Protesten tegen invulling van Sinterklaasfeest

27

De Amsterdamse jongerenstichting Streetcornerwork heeft ‘de enige zwarte hulpsinterklaas’ bereid gevonden op 4 december naar Amsterdam Zuidoost te komen. De ‘zwarte Sint’ werd in Zuidoost vergezeld door twee regenboogpieten. Dat meldt AT5. Met de actie wil Streetcornerwork protesteren tegen het in hun ogen stigmatiserende volksfeest.

zwartesintVolgens de goedheiligman zelf mag kleur in deze tijd geen rol meer spelen. Hij vindt de sinterklaasviering een traditie die met de tijd moet meegaan. En omdat in Zuidoost veel mensen met een kleurtje wonen, is de zwarte Sint volgens hem daar op zijn plaats.

Ook uit een andere hoek is er protest tegen de invulling van het Sinterklaasfeest. Theatermaker Patrick Mathurin heeft een alternatief Sinterklaasliedje uitgebracht. Dit uit protest tegen het in zijn ogen racistische karakter van het Sinterklaasfeest. Het gaat om het nummer met de boodschap ‘Sinterklaasje kom maar binnen, ZONDER knecht. Het is de tijd dat iemand dit eindelijk zegt’, dat hieronder te zien is:

27 REACTIES

 1. Mijn God, waar zijn deze overgesubsidieerde — mee bezig? Het Sinterklaasfeest is al eeuwen lang een KINDERFEEST en deze idioten willen het overgieten met een racistisch sausje? Het zal de kinderen een zorg zijn, en mij nog minder. De zinloosheid straalt hier vanaf. In Belgie, Nederland en Suriname wordt het Sinterklaasfeest in deze vorm nog steeds gevierd. Alleen in Nederland wordt hierover een discussie gevoerd. Walgelijk! Sinterklaas is wit, en zijn knechten zijn zwart! Nou en? Ik ga toch ook niet proberen de Marron-cultuur te veranderen? Deze achterlijke idioten moeten met onmiddellijke ingang de subsidie worden gestopt! Laat het zoals het was en zoals het zal zijn.


  Maak melding

 2. Blaka bakra, jij heb het volste recht om zwarte piet als traditie te zien. Uithuwelijken van hindoestaanse meisjes tegen hun zin is ook traditie. Feit is dat zware piet voortkomt uit de periode dat het bon ton was om zwarte knechten( lees slaven) te hebben. Als er mensen aanstoot nemen tegen dit fenomeen moet het besproken worden op een beschaafde manier. In de VS is blackface verboden. Laten wij niet alles bedekken met de mantel van traditie, want vrouwenbesnijdenis is ook trraditie in sommige Afrikaanse landen. Zet je schoen maar klaar.


  Maak melding

 3. Ze hebben groot gelijk om het sinterklaas en zwarte piet ‘feest’ ter discussie te willen stellen.

  Het verhaaltje dat zwarte piet zwart is door het roet v.d. schoorsteen is onzin.
  Als dat zo is dan hoe verklaren ze het feit dan dat alleen zijn gezicht zwart is en niet zijn kleren, hoe wordt dan verklaard dat zwarte piet ineens zwart wollig kroes haar heeft en ook nog eens rode lipstick op heeft om de lippen te accentueren.

  Het is overduidelijk dat zwarte piet een afrikaan moet voorstellen.
  Gelet op het feit dat zwarte piet het knechtje is van de ‘goede’ blanke sinterklaas en bovendien ook nog eens functioneert als een boeman (als je stout ben krijg je ervan langs en wordt je in een zak gestopt en meegenomen naar spanje) duidt mijn inziens aan op een verwijzing naar het slavernijverleden toen de gekleurde ondergeschikt was aan de blanke.

  Ik vind die hele NLse sinterklaas-zwarte piet traditie dus zeer zeker (latent) racistisch. Als de blanken dat willen vieren in zo’n vorm is dat hun probleem, dat toont namelijk slechts hun mindset aan. Ik zal echter niet deelnemen aan zo’n sinterklaas-zwarte piet gebeuren en ik wil zo iets ook niet voor mijn kinderen.

  Ik ben het voorts ook eens met theatermaker Patrick Mathurin, met een sinterklaas zonder z’n knecht (zwarte piet) heb ik geen problemen mee. Daarom vind ik de amerikaanse santa claus veel beter dan deze achterlijke en racistische NLse traditie.

  Btw ik weet niet waarover blaka bakra zit te praten maar in Suriname heb ik toen ik opgroeide nooit een blanke sint gezien, in Suri was die gast gewoon gekleurd net als de rest v.d. bevolking. Persoonlijk vind ik het triest dat er gekleurde mensen zijn die zo’n racistische traditie goed zitten te praten. Ze durven niet voor zichzelf na te denken en prefereren de foetoe boi/huisslaaf positie.

  —–Liberate your mind—–


  Maak melding

 4. Get your facts straight…
  Sinterklaas is niet al eeuwenlang een kinderfeest
  Zwarte Piet is afrikaans knechtje dat door ene Schenkman in 1850 is verzonnen en toegevoegd is aan het feest in Nederland.
  De controverse is niet alleen in Nederland ook in Suriname is al decennialang een discussie over de knecht van de sint aan de gang.

  Je mag heus wel meedenken over veranderingen aanbrengen in de marron cultuur hoor, die marrons zijn lang niet zo close-minded als de pietminnende Hollanders.

  Verder heb ik geen problemen met die Piet..ik vind die Sint echter heel creepy


  Maak melding

 5. In Nederland word er nu een scheiding gemaakt tussen verschillende soorten Nederlanders… Omdat er in Nederland verschillende bevolkingsgroepen leven, o.a. ook mensen die een donker kleur hebben van hun afkomst, ze nu worden geteisterd te denken dat het een racistische traditie is. Helder ziend is helder denkend… Sinterklaas is jaren al een officiele kinderfeest in de Nederlandse maatschappij, waarom dan zo woest als het niks te maken heeft met een donkere huidskleur of ras… Het is gewoon een traditie, dat Nederland al jaren in behandeling heeft genomen en mag zo dus wel blijven.


  Maak melding

 6. De St. Klaas intocht hier in Suriname heeft gewoon een witte (of blanke) Sint. De boodschap is inmiddels wel overgekomen en laten we de traditie gewoon in stand houden zolang de meerderheid dat wil. Misschien is het ook iets om nu voor zwarte sneeuw te demonstreren want het is natuurlijk ook niet fair dat sneeuw wit is.


  Maak melding

 7. De maatschappij wordt ziekelijk doortrokken van allerlei ethnische wissewasjes. Alles maar danook alles wordt binnen kortetijd en ook heel snel beklattert met het wat eerst wit was, moet bruin, geel of zwart worden. Wit is dus voor de bakra. Wat zeggen dan de bakra’s. Zij zijn in de loop der jaren zo beu van hun eigengereidheid en welvaart dat ze zeggen laten we het delen en het moet kunnen, laat maar.


  Maak melding

 8. Je bent toch zwakzinnig als je zwartepieten
  met jezelf vergelijkt?,Obama is zwart heeft ook witte knechten.Dit is zo kleingeestig word wakker.


  Maak melding

 9. Het Sinterklaas feest is in de loop der jaren geevalueerd tot het Santa Claus feest zijn zwarte pietjes hebben zij toen gemakshalve maar weg gelaten in de nieuwe wereld en vervangen door Elfjes(VS,Canada, Australie, Nieuw Zeeland) In deze landen kan Santa Claus zowel zwart als wit zijn. In de oude wereld (Nederland, Belgie) heeft de Sint zijn Zwarte Pietjes nog.
  Het Sinterklaas feest of Santa Claus feest wordt dus hier twee keer gevierd in deze landen.


  Maak melding

 10. @ 5 Rakham: Ik kan je melden dat hier in Suriname op diverse locaties een WITTE Sinterklaas de normaalste zaak van de wereld is. Ook dit jaar weer. En ik woon al vele jaren in Suriname.
  De overlevering wil dat Sint Nicolaas van Myra (Turkije) zijn residentie verplaatste naar Spanje en dat de zwarte pieten nazaten zijn van de Moren, die het zuidelijke deel van Spanje in bezit hadden. De Moren kwamen inderdaad uit Noord-Afrika en hadden dus een tintje. De Moren waren harde werkers en betrouwbaar, dus heeft Sinterklaas ze in dienst genomen. Nogmaals: de overlevering.
  Maar als jouw geschiedschrijving anders is dan de mijne, goed recht, respect. Ik ga overigens mee met de reactie van Boeroe @ 8).


  Maak melding

 11. wat kunnen nederlanders toch kwaad worden en zich verongelijkt voelen, als zij zich moeten aanpassen. Deze zelfde nederlanders pretenderen wel het recht te hebben om over andere volkeren te kunnen beslissen. Denk bv aa de vrouwen besnijdenis en kind huwelijken. Deze nederlanders gaan zelfs zo ver, dat ze te vuur en te zwaard (Irak, Afghanistan, en heel veel andere landen) hun wil aan andere volkeren opleggen. Wat een arrogantie! Deze instelling van nederlanders is niet anders te duiden dan autisme (syndroom van asperger) waar volgens mij de gehele nederlandse bevolking aan lijdt.


  Maak melding

 12. zal ik ook op 4,5 mei een pruik van hitler op doen en een kostuum van hem want het is tog ook pijnlijk voor de joden ,net als men de slaven heeft vernederd en verlaag tot dier


  Maak melding

 13. Sinterklaas is een christelijk vernis, geplakt op de Noord-Europese godheid Wodan. De imperialistische katholieke traditie heeft daar het feest van San Nicolas opgeplakt, en van de roetmannetjes, die het vuur van Wodan vergezellen, hebben ze zwarte pieten gemaakt. Logisch, het katholicisme uit Spanje, waar zwarte slaven niet ongewoon waren …Geschenken in een schoen plaatsen is een oosters gebaar van respect.
  Ook Santa Claus is aan dit oerfeest ontsproten in zijn weerzinwekkende commerciële versie. Nederlandse protestanten waren nota bene lange tijd zélf tegen het Sinterklaasfeest, omdat het een mengsel van heidense met katholieke traditie was! Dit feest moet gewoon weer terug in de traditie waar het hoort: de Europese natuurgodsdienst.


  Maak melding

 14. Wat een onzin om dit in een rascistische sfeer te trekken. Zwarte Piet is zwart van het door de schoorsteen kruipen….
  Laat het kinderfeest zoals het is en maak er geen rascistisch probleem van.
  Zwarte Piet is gewoon zwart van het roet!


  Maak melding

 15. Een paar reageerders hier hebben of last van geheugenverlies, leugenachtig gedrag, tunnelvisie of gebrek aan historisch inzicht.

  Sinterklaas is in Suriname heel lang controversieel geweest en daarom ook veranderd in Gudu Pa. Tijdens de revo is de witte Sint regelmatig in elkaar geslagen en van het toneel verdwenen. Dat Surinamers die nu zo hard gillen dat ze niks van Nederland willen weten dit feest weer omarmen geeft alleen maar aan dat de commercie het van het gezond verstand wint en de Surinamer in zijn onafhankelijkheidsdenken schizofreen is.

  Zwarte Piet is zwart omdat hij een Afrikaans jongetje is die de knecht van de Sint is. Dat roet en schoorsteen verhaal is pure flauwekul en ik kan me bij God waar niet voorstellen dat een volwassene dat uitkraamt.
  Kinderboekenschrijver Jan Schenkman introduceerde Zwarte Piet en allerlei nieuwe elementen van het Sint Feest in 1850 met zijn prentboekje Sint Nicolaas en zijn knecht. Schenkman zijn ideeen hebben de basis gelegd voor het Sinterklaas feest zoals dat in Nederlandstalig Europa word gevierd.
  Schenkman baseerde zijn Zwarte Piet op zijn eigen fantasieen over Afrikaanse huisslaven in Europa, Moren en andere exotische uitwassen uit de 17e en 18e eeuw.

  Net als praktisch elk Christelijk/Katholiek feest is Sinterklaas oorspronkelijk een overleving uit oude traditionele Europese mythen. De basis elementen van het Sint feest kom je in heel Europa tegen, maar dan zonder Zwarte Piet. Wel kennen andere Europese Sinten handlangers die uiteenlopen van broertjes van de Sint tot duiveltjes op bokkepoten.

  Santaclaus is de Sint in Hollywood verpakking. Nederlandse migranten introduceerden Sint in de VS waar hij al snel werd omgedoopt tot Santa Claus. Dankzij Coca Cola werd Santa wereldberoemd en de concurrent van de Sint.

  Iedereen mag vieren wat ze willen, maar laten we dan aub op basis van feiten praten.
  Dat een heel land zo hardnekkig blijft volhouden aan kinderfeest en schoorsteen roet flauwekul is voor mij echt het raadsel van de eeuw.


  Maak melding

 16. Jenke
  Dat een heel land zo hardnekkig blijft volhouden aan kinderfeest en schoorsteen roet flauwekul is voor mij echt het raadsel van de eeuw.

  Jenke
  Je kunt het ook om draaien en zeggen waarom hele continenten zich blijven vasthouden aan het Santa Claus feest die met zijn nachtelijke Slee van uit het hoge koude Noorden cadeautjes aflevert aan kinderen in de verschillende continenten en landen over de hele wereld.
  Nou ik gun het die kinderen wel die verlangend uit kijken naar de cadeautjes van Santa Claus waarbij ze zelfs slapeloze nachten van kunnen krijgen als de Santa Claus hun huis niet perongeluk voorbij sleed en dus hopen om wel een cadeautje te zien liggen onder hun kerstboom of bij de openhaard.


  Maak melding

 17. @ Ray

  You are missing the point. De franje van het sprookje is bij Santa niet relevant,maar bij Sint wel.

  Als SantaClaus zijn cadeau imperium gebouwd was op kinderarbeid zou ik het ook de normaalste zaak van de wereld vinden dat mensen daartegen ageren en dat feestvierders bij zichzelf te rade gaan of het niet handiger zou zijn die te veranderen in leeftijdsloze en stateloze elfjes.

  We hebben hier te maken met een eeuwenoud Europees volksfeest dat in Nederland een bepaalde wending heeft gekregen dankzij de fantasie van 1 meneer (die het waarschijnlijk ook niet allemaal had voorzien). Nu zijn we 150 jaar verder en ik snap niet waarom er geen volwassen discussie hierover mogelijk is. Feiten zijn nu eenmaal feiten. Zwarte Piet is het imago van een Afrikaans kind, dat naar alle waarschijnlijkheid tegen de zin van zijn ouders, is weggesleept en nu knecht is bij een oude man die met snoepjes strooit.
  That’s the story..of we het ethisch verantwoord vinden is punt 2. Maar om aan al de feiten te gaan tornen met het schoorsteen en kinderfeest verhaal vind ik een beetje absurd.


  Maak melding

 18. sinterklaasfeest heeft een achtergrond. Laat eerst een zwarte in het echt net zo gul kado’s uitdelen zijn leven lang , dan zal er zeker een feest komen met een zwarte in de hoofdrol


  Maak melding

 19. Oplettende burger…je bent een fatu…

  Sinterklaas is een Turk

  Niemand zo gierig als een Hollander (althans men gaat er als volkswijsheid prat op)

  En de meeste landen die hun natuurlijke hulpbronnen voor een appel en een ei weggeven hebben een bevolking die verdacht veel lijkt op zwarte Piet…

  Je bent gewoon een beetje dom..zei onze prinses


  Maak melding

 20. 1. hoe moeilijk is voor een nederduiters om titel omte gooien naar 5 december happy kids ?
  2. nederduiters moeten altijd zeiken en in hun ontkenning modus zitten.
  3. hun diepliggen de verlangens om zwarte te blijven onderdrukken en dit verpakken als een onschuldig kinderfeestje .
  4. dat de nederlandse ouders zelf hun eigen kinderen niets een een waarheid op tafel kunnen brengen ; zit diep in hun bloed liegen voorliegen en bedriegen precies als hun voorouders 1666 tijdperk.
  5. nederduiters zijn ongevoelige asociale arrogante onbeschofte verwaande kloot;zak*en.
  6. nederduiters kennen niet de gelijkwaardige behandelingen en omgangsvormen precies ze zijn gelijk aan hun voorouders !
  7.nederduutser vervangende zweepslagen zijn hun vette gemest wetboek obessie gefrustreerde slavenmeester testeron die zchzelf verheelijken en zelfverrijken regels opzetten .
  8. black pete maar werken of heet dat vandaag werknemers ? heb jij echt hersens readers of this webpage clients nicknames tcp ?
  9. vreedom and pheace !!! return back on worldglobal


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.