In conclaaf

7

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Heerlijk, weer een vrije nationale feestdag. Een religieuze. Id Ul Ahda. Islamitsich Offerfeest. Nooit eerder bij stilgestaan. Regering Bouterse strooit met vrije dagen ter versterking van de ‘eenheid in verscheidenheid’. De zoveelste onverwachte zondagse rust midden in de week. “Lekker dankzij de regering thuis zitten en niets doen”, zei een mopperende ondernemer die ik gisteren tegenkwam. “Deze regering moet gewoon naar huis.” Ik kan hem begrijpen maar als ‘loonslaaf’ geniet ik er maar van.

Zonet lui op mijn slippers gesloft naar de Chinees en daar was een pokdalig Javaans tienermeisje met haar moeder. Toen ze een onduidelijk ‘energiedrankje’ op de toonbank zette, vroeg haar moeder ontzet: “Ga je dát drinken?!” Het meisje antwoordde op loom serieuze toon: “Ik heb geen energie.” Ik haakte er meteen ludiek op in: “Dan moet je gewoon elke dag bij het opstaan zeggen: ‘Heer, dank u voor deze dag, kracht en macht’.” Mijn mantra tegen lusteloosheid. Haar moeder schaterlachte instemmend: “Dan ga je zien, dan heb je meteen energie.”

Religie als energiebron. Iedereen vindt zijn eigen dagen en vooral geloof zo bijzonder en ze komen allemaal uitleggen wat er zo bijzonder aan die dagen is. Suriname heeft inmiddels veertien nationale vrije dagen. En als je goed luistert, komen de meeste religieuze allemaal op hetzelfde neer. Overwinning van goed op kwaad, van licht over duisternis, wedergeboorte en compassie voor je armere medemens.

Afgelopen zondag was de inwijding van de gerenoveerde Kathedraal van Paramaribo. Allerlei hooggeëerde binnenlandse en buitenlandse gasten, waaronder president Bouterse. Op de redactie keken we vol spanning naar de live-beelden. Immers, pater Choenie is een felle criticus van de daden – en de naweeën ervan – van ex-dictator Bouterse, die inmiddels bekeerd is tot de Volle Evangelie. Natuurlijk wisten we dat hij ‘als president’ wel aanwezig zou en moest zijn. Want in die hoedanigheid bezoekt hij ook belangrijke plechtigheden van andere godsdiensten.

Zelfs in het binnenland ging Bouterse buigzaam mee met vuurdansers en glaseters. Als je hem zo bezig ziet, dan vraag je je af hoe dat zich verhoudt met de christelijke opvatting dat je geen andere goden moet aanbidden of niet mag buigen voor beelden. Daarom zijn Jehova’s Getuigen stellig ‘geen deel zijn van deze wereld’. En om te voorkomen dat ze gedwongen respect moeten betuigen voor ‘valse religiën’, doen ze ook niet aan politiek. Maar Bouterse hopt soepeltjes, als ‘president van alle Surinamers’, van rite naar rite. En elke religie met zijn eigen tierelantijntjes.

En wat is ‘bijgeloof’? Zo, die rooms-katholieken kunnen er wat van. Eerder op zaterdag werden de stoffige… eh, stoffelijke resten van de in de negentiende eeuw overleden en inmiddels zaligverklaarde Peerke Donders herbegraven in een nieuwe tombe in de ‘herrezen’ kathedraal. Er waren meer Tilburgse volgelingen en aanbidders van Peerke dan Surinaamse aanwezig. De priester die dikke pluimen wierook rondzwaaide. Al die aanbidders die beurtelings en buigend hun handen boven de kist – met botten neem ik aan – ophielden. Een Tilburger barstte in wintiachtig snikken uit achter een houten zuil. Om jaloers van te worden, als ik God was.

‘Ben in conclaaf met mezelf’, pingde ik terug naar een broeder die wilde weten of ik zou komen vergaderen. Ook werd ik niet lang geleden gebeld door een zuster van weer een andere gemeente, die zei dat ik door vergaderen ‘dichter bij God’ tot een beter antwoord zou komen. Immers, tijdens overpeinzen op die ‘brede weg’ zou je weleens misleid, afgeleid en verleid kunnen worden.

Hun bezorgdheid is uitermate bemoedigend. Maar op het ogenblik lees ik de bijbel weer lekker thuis, in mijn eentje en ervaar ik een vollere en persoonlijkere band met ‘God’. En de weg naar hem is allerminst ‘smal’. Het zijn eerder religieuze riten en enge interpretaties die hem zo ontoegankelijk kunnen maken. Ze leveren vooral extra feestdagen op.

Iwan Brave


7 REACTIES

 1. Beste Pinto en DU,

  Kunnen jullie nou eens eindelijk een keertje een uitwisselling van gedachten met elkaar hebben zonder dat jullie elkaar de huid zitten vol te schelden? Pobeer het eens een keertje, het zal jullie goed doen….Groet.


  Maak melding

 2. Beste Iwan,

  ‘Ben in conclaaf met mezelf.’ Wat moet ik hieruit opmaken? Ga je niet meer naar de kerk? Een gelovige zal op zichzelf nooit spirituele volwassenheid bereiken, zonder de assistentie en de aanmoediging van andere gelovigen. Dat weet je toch wel uit de Bijbel. Zo kan ik je nog tal van andere teksten noemen van het Woord waaruit je kunt opmaken hoe God hierover denkt. Dus brada, verlies je hervonden kracht en geestelijke groei niet. Laat die ‘in conclaaf met jezelf’ niet te lang duren. Voor je eigen behoud en dat van je gezin, ga alsjeblieft in conclaaf met andere gelovigen van je gemeente.


  Maak melding

 3. @pinto,
  Wie is in jou ogen een beter mens iemand die moord onderdrukking vernedering massaslachting goed praat of iemand die uit morele overweging stelling neemt regen deze crminelen die nu aan de macht zijn in suriname vertel mij dat ?het is toch de omgekeerde wereld dat idioten als pinto hun zelf een beter mens vinden dan mensen die oprecht afstand nemen van de zwarste bladzijde in de geschiedenis van mij republiek suriname pinto jij spoort van geen kanten blijf maar lekker jou moordenaars benden verdedigen ééns word ook jij slachtoffer van deze onberekenbaar en medonloos monsters en zijn voorbeelden zat .


  Maak melding

 4. Men heeft niet in de gaten dat de dominantie van de Joods/Christelijke cultuur het gezicht vertroebeld.

  Als we op basis van gelijkheid elk geloof een vrije dag in het jaar zouden schenken omdat we anders teveel vrije dagen zouden hebben, zouden de joods/Christelijke adepten moeten kiezen tussen: Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Allerheiligen, Mariamaand, Kerst, nieuwjaar, zaterdag, zondag. ( de laatste is een uitvloeisel van de sjabbat en de zondag is een christelijke rustdag.

  In een jaar heeft men dus alleen al ruim 48 vrije zondagen vanwege het Christelijke geloof. Suriname is een multiculturele samenleving dus lijkt het me zinvol de Christelijke dagen terug te brengen naar het aantal dat de anderen ook krijgen.gelijke monniken gelijke kappen!

  Voor de moslim is de vrijdag een gebedsdag, toch werkt men. Voor de Afro Surinamers was de vrijdag een belangrijke dag. De kerk heeft het een demomische dag verklaard. Dezelfde intolerantie bemerk ik weer bij mensen die tegen de beslissingen zijn de nieuwe dagen door te voren.

  Blinde haat en een diepe drang te veroordelen is leidend bij deze mensen.Ze noemen zich Christenen en het lijkt alsof zij zich superieur wanen aan alles en iedereen. Vergeef en gij zult vergeven worden.

  Zelfs een dief en een moordenaar kan wel eens iets goeds doen en zelfs een farizeer kan wel eens iets slechts doen.

  Het is maar datw e het weten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.