Stroomlevering binnenland Suriname tegen het licht

6

PARAMARIBO, 12 nov – De energievoorziening in het binnenland wordt grondig bekeken. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH, wil een compleet overzicht van de huidige situatie. Met hulp van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank maken gemeenschappen in het binnenland kans op permanente levering.

De bank is bereid zes miljoen dollar te stoppen in een proefproject. “Het gaat om hernieuwbare energie, in tegenstelling tot de situatie nu”, zegt Hok. De gemeenschappen in het binnenland zijn grotendeels aangewezen op stroom via dieselgeneratoren. Dat is synoniem voor regelmatige en vaak langdurige onderbrekingen. Dat ligt aan de veelal gebrekkige levering van door de staat betaalde brandstof.

De generatoren willen ook wel eens uitvallen vanwege gebrekkig onderhoud. Bovendien is de levering slechts voor enkele uren per dag. De energievoorziening is één van de grootste obstakels in de ontwikkeling van het binnenland. Hernieuwbare energie als water- en windkracht zou een complete omslag kunnen betekenen. “We willen deze mogelijkheid zoveel mogelijk uitbuiten”, aldus Hok.

6 REACTIES

 1. Eindelijk. Ik ben geen PALU, maar thank you minister Hok. U kunt met een goed beleid de productie sector en het tourisme hierdoor een flinke push geven. Laten de dorpen tenminste een minimale bijdrage leveren om gemaakte kosten te dekken. Ik kom er reeds ieder jaar, dus again, thank you.


  Maak melding

 2. Dat deze vorm van energieverkrijgen niet was ingezien gedurende de jarenlange NPS/VHP regeerperioden…!!al die jaren (sinds de jaren 60)Waren die parijen wel echt bezig voor ALLE SURINAMERS?


  Maak melding

 3. 6 miljoen!

  Dit bedrag stoppen in een proefproject dat in de wind verdwijnt of in het water verdrinkt, terwijl de zon er lachend naar kijkt.
  ZINNE-ENERGIE is wat het Surinaamse binnenland nodig heeft. Het werkt al op een aantal plaatsen, waarom het wiel weer uit gaan vinden met maar 6 miljoen? Een stuwdam kan je er niet van bouwen en voor het plaatsen van windmolens moet je de natuur gaan vernietigen.

  Waarom denkt niemand aan ZONNE-ENERGIE? Het is ook gratis.


  Maak melding

 4. no, jimmy-boy : zonne-energie/-panelen kun je locaal laten installeren, etc.,etc.; kan over hetzelfde netwerk gedistribueerd worden.
  jammer vd dieselmotoren, maar je weet het zelluf, szwa : een ouwe taart wordt niet vers van een nieuwe laag slagroom !.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.