Het betaalde verlof van Suriname’s ex-president

27

PARAMARIBO, 12 dec – Het ‘afgekochte verlof’ van ex-president Ronald Venetiaan deed nogal wat stof opwaaien de afgelopen week. Dit is meer dan wat ook te danken aan de grote mond van Venetiaan’s opvolger, Desiré Bouterse: “Onze president Venetiaan, El Vene, strijkt een mooi bedrag op, man.” En hij las zonder omwegen het bedrag voor, luidop en in details.

Naar later bleek, betaalde Bouterse het bedrag zelf uit. Althans, de toestemming kwam van hem. Zo er naar zijn mening iets verkeerd aan was, had hij het kunnen tegenhouden. En had hij misschien reden gehad het allemaal zo van de daken te schreeuwen (in dit geval vanaf de kansel waar hij zich van bediende tijdens zijn intussen roemrucht geworden persconferentie). Een natrap van zulk formaat legt veel bloot van ’s mans inborst.

Veel ook van de geaardheid van de lokale politieke bedoening. Wie afgaat op wat Bouterse mee te delen had over de niet opgenomen verlofdagen waar Venetiaan zich voor liet betalen, haalt daar niets uit. Niets verkeerds of corrupts, enige aanleiding dus om het aan de grote klok te hangen. Hooguit zou je je kunnen afvragen waar de grenzen zijn van wat een president zich kan veroorloven. Een vraag die naar beide personen uit waait.

Volgens Venetiaan is het geld dat hij ontving vergoeding voor tien jaar presidentiële dienst. Het verlof waar hij recht op had, had hij nooit opgenomen: “Elke ambtenaar weet waar ik over praat.” Elke ambtenaar weet ook dat je verlof hooguit drie jaar achtereen mag opstapelen. Anders vervalt het. Als Venetiaan ook nog zegt dat hijzelf het papierwerk voor het uitbetalen voorbereidde, doemt dus die grensvraag op.

Bekijk ook:

27 REACTIES

 1. In principe geld voor ij bij een dergelijke functie dat je gewoon je werk doet en je vakantie zelf goed moet plannen. Aan het einde van het jaar vervallen ze gewoon, op een paar na. Comes with the job. Het is geen 9-5 baan maar een verantwoordelijkheid die je op je neemt. ook een kwestie van goed delegeren. M.i heeft geen enkele hooggeplaatste recht om vakantie dagen in geld om te zetten anders dan bij extreme calamiteiten.

  Echter dat DDB zo moeilijk doet over iets wa hij zelf ondertekend en hoog van de torenblaast om de peanuts terwijl er door hem en matie veel ergere zaken gedaan zijn is buitengewoon hypokriet.

  Hij is nu president en moet niet zeuren maar daadkrachtig zijn. Als hij vindt dat niet moet kunnen dan regelt hij het maar voor de TOEKOMST bij wet.

  DDB toont eens te meer wat voor kleinzielig en incompetent mannetje hij is.


  Maak melding

 2. Bouterse heeft altijd een grote BEK, hij heeft meer dan een jaar salaris ontvangen waarvoor hij geen moer heeft gedaan daar hoor je die beest niets over zeggen. alibux is nu zijn adviseur terwijl die man de staat suriname voor een half miljoen euro heeft opgelicht dus waar praat bouterse over.
  Suriname laat de wereld zien dat het niets uitmaakt of je geschoold bent integer of van onbesproken gedrag bent je kan gewoon president worden crimineel moordenaar drugsdealer het maakt allemaal niets uit.


  Maak melding

 3. in plaats dat jullie achter de pres staan we broko eng nomo.
  ik ben schaam me soms dat ik sranangmang ben, jullie surinamers zijn als KRABOE echt waar, sjongejonge


  Maak melding

 4. Dit gebeuren laat enkel zien van welk bedenkelijk denk- en handelsnivo de huidige President van Suriname is.

  Als men zich in deze functie op deze wijze moet of gaat uiten dan is het in en in triest.

  Normaliter zijn er afspraken hoeveel dagen iemand mee mag nemen, maar het is sowieso bekend dat men als ambtenaar in Suriname ten alle tijde kan meenemen.

  Als men bijv. 20 dagen per jaar heeft en gedurende 10 jaar telkens 10 heeft opgenomen,dan heeft de SME ambtenaar na 10 jaar dus nog gewooon 100 dagen tegoed.

  Nou, in zo’n geval betaald men de 100 dagen gewoon uit. Zo gaat het eraan toe.

  In zo’n geval heeft Venetiaan dus niks verkeerd gedaan, en heeft de huidige President zelf accoord getekend voor uitbetaling.

  En deze zelfde man gaat dan publiekelijk uitkraaien hoeveel er uitbetaald is? How low can you go? Wel VERY LOW dus.

  Ik ben benieuwd wat er nog meer volgt de komende jaren aan SOAP acts van de President, de VP, en de kabinetsleden.


  Maak melding

 5. Er wordt weer alleen op de man gespeeld (Wikileaks en zijn trawanten) dan het onderhavige issue te bespreken:

  Moet er op deze wijze met verlofdagen worden omgegaan?

  Mijn antwoord is, nee, want het land is al in de problemen. Venetiaan had zijn verlofdagen maar moeten opnemen.


  Maak melding

 6. Als jij en de kudde achter een crimineel willen staan moeten jullie dat zelf weten maar kom mijn niet vragen om achter deze moordenaar te gaan staan.


  Maak melding

 7. @ Na Mi & Blaka Boy
  Moet er zo met de levens van 15 man worden omgesprongen? Eerst martelen, dan doodschieten, en daarna liegen dat het om een vluchtpoging ging? Moeten we zo omgaan met onze rechtstaat dat een veroordeelde misdadiger leiding krijgt bij ATU? Moeten we zo omgaan om hooggeplaatsen in het land om hen op deze onbeschofte wijze te muteren of ontslaan? Wat hebben de heren Changoer, Jessurun, en de twee ODs van RO gedaan (misdaan)? Verder, wie denk je dat die 6 miljard schuld van de chinese investeerders zal betalen? Niet Desi en zijn communistisch regiem, maar onze kinderen en kleinkinderen. Tenslotte, Venezuela. Bent u er reeds naar toe geweest? De armoede is hemeltergend in Caracas en daarbuiten ondanks de olie. Maar, uitgerekend deze communist reikt Suriname de hand toe. Ik wacht vol spanning de higways, de woningen, en de rijstprojekten af.


  Maak melding

 8. Ik ben benieuwd wat er nog meer volgt de komende jaren aan SOAP acts van de President, de VP, en de kabinetsleden.

  No level

  Zullen wij jou voordragen als wijsneus?

  Je bent zoooo wijs.


  Maak melding

 9. 1. venetiaan jok dat ddb het heeft uitbetaald. hij heeft het getekend vervolgens gaat het in de ambtelijke molen en foetsie weg is het geld op de rekening van vene. dit is ontdekt nadat het is uitbetaald omdat deze overheid een master systeem heeft opgezet waardoor er achter wikileaks van el vene c.s. gekomen kan worden. dus hoe meer ze sabiliseren hoe meer wikileaks ze kunnen verwachten.
  2. vene is een boef want hij heeft over de eerste 5 jaar verlof dagen het geld genomen volgens zn salaris van de laatste 5 jaar. dat mag niet dus hij is een boefie.


  Maak melding

 10. Straks wilt de man met de 10 schone vingers ook overuur-vergoeding.
  Wie moet die last-minut kontrakten van opa Ro betalen?
  Geld stinkt niet, ook voor Ba Ve.

  Een ex pres. onwaardig…


  Maak melding

 11. mr pres : kijk goed in de spiegel en denk aan een opfris kursus vwb Morele Normen en waarden.
  Gedraag U aub als een wwaardig president en niet al een arrogante miksbaksel….

  al dat vinger wijzen, steeds aan anderen, maakt van u een kleine man. Indien u wilt bliven spotten op anderen, leg uw functie neer en laat een ander mens onze Pres zijn. Zo’n arrogante dictator en beschuldiger willen velen van ons echt niet in ons mooi land !!


  Maak melding

 12. Well hello !! wanneer de Staat alle produktie bedrijven in haar boezem wilt hebben…. gaat het richting communistische dictatuur ! Herr Pres, please think wisely wat u doet en plant !


  Maak melding

 13. Aan nummer vier wil ik ff mede delen,vandaag aan de dag kraai je uit je stinkende bek dat wij achter de President moeten staan…heb jij ooit achter Vene gestaan voor dat je lult met je stinkbek.Toen Vene aan de macht was hoorde je die achterlijke Surinamers gillen,,,waar zijn ze nu met die Di Di brie aan het hoofd van het lan,,,waar zijn jullie.
  Kijk in 4 maanden wat er allemaal gebeurd ..Ik heb altijd achter Desi gestaan,maar sinds hij zijn zoon heeft aangesteld als hoofd van een organisatie waar hij niet thuis hoort,ben ik ontevreden over hem.


  Maak melding

 14. Bouta maakt de weg voor zichzelf vrij. Na zijn zittingsperiode wil hij ook een groot geldsbedrag toegemoet zien. Hij zal verklaren dat het normaalste zaak van de wereld is dat de verlofdagen van een ex-president afgekocht wordt.

  slimme zet


  Maak melding

 15. Ik gaf het je te doen om onder front de verloftegoeden van overleden ambtenaren, gekapitaliseerd te krijgen.

  Van die VP Sardjoe, die daarover te vertellen had mocht bij hoge uitzondering hooguit 90 dagen worden uitgekeerd.

  Deze paljassen hebben honderden dagen geclaimd.

  Wie het kruis heeft met 10 schone vingers?


  Maak melding

 16. Ik ben benieuwd wat er nog meer volgt de komende jaren aan SOAP acts van de President, de VP, en de kabinetsleden.

  No level

  Zullen wij jou voordragen als president, wijsneus?

  Een van de zovele beste stuurlieden.


  Maak melding

 17. ieder werknemer (dus ook de president)heeft recht op vakantiedagen. in de personeelswet staat dat je wordt geacht om deze vakantiedagen op te nemen tenzij het niet anders kan.
  Ik weet niet wat de zwaarwegende redenen van
  Venetiaan zijn geweest om 10 jaar lang (!)zijn vakantiedagen niet op te nemen.
  Die man heeft dus tien jaar lang geen vakantie opgenomen (??)

  Venetiaan had met zijn werkgever(ministerie van financiën) kunnen overeenkomen dat zijn zogenaamde bovenwettelijke vakantiedagen bijvoorbeeld aan het einde van elk jaar werden afgekocht. Daarmee kon de werkgever voorkomen dat er een stuwmeer aan vakantiedagen ontstond bij Venetiaan die structureel(!) niet al zijn vakantiedagen opnam. Het afkopen van bovenwettelijke vakantiedagen kan dus alleen met instemming van de werkgever.
  In de personeelswet staat bovendien dat indien de bovenmatige vakantiedagen niet binnen drie jaar zijn opgenomen of zijn uitbetaald deze vakantiedagen komen te vervallen. Na drie jaar zouden de opgespaarde vakantiedagen van Venetiaan dus moeten vervallen.
  Venetiaan heeft bewust de arbeidvoorwaarden overtreden door tien jaar lang geen vakantie op te nemen met de bedoeling deze opgebouwde vakantie dagen uit te laten betalen.

  Bouterse had zijn toestemming om de opgebouwde vakantiedagen (tien jaar)uit te betalen niet moeten geven.

  Ik neem aan dat de arbeidsvoorwaarden bij zowel Bouterse als Venetiaan bekend zijn.

  Beide heren hebben dus bewust de arbeidsvoorwaarden van overheidpersoneel overtreden.


  Maak melding

 18. De hieronder lezende reactie’s op het artikel doet bij mij een gevoel van walging ontstaan, zowel van de zijde van de pro- als de contra’s. Waarom reageren op de man ipv op het onderwerp waar het artikel over gaat??
  De vraag hier is: is het terecht ( moreel en wettelijk )wat de ex-president heeft gedaan?
  Reageerder nr 21 J.Vermeer heeft zijn mening in zeer kundige HR en P&O termen geuit hoe dit geregeld in voor ambtenaren. Mijn vraag aan deze persoon: is een politiek gekozen volksvertegenwoordiger e/o bestuurder een ‘ambtenaar’??
  Tevens wil ik toch een opmerking maken richting richting reageerder nr. 14. U noemt zichzelf ‘morele normen en waarden’; u reageert hier zeer negatief op de huidige president. Dat is uw goed recht. Ik vraag u echter: zou deze zelfde tekst niet evengoed van toepassing moeten zijn op de ex-president vwb dit onderwerp? Of maakt uw morele normen en waarden toch verschil uit over wie het gaat?

  Dit is mijn reaktie na het lezen van het artikel en vooral van de daarop volgende reaktie’s.
  Mijn welgemeende oproep aan alle reageerders, zowel voor- als tegenstanders. Reageert u eens een keer neutraal/ echt een eigen mening op het onderwerp waar een artikel over gaat en begin niet direct met het vingertje wijzen. Dit komt zowel uw als mijn bloeddruk ten goede.
  Een goedendag verder.


  Maak melding

 19. DDB heeft geen toestemming gegeven om het vakantiegeld uit te betalen. vene heeft alles met zn 10 schone vingers in orde gemaakt voor hij vertrok en het is toen door de ambtelijke molen afgewikkeld. ddb heeft het niet eens gezien. pas toen het geld al hoog en droog op vene zn rekening was, is hj te weten gekomen wat er is gebeurd. dus vene steelt niet alleen maar jokt ook nog door te zeggen dat ddb het heeft uitbetaald. leugenaar


  Maak melding

 20. Vene met zijn 10 schone vingers,ala san de na doengru musu kon na krien…………..
  N.P.S komt nooit meer bovenop.Het is wel jammer ma na den srefi suku dati.Iemand die niet kan vergeven als een ware christen moet HET ONZE VADER niet bidden,heeft de ROZENKRANS (gezegend) door de paus die hij heeft gehad bezit dan niet de POWER.


  Maak melding

 21. El Vene heeft recht op zijn geld omdat hij 3 jaren lang hard heeft gewerkt zonder verlof op te nemen ,heeft geen vuile handen van over gehouden en dat is overduidelijk te constateren aan zijn” tien schone vingers”!
  Na wan sari ,fu tru !!!


  Maak melding

 22. Vuile handen krijg je wanneer je hard werk voor jou land en volk, bloed handen krijg wanneer je jou eigen landgenoten die opkomen voor de democratie en mensenrechten koelbloedig vermoord.A.U.B


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.