Opinie: Suriname niet de rug toekeren!

28

bommel(Harry van Bommel) Deze week is Suriname 35 jaar onafhankelijk van Nederland. De ontwikkelingsrelatie die tussen beide landen bestond, is ten einde maar de verkiezing van Bouterse tot president staat de overgang naar een normale, vriendschappelijke relatie in de weg. Toch moet Nederland het Surinaamse volk niet de rug toekeren, meent Harry van Bommel.

Toenmalig premier Henck Arron had bij de onafhankelijkheid in 1975 grootse plannen voor Suriname. In zijn onafhankelijkheidsboodschap op 25 november zei hij vastberaden niet meer toe te zullen staan dat de rijkdommen uit de Surinaamse grond zouden dienen om anderen welvaart te brengen en de Surinaamse bevolking arm achter te laten. “Onze grondstoffen, maar ook onze menselijke energie en het beschikbare kapitaal, zullen uitsluitend worden benut voor de economische groei van de natie” zo bezwoer hij. Deze Surinaamse droom is helaas niet uitgekomen. Tot op de dag van vandaag vloeien winsten die worden gemaakt met olie, goud, hout en bauxiet voor een belangrijk deel het land uit. Het menselijk kapitaal vloeide meteen al weg in de jaren na 1975. Inmiddels woont bijna de helft van de Surinamers in Nederland.

De politieke relatie tussen Nederland en Suriname is sinds de zelfstandigheid volledig afhankelijk gemaakt van de positie van Bouterse. Als hij feitelijk aan de touwtjes trok, nam Nederland afstand, schortte de toegezegde hulp op en bleef onze premier thuis. Lubbers en Kok hebben Suriname nooit bezocht en koningin Beatrix ontving wél president Venetiaan in 1992 maar heeft ondanks aandringen nooit een tegenbezoek gebracht. Diplomatiek is dat, zeker in de richting van een voormalige kolonie, ongehoord. Direct na de verkiezing van Bouterse tot president kondigden diverse gemeenten aan te stoppen met werkbezoeken en hulpprojecten. Omdat ontwikkelingssamenwerking geen taak is voor de gemeente en werkbezoeken van wethouders vaak snoepreisjes zijn, betreur ik dat op zichzelf niet, maar het bevestigt wel weer de oude Boutersereflex.

Nederland is zo gefixeerd op Bouterse omdat de inmenging in de Surinaamse binnenlandse aangelegenheden niet is opgehouden bij de onafhankelijkheid. De teleurstelling in het werk van Surinaamse politici maakte dat ons land een nooit opgehelderde rol heeft gespeeld bij de coup van Bouterse in1980. De decembermoorden van 1982 zijn net als de binnenlandse oorlog van 1986 tot 1992 een bloedig vervolg op die coup. Vroeg of laat zal in het proces rond de decembermoorden dan ook de rol van Nederland begin jaren ‘80 aan de orde komen en hopelijk zullen Nederlandse getuigen zoals de toenmalige ambassadeur en de militaire attaché dan openheid van zaken geven. De recent onthulde plannen om Bouterse in 1986 door Nederlandse militairen te laten arresteren, lijken veel op een poging om eerdere politieke fouten te herstellen. Ook daarover moet van Nederlandse zijde volledige opheldering worden verschaft.

In de relatie tussen onze beide landen moet Nederland niet Bouterse maar de Surinaamse bevolking centraal stellen. Gezien de aanwezigheid van veel Surinaamse Nederlanders en het frequente verkeer tussen beide landen zou dat logisch zijn. Suriname krijgt ook geen algemene begrotingssteun meer en het land behoort inmiddels niet meer tot de allerarmsten. Laat de regering daarom de nadruk leggen op gemakkelijker en goedkoper verkeer tussen Nederland en Suriname, ruimere acceptatie van elkaars studenten en wetenschappers en het verder ontwikkelen van de culturele band. Ook de zogenaamde twinningprojecten tussen non-gouvernementele instellingen in beide landen zouden gewoon voort moeten gaan. Regeringen kunnen met elkaar getroebleerd raken maar dat wil nog niet zeggen dat we ons moeten afkeren van de Surinaamse bevolking. Wij hebben een gemeenschappelijk verleden, een gemeenschappelijk heden én een gemeenschappelijke toekomst.

Harry van Bommel is Tweede Kamerlid en lid van de SP

28 REACTIES

 1. Verstandig en eerlijke uiteenzetting van
  de Heer van Bommel,en ook een constructieve bijdrage aan de discussie, maar helaas is de Nederlande regering aanzet.


  Maak melding

 2. Het probleem van Holland is dat landen bij bosjes hun opwachting maken bij de president van Suriname om zaken te doen.

  Nederland wens daarbij niet achter te lopen.

  Het Surinaamse volk is daarbij van ondergeschikt belang.

  Wij hebben hier mindere tijden gekend waarbij datzelfde Holland erbij stond en ernaar keek. Integendeel huurlingen klaarstoomde om ons hier vanuit het Oosten des land te bestoken.

  Geven jullie mij een grote brick no.


  Maak melding

 3. Goed gezien van Bommel, alleen zullen jullie niet om de op democratische gekozen President van Suriname heen kunnen.

  Accepteer de feiten, de wereld is groter dan Nederland alleen. Samenwerking tussen Nederland en Suriname zal nu moeten plaatsvinden op basis van gelijkwaardigheid.

  Met minder zullen Surinamers geen genoegen nemen.

  Respect for all.


  Maak melding

 4. Pinto mag ik je vragen vanwaar haal je die nieuws datlanden in bosjes hun opwachting maken om zaken te doen met dit president , ik hep tot nu toe niks van gemerkt ja wel alleen maar leugen achtige verhalen van die zelfde president gehoord maar heb nog niks gezien cker met zulke gasten als ex president van ghana ben wel benieuwd hoooooooooooor


  Maak melding

 5. Harry ,
  Ik snap deze man niet echtwaar de ene keer kiest hij de kant van de slachtoffers de andere keer de kant van de dader. harry bouterse heeft duizende doden op zijn naar vergeet dat niet onschuldige kinderen zwangere vrouwen in het dorp moi wana en niet te vergeten de 16 vrijheidsstrijder die hun leven hebben gegeven voor de terug keer van democratie in suriname.Bouterse is en blijft in mij ogen een criminele rat als nederland zaken met deze beest gaat doen zal nederland zich onbetrouwbaar maken in de wereld en bij de fatsoenlijke surinamers.


  Maak melding

 6. De bevolking van Suriname was op voorhand op de hoogte van de positie die Nederland zou innemen indien Bouterse verkozen zou worden als President.
  Persoonlijke navraag naar de motieven van het Bouterse electoraat leert dat de kiezer niet heeft gekozen op grond van economische of bestuurlijke motieven, maar slechts op grond van imago en stoerheid. Wie samenwerking opoffert om vooruitgang in gang te zetten, moet zelf maar voor de consequenties instaan. Het frequente verkeer van de Surinaamse Nederlanders heeft alleen te maken met familie bezoek en of andere belangen in Suriname. Dat zal in de komende generaties alleen maar minder worden. Wij hebben een gemeenschappelijk verleden, but it takes two to tango. Als Surinamers zich afzetten tegen nederland en hun voormalige landgenoten, dan heeft dat tot gevolg dat deze groep zich zal afkeren van het land en zijn bevolking.


  Maak melding

 7. Hebben jullie gekeken en geluisterd naar de onafhankelijkheidsviering. De Chinezen en de Brazilianen hebben meegedaan aan de defile, voor de mensen die dat niet willen geloven. Ook raad ik jullie aan om van Bommel te volgen. Meer zeg ik niet.


  Maak melding

 8. @ nummer 7.
  Een vraag, voor wie zal het nadelig zijn jou laaste zin? ik moet wel eerlijk bekennen dat ik in grote lijnen eens bent met jou posting op nummer 7.
  @ nummer 3, respect betekend ook elkaar de waarheid zeggen kritiek hoord er ook bij maar gezien de houding van bouterse en zijn volgers is er maar een persoon die de echte waarheid spreekt op deze aardbodem en dat is massamoordenaar bouterse.


  Maak melding

 9. Suriname is een mooie land
  Nederland is ook een mooie land!
  Maar Maar !!! Als ik tussen Suriname en Nederland moet gaan kiesen, dan zou ik voor Surname kiezen, omdat in Nederland moet je alleen rekeningen betalen je werkt in Nederland zo hard maar die geld wat je per maand verdient, gaat zo !!!!sommige mensen verdiennen mischien permaand 1200 of 1400 euro. en dan moetten ze met die geld helemaand alles gaan doen. ze betalen vb elke maand 400 of 500 huur / hypotheek geld en dan voor licht, water, gas apart 200 euro.
  je betaalt nog voor zieknfons 75/ 120 euro

  reis abonnement 40 euro permaand.
  je moet nog voor meer dingen gaan betalen
  zelf voor parkeer moet je ook gaan betalen etcc.

  Er blijft gewoon niks over .
  mensen worden gewoon gek van!! Ze werken zo hard in Nederland alleen om te betalen.

  Suriname is veel beter!!
  e heb gewoon echt lux in Suriname
  daar ken je tenminste van je geld genietten

  die president van daar is gewoon goed !!!


  Maak melding

 10. Ik zou op bovenstaande inzending van Reema willen reageren, maar toch beter van niet…

  Nederland is redelijk goed in gijzelingen.
  Zie die drie van 1975 en 1977!!
  Jammer genoeg waren er toch nog in totaal 5 slachtoffers te betreuren!
  Hiervan heeft Nederland zich terdege rekening gehouden met het eventuele plan om Suriname van Bouterse te bevrijden.
  En dit was weliswaar op verzoek van de toenmalige premier P.Radhakishun!
  Sedert februari 1980 is Suriname in gijzeling..!


  Maak melding

 11. Pinto op # 2..welke landen maken bij bosjes hun opwachting bij Bouta dan? en hoeveel waren niet al op visite geweest bij Vene?
  Maakt me niet uit hoor, maar als ik je zo hoor praten vraag ik me af welk nieuws ik de afgelopen maanden gemist heb.

  Roosveld op #9
  Hebben Chinese en Braziliaanse inwoners van Paramaribo meegedaan aan de defile of de Chinese en Braziliaanse regering….groot verschil hoor.

  Reema op #12
  Dat jij in luxe leeft is een graadmeter van niets. Er zijn mensen die in Suriname pinaren, telt hun lijden dan niet om aan te geven dat niet alles rozengeur en maneschijn is. Ik vind Su ook veel gezelliger hoor, maar je moet wel centen hebben.


  Maak melding

 12. Nederland moet Suriname links laten liggen.
  Na 35 jaar en een heleboel geld is Bouterse en een dictatuur het resultaat.
  Daarbij genomen is de meerderheid van het volk van Suriname helemaal niet blij met de Nederlandse bemoeienis.
  De kruik is lang genoeg te water gehouden.
  Een ritje door de villawijken van Suriname leert dat het land corrupt is.
  Het resultaat van de hulp is nul komma nul.
  Laat China en Brazilië het maar overnemen.
  Kenia en Ghana zijn betere mogelijkheden en hebben een bredere afzetmarkt en economie.


  Maak melding

 13. November 26th, 2010 at 10:34 am
  Nederland moet Suriname links laten liggen.
  Na 35 jaar en een heleboel geld is Bouterse en een dictatuur het resultaat.
  Daarbij genomen is de meerderheid van het volk van Suriname helemaal niet blij met de Nederlandse bemoeienis.
  De kruik is lang genoeg te water gehouden.
  Een ritje door de villawijken van Suriname leert dat het land corrupt is.
  Het resultaat van de hulp is nul komma nul.
  Laat China en Brazilië het maar overnemen.
  Kenia en Ghana zijn betere mogelijkheden en hebben een bredere afzetmarkt en economie.

  Reageerder

  Jou soort heeft er zorg voor gedragen dat Suriname eerder geboycot werd.

  Reageerder, jij bent een landskind/Surinamer onwaardig!

  Jij bent het niet eens waard om de Johan Adolf Pengel luchthaven aan te doen.

  Wilders gaat je mores leren.


  Maak melding

 14. Sommige mensen hebben boter op hun kop. Nederland doet ook zaken met China(Mensen rechten schending), omdat Su economisch geen grote afzet markt heeft en geen Economische macht is, is het voor Ned niet goed genoeg om met Su zaken te doen, vandaar dat wij altijd de Underdog positie in hun ogen zullen blijven houden. Canada(Goud) en USA(Bauxiet en Goud). China(Houtkap etc) doen wel zaken met SU. Mensen eerst goed analyseren, voordat jullie allerlei commentaar neerzetten. dat is gewoon een feit. You like it or not. Je mag best emotioneel zijn, maar gebruikt je verstand. Ben ook geen voorstander van Bouterse. Hallo het volk heeft gekozen en dat is democratie anders moeten wij die allemaal hier in NED wonen naar SU verhuizen om daar de verkiezing te beinvloeden, zo hou je rustig.


  Maak melding

 15. Het moet mij wel van het hart om met heel veel smart in mijn hart te moeten constateren dat na terug te zijn in Suriname na een verblijf van 20 jaar in het buitenland dat de gemiddelde Surinamer achteruit is gegaan in omtwikkeling en morele waarden. Het grootste gedeelte van het volk is helaas onozel, naief en zelfs achter
  Ijk te noemen. Men zegt, een volk dat achter is geraakt moet je met rust laten. Je kunt ze niets zinnig bijbrengen.
  De leiders zijn een weerspiegeling van het volk. Met hun achterlijke hande
  Ingen gijzelen zij het volk en maken zij het leven ondragelijk voor het fatsoenlijk deel.
  Het land gaat de richting op van Afrika, Haiti, Cuba. Het zou verstandiger zijn om te leren van de Aziatische landen…….
  K en
  Ijke
  Laas


  Maak melding

 16. @ 12 Reema: Met de huidige prijzen in Suriname kom jij zelfs met je euro’s hier niet uit. Dus niet klagen. Hier heb ik al prijsstijgingen van 150% bespeurd in vergelijking met die van voor de verkiezingen. Centrale Bank ingrijpen in de wisselkoersen? Amme hoela! Ze doen precies waar ze zelf zin in hebben, met in hun voetsporen de Chinezen. Maanden geleden ingekocht tegen goedkope prijzen en nu klagen dat zij diezelfde artikelen duur moeten verkopen. Even bij Chi Min eten kostte een paar maanden geleden met 4 personen 80 SRD. Vorige week met 4 personen (inclusief drank, dat wel, maar tapbiertje voor 7,50 is gewoon te gek) betaalde ik 200 SRD! De on- en minvermogenden hebben soms niet eens geld om brood te kopen voor hun kinderen. Kom op nou.


  Maak melding

 17. De man die nog geen 4 maanden geleden probleem had met chinezen hulp aan suriname vindt het nu niet erg dat china zijn criminele bende help wat een mens ben jij toch pinto.


  Maak melding

 18. Van Bommel herhaalt gewoon de onzin van DDB in de hoop daarmee ook veel domme kiezers te trekken.

  Wat heeft van Bommel tot dusver bereikt? Alleen maar een schandaal omdat hij vrouwen lastig viel.


  Maak melding

 19. ALÈÈN de UILSKUIKENS,die begrijpen van BOMMEL niet.duidelijker kan toch niet deze uiteen zetting,..dus alle mopper mopper figuren,…GEEF ME EEN BRIK,a u b.


  Maak melding

 20. @Neus

  Mooie aanval op van Bommel. Lekker niet inhoudelijk reageren maar zijn persoonlijke integriteit in twijfel trekken.

  Heb je vast geleerd van je baasjes bij het Nieuw-Front. Perfect 10. Ga zo door.

  Mr van Bommel, U laat zien dat U nuchter en zakelijk kunt denken. Het is in belang van beide naties dat de betrekkingen genormaliseerd moeten worden.

  Het beste is dat dit in stapjes gebeurd. Totdat er een keer een ontmoeting komt tussen Rutte en Bouterse, wat mij betreft op neutraal terrein waarbij men normaal over zaken discussieert.


  Maak melding

 21. Goede analyse van Van Bommel. De nederlandse regering moet dus ook zelferflectie tonen jegens Suriname. Bouterse is irrelevant. NL heeft dus OOK veel boter op haar hoofd maar weigert de fouten toe te geven. Van Bommel daarentegen is de enige oprechte politicus.


  Maak melding

 22. v.Bommel zit mij te veel op Bakkie.
  Straks gaat hij de daden van Bouterse en zijn club nog goedpraten.
  Deden de linkse politici dat ook niet met Pol Pot???

  v.Bommel heeft in de Tweede Kamer een onbelangrijke rol.
  Hij weet helemaal niets van defensie.
  Bij dat overleg mag hij niet aanwezig zijn.
  Dus het blijft fantaseren.


  Maak melding

 23. Van Bommel, wat komt hij op de waterkant doen?
  De meneer, die in den haag niets te vertellen heeft, dezelfde meneer die het bekendst is vanwege het feit dat hij op staatsbezoek dames lastig valt, die zal in een keer wel even het morele geweten van Nederland en Suriname worden.


  Maak melding

 24. Dus u komt aan mij vertellen dat Nederland in de achter ons liggende periode sedert de tachtigerjaren niet de rug heeft toegekeerd?

  Wat moet het dan niet worden met onze have nots als t.z.t. daar wel sprake van zal zijn.


  Maak melding

 25. Hoe kan, in Hemelsnaam!, een democratisch gekozen president, in de weg staan van een staatkundige relatie met een andere staat die ook op democratische manier verkiezingen houdt???

  Geen respect voor de democratische keus van het overgrote deel van het Surinaamse volk.

  Er wordt verteld dat geen enekele para man op Vene heeft gestemd. Daar waar hij vandaan komt, dat is minstens bijzonder te noemen in de surinaamse politiek.
  Een andere fatu die mij ter ore kwam, is dat hij welgeteld 1 volkswoning heeft gebouwd in die 10 jaren, namelijk de zijne…

  Als deze 2 “grapjes” wel of niet heel nauwkeurig zijn, hebben zij wel een heel belangrijke betekenis! Dat men hem gewoon zat is. Als hij werkelijk goed was voor Suriname en haar volk, had hij volgens mij nog 5 jaren gezeten.

  Ik was in november daar op vakantie en heb met de bril van een buitenstaander gekeken. Het viel me op hoe verloedert het moreel besef in is. Het uit zich het meest zichtbaar in het verkeer waar de meesten rijden met een houding van “mi-abi-ka-nang-ala” geen rekening met elkaar houden en zelfs zo onverantwoord rijgedrag dat het aantal doden in het verkeer enorm zijn toegenomen. (scholiere werd aangereden op het zebrapad voor de school, NATIN!!!!!)

  Verloedering was en is ook zichtbaar in algemeen onderhoud en hygiene op straat. Gelukkig is de huidige regering een Krin Kondre begonnen en mijns inziens werpt het meteen vruchten af. Ik voelde mij steeds trotser om surinamer te zijn van een “schoon” land. Waar het gevoel van gasten, lees toeristen, ontvangen een stuk comfortabeler aanvoelde. En durft Vene te roepen dat een krin kondre actie onzin is!! Hij hoort niet eens in het parlement thuis. Voorbeeld van dictatoriaal gedrag. Hoe lang is hij al voorzitter van de nps? hoe lang nog? tot zijn dood als lachman? En zich democraat noemen, terwijl hij zijn eigen jongere partij genoten geen ruimte biedt te groeien.

  Dit zijn enkele punten om te vergelijken. Wat doet men NU??
  Verleden is er geweest en laten wij door schade en schande daadwerkelijk wijs worden en zijn.

  Ik hoop ook van harte dat Surinamers, inclusief leden van de huidige regering, ook eindelijk zullen herkennen en zich als zodanig gedragen, dat er geen andere weg is dan SAMEN!!
  Stop alle onzinnige discussies ook hier onder elkaar. Wees eerlijk en trouw aan elkaar zodat in vrede met elkaar leven ook echt mogelijk is. Daar staat het wapen van Suriname voor, kijk er elke dag naar! Leef het!!
  Doorbreekt de oneindig lijkende neerwaartse cyclus.

  Elke dag is een nieuwe kans om het goed en beter te doen.
  Wat kunnen wij vanag NU DOEN!

  mvg,
  Benito


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.