Behandeling diabetes in Suriname moet anders

0

PARAMARIBO, 17 nov – De behandeling van diabetes mellitus in Suriname is dringend aan verandering toe. Dit stelt Martelise Eersel, topfunctionaris op het ministerie van Volksgezondheid. De traditionele manier van dokter georiënteerd werken, voldoet niet meer. Er zijn andere spelers en die moeten een grotere rol krijgen.

Met name de diabetesverpleegkundige moet meer voorrang krijgen. Het is niet zomaar een specialiteit. Dit type verpleegkundige wordt speciaal opgeleid voor een gerichte behandeling van symptomen. “Diabetes is niet alleen meer voor de medisch specialist, ook de verpleegkundige heeft een rol te vervullen, en een belangrijke ook”, zegt Eersel. Nog te vaak valt het accent op de arts. Maar het behandelen van bijvoorbeeld de typische diabetesvoet is het best toevertrouwd aan de zuster.

Dat is al jaren zo, vanwege de specialisatie. Toch gebeurt het maar al te vaak dat patiënten te lang rond lopen met wonden en andere aandoeningen. Simpelweg vanwege het negeren van de veranderingen. Er zijn al poli’s waar de verpleegkundige compleet is belast met het fysieke behandelen. En het bespreken van de levensstijl die hoort bij diabetes. Ook de doelgroep zelf mag bewuster worden, vindt Eersel. Een proactieve houding kan vooral leiden tot tijdig ingrijpen. En daarmee een betere zorg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.