Surinaamse staatsmedia terug in subsidietijdperk

18

PARAMARIBO, 24 nov – De tijd van subsidies is helemaal terug voor de staatsmedia. Volgens vicepresident Robert Ameerali is het gedaan met het commerciële experiment. Televisiezender STVS en SRS Radio mogen weer rekenen op subsidie. Uiteraard ontbreken de motieven niet.

“De regering wil alle middelen inzetten die nodig zijn om terug te gaan naar de doelstellingen. Het medium gaan we gebruiken voor zijn ontwikkelingsrol”, zegt Ameerali. Dat betekent vooral meer voorlichting vanuit de overheid. Maar ook meer programma’s die echt met de samenleving te maken hebben. De kritiek op Surinaamse media is vaak dat die vooral meer doorgeefluikje spelen. Buitenlandse programma’s en shows domineren grandioos.

Het mediabeleid maakt nu nadrukkelijk een nostalgische knipoog. Zeker de STVS, Suriname’s eerste televisiezender, had ooit een wat meer opvoedende rol. De laatste jaren viel dit wat terug. “Er is een tijd geweest dat er druk werd uitgeoefend op deze media om zwaar commercieel te gaan. Die tijd is nu voorbij. Het geld dat de overheid in deze zenders wil stoppen, zal ervoor zorgen dat zij de eerste worden”, aldus Ameerali.

18 REACTIES

 1. Bevroren relatie
  De verkilde relatie tussen de beide landen kwam gistermiddag opnieuw tot uiting toen de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, schamper aan de wachtende pers meedeelde dat het ‘slechts’ ging om een beleefdheidsbezoek. ‘Ik begrijp de keuzes van de pers niet. De hele dag lopen hier vandaag ambassadeurs rond van heel belangrijke landen, die hun geloofsbrieven komen aanbieden. Die van Rusland, die van Spanje, allemaal landen waarmee we de bilaterale verhoudingen uit het uitbreiden zijn. En jullie komen alleen maar voor de Nederlandse ambassadeur die een beleefdheidsbezoek brengt aan onze president?’

  Zo ziet u de zieke koloniale-mentaliteit van de journalisten in SME. Het is de hoogste tijd dat wij van zulke lieden afkomen. Voor mij part mogen ze een schot krijgen.


  Maak melding

 2. Surinaamse staatsmedia in nieuw-tijdperk .
  Nieuw portret – Nieuwe Orde o.a ; Politiek Bestuurlijke Orde
  Sociaal-Maatschappelijke Orde
  Sociaal-Economische Orde
  Educatieve Orde

  NEK’S NO FOUT !!!

  Time is moving
  Get with the program
  And moves with the times !!!

  Stree de fu stree
  Wi no sa frede
  Republiek Suriname voorwaarts
  Voorwaarts richting het geluk/overwinning
  Sranan sa wini
  Het vaderland of de dood !!!


  Maak melding

 3. Dit kabinet moet bezuinigen,en wat doen juist ja meer geld uitgeven.In andere landen willen ze juist afstoten vanwege bezuinigingen.Deze regering maakt gebruik van de gelegenheid om van deze zenders staatsmedia ofwel propaganda machines te maken ala Rusland waar een deel van de media in handen is van de regering. Nu heeft deze regering behalve stvs en srs ook sky radio en tv in handen.Is deze regering geloofwaardig?????


  Maak melding

 4. Maar natuurlijk, herstructureren die STVS en andere staatsmedia.

  Niets opvoedends of belangrijk wat deze zenders de laatste jaren de ether in hebben gestuurd.


  Maak melding

 5. Ik hoop dat ze dit ook zien ,PARAMARIBO – De Times meldt dat Dino Bouterse, de zoon van president Desi Bouterse, is benoemd in de leiding van de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD). In de berichtgeving wordt de suggestie gewekt, alsof dit niet mogelijk zou mogen zijn, vanwege een veroordeling van betrokkene bij een wapensmokkel affaire. Tegen hem was een hoge gevangenisstraf geëist, maar zijn advocaat Irvin Kanhai ging hiertegen in hoger beroep.

  De ganster familie bouterse viert feest,de rest staat blut aan de kant ,ik ben benieuwd wie hun nog steund. Ik heb een mooi plan voor ze ….THey gonna love it …..Surinaamers eer je God ,moeder je vader ,je Land…


  Maak melding

 6. STAATSTELEVISIE. Waarom doet het mij zo denken aan de DDR?
  Maar ik wacht af. Want als de regering echt van plan is om informatie en niet zo zeer propaganda uit te zenden kan het ons allen ten goede komen, kunnen wij allen ontwikkeling en vooruitgang boeken.

  Toch hou ik mijn reserves. De geschiedenis van de DDR heeft mij iets anders geleerd. Informatie moet het afleggen tegen PROPAGANDA.


  Maak melding

 7. De domste reactie die ik in jaren heb gelezen mr Poco (nr 4).

  Sinds wanneer staat subsidie voor beinvloeding? Waarom staat dat niet voor opvoeding?

  Als je in Ned woont, dan moet je ws ook niet kijken naar Ned 1,2, 3 want je wordt beinvloed door de regering Rutte etc etc.

  Wat een stomme opmerking.

  Het is juist goed, dat er een staatsmedium is, die niet meegaat met de grillen en grollen van door commercie (lees geld) bepaalde radio en tv-stations. Maar over die beinvloeding heb je het niet, he?

  Grappenmaker.


  Maak melding

 8. @ THEO ,
  De media maakt zelf uit wat belangrijk is om uit te zenden en niet de regering en vooral niet iemand die het nooit zo nauw heeft genomen met de persvrijheid in suriname.
  De media die aan de leiband loopt van de regering is zeer slechte, de media moet onafhankelijk en vrij zijn werk kunnen doen zonder inmengen van de staat .


  Maak melding

 9. Suriname.
  Noord korea
  Birma
  Iran
  Venuzuela, dit zijn landen waar er geen pervrijheid democratie en vrijheids van meningsuiting is.
  Suriname is hard op weg!


  Maak melding

 10. Waarom zouden vooral jongeren wél naar opvoedkundige boodschappen via de radio luisteren en níet naar ouders/leerkrachten etc?
  Krijg je zoiets als constante boodschappen, luidschallend door de stad net als in Korea???
  Tot je zó gehersenspoeld bent dat je niets anders meer kan denken??

  Hebben jullie dan niets in de gaten?
  Zien jullie de strategie die gevolgd wordt dan niet?
  Over een poosje wordt de dienstplicht weer ingevoerd en dan krijgen vooral de hangjongeren een “heropvoeding” en gaan straks het straatbeeld bepalen. Maar dan met een uniform aan.

  nogmaals: God zij met u, Suriname!!!


  Maak melding

 11. @Poco

  Precies mijn idee. Alle onafhankelijke journalisten en eindredacteurs de laan uitsturen en dan met een flinke buidel geld ( dat was er toch niet ?? ) je matie aanstellen om een Berlusconi tactiek toe te passen.


  Maak melding

 12. de media gaat de jeugd niet kunnen opvoeden.Dat moet thuis gedaan worden.Niet zo lang geleden heeft een politieman een klap moeten inkasseren van ene Bonjanski.Deze snotneus is pas 16.Heeft de media hier gefaald?Of zijn de ouders mislukt?Of is het door te trekken naar de anarchie die in opmars is?

  jacobus.


  Maak melding

 13. meneer gaat u de geschiedenis van de jaren 80 na dan zal je zien wat bouterse heeft gedaan met de media in suriname de bezorgdheid van sommige leden hier op dit net komt niet zomaar uit de lucht vallen.
  laten we elkaar geen knollen voor citoenen verkopen de geschiedenis zal jullie dat kwalijk nemen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.