Vrijspraak in hoger beroep 100 procent controle

15

Een man die in 2008 op Schiphol onderworpen werd aan een zogenoemde 100-procentscontrole, na aankomst uit Suriname, hoeft toch geen boete te betalen. Hij had geweigerd mee te werken, waarvoor de politierechter hem honderd euro boete oplegde. Dat meldt Dagblad Trouw.

Een douanebeambte had hem in het kader van een 100% controle gevorderd mee te werken en antwoord te geven op de vragen wat voor werk hij deed en wat het doel van zijn reis naar Suriname was. Hij weigerde te antwoorden en schold de douanier uit.

Daarop werd hij geverbaliseerd wegens het opzettelijk niet voldoen aan een bevel of vordering krachtens wettelijk voorschrift gedaan door een bevoegde ambtenaar. De man ging in beroep, waarna het gerechtshof in Amsterdam vorige week oordeelde dat de boete onterecht was. Dit omdat de vordering van de douanebeambte, gelet op het moment waarop deze gedaan werd en de aard van de gestelde vragen, niet gestoeld was op het Communautair Douane Wetboek.

15 REACTIES

 1. Zolang wij gedwee bereid blijven om alles wat aan onze body te pieren is te pieren zullen deze lelijke kerels en tantes van Schiphol een loopje met ons blijven nemen.

  Zelf had ik zo iets van, ” als het mij te gortig wordt, blijf ik net zo lang op Schiphol als voor mijn terugkeer naar Paramaribo noodzakelijk is”.


  Maak melding

 2. @1 Pinto

  Zeik niet zo man, en dat al op de vroege morgen…

  Twee weken geleden konden wij zo doorlopen, slechts alleen de drugshond en de paspoortcontrole, verder niks!

  En al die jankers die met die (zogenaamde) 100% controle in hun maag zitten…

  Klaag je soortgenoten maar aan!
  Komt door al die armoedzaaiers, ze stoppen liever kilo’s drugs in hun dikke reet/buik/pruik.
  Men is gewoon te lui zijn om met eerlijk werken zijn geld te verdienen.

  Men kan beter op curus gaan bij Bolletje Bouterse en S(n)uffie Brunswijk, die groothandelaren en grootgebruikers komen immers in Suriname overal mee weg!


  Maak melding

 3. @jojo jouw soort stuurt ze op pad en doet zich voor als zg hard werkende burgers. Martin komt eraan! Let maar op. Jij bent zeker ook klant geweest van die twee, want je laat je zo overtuigend uit.


  Maak melding

 4. @1 Pinto

  Zeik niet zo man, en dat al op de vroege morgen…

  Jojootje,
  Nu je het eindelijk toch hebt geproefd, nou en???

  Ik zal jullie zeven dagen in de week en vierentwintig uur per dag die waarheid onder de neus wrijven. Pinto is een hard werkende Srananman, die geen boter heeft op z’n hoofd.


  Maak melding

 5. De 100% controles zijn vernederend en confronterend, ik heb nog vers mijn woede in het geheugen toen ik augustus mijn vrouw, huilend en trillend in de armen sloot aan de gate op Schiphol, nadat men haar, jonge moeder en adspirant lerares, even door de mangel gehaald had. Men mag het nodig achten, om drugssmokkel in te dammen, maar de prijs is te hoog met het schofferen van in feite, een heel nederlands-surinaams volksdeel op stelselmatige basis. Het lijkt echter slechts een onderdeel van een netwerk van maatregelen en reciproke tegenmaatregelen die hand over hand storender wordt voor het heen en weer reizende volksdeel, en een schaduw werpen over een landenrelatie die, als zij beter was het leven van velen wat aangenamer en ongecompliceerder zou kunnen maken.


  Maak melding

 6. Overgenomen:

  SURINAMERS DIE GELOVEN dat de honderd procent controle door de Nederlandse autoriteiten zal worden afgeschaft zijn onnozel. Reizigers worden al vele jaren op de pijnbank gezet op Schiphol en ze worden vernederd door vragen die een diepe inbreuk plegen op hun privacy. Wanneer Surinamers werkelijk vinden, dat het zo niet verder kan dienen zij een effectieve daad te stellen. Dat vereist durf en moed, maar dan moeten zij het voor over hebben. Protestnota’s zijn papierentijgers en hebben geen enkel effect op de Nederlandse overheid. Handelen op basis van reciprociteit zoals Ricardo Panka van de NDP voorstaat, is een middel waarmee hij zich in zijn eigen vingers snijdt. Hoe kan Suriname het Nederlandse beleid op dit stuk veroordelen en zich aan precies hetzelfde schuldig maken door personen die naar Suriname komen op dezelfde varkensachtige manier behandelen.
  Juristen moeten de koppen bij elkaar steken en nagaan op welke wijze Nederland internationaal kan worden aangeklaagd door dit gedrag van mensenrechtenschendingen en het in strijd handelen met de beginselen van het Handvest aangaande fundamentele rechten van de mens. Het gerechtshof in Amsterdam heeft reeds een voorzet gegeven door te oordelen dat douaniers op Schiphol de bevoegdheid missen vragen te stellen aan passagiers over het soort werk dat zij doen en wat het doel is van hun reis naar Nederland. In juridische zin moet verder gebeukt worden op de onmenswaardige behandeling en het menselijk gezicht tot grote ergernis ontbreekt in de douane richtlijnen.

  DE NEDERLANDSE MINISTER Ivo Opstelten heeft gezegd, dat hij geen aanleiding vindt om naar aanleiding van de uitspraak van het gerechtshof de honderdprocent controle stop te zetten. Een grotere misgreep van Opstelten is, dat na zoveel protesten van Suriname over de wijze van controle en de uitspraak van het gerechtshof, hij nog steeds niet inziet dat die wetgeving niet deugt. Wat de Nederlandse minister doet, is tarten van de grote gastvrijheid van Surinamers ten opzichte van in het bijzonder Nederlanders. Hoewel door de arrogante houding van Nederland de gastvrijheid van Surinamers onder druk komt te staan, is een oproep gerechtvaardigd zich niet te laten verleiden door de Nederlandse politiek om de vriendelijke houding van het Surinaamse volk te doen omslaan. Vandaar dat het idee van Ricardo Panka over reciprociteit van de hand wordt gewezen, omdat Surinamers vriendschap waarderen en geen barbaarse methoden zullen gebruiken in welke vorm dan ook. De Surinaamse burger ziet Nederland nog steeds als een bevriende natie, maar de liefde kan niet van een kant komen. Het laten neerkomen van zweepslagen van vernedering kent ook zijn grenzen. Surinamers in Nederland die nog hart voor Suriname hebben en de banden met het land van herkomst nog onderhouden doen er daarom goed aan door massale protesdemonstraties de Nederlandse overheid duidelijk aan het verstand te brengen dat een punt gezet dient te worden achter de onmenswaardige behandeling op Schiphol.-


  Maak melding

 7. Suriname heeft pas een asociale drugstest. Op schiphol laten ze je langs een hond lopen. En in Su kiezen ze mensen uit op grond van hun uiterlijk. Ik kwam na 27 jaar in Su en heb 4 hele leuke weken gehad, maar kreeg op de luchthaven bij mijn terugreis de grootste deceptie. Als alleen reizende man werd ik door een knul gevraagd mee te gaan i.v.m. de ‘reguliere controle’. Na 2 uur powerplay van de douane mocht ik een kwartier voor opstijgen vertrekken. Leuk voor de wuifende familie. NOT. Triest dat Suriname geen geld heeft voor een drugshond om een effectieve controle te kunnen waarborgen. En onvergeeglijk is de werkwijze van de douane. Mensen die zij kennen mogen doorlopen en onbekenden worden op vreemde gronden vastgehouden. Dus met veel pijn in mijn hart besloten om dit land maar links te laten liggen. Dan maar naar Aruba, Zuid-Europa en Azie om het geld op te maken.


  Maak melding

 8. Gaar op nr. 7, je hebt helemaal gelijk. Surinamers vinden het gemakkelijker om op Nederland te schelden, maar alles moet in het eigen land goedgepraat worden. Vriendjespolitiek is daar aan de orde van de dag. Laten we trouwens wel wezen, als er drugs uit Suriname naar Nederland gesmokkeld worden loopt het natuurlijk via Zanderij. Waarom verscherpen ze daar de controle niet door die snuffelhond. In Nederland schrik je wakker van die hond, maar in Suriname vertrek je in de vooravond.

  De douane is ook niet geselecteerd op kunde, maar op relaties. Zo houdt het systeem zichzelf in stand. Dat geregel gebeurt trouwens overal ter wereld. Het lijkt alsof er een groep rotte appels zich in het corps van douanebeambten heeft verschopt. Pech voor ons allen dan.

  Het zou goed zijn als er geen 100% controles zouden bestaan. Maar als Suriname niet effectief controleert of werkelijk drugs het land uitgevoerd worden, zal Nederland steeds strengere maatregelen nemen. Iedereen wordt zo over een kam geschoren. Dan maar gewoon langs de bodyscan op Schiphol. Of Suriname moet een bodyscan aanschaffen om zo de 100% handtastelijkheden te vermijden. Brada Gaar, de rest van de wereld is ook mooi.


  Maak melding

 9. Die idioot om nummer 1 is net de bladeren die aan de bomen hangen hij waait met allen winden mee zolang het maar is zijn smalle straatje past. jarenlang word jij pinto met keiharde feiten en waarheden om de oor geslagen toch kom jij niet tot inkeer ZOT dat je ben.


  Maak melding

 10. Op vragen van een Tweede Kamerlid welke gevolgen dit vonnis heeft, antwoordde een Nederlandse minister: “geen enkele”. Dit vonnis wordt dus door deze minister genegeerd en linea recta in de prullenmand gedeponeerd. Wel aan alle Surinamers geldt het volgende: “De 100 % controle op Schiphol door de douane is onrechtmatig en onrechtvaardig. U hoeft dus niet in te gaan op vragen e/o bevelen van deze douane. Want deze handeling van de douane is gestoeld op geen enekele wet “. Mocht u toch worden aangehouden en voor de rechter gesleept, dan bent u er verzekerd van een vrijspraak, conform dit onderhavig vonnis.


  Maak melding

 11. Broer Degeh, nr. 9: Dank je wel voor dezelfde consensus. Ik kom weer eens langs als Su een drugshond heeft. Ik weet ook wel dat Su niet op mij zit te wachten, maar vind mijn familie bezoeken ook belangrijk. Op Aruba hebben ze ook een effectieve controle. En bij terugkomst in NL loop je langs een hond. Als die blijft zitten mogen de mensen doorlopen en als ie met je meeloopt heb je wel wat te verantwoorden. Dat vind is klantvriendelijker? Het is bijna 4 jaar geleden en ik ben nog steeds woest over de arrogantie van de douane aldaar.


  Maak melding

 12. @ Verandering
  Lezen is 1 maar begrijpend lezen is dat hele ding Je kan toch wel interpreteren dat Pinto in Suriname woont?

  Oh ja even vergeten het gaat hier op het net alleen maar stre njang makandra.


  Maak melding

 13. Ik vind de controles op Schiphol terecht en efficient. Doel wat men nog steeds bereikt is het dagelijks aanhouden van drugssmokkelaars….al jaren!
  Vanuit Suriname dient men hier op te acteren, maar dat doet men bewust niet of heeft geen capabele mensen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.