Herdenking slachtoffers in Suriname en Nederland

19

PARAMARIBO/AMSTERDAM, 8 dec – In Suriname worden vandaag de vijftien slachtoffers herdacht die op 8 december 1982 werden geëxecuteerd. Er is geen verschil in aanpak nu de hoofdverdachte van deze moorden, Desi Bouterse, president van Suriname is. Dat schrijft De Telegraaf. In de ochtenduren worden in Paramaribo op diverse graven van de slachtoffers kransen gelegd door familie en vrienden. Woensdagavond wordt in de Sint Rosakerk een herdenkingsdienst gehouden.

Ook in de Amsterdamse Mozes en Aaronkerk wordt herdacht. Maar in tegenstelling tot andere jaren draagt die een ander karakter dan voorgaande jaren. De organisatoren hebben namelijk laten weten dat afvaardigingen van de Surinaamse ambassade en het consulaat niet welkom zijn in de kerk, omdat zij gezien worden als vertegenwoordigers van de Surinaamse regering. En die staat onder leiding van degene die op zijn minst politiek verantwoordelijk is voor datgene wat er woensdagavond herdacht wordt schrijft Radio Nederland Wereldomroep.

De Decembermoorden vonden 28 jaar geleden plaats. Sinds drie jaar is een strafproces gaande.

Bekijk ook de specials:
Decembermoorden – 8 december 1982
Wijlen Fred Derby over de Decembermoorden

19 REACTIES

 1. December 1947(politionele actiesin Indonesië)60 mensen onschuldig omgebracht waaronder 12 en 15 jarige jongens. Nooit onderzocht! Laatst wel erkend door politiek DenHaag. Maar men zegt dat het verjaard. Sedert wanneer zijn oorlogsmisdaden verjaard? Deze mensen zaten niet in ’n complot zoals die 15 van 1982! Laatst heeft ook De Volkskrant naar buiten gebracht dat er wel een invalgepland was en deze 15 moesten voor chaos en oproer zorgen zodat de inval als legitiem kon worden aangemerkt. Er wordt duidelijk met twee maten gemeten. Wie iets beters weet mag ’t zeggen. Veije meningsuiting toch?


  Maak melding

 2. Mijnheer Henky,

  Mag allemaal waar zijn wat u naar voren brengt, Bouterse is en blijft verantwoordelijk voor de decemdermoorden,heeft een staatsgreep gepleegd en is in Nedeland veroordeeld wegens drugscriminaliteit.
  Daar hebben we het toch over?


  Maak melding

 3. Ik adviseer het ambassade en consulair personeel om gewoon naar de bijeenkomst te gaan. Houdt dan alles goed in de gaten en schrijf de namen van de staatsvijanden van Surinaamse op, die collaborateurs herdenken. Deze staatsvijanden zijn vast dezelfde mensen, die nederland in 1985 hebben gevraagd om militair in te grijpen in ons mooie en beschaafde suri.


  Maak melding

 4. Mr Zuidoost en Henky,

  Julie zijn prima vertegenwoordigers van “het mooie en beschaafde Suriname” die andersdenkenden, mensen die nog wel enig fatsoen in hun donder hebben als callaborateurs beschouwen die niet beter verdienen dan als honden te worden neergeschoten. Suriname kan trots op jullie zijn. Jullie vormen het schuim der natie die als kakkerlakken nu onder hun steen vandaan komen en mensen bedreigen die hun dierbaren herdenken die door Bouterse & co zijn vermoord. Jullie moeten je diep schamen maar zelfs dat is te veel gevraagd van gewetenloze profiteurs die nu hun kans schoon zien nu de boevenbende aan de machtis


  Maak melding

 5. 8 december 1982 fort zeelandia
  29 november 1986 moiwana.
  horp
  wilfred hawker.
  twee lijfwachten van brunswijk die koelbloedig zijn afgeslacht.
  jonge soldaten die zonder enige ervaring de dood in zijn gejaagd
  binnenlandse oorlog met heel veel leed en duizenden slachtoffers. De dader van dit alles word in mijn geboorte land tot president gekozen ai mi sranang ik herken jou niet meer waar is jou onschuld jou moraal jou normen en waarden yu yeye gebleven.
  @ die kip zonder kop op nummer 3 wil ik dit kwijt collaborateur is bouterse een landverrader is desi want hij is degene die met behulp van het buitenland ons mooie prachtige land op de rand van de afgrond heeft gezet.het zou jullie ezels van de ndp sieren als jullie de discussie op grond van de feiten voeren en niet op grond emotioneel dom gelul die niet op feiten berust zijn.
  Bouterse gaf leiding aan illegaal brute regime die geen enkel grondwettelijke grondslag had onthoudt dit heel goed stelletje domme ezels jullie zijn de afvoerput van de samenleving.


  Maak melding

 6. In Rawagede, een Indonesisch dorpje, werden op 9 december 1947 naar schatting 431 onschuldige jongens en mannen gedood door Nederlandse militairen.

  Tien overlevenden van de slachting door Nederlandse militairen op , waarvoor nooit iemand is vervolgd, eisen schadevergoeding en excuses voor de december moorden.

  Kan iemand mij vertellen wat er terecht gekomen is van deze zaak?


  Maak melding

 7. Hallo Romeo,

  Geen van de Nederlandse militairen is later gekozen tot president van Nederland en heeft geweigerd om voor de rechter te verschijnen en is veroordeeld voor drugssmokkel.

  Praat niet recht wat krom is.


  Maak melding

 8. Henkie en Mr.ZuidOost zijn typische Bouta likkers die veilig vanuit Nederland zitten te blaffen. Lekker is dat he, misschien nog met het handje omhoog zodat je gratis je uitkering krijgt.

  Maar als je echt stoer bent dan rot je op naar Suriname en ga je daar je baas steunen. Niet hier in Nederland waar de regering en de meerderheid een schijthekel heeft aan die moordenaar en drugsdealer Bouterse.

  Twee domme apen (en wellicht meer) die steeds appels met peren lopen te vergelijken. Het gaat hier om moord op 15 Surinamers, niet om Indonesië en/of Moiwana.

  O sorry, ik was vergeten: jullie zijn natuurlijk te sjtom om dit te begrijpen…


  Maak melding

 9. De NDP aanhang moist werkelijk elk fatsoen maar wat vewacht je ook van een prsident die zijn his masters voice het volgende laat zeggen:

  “Als de president met zijn mensen praat, dan gaat dat over het bouwen van bruggen of het opzetten van huizen. Acht december, daar praat hij niet over”, zegt Limburg

  WALGELIJK.


  Maak melding

 10. “Als de president met zijn mensen praat, dan gaat dat over het bouwen van bruggen of het opzetten van huizen. Acht december, daar praat hij niet over”, zegt Limburg

  WALGELIJK.

  neus

  In Suriname hebben wij geen tijd om tijd te verliezen. Waar moeten wij anders over praten? Het land is goeddeels nog een grote oerwoud. no tears over spilled milk, tenzij jij neus ook wil reppen over die 80 gedode militairen.


  Maak melding

 11. Masra ..inafsabie,..nanga basja HENK MOLENAAR,oeng konnie too kong dong,wake up jullie leven nog steeds in the past denk realistisch en vooruit.rancune en haat helpt niet,..zeurpieten.jullie beginnen je als èchte kolonisators te gedragen.wie met ..vinger wijzende pieten omgaat worden ermee besmet.


  Maak melding

 12. En denken dat ‘Kerk en Staat’ gescheiden zijn. Waarschijnlijk NIET wanneer het gaat om politieke processen. Want zelfs dan liegen tegenstanders elk systeem bij mekaar, slechts om hoe dan ook ‘hun’ gelijk te kunnen halen. Dit onder supervisie van hun buitenlandse handlangers. “Wie houdt wie voor de gek”. Alsof de rest van de gemeenschap de leugen nog niet doorhebben.

  http://www.youtube.com/watch?v=czWaWzIPBtQ


  Maak melding

 13. “Geen van de Nederlandse militairen is later gekozen tot president van Nederland en heeft geweigerd om voor de rechter te verschijnen en is veroordeeld voor drugssmokkel.

  Praat niet recht wat krom is.”

  Bovenstaande beweerd ene henk molenaar.

  Henk, jouw koningshuis staat nogsteeds hoor. Niet vergeten alles is gebeurd in naam van jouw koningshuis, is er ooit een berecht of het gevang ingegaan.


  Maak melding

 14. IK heb een vraag aan voor die gene die op nemen voor de massamoordenaar ,en dat is wat zouden jullie doen als jullie ouders of broers waren vermoord zouden jullie dan niet zo reageren als een gekke zonder enige goede verstand


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.