Het meer kwaad als goed doen van Roethof

38

Door Merijn Hattink – Er bestaat een oude legende over hoe de maan haar schoonheid verliest op de dag dat een groep astronomen haar zwarte plekken met een telescoop uitvergroot. Het is een verhaal maar toch doet het je denken aan hetgeen er in de Nederlandse media gaande is. Je hoeft de televisie maar aan te zetten of er is weer een negatief item over de ‘nieuwe Nederlanders’. Het politieke klimaat speelt hier nog eens goed op in. Zo verdwijnt de sociale werkelijkheid in de zwarte gaten van al het gespui en verliezen velen van ons hun waardigheid.

Is dit vrijheid? Een begrip dat nu zo uitgehold is door de PVV dat je het bijna niet meer zonder schaamte durft te gebruiken. Vrijheid is synoniem geworden aan: ‘ik mag alles zonder pardon zeggen ook al kwets ik een ander en zet dit aan tot polarisatie’. Het houdt in dat je pas mag meepraten als je in het Nederlands stramien past. Ook dan pas heeft Hilversum zendtijd over.

Ook deze maand was het weer raak. In de uitzending van ‘Rauw en Puur’ die de NTR heeft uitgezonden geeft de regisseuse Mildred Roethof een portret van ‘losgeslagen gangstermeisjes’. Het opent met één van de stoere gangstertjes uit Amsterdam Slotermeer. Ze vertelt in straattaal – onder het rollen van een jointje – hoe ze meedogenloos een meisje heeft geïntimideerd en mishandeld. Dan komt de voice over van Roethof: “Het aantal meisjes tussen de 12 en 18 jaar dat ontspoort stijgt in een hoog tempo. Meisjes die alles doen wat God verboden heeft. Meisjes die voor weinig terugdeinzen.” Mijn ogen zien dames met een Afro Amerikaans uiterlijk en alle stereotypen over deze groep worden weer uit de kast gehaald en bevestigd.

Een ‘dikke poppenkast’ speelt de regisseuse, zo verweten de Getto Classy – zoals de dames zich zelf noemen – Mildred in ‘De Wereld Draai Door’. Ze zou de afspraken die gemaakt waren voor de opnames niet zijn nagekomen. Zo was bijvoorbeeld overeengekomen dat ze over de montage zouden meebeslissen en er zou vijf dagen gedraaid worden in plaats van twee. Er was beloofd dat tevens zou worden ingegaan op hun rappers ambities en het feit dat ze een opleiding volgen. De meiden voelden zich te kijk gezet en eisten een directe stopzetting van de uitzending.

Het tafelgesprek ontaardt in een kakofonische twistpartij waarbij gaande weg duidelijk wordt dat Roethof min of meer misbruik heeft gemaakt van de naïviteit van stoere “bitches”. In feite zijn zij nog zo kinderlijk dat ze de gevolgen niet konden overzien van het in zee gaan met een geslepen regisseuse. In de Volkskrant zegt Mildred Roethof het heel onterecht te vinden dat er aan haar integriteit wordt getwijfeld. Ze kan wel begrijpen dat de dames boos zijn omdat ze volgens haar een ‘spiegel wordt voorgehouden’.

Maar wie houdt wie hier de spiegel voor? kun je je afvragen, want ze heeft toch zeker wel een poppenkast van haar ‘so called’ documentaire gemaakt. In twee dagen is het haast onmogelijk een goed beeld te krijgen van wat er in de realiteit speelt. Wat mensen zeggen en doen, daar zit een groot verschil tussen, vooral bij opgeschoten pubers. Je kunt je afvragen of Roethof hun verhaal wilde vertellen of haar eigen boodschap van de film al in haar hoofd had en daarbij plaatjes zocht om dit te illustreren.

1105_RoethofOm haar visie te benadrukken wordt tevens een criminologe aan het woord gelaten. Deze praat over algemene bevindingen van een wetenschappelijk onderzoek die in dit discours altijd onderhevig zijn aan een academische discussie. Is dit een eerlijke vertoning? Eerder lijkt het nu een suggestief verhaal met een negatieve boodschap. Met de goed gemonteerde beelden erbij wordt het zo uitvergroot dat je een aangedikte poppenkast krijgt. Daarmee ontstaat een ongenuanceerd beeld en wordt niet gesproken over mogelijke oplossingen van de problemen.

Daar blijft het niet alleen bij. De dames komen onbewust symbool te staan voor een grotere groep en aangezien het onderstrepen van het probleem de doelstelling is, krijgt het een overweldigende negatieve klank mee. Wie kan zeggen wat voor kwaad hiermee in gang wordt gezet. Voor mensen voor wie de televisie de enige toegang tot de buitenwereld is en het contact met deze groep,wordt dit verhaal de werkelijkheid.

Is er plek voor andere geluiden, positieve (culturele )ontwikkelingen van allochtonen? Buiten medialand is er van alles in beweging, bijvoorbeeld op het gebied van theater, film en kunst. Kijkend naar de culturele agenda van afgelopen paar maanden dan heb je het Lite festival, Afro Vibes, Africa in the Picture, Black Magic Woman festival, de tentoonstelling Paramaribo Perspective met zijn lezingen en debatten. Het zijn nog maar prille voorbeelden die alleen bij een selectief publiek bekend zijn. Deze parels worden niet aan tafel van ‘DWDD’ besproken.

Nee, schreeuwende Creoolse vrouwen, daar likt het gros van Nederland zijn vingers bij af. Heerlijk weer zo’n negatief broodje allochtoon verhaal. Misschien moeten we maar eens die telescoop – lees televisie – de deur uit doen en de werkelijke verhalen in ere herstellen.

Merijn Hattink is sociaal-cultureel antropologe

38 REACTIES

 1. Beste Marijn,

  Slechts 1 vraag. Deze losgeslagen meisjes ( 12 tot 17 jaar!!!)zonder enige opleiding en toekomstperspectief bestaan niet en vormen geen probleem?

  Dont schoot the messenger!


  Maak melding

 2. In deze tijd waarin we leven in Nederland, zeg maar het PVV-tijdperk, is het natuurlijk opzienbarender voor Roethof om zo een documentaire te maken.

  Onder het mom van problemen benoemen, wordt een miniscuul probleem opgeblazen tot gigantische proporties. Ik dacht echt niet dat deze “tanga’s” de norm zijn voor allochtone vrouwen. Daarmee doe je de intellectuele groep allochtonen echt tekort.

  Het zou mevr Roethof sieren als ze ooit eens ook de andere kant belicht. Maar ja, zie daarvoor maar eens financiering te krijgen.

  Het is gewoon de realiteit van de Nederlandse maatschappij.


  Maak melding

 3. Broodje Aap!

  Dit is nou precies wat ons (creolen) dwars zit. Dat deze meisjes je dochter in elkaar slaan en ontzettend mishandelen is niet goed te praten. Ze bestaan echt en het is geen film. Ze bestaan! Ze zijn echt! Ze zijn superslecht!
  Dat Roethof deze kant van onze jeugdige Classy-meiden heeft laten zien moet onze ogen openen zodat wij de waarheid onder ogen zien.

  Dat meneer Hattink vrijelijk zijn mening over deze zaak mag geven en bepalen wat goed of kwaad van Roethof is, is nog erger dan de vertoonde, werkelijke beelden. Daar moeten we ons aan storen. Dat deze meneer deze zeer bekwame scineaste beoordeelt/veroordeelt en notabene vanuit zijn onaantastbare leunstoel
  doet ons zwarten meer kwaad dan de getoonde, bestaande beelden van deze ontspoorde, onbeschofte meiden.
  Ze denken dat wat ze doen ook zo hoort en hebben geen enkele gene om het te vertellen.

  Dit is reality en geen Broodje Aap!
  Roethof is niet de schuld van het ontsporen van deze meisjes, ze legt het vast. De schuld ligt bij u en mij, de totale gemeenschap.

  De instanties die deze meisjes moeten opvangen deugen niet! De ouders kunnen het niet alleen omdat de maatschappij zegt dat ze voor alles toestemming van het kind nodig
  hebben. En als het kind niet wil, dan gebeurt het ook niet!
  Jeugdzorg inschakelen kan, maar die doet niets als het kind niet wil. Zo ook het oh zo geprezen Maatschappelijk werk. Kind wil niet, dus kunnen wij niets. Als ouder wordt je dan opgevangen terwijl het kind doorzeikt.
  Dit heb ik van dichtbij meegemaakt.
  Niemand kan je helpen als het kind niet wil!
  Kom je bij je huisarts om informatie over je dochter van dertien, dan zegt hij doodgewoon: “privacy, mag niets zeggen!” Maar als ouder mag je wel alle schade die door haar aangericht is omdat ze een ander het ziekenhuis heeft ingeslagen, betalen.

  De maatschappij biedt voor dit soort gevallen geen enkele steun aan de ouders die alles er voor over hebben om hun dochter op het goede pad te houden.
  Het komt bij mij over alsof we deze keiharde meiden bedrogen hebben. Nou, goed voor ze! Ze hebben zichzelf in de spiegel gezien.
  Dan kan meneer Hattink een mooi Broodje Aap verhaal hierboven houden, terwijl hij beter doet om de overheid een middel aan te reiken
  om deze meisjes aan te pakken, ook al willen ze niet! Oppakken en drillen!

  Ik ken vanuit mijn ondersteunende rol genoeg radeloze ouders die alles willen doen, maar niets kunnen. De maatschappij in NL biedt de oplossing niet om dit soort meisjes aan te pakken.
  In Suriname kon je ze nog een “pak voor hun donder” geven dat echt hielp. Daar halen ze dit soort streken niet uit.


  Maak melding

 4. Waarom denk je dat de pvv zoveel stemmen trekt,simpel..pak de metro of de tram,ik zal maar geen namen noemen van bevolkinkingsgroepen,die een verschrikkelijke terreur uitoefenen in de metro en de tram,alsook over straat,of zijn de meeste mensen blind,ja,omdat hun kinderen er ook bij zitten.Altijd maar commentaar,maar de meeste vergeten dat ze uit armoede naar hiertoe zijn gekomen,of uit oorlogs gebieden.Ouders zijn ten alle tijden verantwoordelijk voor hun kinderen,maar als ma,of pa zelf geen behoorlijke scholing heeft gehad,ja dan krijg je dit.Ma,en pa zijn liever lui dan moe..om wat te gaan doen aan hun ontwikkeling,trouwens er wordt elke maand voor ze gestort,voor het niets doen.


  Maak melding

 5. Surinamers hebben een hekel aan waneer je ze een spiegel voor houdt.Een vraag die bij mij opkomt als ik dit tuig zie is waar hun moeder en vader is. opvoeding en nogmaals opvoeding het leven is geen TMF of zo en ook geen rap clip,


  Maak melding

 6. Komt ervan als je een puber behandelt als of hij/zij volwassen is.Mevrouw Roethof had dit moeten weten.Ze had de ouders bij moeten halen en samen beslissen wat ze wel of niet laat zien,het zijn tenslotte minderjarige kinderen en zo te horen komen zij uit 1 ouder probleem gezinnen.Toch is en blijft het de taak van de ouders om dit soort kinderen,met of zonder hulp van de overheid te begeleiden,en niet te wachten tot er een camera ploeg komt,om hun brutale aso gangster,ongeschoolde smoel te laten filmen anders kan ik het niet benoemen.Ga je schamen meisjes,en Mevrouw Roethof:bezin eer gij begint.


  Maak melding

 7. Dit zijn gewoon zwaar asiociale meidens die nu Roethof te proberen beschuldigens van iets onduidelijk!!!! Wel dames ook als gaan jullie naar school en maken jullie muziek, 1 ding staat als een paal boven water en dat is dat jullie ziek en ziek asociaal zijn!!!!!


  Maak melding

 8. Wie ben jij om anderen een spiegel voor te houden? Een grotere zondaar dan lieden, die jij doorgaans bespreekbaar wilt maken. Jij bent de grootste lastpost hier op dit forum.

  Postief bedoelde discussies zijn gedoemd te verzanden als uitweg er tussen komt.

  Bouterse zal jou zeker overleven. Don’t worry.


  Maak melding

 9. @DE UITWEG

  Als jij jezelf dit soort vragen weet te stellen, is het opvallend dat mevr Roethof dat niet doet. Ze kan zich dat toch ook afvragen en kijken wat er hier achter zit ipv zich er zo makkelijk van af te maken.


  Maak melding

 10. Ik zie altijd de positieve kanten van de zaak. Het zijn gewoon intelligente meiden die verbaal sterk zijn. Laten we eerlijk zijn: “Dikke poppenkast spelen” verdient een plaats in de Van Dale. Ze spreken ook van “om de tuin leiden” (door Roethof). Dit duidt op goede scholing. Ook maakten de meisjes zich zorgen over wat “hun ouders” ervan zouden vinden. Ik denk niet dat echt ontspoorde jongeren zich hierover druk maken.

  Dus Mildred Roethof had kunnen weten dat deze meisjes helemaal niet crimineel zijn maar haar gewoon hebben verteld wat ze wilde horen. Van beide kanten is dus sprake van dikke poppenkast. En ja, Roethof had een deadline, dus shooten maar. En ach, wie heeft nou niet een jointje gerookt in Amsterdam.

  Roethof heeft wat ze beoogde niet hard kunnen maken. Daarvoor zal je echt wel een half jaar de scene moeten afdalen, vertrouwen winnen van echt ontspoorde jongeren en dan met een maaltijd van documentaire komen. Dit is niet meer als een iets te zoute frikandel uit de muur…


  Maak melding

 11. Dit is de toekomst van onder andere afro meiden hier in amsterdam zuidoost en omgeving.
  En let wel dit zijn feiten van ontspoorde jongens en meisjes.
  Vraag is alleen waar gaat dit naar toe en waarom worden de ouders niet aangepakt.
  Dit is mede de schuld van ouders die kinderen zomaar hun gang laten gaan.
  En ik zal je vertelllen dat deze trend zich nog jaren zal voortzetten.
  Kijk nou naar die meisjes :stoer maar toch zoo achterlijk en dom.

  A tang so


  Maak melding

 12. Roethof heeft al eerder problemen gehad over haar werkwijze in haar vorige jeugd documentaires.

  Dat de meisjes asociaal zijn (whatever that may be) lijkt me duidelijk. Dat de “documentaire” geen documentaire was, maar een compilatie van 2 dagen een paar uurtjes camera draaien van een potpourri van uitgelichte werkelijkheid en stoerdoenerij van een paar tienermeiden was nog duidelijker.

  Niemand kan ontkennen dat er een probleem is met jonge tienermeiden..maar deze Amerikaanse/SBS-6 methode van filmen legt geen zoden aan de dijk..

  3x Jammer


  Maak melding

 13. De ene neger doet er alles aan om de andere neger te kleineren,dat is wat ik opmaak uit deze shit van Roethof.Hoe verdien ik mijn geld als docu-maker?Ie ja door me eigen soort de grond in te trappen,wat een vuile streek van deze vrouw,alleen maar om haar carriere als docu-maakster.
  Ik geloof die meiden zonder meer.


  Maak melding

 14. Ontsporing!

  Velen op dit forum geven de ouders van deze meiden de schuld voor een slechte opvoeding.
  Mensen die in deze branche werken of gewerkt hebben weten beter.

  1. Goed opgevoed kind komt in brugklas
  2. Maakt nieuwe vrienden (lastige leeftijd)
  3. Moet zich bewijzen bij nieuwe vrienden
  4. Nieuwe vrienden hebben slechte invloed
  5. Spijbelen en hangen op slechte plaatsen
  6. School geeft afwezigheid kind niet door
  7. Ontsporing is begonnen
  8. Ouders denken dat kind op school zit
  9. Op ouderavond geeft school verzuim door
  10.Te laat! Kind moet van school af.
  11.Ellende begint, geen andere school
  12.Puber kind werkt alles tegen
  13.Hulp jeugdzorg inroepen
  14.Kind wil niet, dus jeugdzorg helpt niet.
  15.Ouders doen alles om kind te helpen
  16.Maatschapelijk Werk inschakelen
  17.Kind wil geen contact dus MW doet niets
  18.Politie inschakelen, kind wordt crimineel
  19.Politie wacht op misdaad om op te treden
  20.Ouders zijn radeloos en worden ziek
  21.Willen kind hardhandig aanpakken
  22.Politie komt ouders arresteren (cel in)
  23.Kind is nog steeds het probleem
  24.Ouders zijn moe, krijgen geen hulp
  25.Maatschappij laat ouders in de steek
  26.Kind ontspoort en wordt Classy-meid

  Dit komt voor in de beste gezinnen. Wanneer zorgzame ouders niet gesteund worden door onze maatschappij zullen er meer ontsporingen volgen. Geen enkele instantie komt in aktie als het kind tegen werkt. Als het kind niet verschijnt bij afspraken met Jeugdzorg of Maatschappelijk Werk kunnen deze instanties niets doen.

  Het is gemakkelijk om de ouders de schuld toe te schuiven maar niet elk ontspoord kind heeft slechte ouders. Wacht maar tot het u overkomt.
  Ik ken ouders die 5 jaar lang geen kerstboom versierd hebben omdat het hun te zuur was.
  Verdriet, radeloosheid,vooral machteloosheid om hun kind dat door niemand geholpen kan worden. Niet door de maatschappij, niet door de ouders zelf.
  Het zal jou kind wel wezen.


  Maak melding

 15. “Het houdt in dat je pas mag meepraten als je in het Nederlands stramien past. Ook dan pas heeft Hilversum zendtijd over”, zegt Merijn Hattink.

  Sorry dat ik het zeg, maar wat een aantoonbare flauwekul. Kijk maar eens hoeveel uren zendtijd de NTR (vroegere NPS, Teleac en RVU) vrijmaakt en bekostigt om de allochtonen positief onder de aandacht te brengen (Meiden van Halal, Meiden van Haram, Raymann is laat, Dichtbij Nederland, Premtime, Tante in Marokko, Dunya en Desie, De Herkansing, Bimbo’s en Boerka’s, Het Iris Project, Vals Plat om er maar een paar te noemen). Voor vele miljoenen gaat er in die diversiteitsindustrie en dan praten we nog niet eens over al die andere publieke omroepen als de IKON, de VPRO en de NCRV die de nieuwe Nederlanders graag positief profileren. Het begrip `diversiteit`is zo ongeveer een Hilversumse uitvinding.

  Juist vorige week was er nog een grote manifestatie op het Mediapark voor multicultureel talent, de z.g. Diversity Show. Verder worden allochtone schoolverlaters van allerlei opleidingen zo ongeveer gesmeekt om een stage bij een van de Hilversumse omroepen te lopen. Lees maar even mee:

  “De publieke omroep wil ‘verkleuren’, maar het is zo moeilijk om goede, jonge werknemers te vinden met een andere culturele achtergrond. Een veelgehoorde stelling zodra het over diversiteit gaat. Maar is het echt zo lastig? Op een netwerkmiddag van NTR, VARA, VPRO en de afdeling Mediastages van Twice (de vroegere Media Academie) voor ‘biculturele’ studenten leek dat vorige week wel mee te vallen.
  “We hebben meer dan tachtig aanmeldingen gekregen van studenten’, vertelt Marijn Stevense van de afdeling P&O van de VARA. En dat is goed te zien op de netwerkbijeenkomst in het VARA/NTR-gebouw waar studenten die geïnteresseerd zijn in een stageplaats kennis kunnen maken met de omroepen. Nadat eerder een soortgelijke dag was gehouden bij de AKN, waarop zo’n dertig studenten waren afgekomen, tonen er dus nog eens tachtig belangstelling voor een stage bij de drie voormalige Net3 omroepen.” (bron: Spreekbuis)

  Het ligt dus niet aan die publieke omroepen, integendeel die doen op een bijna overdreven manier alle mogelijke moeite om die nieuwe Nederlanders tot vervelens toe te behagen. Het is zelfs al zo doorgeslagen dat Merijn Hattink geschokt wanneer als de publieke omroep (NTR) nu eens een programma maakt waarin gekleurde mensen niet automatisch positief worden neergezet. Dat een gekleurde programmamaakster dat programma maakt, telt dan opeens niet meer. De dappere pogingen van Mildred Roethof ten spijt.

  Ik ben gekleurd, maar ben het zo langzamerhand helemaal beu die bewust positieve beeldvorming van de zogeheten nieuwe Nederlanders. We zijn echt niet zielig, ziek of gehandicapt!


  Maak melding

 16. ach pinto, de grootste zondaar is nu president in suriname volgens een aantal verdwaalde geestelijken in suriname is hij gezonden door hun (god)om jullie te onderdrukken en te vernederen.


  Maak melding

 17. Wat een commentaar allemaal,maar als de autochtoon zo,n programma maakt dan zijn onze landgenoten nergens te vinden.
  Eerst Prem, weg, bij DWDD en nu Midred.Roethof,wie is de volgende kan je je afvragen,misschien Aniel Ramdas of Spong??!!


  Maak melding

 18. Beste heer Molenaar (reactie # 2)

  Je kunt na deze opname gezien te hebben, er inderdaad van alles op zeggen. Het ligt echter eraan waar jij je met je camera en je intenties op wenst te focussen, opgrond van de opdracht welke jou vooraf afgegeven is door je redactie. Op die manier werkt het toch?

  “The messenger has only done, what they asked her to do. She is NOT her own client. But who does?”

  http://www.youtube.com/watch?v=IQYqLS1VNe0

  Bij de geschiedenis van de Republiek Suriname gaat het toch ook niet anders aan toe? Bij de oorlog in Irak eveneens niet. Trouwens waar wel. En daar waar wij het hebben over ‘racisme’ en ‘discriminatie in een samenleving, is het toch de media die bepaald, wat wij wel of niet te zien krijgen en hoe wij als publiek tevens erover horen te denken en te praten?

  Het was toch deze zelfde Nelson Mandela van Zuid-Afrika, die gisteren nog een gevaarlijke terrorist was en op het volgend moment President van Zuid-Afrika werd? Na bindende afspraken in een gevangenschap van meer dan vijf en twintig jaar?

  Als wij met onze camera met een bepaalde opdracht bijvoorbeeld naar Groningen zouden gaan of elders, zou het naar ons idee NIET anders zijn toch? Het ligt aan de ‘opdracht’. En de een z’n dood is toch de anders brood? De Europese geschiedschrijving over Afrika bijvoorbeeld spreekt toch boekdelen? Vanwaar dan al die schijnheiligheid.

  http://www.youtube.com/watch?v=C-6ulzbKWHw&feature=related

  Bij deze jongeren bijvoorbeeld is er ergens iets ernstig mis gegaan, maar wat. En bij het maken van televisie helaas, is dat absoluut NIET belangrijk te weten toch? Want daar smult de kijker absoluut NIET van. Omdat wat telt zijn de ‘kijkcijfers’.

  Maar had u in het programma de reactie van de programmamakers ene Mildred moeten zien. Toen deze met de jongeren ‘op hun best’ geconfronteerd werd. Met haar dreiging de studio te zullen verlaten, als deze ‘stoute meisjes” hun ‘kritische’ druk zouden blijven opvoeren. Want toen waren de rollen nou weer omgekeerd.

  Maar werkwaardig wat een ‘potentie’ deze jongen ‘talenten’ aan de dag legden ter verdediging van hun gelijk. Waw, wat een kracht en wat een mogelijkheden! Of had u dat gemist, omdat uw aandacht kennelijk elders op gefocust was. Trouwens het bekende boek, een ‘wereld bestseller’ van dr. Waye W. Dayer genaamd “NIET MORGEN, MAAR NU” , zou hen aardig op weg kunnen helpen.

  http://www.youtube.com/watch?v=inT40nOggUs&feature=fvsr

  Jammer dat in een racistische samenleving NIET de ‘potentie van het talent’ essentieel gesteld wordt, maar wat voor een huidskleur er achter schuil gaat. Het is derhalve makkelijk praten, zolang het maar NIET je eigen kind is. Succes heeft vele vaders, . . . .

  Maar hoe dan ook, wij houden van hen. In de hoop dat samen wij met hun eens succesvol glimlachen mogen over hoe het toen was, tijdens onze woelige jeugddagen.

  “You only have to make some changes in ‘thought and behavior’”

  http://www.youtube.com/watch?v=rPBH57BWhpE


  Maak melding

 19. @ nummer 22 EBU,
  Wat ben jij een misselijk mannetje een zeer gevaarlijke demagoog.
  Ik wacht op de dag dat jij de blanke de schuld gaat geven van jou huidskleur, want alles is in jou wereld de schuld van de blanken ik vraag mij af hoe iemand met jou iedee hier in dit land kan wonen alles is slecht behalve de belasting centen van de hardwerkenden die jij iedere maand ontvangt. wat een ziekelijk mens ben jij toch .


  Maak melding

 20. Hallo Ebu,

  een heel lang en interessant verhaal. Feit blijft dat ik 4 onbeschofte meiden zie ( kleur doet er niet toe)die waarschijnlijk hun hele leven in de bijstand zitten, iedereen overal de schuld van geven en nu al aardig op weg zijn met hun criminele loopbaan. Ik noem dit Surinaamse Tokkies ( waarvan je dus ook een Hollandse versie van hebt helaas) die liever lui dan moe zijn en geen enkele ambitie hebben om iets van hun leven te maken. let op mijn woorden: Voordat deze meiden 22 jaar zijn zijn ze moeder van drie kinderen en de vader(s) zijn nergens te bekennen. Ik hoop van harte van niet maar ik voorspel deze toekomst wel voor deze kansloze meiden.


  Maak melding

 21. Geachte heer Molenaar (reactie # 24),

  De keuze van uw invalshoek ter benadering van deze kwestie en uw voorspellingen m.b.t. de toekomst van deze jonge talenten, zegt veel meer over uw ‘houding’ binnen deze samenleving.

  Dat u de manipulatieve onderneming van de programmamakers zelf niet ter discussie wenst te stellen, bevreemd ons derhalve niet. Het zijn zo te merken NIET uw kinderen en zullen het waarschijnlijk volgens uw manier van opvoeden ook nooit worden, nemen wij aan.

  Echter, het leven zit veel complexer in mekaar, dan velen van ons ook opvoeders menen te kunnen inschatten. Zouden wij de toekomst kunnen voorspellen, dan zouden velen het achteraf misschien totaal anders gedaan hebben. Nogmaals, ‘succes’ heeft vele vaders, mislukking is een eenzame wees. Het Universum echter is en blijft een machtig en onvoorspelbaar systeem.

  http://www.youtube.com/watch?v=Cqy8uHQbqAA

  Te begrijpen ook dat wanneer wij het hebben over de gevolgen van het slavernij verleden, ook u zich geïrriteerd voelt. Want meer dan vierhonderd jaar zou voor u reeds een afgesloten en zelfs vergeten hoofdstuk zijn. En alles daarna zou volgens u kennelijk op zichzelf staan.

  Echter weet dan ook niemand uit hoeveel stukken dit concertstuk bestaat. En niemand weet of er levensliederen in ten uitvoer zullen worden gebracht, met veel noten op de zang of juist weinig. Wij als gemeenschap waren in elk geval absoluut niet in staat om “gepaste” muziek in het leven van deze jongeren te blazen. Dit ondanks de vele mogelijkheden in onze moderne maatschappij en onze pogingen om bepaalde tonen opnieuw te stemmen. Het leven blijft des ondanks om ons draaien toch? En wij bedoel ‘allen’.

  http://www.youtube.com/watch?v=eSpLEh256uw&feature=related

  Velen hierboven hebben op eigen wijze slechts kunnen aangegeven, hoe zij de muziek to nu toe ervaren. En een muzieknootje welke geboren werd uit een muziekstuk gespeeld in het heden, bleek het te willen proberen, om wat gepaste muziek uit deze jongeren te krijgen. Dachten deze jongeren tenminste. Helaas echter. Zij zullen het zelf moeten doen.

  Maar van het concert des levens krijgt NIEMAND een program, staat vast.

  http://www.youtube.com/watch?v=G_VP_AwGBEM


  Maak melding

 22. Als er één iemand hier is die de boel probeerd te manipuleren dan is EBU dat wel hij verdraai alles om zijn gelijk te krijgen en opvallend aan deze demagoog ebu is dat hij het altijd heeft over zwart wit en de slavernij.ik ben met hem eens dat niemand niemand een progamma van het concert des leven heeft, ook jij niet ebu je doet je zelf voor alsof jij wel een progamma hebt door hier allerlij leugens bedrog retoriek in elkaar te draaien .hij heeft het wel over het slavernij verleden en de gevolgen die volgens hem honderde jaren na dato nog merkbaar zijn maar waneer je hem confronteerd met de gevolgen van bouterse zijn medogenloos regime van de jaren 80 die nog steeds voelbaar is in suriname dan komt demagoog eerste klasse met groots mogelijke onzin om dat goed te praten de marrons jongeren zorgen nu voor problemen in suriname de directe oorzaak daarvan is de binnenlandse oorlog of niet EBU ? EBU is Datra koso ik weet niet of er surinamers zijn die zich deze man nog kunnen herinneren ?


  Maak melding

 23. Beste DE UITWEG (reactie # 23),

  Weet dit dat:

  “HOE BEPERKT HET DENKEN IS, ZO BEPERKT ZAL OOK DE REACTIE EN/OF DE HOUDING ZIJN NAAR ANDEREN TOE. HOE ‘RUIMER’ HET DENKEN, HOE BREDER EEN MANIFESTATIE VAN HET ‘ZICHT’.

  http://www.youtube.com/watch?v=bWFw6UOuZVs&feature=related

  In principe kunt je het als individu niet helemaal helpen, maar wel ‘verhelpen’. Omdat het ‘verstand’ slechts doet opgrond van wat je eerder erin gestopt hebt. Zoals de hoeveelheid water waarmee je een glas vult. Meer kun je er niet uit drinken, dan slechts de ‘hoeveelheid’ waar je het glas eerder mee gevuld hebt. Kennelijk ook de oorzaak van de kortzichtige voorspellingen van ene Henk Molenaar (reactie #24) naar deze jeugdige talenten toe. En gaan wij er van uit dat u beide nota bene volwassen individuen bent.

  Wat u persoonlijk als ook anderen natuurlijk uit deze affaire zouden kunnen leren, gezien de reacties is; “wat heb ik al die jaren psychisch in mezelf gestopt, dat ik vandaag en nog op zulks een (on) volwassen leeftijd, toch zo’n absurde reactie heb kunnen afgeven”. Wat hebben ik en anderen aan “kwalitatieve kennis” aan onszelf gegeven, dat wij des ondanks toch nog zo kort van begrip zijn gebleven”.

  http://www.youtube.com/watch?v=JR1ku3kE2lY&feature=related

  Wat wij hiermee willen proberen uit te leggen is dat, ondanks wij zoveel literatuur, internet, bibliotheken, televisie, radio en noem maar op vandaag tot onze beschikking hebben, er toch nog individuen rondlopen met relatief enorme mentale beperkingen. Wat in feite veelzeggend is over de ‘kwaliteit van de informatie’, welke wij dagelijks voorgeschoteld krijgen. Vandaar dat wij eerder stelden, dat u het niet helemaal kunt helpen, maar wel kunt ‘verhelpen’ d.m.v. ‘Bewustwording’.

  http://www.youtube.com/user/DrBruceKing?feature=pyv&ad=7860143746&kw=consciousness#p/u/13/1Osw_Rvt96Q

  Vandaar ook dat wij u nogmaals willen verwijzen naar het boek van Dr. Wayne W. Dayer genaamd “NIET MORGEN, MAAR NU”. Een wereldbestseller die haast overal te verkrijgen is. Volgens Dr. Wayne Dyer hebben we allemaal een ‘mentale achilleshiel’, bewust of onbewust. Hierdoor vallen we vaak terug in onproductief gedrag, waardoor we nooit werkelijk gelukkig of succesvol worden.

  Dr. Wayne Dyer leert mensen in dit boek, hoe zij deze zwakheden kunnen opsporen en hoe zij kracht en inspiratie kunnen vinden, zonder belemmerd te worden door onze kwetsbare plekken. Veel mensen hebben vaak het gevoel geen controle te hebben over hun gevoelens of reacties. Dyer leert je in dit boek uiteindelijk, om het ‘heft in eigen hand’ te nemen.

  EEN (BEPERKT OF KWALITATIEF) DENKPATROON’ IS SLECHTS EEN ‘AFSPIEGELING’ VAN WAT JE TIJDENS JE LEVENSLOOP AAN ‘KENNIS’ EN/OF WIJSHEID TOT NOGTOE OPGEDAAN HEBT.

  Daarom dat wij velen dit boek van harte aanbevelen. Vooral vanwege ook uw negatieve houding. Welke maakt dat wij deze negatieve “voorspellingen” en de flauwe intenties van de programmamakers, omtrent o.a. de toekomst van deze jeugdige dynamische talenten in onze samenleving, volstrekt als ‘kleingeestig’ kunnen beoordelen.

  Te meer daar deze afkomstig zijn vanuit de gedachte van volwassenen jegens deze jeugdige schepsels. In plaats van je gedachte te laten gaan in de richting van “wat je voor deze talenten bij hun ‘roep om hulp en/of advies’ NU zou kunnen betekenen. Een geboden kans welke door sommigen volwassenen mede vanwege hun mentale beperkingen, NIET gehoord is geworden. Laat staan te zijn begrepen.

  http://www.youtube.com/watch?v=JNyxgmWHtbM&feature=related

  En daardoor blijken deze jongeren ondanks alle inspanning, in feite toch weer bij ‘af’ te zijn beland. Op het punt waar men hen eerder tegenkwam. Maar ditmaal met nog meer gelynchte littekens op het lichaam, worstelend met de gedachte; “waren wij maar niet op het verzoek omtrent ons huidig leven ingegaan”.

  En zo zie je wel weer hoe velen veelal onder supervisie van een dominante witte cultuur, in collectiefverband kunnen falen op basis van ‘onwetendheid’. Om tenslotte nota bene met een vies vingertje naar de ander te durven wijzen.

  Jammer echter, want wederom noteren wij een ‘gemiste kans’ opgrond van ‘racisme’, in relatie tot ‘kijkcijfers’.

  Disgrace as usual!

  http://www.youtube.com/watch?v=A5jIOVaEN1s&feature=related


  Maak melding

 24. Beste EBU,
  Je hebt mensen die ziekelijk arrogant zijn,en je hebt gekken die nooi zullen toe geven dat ze gek zijn ik hoop dat jij begrijpt wat bedoel ebu.
  In jou posting op nummer 27 geeft jij bewust of onbewust aan waar jou probleem licht je hebt teveel informatie in jou kop gestopt dat jij er zelf gek van ben geworden jij ziet door het bos de bomen niet meer daarom raad ik jou aan op jou kop te defragmenteren dat zal jou goed doen.
  Het zou jou sieren om te kijken naar de invloed van clips die door zwarte rappers worden gemaakt niet iedereen heeft het vermogen om feiten fantatie en werkelijkheid te scheiden en dat geld ook voor jou ook EBU. ALS het slecht gaat met zwarten is het de schuld van de blanken dat vindt zo een domme en achterlijke redenering van jou ebu ieder mens is verantwoordelijk voor zijn daden jongeren hier in dit land hebben genoeg mogelijkheden laat dat duidelijk zijn. en ook waneer ze buiten de boot vallen van de maatschapij is er genoeg hulp om ze weer op de rails te zetten. dat deze meiden zich zou onbeschoft gedragen licht meer aan hun opvoeding dan wat anders en aan zwarte vaders die overal kinderen maken en ze niet opvoeden daar zit de kern van het probleem.Voorbeeldfunctie heet dat EBU daar ben jij ook schuldig aan want jij propageer hier een massamoordenaar als de verlosser van het surinaams volk.


  Maak melding

 25. Beste DE UITWEG,

  Jammer dat je moeite hebt met de waarheid. Waardoor je in feite niet meer leest van wat anderen als reactie neerzetten ter bewustwording van je relatief ‘kortzichtig denken’ in relatie tot je levenshouding. Doch kennelijk slechts over alles heen ‘leest’ i.p.v door wenzen (begrijpend) te lezen. Om het vervolgens zodanig af te reageren als een ‘stier op een rode lap’.

  http://www.youtube.com/watch?v=P9ywQqsCFtM

  Het is soms alsof wij u sommige reacties zien lezen met halverwege bloed in uw ogen van kwaadheid. Want dat is kennelijk NIET de boodschap welke u langdurig in uw bovenkamer wenst op te slaan. Wat aangeeft dat bij u ergens inderdaad een ‘kern’ zit, welke een probleem oorzaak ten gevolge heeft voor uw zelfvernietigende houding. Waardoor u opgrond daarvan van een ieder haast verwacht, dat zij uw gebreken horen te voeden. En NIET mede te helpen oplossen.

  http://www.youtube.com/watch?v=inT40nOggUs&feature=fvsr

  Regelmatig merken wij dat u hardnekkig worstelt met reacties van anderen, zonder zelfs te weten wie deze personen zijn. Zonder er zelfs bij stil te staan, dat al deze personen een positieve bijdrage zouden kunnen leveren aan een actueel gebeuren. Zonder telkens weer van hun democratisch recht door wie dan ook belemmerd te worden.

  U echter wekt telkens weer de indruk, alsof u dit gegeven aan uw laars wenst te lappen. Waardoor het steeds meer erop gaat lijken, alsof u een ‘ongezonde’ levenshouding willen en wetens wenst te koesteren. Voorop stellend dat ook dit uw volste recht en tevens uw zorg is. Maar de waarheid gebied ons u erop te wijzen, dat gezien uw reacties deze meer neigen te wijzen in de richting van ‘mentale labiliteit’.

  http://www.youtube.com/watch?v=nXBIWIvcv1A&feature=related

  Want waar het bij ons omgaat is NIET om wie dan ook een eigen waarheid op te leggen. Doch om mensen te motiveren zaken nuchter te bekijken. Hoe goed of hoe slecht je ook met iemand bevriend zou zijn geraakt. Blinde liefde of blinde haat is voor ons GEEN optie.

  Neem hierbij de N.P.S. voorzitter drs. Ronald Venetiaan als voorbeeld. Die niet lang terug het standbeeld van de voorloper van Surinames Onafhankelijkheid van 25 november 1975 Henk Arron, in een achtertuin van het voormalig koloniaalpaleis plaatste. Omdat er “geen plaats” voor hem Arron zou zijn op het nu geheten Onafhankelijkheidsplein van Suriname.

  Maar vandaag na 35 jaar Onafhankelijk van de Republiek Suriname, wel durft om nu toch weer bij hem stil te staan en zelfs een krans bij zijn standbeeld te leggen. Zonder de wens te kennen te hebben geven, aan deze beschamende toestand wat te zullen doen.

  Kijk ook naar de politieke organisatie de V.H.P. die nergens in beeld wenst te komen t.a.v. Surinamers onafhankelijkheid. U weet ook wat hun dubieuze rol toen was. Laat staan dat ene V.H.P.- er de naam van de Surinaamse held ir. George Hindori zou kunnen laten vallen. Want dat’s een “dood zonde” in V.H.P. kringen in vooral deze periode van de tijd.

  Welke voorbeelden een indicatie zijn van wat ‘mentale labiliteit’ ook kan inhouden, opgrond van een ‘gespleten’ persoonlijkheid. En daar moet ook u voor waken. Omdat facetten daarvan veelal merkbaar zijn in gedragingen van mens en dier, maar ook in accenten.

  http://www.youtube.com/watch?v=_jre7UEyQCI

  Maar wat hoopgevend blijkt te zijn, is dat veranderingen doorlopend plaatsvinden in het menselijk brein en daardoor ook in houding. En vaak genoeg speelt ‘Bewustwording’ een voorname rol daarin. Veranderingen ten goede en soms ten kwade. En soms valt het weleens mee met deze mentale wijzigingen.

  Deze hoeven jou niet altijd angst in te boezemen. Omdat ‘angst’ bewezen heeft niet altijd een betrouwbare bondgenoot te zijn. Terwijl een ‘gezonde angst’ niet misplaatst is. Misschien een thema om over na te denken ten behoeve van uw zelfbewustzijn.

  Wat trouwens ook geldt voor deze zwaar beschadigde en volstrekt foute benadering van deze veel besproken jeugdige talenten in ons midden. Ook zij wisten het niet beter.

  http://www.youtube.com/watch?v=afJvvMGoe7I


  Maak melding

 26. Beste Ebu,

  Kan je eens een discussie voeren zonder het slavernij verleden er bij te halen als zielig excuses voor alles wat de creoolse mens verkeerd doet. Accepteer misstanden en doe daar gewoon iets aan zonder je te verstoppen achter een slavernij verleden. Dat doet geen enkel ras of volk en het leidt nergens toe.

  Grow up!


  Maak melding

 27. Wat een idioterie. Accepteer misstanden. Hoezo accepteren? misstanden mag je NOOIT accepteren, je hoort ze te verwerpen.

  Een van de gevolgen van de transatlatische slavernij, is dat witte mensen nogsteeds een superioriteitsgevoel hebben tov zwarte mensen.

  Volgens een nazaat van de witte slavenhouder genaamd Henk Molenaar zou dit een misstand zijn die door zwarten geaccepteerd moet worden.


  Maak melding

 28. Hallo Boga,

  Ik heb geen superioriteitsgevoel maar jij hebt minderwaardigheidscomplex en daar kan ik niets aan doen. En net zo min als ik een nazaat ben van een witte slavenhouder moet jij ophouden je te verschuilen achter het feit dat jij een een nazaat bent van een slaaf. je bent inmiddels 6 generaties verder. Dus verander die mentaliteit is van je. Is niet productief kan je dit ook niet gebruik als excuus voor alles wat tegenzit


  Maak melding

 29. Beste Tamara,

  Ik hou het graag netjes

  Even concreet worden graag:

  Aan wie en hoeveel geld is Nederland jouw schuldig dan? Ik ben serieus hier.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.