Niet iedereen in Suriname happy met vrije dag

33

PARAMARIBO, 15 nov – Je zou het niet direct denken, maar niet iedereen is even happy met de laatste nationale dag. “Alweer een vrije dag”, verzucht menig ondernemer. Dit zet de toon voor ondernemend Suriname. De al niet denderende bedrijfsresultaten komen onder nog grotere druk te staan.

Dat heeft te maken met het doorlopen van de kosten. Arbeiders moeten betaald worden op Id Ul Adah, het offerfeest van de moslims. Deze net benoemde nationale dag levert geen prestaties op. Minder inkomsten dus tegen gelijke kosten. De associatie voor het klein en middenbedrijf, Akmos, had zich eerder al boos uitgelaten over het hindoefeest Divali als nationale dag. Sinds het aantreden van de regering Bouterse zijn al drie nationale feestdagen vastgesteld.

Tegen de vaststelling van Id Ul Adah zijn er ook in religieus opzicht wat bezwaren. Het offerfeest omvat onder meer het slachten van koeien. De koe is een heilig dier voor de hindoe. Dus komt het besluit van de regering nogal gevoelig over. Aan de andere kant heeft respect de overhand. “We leven in een tolerante maatschappij, waar we veel respect en eerbied hebben voor elkaar en dat moet zo blijven”, zegt hindoevoorganger Inderdath Tilakdharie tegenover de Times of Suriname.


33 REACTIES

 1. Straks de nationale feestdag voor de Chinezen(nieuwjaar) en inderdaad misschien ook nog de Peledag(als hij straks komt te overlijden).

  Bijna al de bevolkingsgroepen cosumeren toch ook varkensvlees op de moslims na en natuurlijk de vegetariërs !!

  In mijn ogen is het voor beide groeperingen gevoelig. En waarom Hindoe en Moslims?? Elk groep heeft wat!!!! Dus niet zeuren gewoon hun gang laten gaan wat eten en drinken betreft.

  Uiteindelijk werkt een ieder ook voor zijn voedsels, ook een beetje lol hebben in hun zwaar verdiende gelden etc.etc.


  Maak melding

 2. Dat heeft te maken met het doorlopen van de kosten. Arbeiders moeten betaald worden op Id Ul Adah, het offerfeest van de moslims. Deze net benoemde nationale dag levert geen prestaties op. Minder inkomsten dus tegen gelijke kosten. De associatie voor het klein en middenbedrijf, Akmos, had zich eerder al boos uitgelaten over het hindoefeest Divali als nationale dag. Sinds het aantreden van de regering Bouterse zijn al drie nationale feestdagen vastgesteld.

  Suriname is een multiculturele samenleving en heeft hierdoor ook verschillende geloven en daarmede gepaardgaande feestdagen. De voormalige Kolonisator Nederland heeft verzuimd deze geloofsgemeenschappen ook een vrije dag te geven waarop zij voor hun belangriijke dag te kunnen vieren. Ben daarom ook blij met deze nieuwe maatregelen van de (MC) regering van Desire Bouterse om deze belangrijke feestdagen van de verschillende geloofsgemeenschappen in het land een plaats te geven in de Surinaamse samenleving.
  Dat de werkgevers met al deze dagen niet zo blij mee zijn is te begrijpen het zou dan ook goed zijn als de regering van Desire Bouterse deze dagen compenseerd met de tweede feestdagen van het Christelijke geloof zoals (eerste en tweede pinksteren, eerste en tweede pasen, eerste en tweede kerstfeest en eerste en tweede hemelvaartsdag)door het te beperken tot 1 nationale feestdag. Zodoende komt iedere geloofsgemeenschap in ons multiculturele geliefd Suriname aan haar trekken om voor hun belangrijkedag samen met hun mede Surinamers Nationaal te kunnen vieren.


  Maak melding

 3. Goedkoop scoren ten koste van economie

  De regering Bouterse goedkoop scoren met vrije dagen ten koste van de landelijke economie. Het is een sigaar uit eigen doos wat door de schade die de middenstand oploopt worden de prijzen van goederen en diensten verhoogd. Het is dus weer een non-productieve, domme en doorzichtige maatregel om het eigen gebrek aan visie en beleid te camoufleren. “Y can fool some people sometimes but you can’t fool all the people all the time” Wanneer wordt Suriname nu eens wakker????


  Maak melding

 4. Hoe is het mogelijk dat dit gebeurt? Het moet niet gekker worden mijn volk wordt gewoon naar de slachtbank gebracht maar ja ze krijgen waar ze om gevraagt hebben.VOLK denk na!!!!!


  Maak melding

 5. Weer niet goed wordt er eens een keer driftig met vrije dagen gestrooid of ze niks kosten, Sinter Klaas kan het niet nou doen, zijn we nog niet tevreden.
  Wat willen we nou de hele week vrij, dat kan niet alhoewel ik weet er nog wel een paar die aanmerking zouden kunnen komen voor Nationale Feestdag.


  Maak melding

 6. Pfffff, ik vind het juist een goed initiatief dat Bouterse de feestdagen invoert van allerlei verschillende bevolkingsgroepen. Natuurlijk heeft het nadelen voor de deatilhandel maar ondanks dat zitten er weer mensen te klagen dat de omzet laag is. Als Bouterse niks had ingevoerd dan had men wel weer geroepen dat hij voor de creolen is. Op deze manier laat Suriname zien dat het alle mensen van alle gezindten respecteert! En dat verhaal dat de Hindoes beledigt zijn vanwege het slachten van een koe – ik ben het dus met Wiep Ding eens; niet zeuren!!!!


  Maak melding

 7. De Bigi Comedy regering in de Suriname

  # 3 maanden. al drie N -Feestdagen.
  # Koersen omhoog
  # Whats next …….

  Apen achter het stuur van suriname.


  Maak melding

 8. Persoonlijk ben ik geen feestbeest, alle nationale feestdagen kunnen wat mij betreft afgeschaft worden. Dat zal natuurlijk niet gebeuren, maar personen die feest willen vieren kunnen toch zelf een vrije dag opnemen en de rest van het land niet lastig vallen met hun feest. Ik zie het nog niet gebeuren dat een Hindoe lekker samen met een Moslim een koetje gaat slachten, hoe nationaal is zo’n feestdag dan nog?


  Maak melding

 9. de totale sme-bnp zou dus afhangen van 1 of meer vrije dagen meer of minder > meneren/mevrouwen van hierboven : weet u misschien hoeveel nationale cq vrije dagen japan heeft ? >> nee ??, laat u aub informeren en zet dat af tegen hun bnp !.


  Maak melding

 10. Bouta wil zn zondes die hij in het verleden heeft begaan zo zg goedmaken en alles en iedereen nationale vrijedag geven!!!! Hoopt dat de bevolking hierdoor heen kan prikken en Bouta niet al te groot gaat maken!!!


  Maak melding

 11. Wat een achterlijke reacties toch.
  Het is nooit goed bij jullie.
  Wat een lulpraatjes, slappe argumenten..
  Wordt er niets gegeven, dan is de regering niet goed.Nu krijgen jullie wat jullie willen, is het weer niet goed.
  Vene heeft geen moer gegeven.Doch hebben we alleen maar armoede overgehouden.Daarvan houden Suri’s.Stjieng atie.
  Soso fa oeng dong.
  Raar reageren, omdat het om Bouterse gaat.
  Wat een achterlijk zooitje zijn jullie .
  Kaoso dongkaw.
  So wo tang.

  Srananman


  Maak melding

 12. oneworld.nl
  lees hier een mooi stuk over bouterse.
  Bouterse roert in etnische hutspot suriname.
  als je dit leest krijg je een goed beeld hoe bouterse te werkt gaat ondoordacht dom en populistisch.


  Maak melding

 13. Ik vind het een heel goed idee dat men de feestdagen nu eindelijk verdeeld. Je hebt in Suriname drie grote geloofsgroepen dan moeten deze dagen feestdagen ook verdeeld worden.Het grootste deel van de bevolking van Suriname horen niet tot het christelijk geloof.


  Maak melding

 14. Suriname heeft gezegd een bevolking die uit drie grote religieuze groepen bestaat.Tot nu toe waren het de Christelijke feestdagen die als feestdagen gelden.Nu dat de Hindoes en de Moslims hun feestdagen hebben kunnen de Christen,Hindoes en Moslims elkaar beter leren kennen.


  Maak melding

 15. ik maak me zorgen om de dieven daar, vrienden zijn overvallen in huis, dit deze dingens boeit me, een veilige land waarin je vakantie kan vieren en je geboorteland is,als ik verhalen van me vrienden hoor krijg ik kippevel van, dat maakt me zorgen, dit deze onzinnen waar mensen om druk maken.

  droevig


  Maak melding

 16. Alleen domme ezels zoals sommigen die hier reageren zijn blij met weer een extra vrije dag. Aangezien vele Surinamers tegen deze vrije dag zijn wordt de etnische kloof alleen maar versterkt. Dit is dan ook goed merkbaar onder de Surinamers in mijn omgeving die wel snappen dat stilstand achteruitgang betekent. Terwijl bijv. de regering van Brazilie 20 miljoen mensen uit de armoede helpt zit deze regering als een stel zoutzakken te klootviolen.
  Bouta, keep dreaming champ!


  Maak melding

 17. Dank je wel President Delano Desire Bouterse,alias Bouta/Baas…Er komen meer vrijedagen hoor niet schrikken.Ik bereid mij nu al voor op 2011..Daar hebben we weer onze eigen echt grootste dag van het jaar ….25 Februari,de dag van de Revolutie,,,moeten wij zeker vrij zijn want het wordt weer groot gevierd,,,Bouta begin die dag alsvast door te geven want het moet gevierd worden onder de landgenoten..Hiep Hiep Revolutie,,maar ja de Revoluite is er weer niet denkend dat dit Democratie is hoor lol/lul.


  Maak melding

 18. Deze- en willicht andere vrije dagen zullen mij werkelijk een spijker aan mn rrrrrrr roesten. Als ik wat te doen heb in de werks sfeer of anderszins ga ik toch aan de slag.

  No mather what.

  Of zouden alle Surinamers al bezinnend de benen moeten strekken en die noord/oost passaat happen om later keistenen in de pot te zetten?

  No way!


  Maak melding

 19. Nr 8, 2e Henkie:je hoeft niet perse een feestenbeest te zijn om feesten te vieren!!!

  Maar een ding is wel zeker dat je zelf een 2e keus en egoïst bent.

  Is het wel nodig dat een Hindu perce samen een moslim een koe moeten gaan slachten??? Bij Pasen ga je ook niet een Haas of konijn schieten samen met de jagers!


  Maak melding

 20. Ik wil ook een nationale vrije dag voor kinderdag 5 december, Blakamang dey op 5 januari, Javanisten dag op 10 februari,dag van de doglas op 3 september, dag van de Harekrishna beweging, dag van de Rastafaris, dag van de nazaten van de niet weggelopen slaven …….


  Maak melding

 21. Kijk kijk ,surinamers beginnen op nederlanders te lijken die klagen ook over alles hahahaha

  doe no doe

  We klagen over een splinter in iemand zijn oog maar zien de balk in onze eigen oog niet.


  Maak melding

 22. Black Mamba, no 21. Nederlands is moeilijk ik neem je dus niets kwalijk. Uit mijn reactie kan een goed lezer opmaken dat ik iedereen zijn feestje gun, maar de rest van de samenleving hoeft er niet met de haren bij gesleept te worden. Vier je religieuze feesten maar in je eigen moskee of kerk en val mij niet lastig als ik niet mee wil doen.


  Maak melding

 23. Heeft de Marron gemeenschap in Albina, Moengo en de rest van het distr. Marowijne en Brokopondo, ook een offer gebracht op deze vrije dag, middels het slachten van een Schaap, Geit, Koe en een Kip? SLM. kon geen Kameel transporteren naar Suriname. Als ze daadwerkelijk zo’n groot offer hebben gebracht, krijgen ze binnenkort een verrassing van de Canadese autoriteiten. En dat is gratis vlieg- en verblijfkosten om zich in naam van ……te vestigen in INUVIT. Dat ligt in het noordwestelijk gedeelte van Canada.


  Maak melding

 24. #2 Beste Ray,

  je bent verkeerd geinformeerd.

  De christelijke (eerste) feestdagen zijn op Kerst na altijd op een zondag!

  Dit houdt in dat de Eerste Feestdag sowieso al een vrije dag is. Eerste Paasdag en Eerste Pinksterdag. De Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag zijn reeds ingeleverd. Suriname is op deze dagen dus niet vrij. Houden we over 2 Kerstdagen en Goede Vrijdag.
  Als Kerst zoals dit jaar het geval zal zijn in het weekend valt, komen er geen extra vrije dagen voor in de plaats.
  Maar er kan altijd gekeken worden of er in overleg met de andere groepen afspraken gemaakt kunnen worden. De christelijke kerk is daar niet te beroerd voor.


  Maak melding

 25. Nr.8 meneer Henkie Penkie; Niemand valt u lastig. U wilt zelf lastig gevallen worden.Niemand dwingt u om te feesten en of niet te feesten. even voor de duidelijkheid voor je boerenverstand:Ied-Ul Adha is de grootste feestdag voor moslims.dus een vrije dag in een vrije land is gepast.Ik wordt ook verplicht gesteld om verlof op te nemen wanneer de kerst ongunstig valt.b.v. maandag en dinsdag. Dan ben ik verplicht om de 3 dagen vrij te nemen. Want het bedrijf wil zo nodig die hele week sluiten.kan je niet of heb je niet, dan wordt het met je salaris verrekend.Jij nu……


  Maak melding

 26. 28 Beste Angel Dresden,

  Waarom zouden we nog afspraken maken met christendom, heel ’t kalenderjaar draait daarom. Wat de rest overhoud is tenminste wat feestdagen in hun eigen religie dankzij meneer Bouterse in Suriname. Of is de christelijke kerk ook niet beroerd om andere religieuze/astrologische kalender jaren te gaan naleven. Overige feestdagen van een ander geloof kunnen ook op een christelijk bepaalde (kerk en rustdag) zondag vallen.


  Maak melding

 27. Nr 26 2e henkie;

  Het maakt mij geen bal uit maar in elk geval schrijven, lezen, praten en verstaan doe ik ook in jou taal!!!! en nog veel meer!!! Ha, ha, haa!

  Sterker nog! je geeft het zelf aan dat Nederlands moeilijk is.

  Dit zijn jouw eigen woorden nogmaals :

  Persoonlijk ben ik geen feestbeest, alle nationale feestdagen kunnen wat mij betreft afgeschaft worden. Succes!!! wat about Kerstfeest, Pasen, Hemelvaart ect.ect. Ook afschaffen?? Ik begrijp dit even niet!!!

  Ik geniet in Nederland wel met de Koninginnedag en heb ook lekker een vrijedag. Jij toch ook!!!

  Black-Mamba


  Maak melding

 28. Rishiman -31.

  Om tot een oplossing te komen moet je wel bereid zijn te praten met de ander. Het is wereldwijd bekend dat de kalender nu eenmaal zo is aangenomen, en ieder is vrij om zich een andere kalender aan te meten. Zie hiervoor het Jodendom. Dat gezegd hebbende komen we bij het knelpunt: Wat kun je afspreken. Het lijkt me onzinnig om op een Christelijke feestzondag bv. Pasen een ander feest te willen vieren. Onnodig kwetsen van een bepaalde groep, in deze de mijne, heeft nooit een natie geholpen. Ik zou zeggen, laat de overige zondag die niet christelijk zijn, maar door een andere groep ingevuld worden. Ik zie niet in waarom ik jou zou moeten verplichten om mijn christelijke feesten mee te vieren. Let wel, je bent van harte welkom, maar niet verplicht. Het Christendom verplicht niemand. Mocht je de geschiedenis willen aanhalen om een tegendeel te willen bewijzen, wil ik duidelijk zijn. Anno 2010 de tijd waarin jij en ik leven, en niet die der kruistochten.

  OK. Jij stelt voor om jouw feestdagen ook op een zondag te houden. Geen probleem. Je hebt keuze zat. Eigenlijk zou ik het zelfs voorstaan, want met die vele feestdagen in ons land, schiet de economie ook geen meter op. Dus, stel jouw eigen groep dit maar voor, dan hoor ik wel van je. Als alle feestdagen op een zondag zouden vallen, zou die dag echt een rustdag zijn en ging de ontwikkeling van het land gewoon door. Persoonlijk heb ik er geen moeite mee als jij jouw feest aan het vieren bent. Ik zal op die dag van mijn zondagse rust genieten en met mij allen die tot mijn groep behoren. De multi-culturele samenleving is toch niet terug te draaien en ja, ook wij moeten samen verder.
  Ik wens je een goede dag.


  Maak melding

 29. Angel Dresden 32

  Zo te lezen ben je op je christlijke teentjes getrapt. Ik ben een trotse multi culturele Surinamer met roots identiteit en hoor niet tot een bepaald groep zoals jij dat bedoeld. Gelukkig kan christendom ons ook niks meer verplichten. Te weten geschiedenis heeft ons anno 2010 gemaakt en zal altijd belangerijk blijven, anders geen discussie mogelijk of je komt er te makkelijk onderuit. Als de feestdagen evenredig verdeelt worden over alle culturen hoef jij je niet druk te maken om ons economie. Anno 2010 in Suriname spreken we niet meer van jouw en mijn feestdagen, ons feestdagen. Praatjes vullen geen gaatjes, tot een oplossing te komen moet de ander ook bereid zijn om van de rest te accepteren, laten we daar maar mee beginnen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.