Komende jaren cruciaal voor ontwikkeling Suriname

11

PARAMARIBO, 13 dec – De komende jaren zijn cruciaal voor Suriname’s verdere ontwikkeling. Dit stelt Gilmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname, CBvS. Alles staat en valt met hoe de economie bestuurd zal worden.
“Als de overheid prudent beleid voert en een realistische begroting aanhoudt, is het vertrouwen te herstellen.” Doorslaggevend is het omgaan met de inkomsten.

Die nemen naar alle waarschijnlijkheid toe het komend jaar. Dat gaat zeker op voor goud, aardolie en bauxiet. “We zullen heel voorzichtig om moeten gaan met deze inkomsten en een efficiënte inningformule nodig hebben voor de belastingen, zodat we rust kunnen brengen op de markt”, zei Hoefdraad tegenover Radio 10. Waar zeker rekening mee gehouden worden is de wisselvalligheid van die markt.

De prijzen van goud, aardolie en bauxiet dalen net zo makkelijk als ze stijgen. De kunst is daar steeds op voorbereid te zijn. “Ik zeg: gebruik de inkomsten zo slim mogelijk, met stringent fiscaal beleid, het binnen brengen van investeringen en ontwikkeling van de private sector. Uiteindelijk is het de nationale sector die de ruggengraat moet vormen van onze economie”, aldus Hoefdraad. Zelf wil de bank het financieren van het begrotingstekort terugbrengen naar nul.

11 REACTIES

 1. Blijkbaar heeft hij 3 maanden nodig gehad om de omslag van een boek over “het monetair beleid en de overheidshuishouding”uit zijn hoofd te leren.

  Zou hij ook weten wat prudent betekend??
  Welke maatregelen heb je genomen??
  En als het straks tegenvalt wie geeft je dan de schuld?? Zo te zien ga je de belastingdienst de zwarte piet geven. Slim want kritiek op de uitgave kant komt je op een colflict met Abrahams en DDB te staan, en dat is letterlijk levensgevaarlijk.


  Maak melding

 2. Alles gelezen en verwerkt hebbende way de Governer van de CBvS gezegd heeft mag er dus rustig geconlcudeedr wordenna alle vuil spuierij over en weer dat het vorige kabinet financieel een goede reserve (meer dan 5½ maand) heeft achter gelaten.

  Schulden en achterstanden , zeker voor een ontwikkelingsland, zijn geen ongenruikelijke zaken. Onder elk kabinet is/was het zo. Oook ten tijde van WIJDENBOSCH, en welke reserve liet hij achter???

  Anyhow, het financieel beleid van het koppel Telting/Hildenberg was absoluut niet slecht hetgeen ook gerusulteerd heeft in vertrouwen en dus investeringen die men durfde te doen.

  Laat ons dat in elk geval behouden.

  ZIE STARNIEUWS 13 Dec, 02:30

  De Governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Gillmore Hoefdraad, is heel duidelijk over als het gaat om de monetaire reserve. “Voor ons is de monetaire reserve heilig. Wij hebben een heel goede staat van monetaire reserve op dit moment. Wij gaan er heel zuinig mee om. We hebben het ook duidelijk gemaakt aan de overheid dat onze monetaire reserve heel belangrijk is voor de geloofwaardigheid naar buiten en de rust op de markt”, betoogt Hoefdraad.

  Hij benadrukt dat de monetaire reserve niet aangesproken kan worden, zonder een gegronde reden. Internationaal is een monetaire reserve van drie maanden gangbaar om de importen te kunnen dekken. Bij het aantreden van deze regering was de monetaire reserve iets meer dan vijf maanden import. “Ik wil dat ook graag zo houden”, zegt Hoefdraad resoluut. Hij wijst erop dat internationaal veel is gebeurd tijdens de financiële crisis. In enkele weken zijn landen de helft van hun monetaire reserve kwijt geraak.

  Hoefdraad wijst erop dat Suriname afhankelijk is van drie producten: goud, olie en aluinaarde. “Wij moeten een stevige monetaire reserve hebben, want als het slecht gaat met deze producten in de wereld, dan moet er een buffer zijn”, aldus Hoefdraad. Op dit moment doet de goudsector het heel goed, waardoor Suriname de vruchten ervan kan plukken. Maar de situatie kan ook veranderen, zoals dat duidelijk is gebeurd met de aluinaarde.

  De Governor pleit voor diversificatie van de markt. De economie moet niet alleen blijven steunen op mineralen alleen. De private sector moet volgens Hoefdraad meer betrokken worden om de basis van de economie te verbreden. Het Surinaamse bedrijfsleven moet mee kunnen verdienen wanneer multinationals hier investeren. Hoefdraad is optimistisch over de toekomst. De minerale sector, die de grootste verdieners zijn, zullen het volgens hem het komende jaar goed blijven doen.


  Maak melding

 3. Elk jaar is cruciaal voor de ontwikkeling van Suriname en niet zoals ’t kopje aangeeft, “komende jaren”.

  Zo’n typische Surinaamse denkfout, past bij onze korte termijn visie…


  Maak melding

 4. Dat de President van de Centrale Bank aangeeft dat we voornamelijk afhankelijk zijn goud, aardolie en bauxiet, geeft al eigenlijk aan hoezeer wij een eigen bauxiet industrie nodig hebben oftewel Alumsur om onze eigen inkomsten drastisch te doen toenemen.


  Maak melding

 5. Steeds maar gillen,buitenlandse bedrijven bestelen ons met name de bauxit sector,enz…maar anno 2010 zijn het buitenlandse bedrijven die,goud ontginnen en hout(vernietigend)bewerken,asfalt door chinezen,dijk langs commewijne,door vervat nederland en ga zo maar door..


  Maak melding

 6. Zolang wij onze grondstoffen niet tot halffabricaten of tot eindproduct verwerken,gaan we nooit veel aan kunnen verdien.Onze grondstoffen zullen steeds werkgelegenheid scheppen in de landen waar het verwerkt wordt.


  Maak melding

 7. Zolang wij onze grondstoffen niet tot halffabricaten of tot eindproduct verwerken,gaan we nooit veel aan kunnen verdienen.Onze grondstoffen zullen steeds werkgelegenheid scheppen in de landen waar het verwerkt word.En het eindproduct komt naar ons land terug en neemt de maatschappij die je eerst wat dollars gaf, die weer mee.Geld kwijt, hulpbron minder.Bout kan even overwegen om die miljarden anders te gebruiken..en de opbrengsten alloceren voor de wonigbouw en infrastructuur.Dan heeft misschien zijn mega haven enige zin.

  Cobie.


  Maak melding

 8. Historische monetaire maatregel in aantocht.
  13-12-2010
  Paramaribo-De surinaamse dollar is sterk,mede door de 637 miljoen US dollar dekking aan reserves bij de Centrale Bank van suriname(CBvS), en de waarde zal blijven. dit zegt governer Glimore hoefdrad van de centrale Bank van suriname. zeer opmerkelijk vindt ik deze uitspraak.


  Maak melding

 9. @wikileakszou De spookbeelden de staatskas zou geplunderd worden is niet gebeurt verkiezing campagne front . Integendeel de kas reserve is bijkans verdubbelt.

  zie als volgt het verschil
  – front 100 stuk huizen in 10jaar
  – 350 huizen in twee jaar NDP regering +
  – twee ingestorte bruggen front in 10 jaar
  – de twee ingestorte bruggen in een jaar af NDP MC regering +
  – goud voor een appel en ei weg gegeven door front
  – staats olie grootste deviezen verdiener revolutie
  – chaos goud delvers binnenland front
  – ordening goud sector binnenland NDP MC + regering
  – criminaliteit hoogtij in 10 jaren front
  – in twee jaren tijd terug gebracht naar normale proporties NDP MC + regering

  vul maar zelf verder in
  en nog een laatste

  – Verdeeldheid , haat en rancune front

  – ik vraag u niet om van mij te houden ik hou wel van u . President Bouterse
  – ik vraag u niet om te doen wat ik zeg maar om te doen wat goed is voor de hele natie. President Bouterse
  – of u wil geloven in wat ik zeg maar te geloven in het potentieel van dit land

  Aldus President van Suriname Desiré Delano Bouterse


  Maak melding

 10. Aan het ” PAARS GESPUIS ” dat aan SELECTIEF geheugenverlies lijdt het volgende.

  55 maanden en 4 dagen geleden op 13 december 2010, 02:30 uur.

  Dit HOOPVOL BERICHT op Starnieuws.com van de CBVS – Governor ; ” wij hebben een HEEL GOEDE STAAT van monetaire reserve op dit moment. Bij het aantreden van deze regering was de monetaire reserve IETS MEER DAN 5 MAANDEN import.Ik wil dat ook graag zo HOUDEN “, zegt Hoefdraad resoluut.

  Dus NIEUWFRONT lib’ BÓGOBÓGO moni gi unu fu kan seti a kóndre móro fara !!!

  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/3760

  Dat was 4 maanden na overname door de DIEVENBENDE / ROVERSBENDE !

  Trevlig helg ! CHAVÉZ


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.