Surinaamse rijstindustrie moet zichzelf ontstijgen

1

PARAMARIBO/NICKERIE, 5 dec – Ondernemers in de rijstsector zullen zichzelf en hun beperkingen moeten ontstijgen. Dit zegt Badrissein Sital, topfunctionaris voor rijstzaken van de regering. Traditionele beperkingen zullen plaats moeten maken voor breder en ruimer denken. Zelfzuchtig handelen betekent ongetwijfeld het einde van de hele kolom, vanaf boeren tot verwerkers en exporteurs.

De regering mag dan wat sturend optreden, uiteindelijk zijn deze groepen het die de dienst uitmaken. En de toekomst zullen bepalen. Die toekomst moet tienduizenden hectaren meer aan oogst opleveren. Het zijn vooral de boeren die over de muur heen moeten kijken. Nu vallen zij nog al te makkelijk ten prooi aan manipulatie door met name de verwerkers. Opkoopprijzen vallen veel lager uit dan de boer veelal verwacht. “De boer is de meest kwetsbare groep gebleven”, zegt Sital.

Dat komt vooral door het gebrek aan organisatie. “De boeren moeten daar van af komen. Als zij zich organiseren kunnen ze veel meer bereiken”, aldus Sital. Een betere marktpositie zal uiteindelijk ook leiden tot meer productie. Daar is een ieder beter mee af. Ook de mentaliteit bij de andere groepen mag beter. De regering schaft invoerrechten op productiemiddelen voor de sector af. Dus mag minimaal een betere opkoopprijs worden verwacht. De prijs van productiemiddelen geldt als voornaam argument voor het laag houden van de opkoopprijs.

Bekijk ook:

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.