Wisselkoersen in Suriname definitief omhoog

21

PARAMARIBO, 15 nov – De wisselkoersen voor de dollar en de euro keren nooit meer terug naar hun oude stand. De Centrale Bank van Suriname, CBvS, hanteert al hogere waarden dan de officiële. Dit blijkt uit de laatste acties van de bank. Minstens vijftig Surinaamse dollarcent (ongeveer tien eurocent) hoger, noteerden de laatste interventies.

Die interventies zijn bedoeld als financiële injectie. Het inbrengen van een hoeveelheid euro’s en dollars bracht de wisselkoersen inderdaad flink omlaag. Tegen een zekere prijs. “Gelet op de ontwikkelingen waarbij diverse actoren, zowel binnen de valutamarkt als daarbuiten, bij deviezentransacties al ruim een jaar veel hogere koersen hanteerden, werd het vooralsnog niet verstandig geacht de ingreep tegen officiële noteringen te plegen”, meldt de bank.

Uiteindelijk is wel ingegrepen op een kennelijk rijper moment. “Een voorzichtige evaluatie van de ontwikkelingen leert dat er succes is geboekt, aangezien de wisselkoers voor de Euro en de dollar nu een dalende trend vertoont”, aldus de bank. Het komt er nu op aan dat de staat zich bewust is van de reikwijdte van zijn eigen gedrag. “Duurzame rust kan verkregen worden wanneer de overheid die maatregelen treft die leiden tot verbetering van de staatsfinanciën.”

21 REACTIES

 1. De jongens hadden dat voor de verkiezingen al rekening gehouden met de hogere koers. Laat MC/NDP-AC/BEP/SEEKA-KTPI/PL/NS/DOE in alle rust verder regeren.

  Ramon Abrahams heeft absoluut niets te maken met deze zaken. Ook de anderen niet.

  Wel is er noodzaak te onderzoeken of de koersstijging teruggekoppeld kan worden naar de zware criminaliteit. Mi see kabaa/ M see gyan.


  Maak melding

 2. Ik denk dat de koers binnen een jaar na aantreden regering Bouterse 1 euro op 10 sdr wordt of meer.De vice president heeft alles van Bouterse in de 80e jaren meegemaakt.Hij is aangenomen als marionet,want Desi heeft baat bij een hoge koers om zijn slag te slaan.Geen wonder dat hij de president van de centrale bank zoveel salaris geeft.

  Groeten….Shaktie


  Maak melding

 3. Dit is wat al lang moest gebeuren. Die onrealistische koers van 2.80 voor de USD was niet meer te houden. Heb het meegemaakt de afgelopen maand in Suriname, dat mensen bij de banken USD’s konden kopen tegen 2.80 terwijl de koers op straat al dichtbij de 3.40 was.

  Het probleem zal zijn, dit beleid vast te houden.

  Waarom probeert de regering haar goudvoorraad niet aan te vullen?


  Maak melding

 4. Dit was te verwachten,hoe moethet met de armen want aan te nemen is dat alle prijzen skyhigh zijn. Niet iedereen heeft een gulle fam.lid over de oceaan trouwens die zitten ook op zwart zaad dus terug naar de jaren ’80


  Maak melding

 5. Surinamers gefeliciteerd!! Althans wier voor deze regering heeft gekozen!!!

  De koekje heb je nog niet, maar wat niet is kan komen. De voedingsstoffen welke erin komen te zitten moet nog geplant worden. De deeg is nog in de maak!! niet wetende of die komt. Ba soekoe, ba fenie, ba tjarie!!!


  Maak melding

 6. Gebonden Koers!

  1.Schaf alle Gambio’s af en alles via officiele banken doen.
  2.SRD als enige betaalmiddel in de handel in Suriname.
  3.Artikelen in winkels niet in Dollar of Euro aanprijzen.

  We schamen ons voor onze SRD, dat mag niet!


  Maak melding

 7. HAHA de eerste devaluatie van Bouterse! er volgens nog meer mensen! Herinner de jaren 90. Binnenkort 1 euro 3000 SRD. En dan mag de NF het over een paar jaar weer vervangen met de NSRD, N voor Nieuw


  Maak melding

 8. @ DAS,
  Dit keer ben ik het met je eens.

  Maar weet je niet dat surinamers zich schamen voor alles wat surinaams? Men eet in su liever een een frikandel of kroket ala nederlands dan traditioneel surinaams hapje. Hoeveel mensen zie je in su graag in een shirt ala suriname lopen. Ik kan talrijke voorbeelden opsommen, maar dit stamt allemaal af van voor de onafhankelikheid.

  Wij suri’s vinden het altijd fijn om iets uit holand te krijgen. Weet je waarom? Omdat we het fijn vinden om te zeggen “Kijk wat ik heb gekregen. Het komt het Holland”

  Pas wanneer we in Holand wonen beseffen we wat we allemaal aan surinaams missen.


  Maak melding

 9. By the way

  Laat men in suriname maar eens beginnen om de mensen die geld bij de bank op een rekening hebben staan, een fatsoenlijke rente te geven.


  Maak melding

 10. Met deze ongedisiplineerde gasten aan het roer komt er volgend jaar weer een koers correctie.Dat is vrij makkelijk te constateren. Het salaris van hoefdraad en al die uitgaven die ze doen ala Abrahams en dan nog de improductieviteit die deze regering stimuleert 4 maanden aan de macht en 3 vrije dagen geschonken aan bevolkingsgroepen.Ik voorspel dat wanneer deze regering is afgetreden dit land terug zal zijn bij af.


  Maak melding

 11. people, weet u why de koers omhog ging voor, tijdens en na de verkiezing? vraag het aan die kliek van de VHP! die gaan us dollars kopen door exhorbitant de koers op te schroeven. vb als een bedrijf van een van deze gasten $ 10000,- nodig heeft en de koers is 3.20 srd dan bieden ze gewoon 3.75 srd voor de dollar, die hebzuchtige cambio houders wie zijn ze? ze lijkn allen op ram en CHan wat krijg je????


  Maak melding

 12. nr 13 Patr: Je hebt gewoon een verstand van een EZEL die geen hersenen heeft!!! Lees nogeens na wat voor commentaar je geeft!!!

  Als iemand genoeg SRD heeft, waarbij ook vreemde valuta hard nodig is, wat denk je dat zij mee doet?? Ah, ja wat krom van mij om jou deze vraag te sellen.

  In mijn ogen zaken doen/busniss/ handelen/ staatskas spekken door de belastingen te betalen/werk gelegenheden creeëren ect.etc. Dat noem je pas CHAN EN RAM!!! EN geen johannes OF abraham.

  Een maand geleden gaf de Bank € 1,- :SRD 3,60
  Cambio’s € 1,- : Srd 4,45 zelf gewisseld( heb de bon nog in mijn bezit. Waar zou jij wisselen? Pffff jij zeker bij de bank, omdat je zo slim bent!!!en als iemand iets nodig heeft, moet je voor neer tellen.

  vr/gr van

  Black-Mamba


  Maak melding

 13. I’m telling you,

  Dat is de “late hale” mentaliteit. Die zijn we nog niet kwijt.

  Waarschuwing!
  Heb je veel geld (SRD) op de bank? Zet het vast in onroerend goed. Zsm! No joke!

  De Gambio’s verpesten de waarde van de SRD.


  Maak melding

 14. Wat verwacht je van een regeering waarop een groot deel van het volk geen vertrouwen heeft?
  Een regering met aan het hoofd een moordverdachte die nooit is verschenen op de rechtszitting (hij respecteert de rechterlijke macht niet).
  De hoogte van de valutakoers wordt niet bepaald door de regeering maar door de “financiele macht” in de particuliere sector.En deze macht is anti-NDP, omdat de NDP krachten in de 80ger en de 90gerjaren hebben bewezen dat hun regering altijd slecht bestuur had gevoerd met de nadelige gevolgen voor de particuliere sector.En het zelfde beleid van het verleden wodrt weer gevoerd: denk aan de Abrahamstaferelen,Alibucks is weer regeringsadviseur etc.


  Maak melding

 15. DAS nr.7

  Leuk geprobeerd, maar dat zal niet werken. Suriname is gebaat bij een vrije handel. Aan de onrust rond de SRD is het gebrek aan vertrouwen in de huidige president debet. Alle andere zaken zijn omgevingsfactoren. De mensen vertrouwen het econ. klimaat in ons land gewoon weg niet. De ervaringen van de jaren 80 en 90 liggen te vers in ons geheugen. Harde cash in de hand is veiliger en praktischer als je plotseling moet vertrekken. Ik zou zelf zeggen doe weg die president en de koers zal zich stabilseren. Maar dat is niet aan de orde en daarom stijgt de koers er maar op los. Er liggen ons nog diepere dalen te wachten. 25 nov. 8 dec. oudjaar en 25 feb. Vreemd genoeg zitten de vliegtuigen dagelijks behoorlijk vol en brengen de toeristen harde valuta in het land. Je kunt er niet om heen dat deze de situatie eigenlijk alleen maar verergeren. Maar ook dit behoort tot de lessen die we als gevolg van de slechte keuze die we gemaakt hebben, met z’n allen moeten leren. We zijn er nog lang niet. De echte oplossing is dat de mensen die hem gekozen hebben, hem zelf naar huis moeten sturen. Voorlopig verwacht ik niet veel hiervan. Jij wel?


  Maak melding

 16. Beste Martijn (18),

  Je ziet het goed. De huidige onzekere situatie in het land wordt gecreeerd door de zeer zwakke daadkracht van deze regering.
  Toch zal je voor in de toekomst een waardige SRD moeten nastreven en dat kan niet op de wijze zoals de Gambio’s en de Banken nu afzonderlijk handelen. Waar de Gambio’s een hogere koers hanteren blijven de officiele Banken verstoken van Valuta. Niemand brengt zijn valuta naar de Banken, of het moet een gek zijn. Eigenaren van Gambio’s sluizen valuta het land uit met allerlei nare gevolgen (uitzonderingen daargelaten).

  Dat de bevolking haar eigen gekozen regering naar huis zal sturen kan heel lang op zich laten wachten. Men maakt zich op om te gaan feesten en komt dan na 25 februari 2011 tot de ontdekking dat de koek op is. En dan?
  Deze regering valt in dezelfde week waarin de NL regering ook valt. En wanneer dat is, zegt mijn glazen bol niet.

  Ook ik heb veel geld verloren bij de val van de Surinaamse Gulden toen. Dat overkomt me niet weer. Het gaat je goed.
  ps:Zorg goed voor je zuurverdiend geld.


  Maak melding

 17. Je kan de SRD niet uitsluitend voor de handel gebruiken want handel wordt internationaal gedaan in dollars(of euros).Buiten de grenzen van su accepteert niemand SRDs.
  Zolang er illegale valutahandelaren bestaan en malafide witwas cambios zal het CBS nooit grip kunnen krijgen op het monetair beleid. Zie het maar als die Hollander die zn vinder in de dam stak om een overstroming te voorkomen.
  Als ik het voor het zeggen had zou ik de SRD koppelen aan schuldpapieren van de VS of goud. Die zijn waardevaster en kunnen zorgen voor deflatie,iets wat de Surinaamse economie nu nodig heeft.
  Ook zou ik heldere afspraken maken mbt tot de salarissen van de ambtenaren want gezien de schaal van het ambtenarenapparaat en het effect op de economie zou het meer dan goed zijn als die de komende jaren alleen maar stapvoets met de inflatie van de srd omhoog gaan.
  Ook zou het verstandiger zijn om het ministerie van EZ samen te voegen met die van financieeen en gericht economisch beleid te gaan voeren. Suriname kan niet langer economisch beleid voeren zonder goed te kijken naar het financieel beleid t.a.v.de SRD. Er moet meer geexporteerd worden en minder import.


  Maak melding

 18. Er was een tijd dat wij in suriname een heel sterke munt hadden de ouderen onder ons kunnen zich dat nog herinneren ik heb nog surinaamse geld hier in nederland omgewisseld en nederlandse geld die groene gulden kunnen velen zich nog herinneren en die redi dalla na de jaren tactig toen bouterse met geweld de macht over heeft genomen in suriname was onze sterke munt de eerste slachtoffer van bouterse zijn zogenaamde revolutie, deze didibri heeft voor miljarden schade aangericht in suriname matrieel zoals immatrieel toch wordt hij door een aantal ezels gekozen tot president rara hoe kan dat, dan vinden ze het erg waneer ik ze domme ezels noem.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.