Geen Surinaamse functionarissen bij herdenking

27

PARAMARIBO/DEN HAAG, 6 dec – De regering Bouterse zal dit jaar niet vertegenwoordigd zijn op de herdenkingsdienst in Amsterdam, Nederland, voor de slachtoffers van 8 december 1982. Volgens voorzitter Romeo Hoost van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname gebeurt dit bewust. “Ik heb er moeite mee een vertegenwoordiger van de moordenaar uit te nodigen.”

En dat ondanks de goede betrekkingen met officials op de ambassade en het consulaat van Suriname in Nederland. Wat de regering zelf betreft, is er alle reden tot bezwaar. “Wij betreuren het dat geen enkele persoon uit de Surinaamse regering, ook de vicepresident niet, afstand heeft genomen van de daden van Bouterse. Als minister of vicepresident kon je een statement hebben gemaakt dat je minister bent of vp, maar afstand neemt van alles dat toen plaatsvond”, zegt Hoost tegenover de Ware Tijd.

27 REACTIES

 1. Ik ben het voor de volle 1000% eens met romeo hoost, de regering in suriname laat duidelijk zien dat de uitgestoken bloed-hand een propaganda stunt is van de moordenaar die nu president is in suriname.


  Maak melding

 2. PARAMARIBO/DEN HAAG, 6 dec – De regering Bouterse zal dit jaar niet vertegenwoordigd zijn op de herdenkingsdienst in Amsterdam, Nederland, voor de slachtoffers van 8 december 1982. Volgens voorzitter Romeo Hoost van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname gebeurt dit bewust. “Ik heb er moeite mee een vertegenwoordiger van de moordenaar uit te nodigen.”

  8 December is een Surinaamse Dodenherdenkingsdag /Nationale Rouwdag , zoals we die ook kennen in Nederland op 5 mei, waarbij alle (militaire c.q burger ) slachtoffers die gevallen zijn in de Eerste en Tweede Wereldoorlog worden herdacht.


  Maak melding

 3. Jullie hadden papa bout moeten uitnodigen en hem daar legaal of illegaal vasthouden.Hier maakt hij allemaal brokken.Met de baby bout zouden wij dan zelf afrekenen.

  Cobie.


  Maak melding

 4. Open schrijven aan het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname.

  Geachte heer Hoost,

  De behoefte van de huidige Surinaamse regering om enige afstand te nemen van de ‘December Gebeurtenissen”, is helaas terecht NIET aanwezig. Vooral waar u en uw organisatie het publiekelijk hebben over de “December Moorden”. Nota bene als gevolg van ‘buitenlandse inmenging’ in de ‘interne aangelegenheden’ van een ander land.

  U en uw makkers hebben allen verraad gepleegd jegens de natie Suriname, het risico genomen, maar wensen NIET op de blaren te zitten. De Zuid-Molukkers hebben daar ook ervaring mee. En verwacht u nu van de natie om afstand te nemen van slechts ‘dat deel van de slachtoffers’, die u en uw organisatie een warm hart toedragen. Uw deel hier te verstaan. De overige Surinaamse slachtoffers zijn NIET uw zaak.

  Nimmer kan het zo zijn dat waar er twee partijen in een hoog politiek spel verwikkelt waren, van de één verwacht worden dat die afstand neemt van enige gevolgen opgrond van deze oorzaak. Tenzij u en uw organisatie ook afstand nemen van de slachtoffers aan de andere zijde. Alsof u durft te zeggen van; “ ja, maar wij hebben niet zo hard geslagen, zij sloegen te hard”, dus daarom. . . . Zo werkt het NIET! U had niet op die manier (arrogant en onderschattend) aan de slag moeten gaan. En nog onder supervisie van het buitenland nota bene; “don’t worry, we are going to back you”. En daar zitten wij allen nou jaren mee, door jullie neokoloniaal en onwetend wangedrag.

  http://www.youtube.com/watch?v=gBUqxMxknkw&feature=related

  Het Surinaams Nationaal Leger heeft nimmer de intenties gehad, wie dan ook bewust uit te schakelen. Daar waar wij allen Surinamers zijn. Maar het moment dat enkelen in ons midden menen, om desnoods met de hulp van gewapende buitenlandse vreemdelingen uit het Westen eigen inwoners met geweld en tegen hun wil in onvrijheid te dwingen, kun je verzet verwachten. En hoe bitter en vasthoudend je tegenstander is, hoe harder het verzet daartegen zal zijn. Vrijheid is duur.

  De Nederlanders hebben deze ervaring eerder tijdens de Tweede Wereldoorlog van 1940-1945 ook gehad. Vraag het ook maar aan het joodse volk.

  Het verschil echter is, dat de ene situatie NIET de ander is.

  http://www.youtube.com/watch?v=RM5R5EwmokM&feature=related


  Maak melding

 5. geachte heer Hoost mag ik erbij zijn als vertegenwoordiger van de gevallen militairen bij kraka die vermoord zijn door huur moordenaars in vredes tijd.


  Maak melding

 6. Beste Ebu,

  Ik ben nu door jou post definitief ervan overtuigd dat je voor geen meter spoort, ondank je mooie praatjes.

  “U en uw makkers hebben allen verraad gepleegd jegens de natie Suriname, het risico genomen, maar wensen NIET op de blaren te zitten.

  Op de blaren te zitten is in uw ogen synomiem aan het martelen van advocaten, journalisten en vakbondsleiders om ze daarna als honden af te maken. U bent nu definitief door de mand gevallen met uw “Wewustzijnsbeweging EBU-Akademiya


  Maak melding

 7. Beste Ebu,

  met jou posting ben je definitief door de mand gevallen als gewetenloze opportunist, ondanks al je mooie verhalen op dit forum.

  “U en uw makkers hebben allen verraad gepleegd jegens de natie Suriname, het risico genomen, maar wensen NIET op de blaren te zitten”

  U praat hier het martelen en doodschieten van vakbondsleiders, advocaten en journalisten door het regime Bouterse goed en stelt dit gelijk als ‘op de blaten zitten’ Dat verstaat u dus onder het motto van uw onduidelijke ‘Bewustzijnsbeweging’ . Als het standpunt van je (politieke) tegenstanders je niet bevalt moeten zij maar op de blaren zitten ( is kapot schieten).

  Dank u dat u nu eindelijke uw ware aard heb laten zien. Die van een gewetenloze schoft.


  Maak melding

 8. Moeten wij deze dorpsgek serieus nemen na al die fratsen van de afgelopen maanden? Hij is zo begaan met de slachtoffers en hun nabestaanden dat hij geen tijd heeft voor een job. Ga terug naar Surimaribo en steek je energie in een positieve bijdrage voor je land. Alvast succes gewenst.


  Maak melding

 9. @ebbe akademia semi intellectueel gewauwel doorspekt met onwaarheden. Mensen op de vlucht in de borst schieten,is synoniem voor ordinaire executie. Stap af van je stokpaardje genaamd: The nigger hangup. De witte man was niet schuldig aan de Decembermoorden. De Molukken hierbij halen slaat als een tang op het spreekwoordelijk varken. Hoewel als ik de manier bekijk waarop jij deze grove wandaad probeert goed te praten, slaat de tang gewoon op jou!
  Emancipate yourself from Mental Slavery.


  Maak melding

 10. December 7th, 2010 at 12:12 am
  Open schrijven aan het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname.

  Geachte heer Hoost,

  De behoefte van de huidige Surinaamse regering om enige afstand te nemen van de ‘December Gebeurtenissen”, is helaas terecht NIET aanwezig. Vooral waar u en uw organisatie het publiekelijk hebben over de “December Moorden”. Nota bene als gevolg van ‘buitenlandse inmenging’ in de ‘interne aangelegenheden’ van een ander land.

  U en uw makkers hebben allen verraad gepleegd jegens de natie Suriname, het risico genomen, maar wensen NIET op de blaren te zitten. De Zuid-Molukkers hebben daar ook ervaring mee. En verwacht u nu van de natie om afstand te nemen van slechts ‘dat deel van de slachtoffers’, die u en uw organisatie een warm hart toedragen. Uw deel hier te verstaan. De overige Surinaamse slachtoffers zijn NIET uw zaak.

  Nimmer kan het zo zijn dat waar er twee partijen in een hoog politiek spel verwikkelt waren, van de één verwacht worden dat die afstand neemt van enige gevolgen opgrond van deze oorzaak. Tenzij u en uw organisatie ook afstand nemen van de slachtoffers aan de andere zijde. Alsof u durft te zeggen van; “ ja, maar wij hebben niet zo hard geslagen, zij sloegen te hard”, dus daarom. . . . Zo werkt het NIET! U had niet op die manier (arrogant en onderschattend) aan de slag moeten gaan. En nog onder supervisie van het buitenland nota bene; “don’t worry, we are going to back you”. En daar zitten wij allen nou jaren mee, door jullie neokoloniaal en onwetend wangedrag.

  http://www.youtube.com/watch?v=gBUqxMxknkw&feature=related

  Het Surinaams Nationaal Leger heeft nimmer de intenties gehad, wie dan ook bewust uit te schakelen. Daar waar wij allen Surinamers zijn. Maar het moment dat enkelen in ons midden menen, om desnoods met de hulp van gewapende buitenlandse vreemdelingen uit het Westen eigen inwoners met geweld en tegen hun wil in onvrijheid te dwingen, kun je verzet verwachten. En hoe bitter en vasthoudend je tegenstander is, hoe harder het verzet daartegen zal zijn. Vrijheid is duur.

  De Nederlanders hebben deze ervaring eerder tijdens de Tweede Wereldoorlog van 1940-1945 ook gehad. Vraag het ook maar aan het joodse volk.

  Het verschil echter is, dat de ene situatie NIET de ander is.

  http://www.youtube.com/watch?v=RM5R5EwmokM&feature=related

  Namens Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya

  Tegenover elke leugen bestaat er maar 1 waarheid!

  Het voorgaande is helaas slechts een fractie van die waarheid.


  Maak melding

 11. Alle gedoe van dit handje vol haatdragende ballingen ten spijt. De president heeft geen boter op z’n hoofd en zal de dienst in de sint Rosa-kerk wel degelijk bijwonen.


  Maak melding

 12. Beste Ebu,

  met jou posting ben je definitief door de mand gevallen als gewetenloze opportunist, ondanks al je mooie verhalen op dit forum.

  “U en uw makkers hebben allen verraad gepleegd jegens de natie Suriname, het risico genomen, maar wensen NIET op de blaren te zitten”

  U praat hier het martelen en doodschieten van vakbondsleiders, advocaten en journalisten door het regime Bouterse goed en stelt dit gelijk als ‘op de blaten zitten’ Dat verstaat u dus onder het motto van uw onduidelijke ‘Bewustzijnsbeweging’ . Als het standpunt van je (politieke) tegenstanders je niet bevalt moeten zij maar op de blaren zitten ( is kapot schieten).

  Dank u dat u nu eindelijke uw ware aard heb laten zien. Die van een gewetenloze schoft.

  Henk Molenaar

  Goed praten, “gene dele”.

  Maar wij zullen ook niet goed praten de reactie op deze catastrofe”. En daar durven jullie geen verantwoordelijkheid voor te aanvaarden. Jullie hebben al samengespannen met anderen en derhalve al eigen rechtertje gespeeld met het 20-voudige aan slachtoffers.


  Maak melding

 13. @ebbe akademia semi intellectueel gewauwel doorspekt met onwaarheden. Mensen op de vlucht in de borst schieten,is synoniem voor ordinaire executie. Stap af van je stokpaardje genaamd: The nigger hangup. De witte man was niet schuldig aan de Decembermoorden. De Molukken hierbij halen slaat als een tang op het spreekwoordelijk varken. Hoewel als ik de manier bekijk waarop jij deze grove wandaad probeert goed te praten, slaat de tang gewoon op jou!
  Emancipate yourself from Mental Slavery.

  Konsensi

  Konsensifongfong,
  Welke onwaarheden?
  Jij doet voorkomen alsof jij niet alleen was in het fort-Zeelandia, maar ook te Wittagron, Stoelmanseiland, Perika, Pattamakka, Victoria, baboenhol, Brownsweg, Moengo enzovoort waar het veelvoud aan doden is gevallen. Of moet ik nog duidelijker zijn?


  Maak melding

 14. Er is behoefte van nabestaanden om de decembermoorden te herdenken. Dat is begrijpelijk en hun goed recht.
  Maar wat ik niet kan begrijpen is dat men besluit met een groep samen te komen waarbinnen zoveel rancune en haat jegens Bouterse bestaat, en waar vindt die samenkomst plaats? juist ja. in de Mozes en Aaron Kerk te Amsterdam. In het HUIS van GOD.
  Het hoogste Christelijke levensideaal in het HUIS van GOD is het gebod ‘Maar tot u, die Mij hoort, zeg Ik: hebt uw vijanden lief, doet wel degenen, die u haten; zegent wie u vervloeken; bidt voor wie u smadelijk behandelen’.
  Deze mensen die met zoveel haat in hun lichaam zitten besluiten gewoon in de kerk te gaan zitten en durven zelf het onze vader in hun hypocriete mond te nemen.
  In het onze vader komen de volgende woorden voor. ‘En vergeef ons onze schulden, gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren.”
  Deze mensen zijn absoluut niet bereid om
  hun vijand op welk manier te vergeven.
  In dit verband zegt GOD; “Mij komt de wraak toe en de vergelding” ( Deuteronomium 32, 35)

  Ik weet wel, dat kost soms heel wat moeite, maar het heeft God ook heel wat gekost: Zijn eigen geliefde Zoon. Het valt ons niet mee iemand, die ons heeft gepijnigd of iemand die ons altijd maar dwars zit, lief te hebben. Sommige mensen zijn nu eenmaal je “vijanden”. Ze liggen altijd dwars. God zegt ook niet, dat het niet zo is. Het is een harde realiteit, dat mensen elkaar soms niet kunnen uitstaan. Blijkbaar is daar niet aan te ontkomen. De ene mens is immers sympathieker dan de andere. Toch, zegt God, dat we moeten liefhebben, allemaal! Zoals Jezus aan het kruis voor Zijn vijanden bad en hen zegende, zó moeten wij dat ook doen.

  Als je zo graag de decembermoorden wil herdenken en niet vergevingsgezind bent en niet bereid bent liefde te verkondigen doe het dan in of ander zaal maar misbruik de kerk niet door de normen, waarden en geboden van diezelfde KERK te vertrappen.


  Maak melding

 15. @Pinto je vergeet voor het gemak Moi Wana waar zwangere vrouwen met bajonetten zijn ontzwangerd in opdracht van de toenmalige leiding.
  Bespaar me je “was je erbij ” onzin. Galoppeer lekker verder onozel paard.


  Maak melding

 16. Hallo Pinto,

  Met jouw valt geen discussie te voeren. je gaat namelijk nergens op in met argumenten. Altijd is het “maar de blanken waren nog erger dus…..

  Ik noem dat het “OJ-Simpson-syndroom”.


  Maak melding

 17. Als de president geen boter op zijn halve kale kop heeft,waarom gaat hij dan niet naar de zittingen?Daar is dan de plaats om van alle aantijgingen verschoont te worden.Hij was zelfs de intellectuele dader in deze.Krijgt nogeens één derde meer straf dan zijn medeplegers.En een miljoenen proces om de nabestanden schadeloos te stellen.

  Cobie.


  Maak melding

 18. Konsensifongfong en Henk Molenaat,

  Jullie zijn niet in staat om aan mij knollen te verkopen voor citroenen. Ik stond erbij en keek ernaar.

  Ik heb met heel veel verdriet kennis genomen van die 15 doden of moorden zoals jullie ze betitelen, maar ik heb ook aardig wat scherpe kogels om mijn oren gehad uit de loop van jullie gezindten.

  Telkenmale als er weer een militair neerzeeg was er toch feest in jullie verdorven kamp?
  Stelletje hypokrieten. Laten wij deze tragedie maar niet op de spits drijven!


  Maak melding

 19. @Pinto je vergeet voor het gemak Moi Wana waar zwangere vrouwen met bajonetten zijn ontzwangerd in opdracht van de toenmalige leiding.
  Bespaar me je “was je erbij ” onzin. Galoppeer lekker verder onozel paard.

  Konsensi

  Het wordt tijd dat leugen en laster over het Moiwana verhaal uit de wereld wordt geholpen.

  Het was puur een no way out situatie waarbij vanuit dat dorp geschoten werd op patrouil-lerende militairen waarbij een dodelijk werd getroffen.

  Aan de hand van de rapportage van overleven-den had de operationele commandant m.i. geen andere keus. Of moest hij eerst kontakt maken met Paramaribo, terwijl die terroristen ondersteund door blanke huurlingen oprukten?


  Maak melding

 20. Zo kan je zien hoe dom sommige surinamers de discussie hier voeren, en de rest van de volgers loopt er achter na als een stelletje blinde EZELS,
  EBU probeert ons wijs te maken dat anderen verraad hebben gepleegd in suriname nou EBU ik durf nu stellen dat jij en de rest van de volgers van desi bouterse een stelletje geestelijk gestoorden zijn de last hebben van ongeneeslijke vorm van minderwaardigheidscomplex ik zal het onderbouwen waarom in dat vindt.
  Op 25 feb 1980 heeft bouterse met behulp van het buitenland de democratische gekozen regering in paramaribo naar huis geschoten hij heeft de toenmalige kolonel die werkzaam was op de nederlandse ambassade in suriname nog bedankt voor zijn bewezen diensten dit is bevestig door andre haakmat, dus als er één iemand is die verraad heeft gepleegd tegen zijn eigen bevolking is dat bouterse wel.
  Iedere suriname heeft volgens onze grondwet het recht om zich te verzetten tegen een illegaal ondemocratisch en onwettig bezettingsmacht in zijn land.


  Maak melding

 21. @ronald westerhof (Amsterdam)

  Vergevingsgezind is niet identiek aan het tolereren en onbestraft laten van gruwelijke wandaden. En zeker niet met het achteraf goedpraten er van.

  Pas als de waarhedi boventafel is, en als DDB oprecht en gemeend spijt getuigd van zijn wandaden en de geeigende straf ondergaat kan er in een vervolgstap vergeving gegeven worden. De bal ligt dus duidelijk bij DDB die eerst maar eens actief en constructief aan het proces moet deelnemen en zijn matie daartoe op roepen.

  Zolang dat niet gebeurt is het immers zelfs onduidelijk wat vergeven moet worden. Vergeving is niet iets als een blaco jkaart die je als joker kunt inzetten. Moord is iets anders dan een speletje poker.


  Maak melding

 22. Geachte heer Molenaar,

  Laat ons duidelijk zijn, dat ook wij van de Bewustwordingsbeweging EBU-Akademiya de gang van zaken in de periode 1980 in de Republiek Suriname betreuren. Dit terwijl wij nog lang niet bekomen zijn van het ‘slavernij verleden’ (Afrikaanse Holocaust). Vandaar ook dat wij spreken van de ‘December Gebeurtenissen’.

  Wij betreuren tevens elke dode die ten onrechte het leven verloren heeft, wanneer en waar ook ter wereld. Ook al zou er sprake van zelfverdediging zijn geweest. Maar daarnaast laten wij ons door niemand ‘moord’ in de schoenen schuiven, mits het tegendeel bewezen is.

  Uw weergave van onze tekst overigens is helaas voor uw rekening, NIET de onze. Wat waarschijnlijk te maken heeft met onze referentiekaders. Maar ook ‘woorden’ laten wij ons NIET in de mond leggen. Daar wij wijs genoeg zijn, om ook dit voortijdig te kunnen achterhalen.

  http://www.youtube.com/watch?v=iq4VjE0_AVQ

  Te lang is vanuit West-Europa getracht Surinamers een valse impressie van hun geschiedenis op te leggen. Nederlandse geschiedschrijvers bijvoorbeeld, die Surinaamse geschiedenis wensen te schrijven voor Surinamers in het thuisland en in het bijzonder voor Surinaamse en Nederlandse kinderen daar buiten. Hoeveel kun je tegen beginnen. Het is toch de aard van het beestje toch? Maar zelfs verwachten dat deze valse geschiedenis kritiekloos en/of klakkeloos geconsumeerd wordt, is ons een brug te ver.

  Zien wij nu nog regelmatig gebeuren met o.a. onze vrijheidsstrijder Anton de Kom. Waarbij twee zogenoemde geschiedschrijvers van zijn zogenaamde ‘biografie’ er alles aan doen, om Surinamers koetkekoet valse informatie omtrent Anton de Kom in de strot te duwen. En ook al roep je dat je niet in geïnteresseerd bent, loop je kans dat ze ook nog met vliegdekschepen langs de kust gaan paraderen, om je zodoende tot lezen te dwingen. Te gek voor woorden allemaal.

  http://www.youtube.com/watch?v=C-6ulzbKWHw&feature=related

  Niet alle Surinamers zijn geïnteresseerd in ‘uw versie’ over ‘geschiedenis’. Laat dat duidelijk zijn. Niet anders als ook velen NIET geïnteresseerde zijn in uw Sinterklaas viering op basis van ‘racisme en discriminatie’. Trouwens net zo zeer ook u NIET geïnteresseerd bent in onze versie omtrent het Nederlands Slavernij Verleden.

  En als u van mening zou zijn GEEN moeite mee te hebben, als Duitse geschiedschrijvers de Nederlandse geschiedenis voor het Nederlandse kind over de Tweede Wereldoorlog schreven. Of als u met trots wenst te zingen hoe groot de daden van Piet Hein waren. Dan is dat is uw zaak. Maar hou er wel rekening mee, dat anderen in deze verlichte tijd regelmatig een nieuwe blik op geschiedenis durven te werpen. Maar ook daar hoef u het NIET met die anderen mee eens te zijn. Echter, de kwalijke neokoloniale gewoonte, om zelfs nu nog te willen bepalen hoe andere landen hun geschiedenis behoren te beoordelen, getuigt slechts van een hardnekkig ‘valssuperioriteitsgevoel’.

  http://www.youtube.com/watch?v=7g5MovON4fg&feature=related

  U spreekt over ‘ware aard’ en ‘gewetenloze schoft’. Wij zijn haast ervan overtuigt dat u veel beter dan wij, de ‘diepgang’ van deze woorden zou kunnen weergeven. Daar het Nederlandse woorden zijn. En het Nederlands is NIET onze moedertaal, doch het Surinaams. Wij ‘behelpen’ ons hier slechts mee.

  En zo ook u op de blaren wenst te zitten, dan is het niet anders dan dat er een onaangename actie vooraf moet zijn geweest. En dan begint het gezanik pas echt vanuit diverse invalshoeken.

  http://www.youtube.com/watch?v=eoNeL-hpL_4&feature=related


  Maak melding

 23. Ondanks al die afwezigheid van de buitenlandse leiders op de Inauguratie van Bouta in SME heeft het net zo goed plaats gevonden!!

  Niets heeft dat belemmertd.

  Deze malloten had ik op deze triestedag en ook niet op een andere aangelegenheden uitgenodigd. Met wat voor gezicht zouden zij deelnemen op deze dag? schande, schande en nogeens schande voor deze Surinamse regering!!!

  Heer Hoost u heeft het heel goed gehandeld!!
  Laat deze Hyena’s in hun eigen stront verzuipen.

  Deze paria’s hebben geen eer aan hun zichzelf, laatstaan een andere.


  Maak melding

 24. Als de president geen boter op zijn halve kale kop heeft,waarom gaat hij dan niet naar de zittingen?Daar is dan de plaats om van alle aantijgingen verschoont te worden.Hij was zelfs de intellectuele dader in deze.Krijgt nogeens één derde meer straf dan zijn medeplegers.En een miljoenen proces om de nabestanden schadeloos te stellen.

  Cobie.

  Jacobus

  Er zijn natuurlijk meer nabestaanden dan jij hier consequent wil doen geloven of waren die 100 soldaten 100 honden in jou Jacobus-ogen?


  Maak melding

 25. mr pinto je hebt makkelijk praten als jou zus of vader,moeder,broer noem maar op dan zou je deze onzin niet schrijven en ga niet 1e of 2e oorlog kijken.van mij zijn ze geen familie maar ik blijf zeggen moordenaar kan ik nooit en nooit goed praten en je wordt president het is een belachelijk waar gaan al de mensen die geleerd in het land als een moordenaar die niet eens lagere school papieren heeft.ok pinto begrepen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.