West-Suriname steeds interessanter voor Alcoa

11

PARAMARIBO, 11 dec – Het ontwikkelen van de bauxietreserves in het Bakhuisgebergte, in West-Suriname, lijkt steeds aantrekkelijker voor Alcoa. Volgens minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen gaf een delegatie van de multinational onlangs aan klaar te zijn “voor nog eens honderd jaar in Suriname.”

In elk geval liggen er plannen klaar voor tot 2024. Die uitvoeren is niet waarschijnlijk zonder de reserves in West-Suriname. “Daarmee is dus een solide basis gelegd voor het voortbestaan van de bauxietindustrie in Suriname”, zegt Hok tegenover de Ware Tijd. En is tegelijk ook duidelijk dat de plannen van de vorige regering minstens de ijskast ingaan. Suriname gaat dus niet meer voor een eigen industrie in West-Suriname.

Die zou dan via het eigen bedrijf, Alumsur, bauxiet leveren aan Alcoa’s dochtermaatschappij Suralco. Alcoa zelf had tot voor kort schijnbaar weinig interesse voor het gebied. De directe toekomst was meer in het Nassaugebergte, in Oost-Suriname. Het marktherstel gaat beter en sneller dan Alcoa Paramaribo steeds trachtte voor te spiegelen. “De regering zal altijd erop staan dat er een goed voorstel op tafel wordt gelegd. Het moet deugdelijk, maatschappelijk verantwoord en acceptabel zijn”, aldus Hok.

11 REACTIES

 1. Het gaat toch meer om de goudreserves die er liggen en andere mineralen zoals nikkel, mangaan, platina, uranium en kaolien en alluviaal diamand.


  Maak melding

 2. Als het weer een inhumane samenwerkings-verband wordt, dus het niet opzetten van deugdelijke leefgemeenschappen ala Paranam, Billiton, Wageningen en Moengo, dan mogen die reserves blijven waar ze zijn.

  Hier wordt geen roofbouw meer gepleegd op contract-arbeiders.

  Daar zullen tot nog toe gebleken vagebondlei ders wel op toezien.


  Maak melding

 3. Alcoa heeft Suriname goed uitgeput als je nagaat onder Gouverneur Kielstra betaalde dit bedrijf aan Suriname 25 dollar cent voor een ton bauxiet en je hebt er 4 tonnen bauxiet nodig om een ton ruwe aluminium te vervaardigen.Deze stuwdam die na 75 jaren aan het land zou toekomen de vraag is wat kan zich na die jaren niet veranderd hebben.Suriname moet betere contracten aangaan en de rauwe stoffen niet voor niets laten wegdragen geen eeuwige contracten sluiten het is beter hogere eisen Stellen


  Maak melding

 4. Quote; “En is tegelijk ook duidelijk dat de plannen van de vorige regering minstens de ijskast ingaan. Suriname gaat dus niet meer voor een eigen industrie in West-Suriname.”

  Whahaha de Noord-Amerikanen, sluw dat ze zijn, hebben gewoon rustig gewacht op een nieuwe regering die wel wil onderhandelen conform hun eisen.
  Elke nieuwe regering in Suriname torpedeert immers plannen van de vorige administratie zonder het belang van het land in vooruitzicht te hebben.

  Het plan Alumsur is een goede gedachte waar wel de nodige aanpassingen in plaats moeten vinden. 100 jaar ALCOA heeft Suriname tenslotte niets opgeleverd.

  Vergeet niet hoe slecht de hoofdrolspelers in de nieuwe administratie kunnen onderhandelen…lees; de regering Wijdenbosch met huidig president Bouterse als toenmalig adviseur van staat, toen opererend achter de schermen, wilde niet zo lang geleden Staatsolie Suriname slijten aan Zuid-Koreanen voor een habbekrats(stel je voor, je best lopende bedrijf, je kip met gouden eieren van de hand doen voor een appel en ei, Waanzin!!!)
  Wie heeft dit toen tegengehouden, Wij ’t volk van Suriname, dus ontwaak, blijf scherp 4e macht oftewel de Pers…


  Maak melding

 5. De Noord-Amerikanen denken gewoon; jullie brutale plannen voor eigen verwerking willen we nooit meer horen, wij delfen het bauxiet zoals we al 100 jaar hebben gedaan, goedkoop en transporteren het ruw voor verwerking naar nieuwe Aluminium fabrieken in Trinidad and Tobago…

  Jullie Surinamers verdienen hieraan SHIT!!!

  De Guyanezen hebben ’t beter gedaan, die hebben hun bauxietindustrie in de jaren ’70 onder toenmalig president Forbes Burnham genationaliseerd.
  Die hebben nu een veel betere uitgangspositie bij onderhandelingen.


  Maak melding

 6. Waarom zouden wij in hemelsnaam nog meer natuurschoon gaan vernietigen? Ik ben er honderd procent zeker van en dat durf ik te wedden dat Suriname meer uit het ecotoerisme gaat kunnen verdienen dan aan die bauxiet die toch op een dagje oprakt en dan heb je alleen kale open plekken en intussen is een deel van al het flora en fauna uitgestorven.
  Laat de beleidsmakers goed nadenken wat er toen is gebeurd met aanleggen van het afobakka stuwdam . Elke dag spreekt men over klimaatbeheersing en dan ga je nog zulke plannen bedenken. Geef mij liever al dat groen dan al het stof uit dat bauxiet. Hoop dat mijn boodschap duidelijk is.

  Khan


  Maak melding

 7. wat is de winst voor Su?
  of laan die amerikanen opdonderen.
  Waar is de Surinaamse kunnen na 100jaar amerikaanse
  leegzuiging goud,diamanten bauxiet,van Suriname.
  We hebben niets aan die amerikanen weer 100j leegzuiging
  Wat hebben ze aan ontwikkeling in su gebracht die amerikanen
  We werken liever met Holland,je krijgt iets voor terug.


  Maak melding

 8. Het lijkt mij zeer van toepassing ook het artikel in de Waretijd van maandag 13 december 2010 te lezen.

  Laat daar ook je gedachte over gaan.

  ‘ Suriname terug naar 1910?’

  afz: jetinfest 2010.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.