In de lucht

12

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Eindelijk was hij dan daar, zijn grote vriend, idool en ongetwijfeld grote voorbeeld: Hugo Chávez. En het dondert niet dat hij er was voor slechts een ‘bliksembezoek’ van enkele uurtjes, om vier vage ‘barterdeals’ te tekenen. Voor president Bouterse was het een after-Srefidensiparty, en elk stapje richting ‘nieuwe vrienden’ is er één. Zo hunkert hij naar internationale acceptatie – liefst in de regio. Geef hem maar ongelijk.

Een dag eerder op Srefidensi had Bouterse al een mooi presentje gekregen van de Braziliaanse luchtmacht in de vorm van een wervelende vliegshow. Zelf had ik die dag geen zicht op zijn gelaatstuitdrukking, maar reken maar dat hij in zijn sas was. Het was bedoeld als cadeau voor de 35-jarige Republiek, maar Bouterse moet het vooral als voor zichzelf hebben ervaren. Als poepie laten ruiken aan neokoloniaal Nederland en neo-imperialistisch Amerika. En natuurlijk de verstokte oppositie.

Zelf had ik nog nooit een (militaire) vliegshow gezien en ik was eigenlijk ook nooit van plan er een te gaan zien. Spectaculair was het zeker, bovenal aanstekelijk. Alsof zeven ronkende reuzenwespen, aangemoedigd door opzwepende housemuziek vanaf de grond, brutale capriolen boven het Onafhankelijkheidsplein en de Waterkant uithaalden. Er hing sowieso een heel andere ambiance in de lucht. Het afnemen van het defilé van de gewapende machten door Bouterse is beduidend anders dan door Venetiaan. Die stond er altijd een beetje ongemakkelijk bij, zo van: het moet maar, but not my cup of tea. Bij Bouterse krijgt het allemaal die volksverblindende glans van brood en spelen.

Wonderlijk trouwens hoe iemand nooit meer lijkt af te komen van een bepaald imago. Het valt me op dat als nu internationaal een foto van Bouterse wordt gebruikt, het meestal eentje is waarbij hij het defilé afneemt pal na zijn inauguratie, met achter of naast hem een officier. Me verplaatsend in iemand buiten Suriname die naar zo’n foto kijkt, roept het dan het verontrustende beeld op van: ‘the return of the dictator’. Niet op de laatste plaats vanwege zijn karakteristieke ringbaard. Dan zie je hoe de media subtiel naar believen imago’s kan maken of breken. Maar aan de andere kant toch ook dat confronterende gevoel van de onderliggende werkelijkheid.

Ook wordt alles sinds Bouterses aantreden onder een psychologisch vergrootglas gelegd, al was het maar om die suggestieve beeldvorming bevestigd te krijgen. Toen Bouterse herinvoering van de militaire dienstplicht aankondigde, haalde dat de Nederlandse pers met een foto zoals boven omschreven. Ook toen de militairen kortstondig meepatrouilleerden met de politie in de binnenstand van Paramaribo omwille van de criminaliteitsbestrijding. Terwijl deze maatregel eerder is toegepast in achterliggende regeerperioden.

Toch roept Bouterse, volgens scenario, ook zelf dit beeld over zich heen. Hij wil ermee imponeren maar ook subtiel intimideren. Want ineens wordt de president beschermd door onverdekt zwaar bewapende figuren van het kaliber commando’s. Tijdens Srefidensi door het ‘nog niet wettelijk’ ingekaderde Corporate Training Unlimited (CTU), waarover zijn zoon Dino – die tot acht jaar cel is veroordeeld wegens wapen- en drugsbezit – de leiding heeft. Die CTU-jongens wekken de indruk dat Suriname voor politici een net zo dodelijk land is als Mexico of Colombia. Maar Bouterse lijkt willens en wetens de natie mee te slepen in een door hem zelf geregisseerde angstpsychotische toestand.

Ongetwijfeld zal hij meer voor zijn leven te vrezen hebben dan een Venetiaan met ‘tien schone vingers’. Zijn veroordeling door de Nederlandse rechter wegens grootschalige drugssmokkel zal wel niet geheel gebaseerd zijn op loszand. Toch heeft het vooral te maken met de militaire aard van het beestje. Amper drie maanden aan het bewind en nu al hangt alweer te veel militarisme in de lucht. Alsof hij op twee paarden wedt, in geval van een ongunstig vonnis bij het 8-decemberproces. Ergens in mijn achterhoofd toch wel gerustgesteld dat die WikiLeaks-Amerikanen weliswaar buiten territoriale wateren maar voor de kust ‘oefenen’.

Iwan Brave

12 REACTIES

 1. Grappig Iwan,

  dat jij meer vertrouwen hebt in militairen van een vreemde mogendheid, die zich buiten de territoriale wateren van Suriname bevinden, dan geloof in eigen kunnen zeg maar, de nieuwe tot op het bot bewapende CTU.

  En vind jet het “raar” dat mensen je geen Surinamer vinden?

  Hoe lang je ook in vrijheid leeft Iwan, de ketens hangen nog steeds om je nek en enkels. Is geen verwijt trouwens, is een constatering.

  Sommige mensen zijn blijkbaar gemaakt om voor eeuwig in katibo te leven, al lopen ze vrij rond, deze manier van denken gaat nooit meer uit hun systeem.

  Het ga je goed, Brother.


  Maak melding

 2. Beste Iwan,
  Het is verbazingwekkend hoe goed jij mijn gevoel onder woorden kan brengen. Ik wil geen party pooper zijn maar ik ben 1 van die Surinamers die niet in jubelstemming verkeer vanwege de komst van Chavez. De toekomst ontwikkeld zich as i life…..


  Maak melding

 3. DE azijn pissers komen allèèn met suggesties,maar tot nu toe nooit met èchte feiten,GOD BLESS SURINAME EN ZIJN LEIDERS,bidt dààrvoor,als je het ècht met je land meent.


  Maak melding

 4. Feit 1: Bouta is veroordeeld als drugscrimineel
  Feit 2: Dino is veroordeeld
  Feit 3: December moorden zijn gepleegd toen Bouta “RULER” van Suriname was. Dat maakt het hoofdelijk verantwoordelijk.

  Hoeveel feiten heb je nodig om in te zien dat het land geregeerd word door een stel criminelen


  Maak melding

 5. Beste Iwan,

  Wat ben jij goed in het weergeven van gevoelens. Maar los daarvan, is mijn mening dat Bouterse niet vies is van Nepotisme. Het Nepotisme druipt af van zijn doen en laten. Zijn zoon, zijn vrienden, krijgen functies die helemaal niet hoeven te zijn. Het is ook een manier om alles wat geroofd wordt veilig te stellen. Maar goed. Het volk krijgt wat het volk toekomt.

  En meneer Chavéz is geen vriend van Bouterse. Dat denkt Bouterse we. Echter het is een misvatting van hem. Chavéz kan geen kant meer op in Zuid Amerika. Hij wordt aan alle kanten geboycot. Met Bouterse als “vriend” neemt hij met minder ´genoegen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.