Surinaams ziekenhuis aan het kannibaliseren

11

PARAMARIBO, 17 nov – Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP, gaat over tot financieel kannibaliseren. Geld dat gereserveerd is voor bepaalde doelen, gaat naar lopende kosten. De lonen zijn de grootste vreters. Directeur Eddy Joemmankhan is radeloos.

In één klap moet vier miljoen Surinaamse dollar (ongeveer een miljoen euro) uit de reservepot. Het geld is nodig voor het betalen van loonsverhogingen. “We eten onszelf gewoon op”, zegt Joemmankhan tegenover de Ware Tijd. Van de overheid is geen hulp te verwachten, hoewel het personeel grotendeels ambtenaar is. Vicepresident Robert Ameerali zei eerder dat er geen geld is.

Het personeel zit wel te springen. Het ziekenhuis zal node zijn verplichtingen moeten verzaken. Zoals het betalen van leveranciers. Er is slechts één uitweg voor deze publieke instelling: het verhogen van de diensttarieven. Toestemming daarvoor is het domein van de regering. Traditioneel vermijdt de politiek tariefsverhogingen als de pest. En die in de zorg al helemaal.

Bekijk ook:

11 REACTIES

 1. als de robbie zegt, dat hij geen geld heeft voor het az, bedoelt hij dat hij niet wilt betalen voor het grootste deel van de klanten van az > dat zijn de ‘sociale kaarters’; al dan niet in het bezit van ook dikke mercedessen ! >> dus : min.v.soza saneren, …toch ?.of wilt hij de nps-er eddy eruit wringen, en bvb laten ‘opvolgen’ door zij eigen districts-en partij-genoot “par…”, de man die indertijd de hele administratie meenam ?.


  Maak melding

 2. Kanibalisme?

  “Het geld is nodig voor loonsverhogingen.” Zijn ze van de pot gerukt? Straks hebben zieke mensen geen medicijnen of eten en deze
  mensen zitten op loonsverhoging te wachten?

  Roeping gemist? Waar zijn de verplegers/sters die hun eigen eten aan de patienten willen geven? Hebben die hun roeping gemist of is het tegenwoordig ieder voor zich en God voor ons allen?

  Kanibalen eten hun mensen op. Dat doen dit AZP personeel ook, alleen ze kauwen niet.


  Maak melding

 3. Venetiaan’s cadeau aan de regering Bouterse. En toch durven sommmigen te spreken over ” behoorlijk bestuur”. Ja ja, zoals het ook heel behoorlijk was om Bangarang enkele weken voor het nieuwe kabinet aantrad, een vaste aanstelling te geven. Alsook het aannemen van de mensen bij OW.

  Behoorlijk bestuur en Venetiaan’ s kabinetten staan op gespannen voet met elkaar.


  Maak melding

 4. In de jaren tachtig hingen de operatiehandschoenen aan de waslijnen te drogen. Mensen raakten besmet met hypatitis vanwege de hergebruikte naaalden. Ai baia we zijn terug naar af.


  Maak melding

 5. 4 miljoen te kort is volgens Graanoogst maar heel weinig geld. “slechts”een tientje per hoofd van de bevolking. En dat, onder andere, om de geachte “heer”Rawlings te kunnen ontvangen. Als het niet zoveel is dan kan je makkelijk nog eens 4 miljoen in de ziektziorg steken van het AZ lijkt mij.


  Maak melding

 6. Loonsverhoging?

  Het is te merken wat er gaande is. Nu pas begrijp ik hoe het werkt; sorry!

  Geen loonsverhoging voor Medische handelingen
  Wel loonsverhoging voor Militaire handelingen

  160 man militair zijn bevorderd en daarbij is gebruikelijk dat er loonsverhoging volgt.

  Het is maar wat je belangrijk vindt in een democratie. Oervervelend wordt het met een op zijn gat zittend leger.


  Maak melding

 7. Laat de regering niet zoveel geld uitgeven aan de onafhankelijkheids viering en de zorg betalen want dat is belangrijker. De hoge ambtenaren worden wel geholpen als ze ziek zijn zijn want die betalen extra geld voor artsen. Dit is toch schandalig wat er in ons land gebeurd.Nergens is er geld voor maar ze gaan ieder keer op werkbezoek, dat is wat ze zeggen dan he.

  Sheila


  Maak melding

 8. Wie, kan zich de andere directeur herinneren,die had het heel goed voor mekaar,door samen te werken met ziekenhuizen in nederland,maastricht,nijmegen.enz…werd toen eruit geschopt..en nu…weleens geweest voor een behandeling in deze ziekenhuis,heb gezeten van2 uur in de middag tot bijna 5 uur,terwijl er geen patienten waren,gewoon alsof er niks aan de hand was,ik ben zeer bedroefd over zulke handelingen van deze stomme gasten…nogmaals…een kleermaker kun je niet gebruiken als landmeter…alle ministerie,s zijn bezet door ex maten van ddb….jeugd ik wens jullie heel veel suc…..nee sterkte.


  Maak melding

 9. Geen geld voor ziekenhuizen en andere voorzieningen wel voor verbouwingen en inrichting van kantoren van ministers wn huren van dure auto’s.
  Of kan he mibisters team niet rekenen. Daaron nu drugdeal bouta en rawling on geld in het laadje van de crimis te brengen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.