Suriname werkt ondergang zelf in de hand

15

PARAMARIBO, 11 nov – Suriname werkt zijn ondergang zelf in de hand. Volgens voormalig minister van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer Michael Jong Tjien Fa is de gehele groene strook langs de kust afgestaan. De kans op erosie en overstromingen, was nog nooit zo reëel.

Particulieren mogen vrijelijk kaalkap plegen en het gebied ontwikkelen. De wet legt hen geen strobreed in de weg. Het gaat om zeker drie kilometer aan bosrijk gebied langs de kust van Paramaribo. “Als het gebied volledig wordt uitgegeven zullen de gevolgen enorm zijn”, zegt Jong Tjien Fa tegenover de Times of Suriname. Het slaan van noodwetgeving is geboden. Als de mangrove en parwa-bossen verdwijnen is er geen barrière meer.

Het zeewater krijgt vrij spel en de voorspellingen over Suriname’s kwetsbare kuststrook mogen uitkomen. En dat sneller dan verwacht. Jong Tjien Fa zegt zich in de vorige regering te hebben ingezet voor bescherming. “Ik vind het jammer dat mijn eigen regering het wetsvoorstel niet goedkeurde om politieke belangen, terwijl ik ervoor heb gevochten.” Die druk komt vooral van grondbezitters. Zij willen niets anders dan het gebied zo snel mogelijk ontwikkelen.

Bekijk ook:

15 REACTIES

 1. Ondergang?

  Ex corrupte minister geeft mij de schuld van ondergang? In zijn periode als minister heeft hij lopen vissen en feesten terwijl de grond onder zijn voeten werd gestolen.
  Weer zo’n lulletje kurketrekker die zonodig iets moet zeggen.

  Mangrove en Parwa beschermen de kust van Noord Paramaribo en Suriname. Een deel van deze bomen verwijderen is nog niet fataal.
  De wijsheid dat 3 kilometer bomen in de breedte de zee kan tegen houden is al lang achterhaald. Belangrijk is wel dat niet geheel de kuststrook voor Paramaribo wordt kaal gekapt. Dan kan je wel grote ellende verwachten. Hou het bij 3 kilometer, niet meer!
  Als het water wil komen, kan geen Parwaboom het tegen houden. Het is danook verstandig om de gekapte strook van een goede, stevige ondergrond te voorzien.

  Als het bij die 3 kilometer blijft dan is er niets aan de hand minister. Of is het pure jalouzie omdat jij het niet hebt?
  Ontwikkeling van 3 km kuststrook kan geen enkel kwaad. De meeste kuststroken hebben geen bomen maar strand. Als het water komt denkt u dat die paar bomen het tegen kunnen houden?
  Ontwikkeling is vooruitgang, geen ondergang.


  Maak melding

 2. Als het gebied volledig wordt uitgegeven zullen de gevolgen enorm zijn”, zegt Jong Tjien Fa tegenover de Times of Suriname. Het slaan van noodwetgeving is geboden. Als de mangrove en parwa-bossen verdwijnen is er geen barrière meer.

  Het zeewater krijgt vrij spel en de voorspellingen over Suriname’s kwetsbare kuststrook mogen uitkomen. En dat sneller dan verwacht.

  Hoop dat het Simons ook lukt de aandacht van de desbetreffende autoriteiten te vragen voor deze bijzondere kuststrook van Suriname en te kijken met de particulieren, bedrijven en organisaties die hierbij betrokken zijn te kijken welke maatregelen en regelgeving nodig zijn om de rest van deze kustroken te beschermen voor verdere ontbossing met alle eventuele catrostofale gevolgen van dien.

  Ray


  Maak melding

 3. Wat raar , dat toen hij er zat ,hij geen oog had voor waar hij nu mee komt,omdat hij t te druk had met beschikkingen van gronduitgifte.
  Maar ja, t kan verkeren, toch, ex “mighty” mike


  Maak melding

 4. Ha ha ha, dit is grappig. Dit is gebeurd onder verantwoordelijkheid van deze minister en nu komt ie met de wolven meehuilen.

  Ze moeten hem opsluiten.

  Jammer genoeg zijn er geen wetten gemaakt die dat mogelijk maken en kan hij onzin komen uitkraaien.

  Een corruptere minister heb ik niet gezien in Suriname’s geschiedenis.


  Maak melding

 5. De mentaliteit in Suriname van zo gauw mogelijk rijk worden ten koste van anderen is het land zijn ondergang tenzij er niets drastisch ondernomen wordt en dat kan alleen door de president en zijn vice-president gedaan worden.Corruptie heb je overal er is geen land ter wereld daar het niet voor komt daarom maakt men onderscheid in twee vormen van corruptie Petit corruption and Grand corruption.Te beginnen met Grand corruption daar zijn altijd grote bedrijven en regeringen mee in speel.Petit corruption het woord zeg reeds waar het om gaat komt zeer vaak voor in Suriname je hoeft maar naar de gevallen van het ministerie van Openbare Werken te kijken in de vorige regering.Percelen weg geven aan vrienden of kennissen zonder dat de staat er wat van weet is gezegd een diefstal of het verkopen voor een spotstuiver is ook een vorm van corruptie deze personen die aan deze gevallen deelachtig zijn moeten gestraft worden en een schade vergoeding aan de staat betalen en teruggave van de gestolen percelen.Suriname moet een herstructurering van al het lands eigendommen aan gaan en zien wie op onjuiste manier aan land gekomen is deze stukken land te confisqueren.


  Maak melding

 6. Das, je zegt het zelf al: “De meeste kuststroken hebben geen bomen maar strand.”. De Surinaamse kust heeft bijna geen strand. Het merendeel is modder, bijeengehouden door mangrove en parwa.

  Maar je hebt visie, door het wegkappen van de bossen krijgt Suriname dan eindelijk strand. Straks hebben we het over Lelydorp bij zee 😉


  Maak melding

 7. Tjaarboen,

  Heel mijn familie woont in Tourtonne. Niet ver van de noordkust van Paramaribo en de Atlantische oceaan.

  Wilde verhalen doen de mens verkrampen en afhouden van ontwikkeling. Bij een oppervlakte van 160.000 km2 heb je zeker 35.000 km2 verbonden aan de kuststrook, als je de mondingen van de verschillende rivieren er af haalt. Haal er dan nog een strook van 3 km van deze strook af en bereken zelf wat er over blijft aan Mangrove en Parwa kuststrook.

  Lelydorp aan Zee is zwak, Tjaarboen. Dat weet je zelf maar je wil leuk zijn. Grappig, want ik lees je inbreng graag op dit forum maar hier mis je zeker de boot.
  Denk je echt dat die 3 km bomen de zee kunnen tegenhouden? Maak mij een rapport waarin je je stelling bekracht. Dan wil ik je misschien wel geloven.


  Maak melding

 8. DAS: 5 minuten op google: http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/4547032.stm

  http://scholar.google.be/scholar?q=mangrove+coastal+protection

  Deels heb je gelijk, 3 km lijkt misschien wel niks. Maar ik denk dat we moeten beseffen dat we 20 jaar geleden zeiden dat Suriname een paradijs op aarde was omdat we gevrijwaard waren van natuurrampen. Dat was toen. Ondertussen zijn we ook aan het overstromen.

  Suriname heeft genoeg ruimte en waarom ga je dan een bos vernietigen waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het natuurlijke vorm van kustbescherming is.


  Maak melding

 9. Tjaarboen,

  3 km van deze kuststrook is niet echt veel. Het is ook niet de bedoeling om er meer van te maken, hoop ik.
  Wereldwijd is bekend dat onze modderkust door deze bomen beschermd wordt dus ben ik het met je bezorgdheid eens.

  Je Google-news heb ik ook eerder en vaker gezien en ik volg ook alle ander millieu-klimatologisch news. Alleen is het niet de bedoeling dat we gaan verkrampen. We moeten verantwoord bezig zijn en dat is met deze 3 km wel het geval.

  Suriname is zonder deze 3 km Parwa en Mangrove nog steeds een Paradijs. We moeten ons meer zorgen maken met wat er in ons achterland gebeurt, bij voorbeeld het gebied rond het Nassaugebergte.
  Goldmining met Kwik en andere vernietigers.
  Daar dreigt het grootste gevaar, Tjaarboen.

  En toch kan ik je bezorgdheid begrijpen.


  Maak melding

 10. Laat de NATUUR s.v.p. met RUST!!! want als deze boos is, blijft er niets maar dan alleen water over!!!

  Het is nog niet te laat om vanaf te blijven!!
  Wie de bal kaats, kan deze terug verwachten!!

  Wiep-Ding


  Maak melding

 11. hallo beste mensen ,ik lees hier toch wel heel gevaarlijke dingen .ben zelf n man van de weg en waterbouw maar de zee is veel sterker als uw allemaal zou denken hoor . ben er zuinig op op die mooie bomen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.