Deviezenwet Suriname moet dringend moderner

7

PARAMARIBO, 7 dec – De deviezenwetgeving is dringend aan revisie toe. Dit zegt minister Wonnie Boedhoe van Financiën. Aanpassen aan de tijdgeest is hard nodig. Vooral het bedrijfsleven zit erom te springen. Wat het precies moet worden, is nog niet duidelijk.

Overheid en bedrijfsleven moeten dit samen uitwerken. De nieuwe samenstelling van de Deviezencommissie kan als aanzet worden gezien. “De wetgeving is aan herziening toe, meer in lijn met 2010. Met vreemde valuta heb je een onderwerp dat gevoelig ligt in de samenleving. Je moet er voorzichtig mee omspringen”, zegt Boedhoe. Nu al wordt gefluisterd dat de regering het op de particuliere bankrekeningen van burgers heeft gemunt.

Het gaat dan om de rekeningen in vreemde valuta. “Laten we het laten voor wat het is: een gerucht. Iedereen heeft het recht een rekening te hebben in vreemde valuta. Daar mag niemand aankomen”, aldus Boedhoe. Welke kant het precies uitgaat, blijft voorlopig een raadsel. “We moeten maar afwachten, we willen geen misverstanden in de samenleving.” De nieuwe voorzitter van de Deviezencommissie is de econoom Kamlawatie Madho.

7 REACTIES

 1. PARAMARIBO, 7 dec – De deviezenwetgeving is dringend aan revisie toe. Dit zegt minister Wonnie Boedhoe van Financiën. Aanpassen aan de tijdgeest is hard nodig. Vooral het bedrijfsleven zit erom te springen. Wat het precies moet worden, is nog niet duidelijk.

  Dat Bedrijven en Overheden steeds meer internationaal aan het operen zijn anno 2010 is algemeen bekend. Dit heeft tot gevolg dat de vraag naar internationale regels en deviezen controle van de Surinaamse Overheid aan het toenemen is zoals de vraag naar US$, Euro, Yuan en de Braziliianse Real.

  De Surinaamse Overheid en het Nationale Assemblee zouden daarop kunnen inspelen door voor goede Wetgeving en Belastingverdragen te zorgen met die landen waarmee het Surinaamse Bedrijfsleven en de Overheid het meeste handelsbetrekkingen mee heeft.

  Zodat dat voorkomen wordt dat deze bedrijven en instanties dubbel belast zouden worden door de verschillende wetgevingen van de verschillende Overheden waarmee er bilateraal gehandeld wordt.

  Ook het toetreden van Suriname tot de Zuid-Amerikaanse Unie (Unietad) zal de toekomstige handelsbetrekiingen met de diverse lidstaten aan het toenemen zal.

  In het byzonder Brazilie mocht het Surinaamse Bedrijfsleven en de Overheid internationaler zouden optreden door noteringen aantevragen en plaatsen op de Brazilianse Brovespa Stock Index om zodoende Kapitaal te kunnen aantrekken om projekten die opstapel zijn vervroegd te kunnen uitvoeren.

  Deze berijven en instanties zouden dan bespaart worden voor het afdragen van dubbele belastingen aan de verschilende overheden.


  Maak melding

 2. Dit is pas leuk.Dat speeltje van Lackin wordt voorzitter bij toewijzingscommissie van deviezen.En nu de blunders.Die hoefy krijgt het moeilijk want de dollars gaan weg zonder een spoor te laten…


  Maak melding

 3. Dit is pas leuk.Dat speeltje van Lackin wordt voorzitter bij toewijzingscommissie van deviezen.En nu de blunders.Die hoefy krijgt het moeilijk want de dollars gaan weg zonder een spoor te laten…

  Jacobus

  Ze is academisch gevormd weet je en natuurlijk is respect een tweesnijdend zwaard.

  Sommige Sranangmans zijn echt net als grote vieze krabben in een doorgeroeste vat.


  Maak melding

 4. Niet zo lang geleden is er een academisch gevormd iemand in nederland van Sur.afkomst gepakt voor drugs handel.De titel voor de naam bewijst niet veel over de persoon dacht ik.

  Cobie.


  Maak melding

 5. December 8th, 2010 at 12:33 pm
  Niet zo lang geleden is er een academisch gevormd iemand in nederland van Sur.afkomst gepakt voor drugs handel.De titel voor de naam bewijst niet veel over de persoon dacht ik.

  Cobie.

  Jacobus

  Cobie, als het jou bedoeling is om intelligent over te komen dan kan ik je vertellen dat je daar niet in bent geslaagd.
  Ga maar spelen met je 4 zetels.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.