Goudzoekers omgekomen in Suriname

14

PARAMARIBO/LANGATABBETJE, 21 nov – Het dodental van de mijnramp bij Langatabbetje is voorlopig vastgesteld op zeven. Volgens de politie hebben de autoriteiten de werkzaamheden ter plekke stopgezet. De lijken zijn inmiddels geborgen. Vijf personen brachten het er levend van af. Onder hen bevinden zich twee gewonden.

Die zijn opgenomen in het ziekenhuis. Mijnwerkers raakten bedolven in een mijn in het oosten van Suriname. Het betreft een illegale schacht van zeker tien meter diep. Waarschijnlijk verweekten de wanden door zware regenval. Het ongeluk vond ongeveer tweehonderd kilometer van Paramaribo plaats, in het concessiegebied van Surgold, een joint venture tussen Alcoa en Newmont.

Het gaat om illegale goudzoekers die in het gebied actief zijn. De meeste slachtoffers waren bewoners van plaatselijke Marrondorpen. Het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR), politie, militairen en mijnwerkers wraen betrokken bij het reddings- en bergingswerk. De mijn is een van de tientallen illegale in Suriname. Hoewel al jaren gewaarschuwd wordt tegen de gevaren voor mens en milieu, is nog geen enkele regering erin geslaagd afdoend op te treden.

14 REACTIES

 1. A no alla sani sang e brinki na gowtu.

  Waar pure hebzucht heerst bestaat er geen ruimte om de veligheidsregels in acht te nemen.

  Het wordt hoog tijd dat deze sector in al haar facetten, transparant wordt gemaakt.


  Maak melding

 2. Dit zijn nu de gevolgen van de roofmijnbouw zoals die door Suralco en anderen zijn toegepast.Mijnen worden ontwikkeld en uitgeput of leeggeroofd, en vervolgens worden ze onbeheerd achtergelaten waar arme sloebers naar restjes goud gaan zoeken.Kijk maar wat er met het gebied rond Moengo is gebeurd.De bauxietmijnen zijn uitgeput en men laat grote diepe mijnen achter die zich met water hebben gevuld.Tientallen mensen, ook weer de arme sloebers uit de binnenlanden van Suriname verdrinken in deze grote waterplassen.


  Maak melding

 3. Eindelijk rust!!! geen zorgen meer!!

  Hoeft niet meer gewerkt en of gestolen etc. te worden.

  Straks volgen er nog meer denk ik vooral als de ene schaap over de dam is.

  RUST ZACHT ZONDER ZORGEN!!!


  Maak melding

 4. het is een concessie gebied van suralco en het wordt bewaakt door hun, hoe zijn ze dan daar beland met het ontginnen van goud. Daar het geval heeft plaats gevonden wordt middels een poort afgesloten en er is een security guard ook daar. De overheid moet harde maatregelen treffen


  Maak melding

 5. RIP

  @RobG

  Je praat onzin. Bauxiet wordt in dagbouw gewonnen. En deze tragedie gaat over een illegale mijn waarbij ondeskundigen een mijgang in een zan formatie hebben gegraven zonder deze goed te stutten. Onwetendheid, onkunde en geldzucht waren de oorzaken.


  Maak melding

 6. Met zulke berichten,ben ik helemaal niet verrast.eens zou het gebeuren,..helaas zal het niet alleen bij deze blijven.Ben zelf wezen kijken tijdens mijn vakantie,en het scheelde niet veel,of ik wou in tranen uitbarsten,van onmacht,verdriet,het is daar net een maanlandschap..(zie google,een stuk net zo groot als utrecht)maar ja suriname is suriname….als het nou 1960 was of anno 2010.


  Maak melding

 7. Neus, ik kijk niet met simpele ogen naar de onstane problematiek.De goudwinning in Suriname is ook dagbouw net als de in de bauxietwinning.In Suriname zijn er zover ik weet geen ondergrondse mijnenschachten in goudmijnen.Het is goed dat je dit maar weet!!!!!!!

  Dit verhaal met de doden krijgt zeker een staart. Surigold is een samenwerking tussen de Suralco en de Amerikaanse multinational Newmont.De vorige regering ging zonder consultatie van de plaatselijke bevolking en het plaatselijke gezag over tot het geven concessies aan de multinationals om goud te zoeken.De plaatselijke bevolking weigerde uit dat gebied te vertrekken omdat ze geen andere bronnen van inkomsten hebben.

  De vorige regering ging niet zorgvuldig aan het werk bij de besluitvorming.Je ziet dat er ook geen draagvlak is bij de plaatselijke bevolking.De overheid was reeds gewaarschuwd met dit project


  Maak melding

 8. Denk aan Moiwana 86..je weet maar nooit of er saboteurs aan werk is gezet.Dat is de mentaliteit van Desie en Ronnie..Ik zal alleen geloven in een ongeval als dat door buitenlandse onderzoekers is uit gezocht.De politiek wist niet hoe zij de illegaliteit moesten aanpakken.Dit is hun werkwijze..Zo hebben ze het altijd aangepakt toen ze aan niemand verantwoording moest afleggen in 1980 t/m1989..Het gaat om het grote geld dat de regering nodig heeft.Jammerrrr voor de slachtoffers.Hun nabestaanden wens ik heel veel sterkte toe..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.