Id Ul Adah formeel nationale dag in Suriname

33

PARAMARIBO, 14 nov – Id Ul Adah of Eid al-Adha is officieel een nationale dag in Suriname. Het Islamitische offerfeest is voortaan een vrije dag. Dit meldt vicepresident Robert Ameerali. De ministerraad nam het besluit tijdens een speciale vergadering. Dit jaar valt het feest op zestien november. De moslimgemeenschap is ingenomen.

Vrijwel alle moslimgroeperingen hadden een petitie gericht aan president Desiré Bouterse. Id Ul Adah is het tweede Id-feest in de islam. Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren in opdracht van God. Op deze dag worden het vlees van ritueel geslachte dieren gegeten en verdeeld onder armen, buren en familieleden. Het feest valt op de 10e dag van de Hadj-maand (Dhul-Hidja), na voltooiing van de hadj of bedevaart naar Mekka. Dit is 70 dagen na het einde van de ramadan. Onlangs zijn het hindoefeest Devali en de dag der Marrons verheven tot nationale dagen.

- Advertentie -

33 REACTIES

 1. Welja, in een tijd dat de schouders onder de kwakkelende Surinaamse economie moet worden gezet en de regering niet met concrete maatregelen komt, komt deze met een sigaar uit eigen doos. Doe maar weer een feestdag en dus vrije dag. Wat een farce!

 2. Uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat het bij ritueel vermoorden van dieren deze erg lijden.Ik vraag mij af of we een hele dag moeten krijgen om zoveel mogelijk dieren te laten lijden.Bovendien vraag ik mij af wie we als mensen zijn dat we het recht denken te hebben om andere wezens te vermoorden.Kan iemand mij dar uitleggen?

 3. Het is onderhand wel belangrijk aan het worden om te weten op welke dagen wij nou eigen wel mogen werken in dit ontwikkelingsland.

  Zo meteen willen alle dogla’s ook een vrije dag. 365 – 365 = 0.

 4. Zo te zien heeft de Surinaamse samenleving meer behoefte aan extra feestdagen i.p.v. meer en harder werken.In korte tijd zijn er 3 feestdagen bijgekomen. Onbegrijpelijk! Welk nationaal belang wordt hiermee gediend? In welke wereld leven ze in Suriname? Psychologisch en economisch zijn dit zeer domme besluiten. Maar ja, het was te verwachten gezien het ontwikkelniveau van de politieke elite en hun kiezers. Terwijl men overal in de wereld de mouwen opstrookt (zie de spectaculaire economische groei in bijvoorbeeld Brazilië,enkele Afrikaanse landen, China, India, Indonesië enz. )gaat men in Suriname “feesten”. Mijn hoop dat het tij ooit ten goede zal keren is verder weg dan ooit.

 5. Allen van harte proficiat!!!!

  Ied mubarak ho voor een allen. Wel een goede besluit als een nationale dag voor een ieder.

  Zo hoort het! recht voor 1, recht voor allen.
  Dit noem ik pas met 1 maat gewogen.

  Het hindoefeest Devali, de dag der Marrons, Bodo, inheemsen, etc.etc. (pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Kerst waren er al)verheven tot nationale dagen. En rest nog voor de chinezen, niet wetende of er wel eentje is!!

  A Slaam wale koom,

 6. Ik denk dat we de vele reacties over Divali ook kunnen lezen.
  Alweer een daad om de Surinamers in te palmen. Suriname het wordt tijd dat jullie je ogen open doen. Elke feestdag kost een land miljoenen. Nu wordt 2 dagen voor Id Ul Adah besloten om die dag een vrije dag te maken. En de afspraken die bedrijven hadden, die moeten allemaal afgezegd worden?? Hoe moet je dat verkopen aan de buitenlands bedrijven, afspraken zijn gemaakt en als je dat niet nakomt moet je nog boetes betalen. Wie gaat die boete betalen, niet onze lieve Bouta. Zou kunnen bedrijven en uiteindelijk het land ook kapot gaan. En het is niet alleen maar de kosten van de ene dag maar door een soort ketting reactie dat dit niet de komende dagen misschien wel voor sommigen maanden consequenties hebben.
  Kijk maar naar Divali, dat is een dag dat je in de avond viert. Meeste zaken sluiten in paramaribo al om 3 of 4 uur, waarom is het nodig om daar een vrije dag van te maken.
  Nu heeft Islam vereniging een petitie aangeboden, mogen komt een andere met een petitie.
  Hier wordt rassen haat mee opgewakkerd. Mensen zie het zelf in neem nu actie voordat het te laat is. Het lijkt allemaal leuk, voor de kleine arbeider zeker, een vrije dag maar als al de bedrijven naar de klote gaan hebben jullie morgen ook geen brood meer. Gebruik oeng verstang. Doe wat wees niet bang, ik kan van hier helaas niets doen, plaats je reactie in de krant, niet iedereen leest internet.

 7. Klodi (#5),

  Duidelijker kan niet. Het is de verplaatsing van Ocer naar het Gouvernementshuis. Feesten!
  Geef het volk feest en vrijheid en men zal u dankbaar zijn.
  Elke feestdag kost de economie geld en geeft de leiders meer macht bij de onnozelen.

  Wiep-ding!(#7),

  Als ik het goed heb is het op 2 februari ieder jaar het Chinese Nieuwjaar. Dus die komt er in 2011 bij als nationale feestdag.
  Dan zijn we vrij dus kunnen we bombels gaan rapen. Foetsjoeger!

  De populatie Brazilianen neemt toe dus ben ik bang dat we ook nog een Pele-dag als nationale feestdag kunnen verwachten. Want als Pele dood gaat, dan is de hele wereld in rouw. Dan moet je vrij zijn om te rouwen. Kunnen we dat ook in Suriname?

 8. Een goeie daad, zul je zeggen,maar het is niet verwonderlijk,het is suriname,alles is in s.u. mogelijk—Straks is meneer manglie aan de beurt voor een vrije dag om paddie te zaaien,en kries van combe markt voor het inventarisatie…jongens,,jongens..hou toch op,de grote verwachtingen van de mensen van ddb..en ronny..het feest is gaande.

 9. Ik vind dat de regering voor Parbo night ook een nationale feestdag zou moeten uitroepen.
  En voor elke dag van de week ook m.u.v de zondag dat is een rustdag.
  Suriname het land van de feestdagen.

 10. Oplossing is heel eenvoudig !!!1

  Twee Christelijke feestjes afschaffen, dan is het weer in balans en ook EERLIJK verdeeld.

  Maar ja, er is weinig ANIMO voor Eerlijk Verdelen in Suriname.

 11. Hoeveel kosten de vrije-dagen voor het land,,anders onbetaaldvrijedag.Ze zullen anders gaan piepen.Gij zult de zweets des aanschijnt uw brood verdienen….

 12. Zelfs de typering wanbeleid is hier niet op zijn plaats. Dit gedrag slaat werkelijk alles.
  Enerzijds bezuinigen, honderde ambtenaren ontslaat, en anderzijds zonder aanbesteding geld over de balk smijten en tonnnen uitgeven aan feesten.

 13. Het is een sigaar uit eigen doos, de werkende bevolking moet er zelf verlof voor inleveren.
  Goedkoop met een lege portemonnee z.g. feestdagen uitroepen.

 14. Alweer een vrije dag die bedoeld is om te lijmen als bindmiddel zodat de bevolkingsgroep waarvoor en waarom t is , zich koest zal houden.
  Een groep van kleine ondernemers heeft zich al beklaagd, maar hun beklag zal niet gehoord worden .
  Voor elke poep en scheet is er een vrije dag.
  Straks krijgen we als “iceing on the cake” ook nog een bouterse vrije dag.
  Geeft t volk vooral maar vrije dagen , want daar zijn ze verzot op.
  Tijdens bigi sma dey,zijn de senioren ze “verwend” geworden met een voedselpakket. Hoelang duurt t nog voor ook zij een speciale vrije dag toegekend krijgen?Ik ben best wel benieuwd wat er allemaal in zo,n pakket zit en hoelang ze ermee kunnen doen.
  Temeer daar ze, voor de rest van t jaar maar mooi zelf mogen uitzoeken ,hoe de eindjes aan mekaar te knopen

 15. Nr 9 Das: Dank i.v.m. de vragstelling over de chinezen.

  Wat ben ik trots op Suriname. Hier wordt de onmogelijke gewoonweg mogelijk gemaakt!! Welke land kan dat??

  Voor Pele gaat zeker de hele wereld rouwen en drie minuten stilte houden!! in elk geval ik ga zeker rouwen.

  Ja, inderdaad! je kent de tijd van, we zijn vrij dus kunnen we bombels gaan rapen.

  De Foetsjoegers nemen wij mee voor Bouta als Cadeau omdat hij zo gul is! Alleen op zijn eigen verjaardag geeft hij niemand vrij op eigen na.

  Wiep-Ding

 16. In veel Europese landen bestaat er geen 2de paas of pinksterdag, mischien dat Su deze dagen ook kan afschaffen om inderdaad meer wat balans er in te krijgen!!!!

 17. Beste meneer de pres. of Surinam, wat let je? Er zijn nog 300 zoveel dagen te verdelen!! Wie houdt u tegen, ga zo door, dit is in het `belang` van Surinam. U heeft pas visie!!!!! U bent van NDP he`. In de volksmond Njang Dringie Partij…….Ooit zullen jullie alle maal spijt hebben!

  Veel wijsheid!

  Lalbhadoer

 18. Ik lees geen een positieve reactie en toch gebeuren deze dingen. Mensen de huidige regering moet een halt worsen geroepen

 19. Als alles gelijk wordt verdeeld over alle verschillende culturen en geloven, is er niets aan de hand. Dat is pas pure democratie. Suri multi cultureel respect for all and everybody. Thank you Shayrie.

 20. Het kan ook niet anders als je ziet hoeveel moslims in Suriname voor de NDP hebben gestemd.Zij moeten wel beloond worden dus zij krijgen een extra feestdag. De hindoes en Marrons mogen ook niet klagen. Hoe zit het eigenlijk met de laptops voor de jongeren (scholieren)?????. Kan iemand mij vertellen of die al uitgedeeld zijn ??

 21. Over vrije dagen gesproken. Het ligt er maar net aan hoe het individu zo’n vrije dag zelf wilt interpreteren. Als ik op die dag rijst wil inzaaien, tomatenplanten of een boswandeling maken bepaal ik helemaal zelf. Wie zich in Suriname vastklapt aan vrijedagen zal in the end echt wel keistenen in de pot vinden.

  Overigens smaakt het bier dat uit je eigen beurs komt nog altijd beter.

 22. Hier doe ik dus niet meer aan mee en sterker nog, ik schaf op mijn bedrijf ALLE feestdagen af. Ik lijk wel gek om 150% tot 200% te betalen omdat Bouta en co zo graag politieke winst willen boeken bij gebrek aan echte beleidsresultaten waar het volk wat aan heeft. Op mijn bedrijf vieren we voortaan alleen 25 nov en 1 januari als nationale vrije dagen. Personeel krijgt 5 vrije dagen erbij en op pagwa, kerst, 1 mei, 1 juli, inheemsen/marron/ of wat voor dag dan ook wordt er GEWOON GEWERKT!! en ik betaal alsof het een normale werkdag is en geen cent meer. De rest mogen zij bij Bouta gaan halen.
  Trouwens, de koek is nog niet op: 25 februari wordt geheid weer een nationale feestdag. Niet voor mijn bedrijf!!!!

 23. Tuurlijk zal men geen positieve reaktie`s lezen, want het zijn weer degenen die in Ned. wonen en zich steeds bemoeien met de dingen die in Suriname gebeuren.
  Je hoort de Suri`s nooit, al worden ze steeds de grond ingeboord in Ned. ze houden hun kaken stijf op elkaar.

  Respekt voor de regering in Suriname,die alle religies probeert gelijk te behandelen.
  De Christenen hebben altijd al de meeste vrijedagen gehad,waarom de Hindu`s en Moslims niet.

  Zij die daar problemen mee hebben,jammer voor ze,houden jullie je maar aan de Nederlandse dingen en laten jullie de Surinaamse met rust,want daar hebben jullie niets mee te maken, jullie zaken liggen hier.

 24. Zijn kullie blind of dom:
  Dit is een van de strategien van Deze boef bouterse om zo het vertrouwen te winnen van de domme surinamers.
  Zijn jokers zijn al op begrijpen jullie dat nog steeds niet.
  Straks heb alle moslims in su en dan ga ik ook horen dat ik geen varkens vlees kan halen op de dag van id.
  A tang so

 25. Suriname is een multi-culti land en daardoor zijn er veel verschillende feestdagen/gedenkdagen te noteren.

  En daarom zou ik pleiten voor een vrije dag op 8 december en hieraan ook 2 minuten stilte aan willen koppelen.
  Kijken of Bouterse een krans komt leggen bij Bastion Veere.

 26. Wat een domme reaktie van je Kolibri.Gelukkig zijn het Surinaamse zaken,die vraag heeft nooit een Hindu of een Moslim ooit gesteld.
  Ze gingen gewoon mee met de Christen-feestdagen.
  Wat is het erg dat sommigen nog steeds in de middeleeuwen denken.
  Je zal zeker een neger zijn,die een ander niks gunt.

 27. Nr 26 B1akaboy: voor jouw special!!

  Boy ik denk dat je hart ook blaka is!

  Weleens gehoord van MULTICULTURELE SAMENLEVING??? Jawel!! dat is onze SME!!

  Neen of niet wetende? Gauw hollen naar BIB. of bij Bouta.

  Succes!

  Black-Mamba

 28. ik droomde dat al die hypocrieten die hier reageerden in swit’ sranan zaten,maar ben plots ontwaakte ik uit die droom en kwam tot de ontdekking dt het NEPPE surinamers zijn met een nederlands paspoort. leuk he hypocrieten bij elkaar!!!!!!

 29. Nr 32 Patr; je bent ook een reageerder!!! en je moet vooral niet al te veel dromen, want dan ben je inderdaad op ontdekkingsreis, waarbij je heel hard neervalt bij ontwaken.

  Wel te rusten!!

  Labaria

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.