Suriname moet vooral zelfstandigheid nastreven

6

PARAMARIBO, 23 nov – Suriname moet meer dan wat ook zijn zelfstandigheid nastreven en die vieren ook. Dit stelt minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken, Biza. Praten over onafhankelijkheid is eigenlijk onterecht. Dat is niet te realiseren. Ex-president Ronald Venetiaan wijst de stelling af.

Suriname is wel degelijk een onafhankelijk land. “Dat was de taak en het streven ook in 1975”, zegt Venetiaan. Het land is zeker in staatkundig opzicht niet meer afhankelijk. Dat was wel het geval voor 1975. Toen maakte Nederland de dienst uit. Suriname moest bijvoorbeeld het buitenlands beleid afstemmen op wat Den Haag voorstond. Dat is al vijf en dertig jaar geen praktijk meer. Moestadja ziet Suriname eerder zelfstandig worden.

Het is een proces dat veel zal vergen van de eigen inzet. En een uitdaging voor regeerders en samenleving. “Je kan op geen enkele manier zeggen dat je onafhankelijk bent. Geen enkel land kan dat. Je kan liever spreken van zelfstandigheid”, zegt Moestadja. In economisch en politiek opzicht valt niet te ontkomen aan samenwerken met andere landen. Ook naar binnen toe is meer samenwerking nodig. Surinamers zullen elkaar moeten vinden.

6 REACTIES

 1. Te veel gepraat over zelfstandigheid en onafhankelijkheid,maar het biedt geen oplossing voor de econ.crisis.Was het uitroepen van zelfstandigheid een noodzaak(economische zin ?)of was het een mode-grill??Frans guyana is en blijft een provincie van Frankrijk en is beter af dan suriname.Veel surinamers zijn gedwongen de rivier over te steken voor een beter bestaan ginds.Wij hier aan deze kant kunnen slechts watertanden(goed om dorst te lessen).Genoeg gepraat ,hr.Mustadja geeft de definitie wat onafhankelijk/zelfstandigzijn uiteen gezet,maar het blijft bij woorden alleen.


  Maak melding

 2. Er bestaan naar mijn mening twee landen ter wereld die je van kunt zeggen dat ze onafhankelijk zijn en dat zijn USA en China.De rest van de wereld is economisch en politisch afhankelijk van elkaar.Deze afhankelijkheid heeft ook zijn nadelen voor de arme landen wanneer het om rauwe grondstoffen gaan,wie de prijzen bepalen het zijn niet de verkopers maar de koper zoals het onder de slavernij en het kolonialisme geweest is en deze trend doet zich voortzetten.Als je de politiek van grote organisaties als WTO en IMF tegen over arme landen in Afrika nagaat mag je zeggen dat het schandelijk geweest is.Het gaat niet alleen om corruptie van de leiders in bepaalde landen maar ook om de voorwaarden die gesteld werden,die moeilijk waren op te leven.


  Maak melding

 3. Nou, dan vieren we toch 35 jaar zelfstandigheid? What’s the point? Of is dit een excuus om te verdoezelen dat Suriname al 35 jaar afhankelijk is van buitenlandse hulp? Staatkundig onafhankelijk, maar voor de rest afhankelijk. En zelfstandig? Je moet eerst kruipen voordat je kan lopen.


  Maak melding

 4. waar de hele wereld samenwerking (lees interdependentie) nastreeft (bvb de eu), soms met het opgeven van enkele eigenheden (bvb de eigen munt cq accepteren vd euro), moeten wij ‘srefidens’ zijn > zo blijven wij een hapklare brok voor multinationals, vooral brazilie, de vs, europa, china, en india >> geen wonder dat wij, met een zelfstandige waas voor onze ogen, dansen naar het gepijp van tegenwoordig vooral china.


  Maak melding

 5. Zelfstandigheid vs. Onafhankelijkheid. Discussieren om het discussieren. Wat maakt het uit. Semantics !!!!

  Minister Biza zijn er geen dringender zaken? Dan zou ik deze ingezonden brief grondig doornemen, want deze vrouw slaat de spijker op de kop.

  Ingezonden GFC
  Moet het volk voor het feest van de regering betalen?
  Tuesday 23 November
  Als alleenstaande moeder van drie kleine kinderen die iedere dag weer probeert de eindjes aan elkaar te knopen kan ik heel boos worden op deze regering. Ik kan mij niet voorstellen dat een gerespecteerde regering aan het volk vraagt bij te dragen om een feest van de regering te financieren.
  Het volk zal op 25 november niets gratis krijgen. Ze zal alles moeten kopen. Misschien een soft en een snack tijdens de volksreceptie op het Plein waar er meer geduwd zal worden om iets te krijgen terwijl de VIP’s in het paleis tijdens hun receptie van champagne tot Gold Label opgediend zullen krijgen.
  Regering, niet erg elegant dat u zoiets van het volk vraagt. Gaat u ons ook vragen een bijdrage te leveren om Fiso II te bekostigen? Dadelijk zal het volk ook gevraagd worden om het laboratorium van LVV dat vorige week is afgebrand te helpen herbouwen.
  Dat de grote boys als SLM, Staatsolie, Telesur en Digicel een bijdrage leveren vind ik fijn, ook al zullen wij als volk wel merken dat de prijzen van diensten van deze bedrijven, met uitzondering van Staatsolie, snel weer omhoog zullen gaan want zij moeten het geschonken geld weer terug in kas hebben.
  Regering u stelt mij teleur dat u de commissie toestemming heeft verleend om dit te doen. U had dit geld beter kunnen gebruiken om de kinderen die met een hongerige maag naar school gaan te helpen.
  W.I. in Paramaribo


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.