


  Maak melding

 15. Ach ja hillen, die 10.000 Defensie-medewerkers wil ontslaan!

  Schoenmaker hou je bij je leest.
  Ik zou me liever bezighouden met die 10.000 die je strax op straat wil gooien….


  Maak melding

 16. @Sharaidia
  Die veroordeling was bedoeld om de NDP uit ’t machtscentrum te weren! Wat mislukt is. Een politiek gemotiveerde vonnis. En dat weet men daar in Den Haag. Massamoordenaar? Let op Somohardjo! Hij heeft dit wereld wijd gemaakt met z’n boeken “De decembermoorden.” Nu viert hij samen met de president de ene na de andere feest. En we weten toch dat “verdachte” en “dader ” geen synoniem is. Onschuldig tot een onafhankelijke rechter het tegendeel beslist Onomstotelijk vast steld toch?. Groet uit Z’meer.


  Maak melding

 17. @TTheo #17

  Jullie postings worden steeds dommer en lachwekkender. 450 miljoen consumenten!!!! Stupide opmerking.

  Gebruik je soms te veel coke??

  @theo
  Je maakte een typ foutje:
  De grootste hufters zijn de NDP-ers.
  Het zijn stelletje uitnemers en uitbuiters en hoe je ze ook mag noemen.
  De NDP-ers moet zich nu schamen voor de uitbuiting en vernedering van de Surinaamse volk


  Maak melding

 18. Nr. 19

  Hallo Theo
  2 gedachten komen bij me op. Of je bent jong, in dat geval kan ik meteen stoppen, want dan zal de tijd je leermeester zijn. Of je bent een faja DDB mag en dan zal de regeerperiode van DDB je leermeester zijn. Toch wil ik je een paar dingen meegeven. Raak niet zo snel teleurgesteld in de NL politiek, politiek is zakelijk zijn en vooral gebaseerd op afspraken binnen en buiten kamers. De label die ze opgeplakt hebben, zegt niet zoveel. Kan morgen net zo goed een andere zijn. Het is ook mensenwerk en daarom onderhevig aan fouten?!

  Zet Sur. ook niet zo sullig neer man. Come on. Sur. is een onafhankelijk land en niet het kleine stomme broertje van NL. Laat Sur. haar eigen boontjes doppen. Daarop aansluitend: waar wil je die vruchten van de arbeid van je voorouders gaan plukken? In NL. Jongen, eerlijk geef me een brik ! Moet jij/Sur. niet aan je voorouders verplicht zelf gaan arbeiden in je eigen land – lees Sur- om dan de vruchten van haar arbeid te kunnen plukken? Hou nu eens op met die afhankelijkheid. 35 jaar oud en nog bij je ouders willen wonen en dan zeuren dat de kamer te klein is.

  Theo, geloof me, NL kan Sur. alleen vernederen als Sur. het toelaat niet andersom. Wat riepen ze vorige maand nog? Eindelijk is Sur. onafhankelijk. Nou dan, voeg de daden bij het woord. A keti koti sens’ so men langa. Sranang fri keba. Gooi die ketenen weg, de kolonisten zijn al lang en breed vertrokken naar het eigen land.


  Maak melding

 19. NDP ers hebben zelf voor niets en niemand respect.Hoe willen zij dan gerespecteerd worden?Bout himself stond op de berm te schreeuwen van hoe hij over Holland en de nederlanders dacht.Van al de beledigingen raakte de massa in extase en nu bedelen om respect.Lackin je leert het maar niet.

  Cobie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.