Boekpresentatie Trowstu singi (Troostliederen)

2

Welke liederen worden er tijdens, ‘singi neti’, afscheid, ‘aytidey’ en ‘siksi wiki’ gezongen? Mario Hiwat’s nieuwste zangboek getiteld ‘Trowstu Singi” bevat liederen die voornamelijk gezongen worden bij Surinaamse rouwrituelen. De liederen zijn voornamelijk gehaald uit zangbundels van de Evangelische Broedergemeente Gemeente en de Katholieke kerk en zijn zowel in het Sranan als het Nederlands. Het boek bevat naast gewijde liederen ook schoolliederen en alledaagse liederen. Mario Hiwat en zijn groep zullen u op deze avond een originele ‘aytidey’, (dat is een rouwbijeenkomst welke acht dagen na overlijden wordt gehouden), presenteren volgens de Afro-Surinaamse traditie.

Over de auteur
Mario Hiwat is in 1949 geboren op plantage Berlijn in het district Para te Suriname. Hij heeft er zijn jeugd doorgebracht en vertrok op 12-jarige leeftijd voor verdere studie naar Paramaribo, alwaar hij in 1970 de onderwijzersakte behaalde. In 1974 vertrok Mario naar Nederland waar hij heeft jarenlang op verschillende basisscholen in Amsterdam en vanaf 1990 in Rotterdam werkzaam is geweest. Mario Hiwat heeft jarenlang deel uitgemaakt van de groep Afoe Sensi en tot voor kort nog van de groep Koropina. In de afgelopen 35 jaar heeft Mario zich verdienstelijk gemaakt voor het handhaven en ontwikkelen van de Afro-Surinaamse cultuur, vooral op het gebied van zang. Hij heeft tevens tal van ‘dedeoso’s’ (rouwbijeenkomsten) mogen leiden en vele workshops over Surinaamse begrafenisrituelen verzorgd. Van zijn hand zijn er 4 cd’s met troostliederen verschenen.

Datum: Vrijdag 10 december 2010 – 18.00u
Adres: Linnaeusstraat 35F, 1093 EE Amsterdam

Zondag 12 december 2010 – 16.00u
Odeon Multicultureel Centrum
Adres: Gouvernestraat 56, 3014PP Rotterdam

2 REACTIES

 1. Mario bedankt voor deze grote bijdrage,het is een kraberi voor de Afro SurinaamseKultuur,Ik heb altijd grote waarde-ring voor jou met de trowstusingi.Deze liederen geven de ondersteuning bij het heengaan van onze dierbaren.Troost en vooral ondersteuning speet een grote rol in de Afro-Surinaamse Kultuur.Niet allen bij de dede-oso zijn deze liederen belangrijk,doch ook bij de RITUELEN VAN VOOROUDERS VERERING.De Afro Surinaamse Kultuur moet nu geordend worden ,zodat het ook een betere waardering
  kan krijgen.Mario het is een nalatenschap voor ons allen.Als dinari in ruste zal geheel volgens de THEOSOFISCHE OVERTUIGINEN
  (DE AKASHA KRONIEKEN) een zegen over jou heen
  gaan.Zalig tante Liese Vlencius sa breiti.
  Mijn pseudoniem ASRAMANI hetgeen in de KROMANTI WERELD de god van het dodenrijk betekent zal een gewone verplichte toevoeging
  aan mijn naam krijgen.NANA-ASRAMANI YOTANSI.
  NELL SEDOC
  RUST EN TROOST
  Wan Blesi Odi na ala den Afrikan bakapikien


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.