Goudkoorts Suriname bereikt Brownsbergpark

10

PARAMARIBO, 14 dec – Goudzoekers hebben het Brownsberg Natuurpark al op zo’n vier kilometer afstand bereikt. Decennialange bescherming van fauna en flora raakt onder steeds grotere druk door haast onstuitbare drift. “Er is goud in het natuurpark en de lokale mensen moeten eten”, stelt goudzoekersvereniging Ahala.

Beheerder Stinasu zou tenminste een deel van het park moeten afstaan. Enkele jaren terug gebeurde dit al. Het was niet voldoende, naar nu blijkt. “Behalve de dieren is er ook goud en de mensen in de gemeenschappen hebben werk nodig om zichzelf en hun gezin te onderhouden”, zegt Ahala-voorzitter Bisai Alida tegenover de Ware Tijd. Zijn organisatie wil ongeveer duizend hectare voor goudwinning. Het park telt ongeveer achtduizend hectaren.

Stinasu mag zich in ruil verzekerd weten van gedisciplineerd gedrag. Als het gebied over enkele jaren is uitgemijnd wordt het landbouwterrein. Er zal niet meer naar goud worden gezocht, verzekert Alida. Stinasu stelt zich soepel op. Er moet tenminste gesproken worden. Mocht dit niets opleveren, dan kan het park altijd terug naar de overheid. Die stond het in erfpacht af voor milieudoeleinden. “Je moet blijven praten”, zegt Stinasu-directeur Frans Kasantaroeno. Brownsberg ligt op ruim honderd kilometer van Paramaribo.

10 REACTIES

 1. Deze rasrovers hebben ook niks te maken met het dreigend levensgevaar.

  Laats nog moesten zeven man er nog aan geloven. Denk aan je leven en het voortbestaan van die samenleving.


  Maak melding

 2. De ordening duurt en duurt omdat zovelen het maximale uit moeten hebben.Ook de vorige regering stuitte op belangen die bij ordening van de sector ook het front zou raken.Dus laat Gods water over Gods akker stromen.Eens gaan de gouddellvers zelf ten onder of is er niets meer te halen uit de grond…
  Cobie.


  Maak melding

 3. Suriname heeft geen antwoorden op zo’n vraagstuk als goudzoekers/garimpeiros/porknokkers, nooit gehad ook!

  Politici lullen maar klinkklare onzin in de media over hoe ze dit gaan aanpakken.

  Ik kan me nog iets vaags herrinneren van een uitspraak over een “ware kruistocht tegen corruptie” ofzo, maar ’t is beetje
  weggezakt, zo lang geleden allemaal…


  Maak melding

 4. Wiep ding poer foe drapé!!Wat denken deze natuur barbaren wel niet van zichzelfe?!Dat mekie ding é dede.gediciplineerd gedrag?weten ze wel wat het woord betekent.Stuur Dino op ze af.


  Maak melding

 5. Ik ben bang dat er een redelijke kans bestaat dat we een goudoorlog gaan krijgen. De situatie is te gespannen in het binnenland.

  Hier zou onze ” geweldige” oppositie zich druk om moeten maken….maar ja, dit probleem is niet een partijprobleem van de NF dus hebben ze hier geen mening over.


  Maak melding

 6. De huidige directeur die kort voor de machtwisseling door minister Jong Tjien fa is aangesteld is niemand anders dan Frans Kasantaroeno, de voormalige directeur van RGB die verantwoordelijk voor de uitgifte grond in het Brownsberg natuur park aan Brunswijk in september 2007, toen ik als stinasu medewerker samen met de politie het park probeerde te ontruimen van deze illegale activiteiten. Deze Kasantaroeno wist me te vertellen dat het BNP geen beschermd gebied is!! Hoe is dat mogelijk!!
  En nu hebben ze de enige minister die de boevenzaken wilde aanpakken (Sastroredjo), geteckeld. Schandalig. ik begin me nu echt te schamen voor mijn land. Erlan Sleur


  Maak melding

 7. niet te geloven,na ontginning wordt het landbouwterrein,en al die rotzooi,zoals de chemicalieen,wat een klootz….heeft helemaal geen hersenen,dat bedoel ik,een kapper gebruiken als timmerman,je huis stort in elkaar,zo gaat dat in s.u.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.