Eindelijk ingrijpen in Surinaamse goudsector

12

PARAMARIBO, 22 nov – De regering lijkt eindelijk voldoende gemotiveerd om de kleinschalige goudwinning aan te pakken. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH, belooft maatregelen. “Zeer, zeer ernstig”, noemt hij het dodelijke incident in Oost-Suriname.

Dat er dringend maatregelen nodig zijn, is nu meer dan duidelijk. De voorberedingen komen op het hoogste niveau. “Ik ga aan de slag met de tragedie. Ik kan me goed voorstellen dat dit zelfs een aangelegenheid wordt van de president”, zegt Hok tegenover de Ware Tijd. Ook komt er overleg met multinational Surgold. Het bedrijf is eigenaar van de concessie waar het incident zich voordeed.

De slachtoffers waren er met ruim achthonderd anderen illegaal bezig. Surgold heeft dit vaker aangekaart. Volgens het bedrijf speelt er meer dan alleen maar illegaliteit. Het mijnen gebeurt onder levensgevaarlijke omstandigheden. Dat is het gevolg van onkundig mijnen. De autoriteiten blijven intussen zoeken naar meer slachtoffers. Het is nog niet duidelijk hoeveel goudzoekers op het fatale moment in de buurt waren.

12 REACTIES

 1. Jammer dat er eerst doden moeten vallen voordat de regering in actie komt. 800 illegalen alleen in de buurt bij het bedrijf Sirigold is ongehoord. De staat wordt dus behoorlijk benadeeld door deze gasten. In werkelijkheid gaat het dus om duizenden illegalen goudzoekers die voor vele miljoenen aan goud lopen te stelen als dit geen ernstige zaak is om aan te pakken dan weet ik het niet meer!!!!


  Maak melding

 2. Ik hoop dat na deze catastrofe in deze illegale mijnbouw industrie er een einde komt aan dit soort werkzaamheden,De vorige regering beloofde ook te zullen ingrijpen maar daar van kwam er niets van af.Nu bestaan voor alles in de wereld tegen deze elementen op te treden.


  Maak melding

 3. Als het kalf verdronken is, dempt men de mijnschacht…. En zoals altijd en alles in Suriname: te laat! Ik wil nog zien hoe de regering het illegale mijnen aan banden legt.


  Maak melding

 4. Het is geen makkelijk probleem.

  Aan de ene kant heb je het wettig gekozen gezag en aan de andere kant heb je de bewoners van het gebied die vinden dat ze ook recht hebben op aan anderen gegeven concessies naar goud te zoeken.

  Hard ingrijpen, is een oorlogsverklaring aan de achterban van Brunswijk.

  Zacht ingrijpen (Venetiaan’s style) betekent wild-east.

  De huidige regering doet er goed aan een middenweg te zoeken zodat we kunnen spreken van een win-win situatie.

  Als ik het er voor het zeggen had, zou ik alleen Surinamers “toestemming” geven op niet-afgegeven concessieplekken te gaan graven en alle Brazilianen de grens over te trappen.


  Maak melding

 5. Het ijzer is nu roodgloeiend om er het mes in te zetten.

  Er lag al een pasklaar plan gereed, die om onduidelijke redenen werd afgeblazen door ome Ruro. Juist ja, omdat het niet zijn ding was. Uw weet deze oom van mij is nogal haatdragend.


  Maak melding

 6. Denk aan Moiwana 86..je weet maar nooit of er saboteurs aan werk is gezet.Dat is de mentaliteit van Desie en Ronnie..Ik zal alleen geloven in een ongeval als dat door buitenlandse onderzoekers is uit gezocht.De politiek wist niet hoe zij de illegaliteit moesten aanpakken.Dit is hun werkwijze..Zo hebben ze het altijd aangepakt toen ze aan niemand verantwoording moest afleggen..Het gaat om het grote geld dt de regering nodig heeft.Jammerrrr voor de slachtoffers.Hun nabestaanden wens ik heel veel sterkte toe..


  Maak melding

 7. In DWT stond dat de arbeiders zo’n 8000 SRD per maand verdienen, belasting vrij!!

  800 man * 8000 SRD = 6.400.000 per maand!!

  Er wordt dus 3.000.000 aan belasting.

  Erger nog is dat de arbeiders slechts een fractie van het goud zelf mogen houden. De grote bazen houden ongeveer 98% voor zich zelf. Natuurlijk moeten daar de kosten voor benzine, machines, etc van af maar dan nog verdiende die bruto voor deze één mijn zo’n 150.000.000 per maand, belasing vrij. De operationele kosten zijn dan zakgeld.

  Wie zijn de grote bazen hier achter?? Wie hebben de machines destijds in SME ingevoerd??

  Xou mij niet verbazen als we heel bekende namen tegenkomen.


  Maak melding

 8. Neus!
  Zou je niet als opsporing journalist willen werken om met meer gegevens voor de dag te komen?
  Verdienen deze arbeiders 8000 SRD in de maand zoals je dat zegt betekent dat een salaris van 1600 Eu in de maand niet slecht zonder er een cent belasting voor te betalen.Kan je niet na gaan wie de grote bazen zijn het zou zeer interessant zijn te weten wie dat zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.