Protest studenten tweedekansonderwijs Suriname

7

PARAMARIBO, 14 dec – Studenten van het zogenaamde Avond Mulo zijn de straat opgegaan. In een spontane demonstratie werd geageerd tegen het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling. Het ministerie wordt laksheid verweten.

Een besluit over gelijkstelling met het dagonderwijs wordt maar op de lange baan geschoven, menen de studenten. Hun kansen om het Mulo (secundair onderwijs, red.) af te ronden, blijven zo minimaal. Wie het Avond Mulo bezoekt moet het staatsexamen afleggen. Dat is om een of andere reden zwaarder dan het eindexamen van het reguliere Mulo. Het Avond Mulo is juist bedoeld als tweede kans voor de voornamelijk vrouwelijke drop-outs.

De directeuren van het handjevol Avond Muloscholen pleiten al jaren voor gelijkstelling. Het ministerie zegt meer tijd nodig te hebben voor een “evenwichtig” besluit. De directeuren vinden dit geen steekhoudende reden. Nu al ziet het er niet naar uit dat de studenten het eerste examendeel, SO 1, synchroon zullen afleggen. Dit is de directe reden voor het protest. De studenten vinden dat het er maar van moet komen en dreigen met meer acties.

7 REACTIES

 1. Avondmulo kan onmogelijk gelijk worden gesteld aan het dag onderwijs.

  Bovendien zal een eventuele baas a-priori toch kiezen voor een kandidaat afkomstig van het dag-onderwijs.

  En wie lopen weer in de voorste linies, juist ja. De crosfajas. Wij zijn altijd de oproerkraaiers en overigen profiteren netjes mee.


  Maak melding

 2. #1. Pinto ik mis je argumentatie.

  1. Waarom zijn er verschillen. Waarom zou een staatexamen onder doen voor een in het reguliere onderwijs.
  2. De dropouts zijn vaak gemotiveerder dan die op een reguliere MULO puur omdat zij zich bewust zijn van hun Tweede Kans.
  3. Ik zie niet in waarom een baas per definitie voor een dag Mulo zou kiezen. Lijkt me trouwens raar, als de cijfers niet doorslaggevend zouden zijn.


  Maak melding

 3. Pinto dealt met de praktijk van alle dag. Het zijn veelal mensen, die studeren naast tenminste één voltijdse bezigheid. Er is nauwelijks tijd om te studeren, uitzonderingen daargelaten.

  Als ik moet kiezen is het:
  01.dagonderwijs en 02.avondonderwijs.

  Voor de rest ben ik geen onderwijskundige. Hang mij er niet aan op. Jullie pretenderen het toch altijd beter te weten?


  Maak melding

 4. het dagonderwijs heeft een andere structuur,indien devond mulo gelijkgesteld moet worden,zouden dan eerst de lesuren en lessen ,leerstof,(ze krijgen toch geen gym ]hetzelfde moeten zijn.

  wie ich inzet zal hard tuderen we moeten dus niet generaliseren elke student is uniek


  Maak melding

 5. # 5. Pinto, thanks voor je toelichting.

  Ik ben het niet met je eens, maar ook dat moet kunnen. Mensen die voor een Mulo opleiding in de avond kiezen zijn vaak verdraaid goed gemotiveerd. Dergelijke opleiding verhoogt nl. al je kansen. Verder hangt het natuurlijk ook van de leerkrachten af, die op de dag- of avondopleiding lesgeven. Iemand die de avond Mulo kiest en er niets van bakt, haakt ook eerder af. Alleen de echte die-hards blijven volhouden. Als zij ook nog het verzwaarde staatsexamen met succes afronden, is dat van harte toe te juichen. Kortom, laat MINOV nu eindelijk de gelijkstellling realiseren, de mensen wachten al te lang. Al moet ik natuurlijk niet bij jou, maar bij MINOV zelf aankloppen.

  Tangi fu arki.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.