Franse eis stagneert ziekenhuisproject Suriname

20

PARAMARIBO, 30 nov – Eisen van financier Frankrijk stagneren het ziekenhuisproject voor het binnenland. Dit zegt minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid. Er is al ruim een jaar achterstand in de aanloopfase voor de bouw van vijf ziekenhuizen. De Fransen staan erop dat andere dan Surinaamse architecten worden aangetrokken. Suriname is enigszins verrast.

Het geld, een Franse lening, is al overgemaakt. Daarom juist komt de eis ietwat vreemd over. “Het zijn dingen die we niet hadden voorzien. We krijgen het geld niet cadeau. Het is een lening die terugbetaald moet worden. Als we wisten dat het zo zou aflopen, hadden we de lening niet genomen”, zegt Waterberg tegenover de Ware Tijd. Het gaat om vijftien miljoen euro. Frankrijk deed daar een gift op van een miljoen euro.

Nu ligt het geld werkeloos. Aan de andere kant schreeuwen de gemeenschappen in het binnenland om betere zorg. Zelfs de reparatie van de hospitalen te Dyumu en Stoelmanseiland kan nog niet beginnen. De Franse overheid heeft ook belang bij een snelle aanvang. Veel Surinamers in het grensgebied met Frans Guyana zijn geneigd die richting op te gaan als ze ziek zijn. “Maar met betere faciliteiten moet de toestroom worden gestopt”, aldus Waterberg.

20 REACTIES

 1. Wat voor stomme excuus”als we wisten dat het zo zou aflopen,hadden we de lening niet genomen” dat zegt de minister Celsius Waterberg.Je gaat een lening aan en weet niet wat de voorwaarden zijn dat klinkt heel vreemd in mijn oren.Het zijn niet alleen de Chinezen die geld uitlenen met zulke voorwaarden dat het werk door hun eigen architecten wordt uitgevoerd dat zien we nu ook bij de Fransen.De Fransen willen goed op dit project verdienen en dat is de boodschap en niets anders.De schuld kan ook niet deze arme minister met zijn niet wetende hebben de vorige regering of de vorige minister zou beter onderhandeld hebben.


  Maak melding

 2. @ 1: De vorige minister van Gezondheidszorg in de vorige regering was: Ja, inderdaad, de heer Waterberg. Dus als je in het vervolg wilt reageren, doe dan iets aan je feitenkennis.


  Maak melding

 3. De Fransen willen er zeker van zijn dat het geleende geld goed zal worden benut en niet zoals bij de Surinaamse brugbouw in het water zal belanden. Frankrijk geeft hierbij nog een gift van een miljoen euro ! Het is meneer Waterberg vrij het geleende bedrag terug te sturen en daarbij natuurlijk niet vergeten het kadootje van een miljoen euro mee te zenden.

  Groet: Linksom.


  Maak melding

 4. @ Galatasaray:

  Het is dezelfde minister die op dezelfde post zat in het vorig kabinet, dus minister Celsius WATERBERG zelf die in de vorige periode aan het bewind was op het ministerie van Gezondheid hoor!

  Ga jij nu zelf grotere VRAAGTEKENS ZIEN ????


  Maak melding

 5. De regering moet een salamonsoordeel vellen en het geld per direct terugsturen met een boodschap, “vriendelijk bedankt voor uw gift maar uw eis is onacceptabel”.

  Het project moet daarin tegen gewoon voortgang vinden met nieuwe financiers en Surinaamse architecten.


  Maak melding

 6. Nou nou..! Tijdens het spel kan nooit de regels aanpassen.

  Zijn de voorwaarde gelezen bij het afsluiten van deze lening… ik denk het niet!

  Een voorwaarde achteraf heeft geen kans van slagen!


  Maak melding

 7. Blaka bakra
  Bij mij gaat het niet om als de vorige minister en de minister van heden het zelfde geweest zijn het gaat over zijn manier van handelen en dat heb je zeker niet begrepen.Verder moet ik zeggen dat je onfatsoenlijk te werk gaat je reageert niet op deze man zijn manier van handelen maar op mij en agressief nog er bij ik zou graag willen zien dat je op deze minister zijn manier van handelen reageerde met al je feiten die je bezit.De kans voor vele Surinaamse architecten om er bij te zijn is kleiner geworden.Je ziet zulke dinges niet want je woont in Nederland dus het maakt voor jouw niets uit daarom de naam blaka bakra.


  Maak melding

 8. Observer
  Bij mij gaat het niet om als de vorige minister en de minister van heden het zelfde geweest zij het gaat om zijn manier van handelen en dat is voor mij van groot belang is deze man competent genoeg komen in de toekomst meer van zulke fouten.


  Maak melding

 9. @10 Rola

  Wat denk je zelf?

  Surinamers en geld?
  Meestal gaan die twee niet samen!

  Komt door een gigantisch gebrek aan toekomstvisie.
  Over het algemmen zijn het korte termijndenkertjes gebleven en leven dus bij de dag!
  Vandaar ook al die ellende/onkunde die men tentoonspreidt.

  Dergelijke lieden geloven zelfs in 2010 nog steeds in sprookjes en gebakken lucht verhalen.

  JoJo.


  Maak melding

 10. een lening van 15 miljoen EN een gift van 1 miljoen.

  Daar kun je een knap ziekenhuis van bouwen en een architect die zorgt voor een goed ontwerp en een goede regie over de bouw is bij een investering van die omvang beslist nodig.

  Waterberg, begreep je toen je het contract sloot wel waar je mee bezig was? Begrijp je het nu?

  Volgens mij begreep hij het toen niet en nu nog steeds niet. Gelukkig is er een architect. 😉


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.