Surinaams staatshoofd blijft hameren op eenheid

16

PARAMARIBO, 5 dec – President Desiré Bouterse blijft hameren op eenheid. Suriname zal het niet maken zonder eenheid, zei Bouterse tijdens een bijeenkomst van coalitiegenoot Pertjajah Luhur. Gezamenlijk achter doelen staan is een voorname voorwaarde voor ontwikkeling. Vooral de oppositie schijnt het maar niet te begrijpen.

Daar wordt het beleid constant onder vuur genomen. Bouterse heeft de indruk dat de oppositie het liefst alles ziet mislukken. Zijn Mega Combinatie en partners zijn hoe dan ook vastbesloten door te gaan. “Wij komen er zeker doorheen, wij kiezen de weg van de vooruitgang”, zei Bouterse in bijzijn van Paul Somohardjo, leider van Pertjajah Luhur. Die ziet de coalitie verder gaan, ondanks interne schokjes en scheringen.

De oppositie stelt een intensere aanpak in het vooruitzicht. Het beleid zal ook van buiten het parlement aan de kaak worden gesteld. Ex-president en NPS-leider Ronald Venetiaan vindt dit noodzakelijk om de regering “weer op de rails te krijgen.” Vooral het ontslaan en ontheffen van hoge functionarissen ligt zwaar op de maag. Het zou een aanslag zijn op de intelligentsia.

Bekijk ook:

16 REACTIES

 1. Wat Venetiaan doet is proberen draagvlak te vinden, medestanders te vinden….de inteligentia zogenaamd ook als vijanden van de huidige regering te maken.

  Is natuurlijk zijn goed recht, je mag het ook slim vinden, als je je tot de aanpak van Venetiaan aangetrokken voelt. Ik vind Vene een geslepen politicus, maar een MATIGE bestuurder.

  De coalite zou ik willen adviseren de kracht van de tegenstander te gebruiken om he land beter te besturen. Want als dat gebeurt, dan wordt Suriname nog prettiger om in te wonen. Een win-win situatie.


  Maak melding

 2. Wat een sukkel. Als andere groepen in de maatschappij een andere visie (heeft DDB wel een visie?? ) op de ontwikkelingen en prioriteiten hebben is dat hun goed recht!

  Deze uitspraak geeft eens te meer aan dat DDB niets anders is dan een dictator die altijd zijn zin moet krijgen – hoe stom zijn ideeen ook zijn – ipv een volksleider die de mensen aan zich en zijn plannen weet te binden.

  Zoals gewoonlijk handeld DDB volkomen verkeerd en geeft hij de schuld weer aan anderen. Daar is hij altijd al goed in gebleken. Vele hebben dit met de dood bekocht. Hoelang gaat het duren voor we een herhaling van de jaren 80 krijgen??


  Maak melding

 3. Hameren en/of schieten op de eenheid uitgezonderd de Hindu’s. De hoofdschuldigen zijn de Hinud’s binnen MC/NDP/NS (volksverraders). Somo is stil en voelt zich happy omdat zijn corruptie/wandaden/gronduitgifte in de dooppot door DDB is gestopt. Je hoort nu helemaal niks meer van de Min ister van KTPI. Dit is de nieuwe eenheid. Hameren dus.


  Maak melding

 4. Dat mogen ze blijven doen, zolang de coalitie blijft tussen Desi Bouterse en beweerd de posten zo heel te mogen blijven houden op functie… Zal Suriname weer zekers op volle toeren draaien !


  Maak melding

 5. De oppositie stelt een intensere aanpak in het vooruitzicht. Het beleid zal ook van buiten het parlement aan de kaak worden gesteld. Ex-president en NPS-leider Ronald Venetiaan vindt dit noodzakelijk om de regering “weer op de rails te krijgen.” Vooral het ontslaan en ontheffen van hoge functionarissen ligt zwaar op de maag. Het zou een aanslag zijn op de intelligentsia.

  Over 5 jaar is er denk ik helemaal geen oppositie meer van deze partijen (NPS -VHP) daar die helemaal verdwenen zullen zijn uit de Surinaamse politiek en het NA. Het zijn de laatste stuiptrekkingen van deze oudepolitieke partijen zelfs bij het Onafhankelijkheidsfeest van Suriname waren zij nog te beroerd om op te draven voor het publiek.


  Maak melding

 6. hahahahahaha de grootste splijtzwam van suriname predikt eenheid wat een kolder, hij beschuldig anderen ervan dat ze vijanden zijn van suriname bouterse is de grootste vijand van suriname en van de democratie de geschiedenis van bouterse laat dat duidelijk zien dus die bullshit wat bouterse nu verteld slaat helemaal nergens op. opvallend dat hij nu aan het feesten is met somo tijdens de verkiezing had bouterse een andere toon. maar ik heb deze rat bouterse wel door somo is één van de steunpilaar van zijn regering daarom slijmt deze lage hond bouterse bij somo, pae is nu meneer je hoord niets meer over corruptie met grond verkrachter mensen die op hem lijken die laffaard van de MC der dwazen ze zijn heeel erg stillllll muis stillll.


  Maak melding

 7. Functionarissen die ´t beleid van hun minister niet ondersteunen maar met obstructie bezig zijn moeten plaats maken voor royalisten. Dat is normaal. Obama heeft ook een hoge militair in Afganistan moeten ontheffen omdat hij geen geloof had in de plannen van de regering.

  NAIPAL NI is geen persoon maar de schuilnaam van de VerenigdeHindostaansePartij. De ingezonden stukken worden in de olifant besproken,samengesteld en daarna als ingezonden brief verspreid bij oa Starnieuws.


  Maak melding

 8. Het noodzakelijk gehamer van de President over ‘eenheid’ geeft aan wat momenteel de zwakte is van een Suriname in ontwikkeling, dat wil uitstijgen naar grote hoogten. Echter niet anders dan een ‘vingerwijzing’ naar voornamelijk de Nieuwe Front- combinatie nu o.l.v. de V.H.P.- elite met de N.P.S als handig ‘dekmantel’. Een van oorsprong ‘onderdrukte etnische minderheidsgroepering’ uit Zuid-India genaamd “The Black Untouchebles of India”.

  http://www.youtube.com/watch?v=QrIMWveNNqM&feature=related

  Hindostaanse immigranten (een mengeling met Afro-Afrikanen), die in de periode 1873-1916 als contractarbeider vanuit het ‘Zuiden’ van India (toen kolonie van Brits-Indië) via Brits-Guyana (Demerara) Suriname bereikten. Sommigen die door mengeling licht van huidskleur uitgevallen waren, hebben vervolgens in de koloniaal Suriname bij hun registratie achter hun oorspronkelijke achternaam ‘singh’ toegevoegd. Om de indruk bij andere landgenoten te wekken, alsof zij zelf uit het ‘Noorden van India (Noord-India)afkomstig zouden zijn en dus tot de “hoogste kasten” behoorden. Een praktisch en mentaal ziekelijk systeem, welke racisme in de hand werkt. En die ten slotte de ‘eenheid’ in de Republiek Suriname onder de diverse bevolkingsgroeperingen ernstig ondermijnd.

  http://www.youtube.com/watch?v=v4rvbIGTLQY


  Maak melding

 9. Op zich heeft de president gelijk dat de oppositie zich constructiever kan opstellen.

  Maar hij vergeet dat hij zelf de uitvinder is van die wijze van politiek voeren door week in week uit op Ocer te staan ranten over de toenmalige coaltie. Dat was ook pure afbraakpolitiek. Dus ja. Ik zou zeggen, oppositie, doe gewoon je werk goed.


  Maak melding

 10. De oppositie heeft natuurlijk als rol om kritisch naar de regering te kijken. Het is in het belang van Suriname dat er in DNA kritisch naar de regering gekeken wordt. Daar hoeft de president niet moeilijk over te doen. Als hij een goed verhaal heeft, dan kan hij zijn beleid goed uitleggen. Het feit dat hij de discussie veelal uit de weg gaat, baart mij toch zorgen. Ik had hoge verwachtingen van deze man, maar zijn continue aanvallen op politieke tegenstanders, de Nederlandse regering en mogelijke aanslagen op Surinaamse intelligentsia bezorgen mij een onrustig gevoel.


  Maak melding

 11. Persoonlijk mag ik Bouterse niet maar hij heeft op een zaak gelijk en dat is er moet een eenheid zijn in de Coalitie.De oppositie moet een oppositie politiek volgen en dat betekent te willen samen werken en niet te dwarsbomen.Ze moeten stoppen met hun vijandigheden want hier gaat het niet om eigen belang maar over het belang van het volk.Wat ik niet begrijp is dat vele van deze mensen die in het parlement zitten op een of andere manier in Nederland geweest zijn en gezien en geleerd hebben hoe het parlementarisme fungeert waarom hebben ze het niet in de praktijk kunnen uit voeren?Als je nagaat wonen in Nederland meer dan de helft van de Surinaamse bevolking in en de Hollandse gebruiken en gewoonten ook overgenomen hebben dat dat merk je als op bezoek ben.


  Maak melding

 12. Sorry hoor maar ik snap niet dat jullie bouterse gelijk geven terwijl deze schoft het surinaamse parlement minacht toen en nu
  Bouterse laat heel duidelijk zien dat hij niet tegen kritiek kan, het enige wat deze megalomaan kan doen is spreken waar hij niet tegen gesproken kan worden daarom roept hij zijn volgers op om naar over te komen om daar naar zijn domme retoriek te komen luisteren zonder tegenspraak. de democratie in suriname is nu in slechte handen dat kan je iedere dag zien.


  Maak melding

 13. @10 tamara: De licht getinte negers/kroesharigen in Suriname zijn door de blanken/plantage eigenaren verwekt. De huidige stadsnegers/creolen hebben dus voorouders die half blank waren. De echte negers zijn de Marrons zonder blank bloed. De Marrons zijn dus “rasecht”.

  De contractarbeiders uit India kwamen hoofdzakelijk uit de deelstaten UP (Uttar Pradesh, Haryana en Bihar. Inscheping in Calcutta ligt in Oost-India en dicht bij deze drie deelstaten. De taal die de Hindustanen in Suriname spreken is Hindi/Bhojpuri/Sarnami en deze taalstreek ligt in het Noord-Oosten van India. Enkelingen kwamen uit Zuid-India. Het zijn allemaal Hindustanen. De taal die deze groep Hindustanen spreekt is naast het Hindi tevens Tamil/Telegu.

  Bij deze een bijscholing/herscholing van je beperkte geestelijke vermogens.

  Groeten uit het land van de dievenijzers/tralies.


  Maak melding

 14. Om eenheid te scheppen moet men eerst eenheid hebben in de coalitie. De KTPI heeft haar minister van RGB het vertrouwen opgezegd, maar de president heeft geweigerd hem te ontslaan. Ach minister van RGB, doet u best maar buiten de KTPI om, de kruik gaat zolang te water tot ze barst…
  Beste Minister, U hebt geen recht van spreken en ook niet om daden te plegen. De KTPI en haar structuren, die u hebben voorgedragen voor het ambt van minister, hebben het vertrouwen in u opgezegd. Het betekent dat u van die stoel moet verdwijnen. Ook het zogenaamde accoord met de president werd door de KTPI verworpen. U bent ook al groyeerd. Uw collega’s noemen u “een boom zonder wortels.” Momenteel bent u bezig te pronken met de veren van de KTPI. Dus minister, houdt de eer aan u zelf, en verlaat het ministerie zo snel mogelijk. Want de stoel waarop u zit, is van en voor de KTPI, conform het regeeraccoord, en is niet bestemd voor zielige en schaamteloze opportunisten. U pronkt met de veren van de KTPI. De NDP-president zegt vandaag tegen u : ”hallelujah”, en morgen zal hij tegen u zeggen: “kruisig hem”. U zult dan voor de leeuwen worden geworpen. Denk er om: “God’s molen maalt langzaam, maar zeker”. “If yu kweki sneki, dan yu sa kisi aboma.” En last but not least: “ ala piri tifi a no lafu.”…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.