vrijdag, december 8, 2023
HomeNieuws uit SurinameErkenningsakte onafhankelijk Suriname niet te vinden

Erkenningsakte onafhankelijk Suriname niet te vinden

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 23 nov – De akte die de Nederlandse koningin Juliana tekende als erkenning van Suriname’s onafhankelijkheid, is nergens te bespeuren. Niet dat dit als een ramp wordt ervaren. Niemand in de regering had het tot voor kort door. Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken had zelfs niet in de gaten dat bij een tentoonstelling een kopie werd gebruikt.

Het was een journalist van de Ware Tijd die hem uit de droom hielp. Zijn reactie spreekt boekdelen: “Het lijkt zo origineel, de handtekeningen, het grootzegel, alles.” Binnenlandse Zaken is nota bene zo’n beetje het secretariaat en archief van de overheid. Daar ligt de akte kennelijk niet. Moestadja is overigens meteen aan de slag gegaan. Hij zit op drie sporen. Worst case scenario is dat de akte vernietigd is bij de brand van het ministerie van Algemene Zaken.

Dat was helemaal terug in de jaren tachtig. Hoopgevender mogelijkheden zijn het nationaal archief en de kluis van de Centrale Bank van Suriname. Wat Moestadja voor echt nam, was een kopie die Nederland niet lang terug cadeau gaf. Het enige originele daaraan is het waarmerk. Moestadja’s voorganger, Maurits Hassankhan had erom gevraagd. “Origineel heeft natuurlijk veel waarde. Maar als we die nu hebben, moeten we het maar met een kopie doen”, zegt de historicus Hassankhan nu.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

19 REACTIES
 1. Ja, da’s slordig he?

  Wat nu?

  Wie heeft het opgeruimd, de ratten hebben het toch niet opgevreten?

  Misschien heeft de Koningin ergens nog een tweede liggen?

  Man, schei toch uit !


  Maak melding

 2. Hoeveel waardevolle documenten,Muziek Verhalen,Gedichten,kunst in z’n algemeen zijn al niet verloren gegaan gedurende de laatste vijftig jaar in Suriname?
  de surinamer heeft geen historisch besef.


  Maak melding

 3. En niet te vergeten,de geweldige gebouwen in de binnenstad van Paramaribo,maar ook in de distrikten,die anno 2010 niet meer om aan te zien zijn.
  what a waste.


  Maak melding

 4. Misschien bij Juliana in haar graaf waar zij bijgezet is!! of de heren J.Lachmon, H.Aron of A.Pengel wie weet???

  Wat heb je aan die akte??? Ga het land goed regeren en opzoek naar verstand voor vooruitgang in Suriname en niet met onnodige gekreumel stelletje malloten.


  Maak melding

 5. Illustratief hoe men vanuit de Regering dus met de onafhankelijkheid omgaat. Toch wel zorgwekkend. Als de goede man op drie sporen zit, waarom stuurt hij dan niet 3 ambtenaren naar zijn “3 sporen”. Lijkt me dat je binnen 1 uur duidelijkheid kan hebben.

  Misschien kunnen ze het kopie laten valideren met een stempel van de Nederlandse ambassade.

  Wat een bakba winkri


  Maak melding

 6. Je kunt er om gaan lachen, maar eigenlijk klinkt het ronduit stom.
  Hoe bestaat het ! wordt het niet eens tijd voor een nationaal archief dat ook optimaal functioneert ? Kunnen we dan ook iets voor het nageslacht bewaren. Trouwens wie eens rondkijkt op ministeries en andere overheidsgebouwen komt al gauw tot de conclusie dat men de waarde van documenten helemaal niet kent. Archiveren is een smerig woord. Menig document ligt gewoon op de vloer tussen andere troep. Bureau statistiek bv. zielig gewoon.
  Als er weer een renovatie-ploeg aan de gang gaat, trappen de heren bouwvakkers en schilders gewoon overal op. Geen respect voor geschiedenis of wat dan ook. Of dat ooit verandert?

  Nu een vraag aan Desi’s medewerkers,
  Hebben jullie al in het paleis van de president gekeken? Dat lijkt me nl. de ideale plaats om een dergelijk document op te bergen.


  Maak melding

 7. WAW, stel je voor, misschien is Suriname niet eens onafhankelijk meer en dan toch overgeleverd aan Nederland, wat zal die over Suriname zeggen.

  wij zouden dan eigenlijk zonder visum nog op en neer kunnen gaan, iedereen zijn Nederlandse Nat terug, yeah het zal een zegen zijn voor het volk, want het leid heel erg.


  Maak melding

 8. Wie zoekt die vindt maar wel met verstand!!

  Natuurlijk is de akte kwijt want volgens mij is het logisch na te denken dat deze Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken ook zijn verstand kwijt heeft!!

  Nederland gaf een kopie cadeau!! terwijl de Surinaamse autoriteiten werken eerst met de originele!! De medewerkers maken persoonlijk zelf en kopie van de originele.

  Black-Mamba


  Maak melding

 9. Dit is heel erg.Want de surinamers willen geen nederlanders worden.Want dan wordt bout opgepakt en in het gevang gegooid.Dat wordt dan een bastille in suriname.

  jacobus.


  Maak melding

 10. Geen nood. Een tweede exemplaar ligt bij het Nationaal Archief in Den Haag, een z.g. facsimile is een tijd terug aan Suriname gegeven, deze was ook tentoongesteld. Suriname heeft zelf ook nog eens in 1975 een akte van souvereiniteit uitgevaardigd. Deze is gepubliceerd in het Surinaamse staatsblad. Waar het origineel is?


  Maak melding

 11. Heb alle op en aanmerkingen gelezen en vindt dat mensen gewoon negatief t.o.v. Suriname staan. Ten eerste is er ons veel onthouden wat onze kennis, cultuur en indentiteit betref. De opbouw van t land laat te wensen over. Hoe bouw je een land op zonder geld en steun? Ga na toen je t ouderlijk huis verliet hoe t aan voelde. T zelfde geval met Su. Degene die een helpende hand kunnen steken waar zijn ze allemaal gebleven. Een stelletje die commmetaar levert in de meest negatieve zin. Wees positief geef goed advies en sta op en doe wat je kan. Het documemt is kwijt geraakt zo wat dan? Het Surinaams leven gaat gewoon door. We hebben t moederland niet nodig om ons eten te geven. Ze hebben al getoond dat ze niet van ons willen hebben maar we blijven zeuren. Ga een paar banane en cassave planten, maak meel etc en verkoop en probeer een bedrijf op te zetten. Op den duur wordt je exporteur en kan je wat voor je land doen. Je schept werkgelegheid etc. Surinamers pinaren echt niet als men het laat blijken. Er groeit tocht nog een struikje bitta wiri achter t huis. De gene die negatief zijn komen uit een bepaald hoek. Ga na hoe t leven hun in werkelijkheid staat. Er kan altijd nog onderzoek gedaan worden naar t document en als t zoek blijft geen nood, we blijven gewoon verder werken voor ons brood. Het document is geen voedsel waarop we zo moeten asen. Een kopie is meer dan genoeg dat we onafhankelijk zijn ik zie niet in waarom men zo een heisa van moet maken. Men typert de eigen Sranan brada’s en sisa’s als nul wat niet goed te spreken is. Dit is niet onze fout. De negatieve mentaliteit moeten we veranderen de handen naar elkaar rijken en het land opbouwen. Dat hebben we nodig en niet het stukje papier als bewijs van onafhankelijk zijn. Een mens is nooit en te nimmer onafhankelijk! Onthoud dat. Daarom hebben we mekaar nodig en moeten we elkaar blijven ondersteunen met of zonder holland die on geen niets geeft in elk geval en toch blijven we reikhalzend naar ze kijen alsof ze ooit wat voor het land hebben betekend.


  Maak melding

 12. @Wayne Baron

  Een land opbouwen met domme arrogante sukkel zal nimmer lukken. Alleen domme arrogante sukkels begrijpen niet dat je van kritiek wel kunt leren en dat ja knikkers en gatlikkers niemand een dienst bewijzen.


  Maak melding

 13. Nr.15 Bigi wan , mi taki yu Grandtangi !!!

  Zichzelf helpen , dat is de sleutel om de deur te openen van het bereiken/verwezenlijken onzer wensen ,
  zowel voor eigen persoonlijke belangen ,
  als voor de belangen van het surinaamse volk
  dat op wil klimmen langs de trappen der Natien .
  Wij moeten leren op eigen krachten te steunen
  Voornamelijk moeten wij zelfvertrouwen hebben
  , anders kunnen wij ook niet door een ander vertrouwd worden .
  Zelfvertrouwen en waarheidsliefde bezitten ,
  betekenen ; ” het voor de helft bereiken van het doel ” !!!
  Srananpipel , un bundru kon na wan !!!
  Opo un ati ,meki Srananlobi kon tan na ini!!!
  Bika ; Trobi ,trobi , no e meki wan bun pikin !!!

  KRAKTI NANGA SOSO LOBI !!!

  Stre de fu stre
  Wi no sa frede
  Republiek Suriname Voorwaarts
  Voorwaarts richting het geluk/overwinning
  Sranan sa wini


  Maak melding

 14. het kind moet erkend worden door de vader; prins bernhard heeft het in zijn graf meegenomen; de akte van suriname….in zijn volgende leven kan hij ermee aanspraak maken om weer te kunnen jagen op wild met een geweer!! het akte zal zeker in nederland ergens bewaard worden!! vraag het aan beatrix-beton mix dame…


  Maak melding

 15. de waarde van de akte van erkenning is net zoveel waard als voer voor kakkerlakken, het is vergankelijk, kakkerlakken nemen suriname over..dat blijkt nu wel…er is geen stroom voor elektronisch stemmen, simpelweg omdat de goudmijnen en aluminium smelters alle energie gebruiken om de metalen te smelten voor de buitenlanders die het winst meenemen naar het buitenland. de Surinamers moet met minder stroom doen en door stroom en voltage verschillen verliezen hun apparaten bij bosjes!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES