Landdistributie Suriname moet op moderne leest

10

PARAMARIBO, 11 nov – De uitgifte van domeingrond moet moderner. Dit zegt minister Martin Sastroredjo van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB. Dat het nu een zootje is, hoeft haast geen betoog. De onoverzichtelijkheid van het moment spreekt voor zich. De hoop is nu dat modern papierwerk meer rechtvaardigheid in de hand zal werken.

Ook een betere organisatie moet dit voor elkaar kunnen krijgen. “Er zijn zoveel klachten van burgers. Die mag je niet negeren. Mensen wachten al jaren op beantwoording van hun aanvraag voor een stuk grond of overdracht”, zegt Sastroredjo. Er zijn mensen die al ruim twintig jaar vergeefs op antwoord wachten. De papierwinkel van bepaalde afdelingen is zo chaotisch dat niet eens duidelijk is wie waar recht op heeft.

Daar moet een eind aan komen. Een speciale commissie komt met een reorganisatieplan. Dat moet begin volgend jaar al in uitvoering zijn. Sastroredjo ontnam eerder al bepaalde functionarissen hun tekeningsbevoegdheid. Dit tot groot ongenoegen van sommige coalitiepartners. “De samenleving en politieke organisaties moeten begrijpen dat de minister alleen tekeningsbevoegdheid heeft. Hij mag delegeren, maar als het fout gaat, moet hij de bevoegdheid intrekken.”

10 REACTIES

 1. Beste minister,

  “Er zijn mensen die al ruim twintig jaar vergeefs op antwoord wachten.” Het bovenstaande is al meer dan 30 jaar bekend. Telkens bij het aantreden van een nieuwe minister heeft men plannen om het chaotische gronduitgiftebeleid te reorganiseren. In dat verband wordt een commissie geínstalleerd. Maar anno 2010 is het nog steeds CHAOTISCH.
  Dus de vraag is : Wat is de kans van slagen van de door u (nog) te benoemen reorganisatiecommissie? Ik wens je sterkte in deze heer minister. Het huidig gronduitgifte systeem is een doolhof, daardoor is het een uitgesproken werkterrein om te frauderen.
  Het systeem is te vergelijken als een reusachtige kankantrieboom…die stevig in de grond zit met haar lange stevige wordtels.
  Als je zo een boom wilt verwijderen met wortel en al zal het een poosje duren. Als klein jongen hebt ik zoiets van nabij meegemaakt en de arbeiders gaan in die dagen met een bijl die kankantrieboom te lijf. Echter was er (soms) een probleem. Volgens oude volksverhalen huizen vaak in zo een kankantrieboom bozegeesten (Dus geen geesten van de type : Casper). Alvorens men tot kap overgaat dient men de geesten te bezweren. Dit gaat gepaard met verschillend rituelen. De reorganisatie van het gronduitgifte is hiermee te vergelijken. De commissie zal een aantal “bozegeesten” moeten bezweren. Het zal niet makelijk zijn, omdat ze jarenlang hun gang gegaan en doen en laten wat ze willen. Nu moeten je het anders doen of helemaal plaatsmaken voor geesten van het Casper type. Ik wens de commissie veel sterkte toe. Een gewaarschuwd mens telt voor 2 of : Te yu mati barba e brong, yu mus nati duf yu (denk eraan : No nati’ing nanga benzine !!)

  Ik heb gesproken.


  Maak melding

 2. Minister, wat mij betreft moet het grondbeleid op de volgende wijze worden ingericht:

  A) ter beschikking stellen van grond aan bedrijven. Altijd tijdelijk en bij het halen van belastingtargets (waaruit de gezonde groei van een bedrijf blijkt, heeft het bedrijf de keuze uit marktconform kopen of marktconform huren)

  B) ter beschikking stellen van grond aan gehandicapten (evt minder bedeelden/uitzichtlozen). Maar eigenlijk moet de regering gewoon speciale woningen/appartementencomplexen gaan bouwen die ze ter beschikking stelt aan deze gehandicapten (uiteraad na een inkomenstest van de ouders/verzorgers uitgevoerd door de belastingdienst)

  C) niets anders

  Dat betekent gewoon dat de huidige werkwijze mbt gronduitgifte helemaal op de schop moet.


  Maak melding

 3. Op de schop!

  NU gelijk stoppen met gronduitgifte. Direkt!
  Commissie installeren, oude aanvragen natrekken en honoreren of niet, oude systeem op de schop. Alles weg doen wat oud is op papier en in de computer opslaan met backup.

  Nieuw electronisch systeem installeren en zodra dit klaar is kunnen nieuwe aanvragen worden ingediend.

  Op de aanvraag moet duidelijk vermeld staan waartoe de grond zal dienen. soort Bedrijf, veeteelt, landbouw, visserij, woning enz.
  Een jaar na uitgifte laten controleren of er bedrijvigheid is op de aangewezen grond. Is dit niet het geval, dan de grond direkt weer innemen.
  Is er wel bedrijvigheid dan kan de optie tot koop bekeken worden.

  Alleen de minister tekeningsbevoegdheid. Bij afwezigheid delegeren maar bij terugkomst controleren.


  Maak melding

 4. Das
  Een jaar na uitgifte laten controleren of er bedrijvigheid is op de aangewezen grond. Is dit niet het geval, dan de grond direkt weer innemen.
  Is er wel bedrijvigheid dan kan de optie tot koop bekeken worden.

  Das
  Verklaar je nader jouw logica in de gronduitgifte begrijp ik niet zo goed, grond dat is uitgegeven kun je niet weer intrekken omdat daar geen bouwactiviteiten binnen een jaar hebben plaats gevonden.
  En de optie tot koop van de gronden als er geen bedrijvigheid hebben plaats gevonden zou dat dan door de Overheid gebeuren??.


  Maak melding

 5. Beste Minister, U hebt geen recht van spreken en ook niet om daden te plegen. De KTPI en haar structuren, die u hebben voorgedragen voor het ambt van minister, hebben het vertrouwen in u opgezegd. Het betekent dat u van die stoel moet verdwijnen. Ook het zogenaamde accoord met de president werd door de KTPI verworpen. U bent ook al groyeerd. Dus minister, houd de eer aan u zelf, en verlaat het ministerie zo snel mogelijk. Want de stoel waarop u zit, is van en voor de KTPI, conform het regeeraccoord, en niet voor zielige opportunisten…


  Maak melding

 6. Het is een chaos omdat mensen er baat bij hebben dat het er een chaos is.

  Ik ben benieuwd wat er uit de bus komt rollen wanneer men vanaf 1980 de “uitgifte” in kaart gaat brengen.


  Maak melding

 7. Waarom vanaf 1980 Jenke?

  Ben je zo onbenullig dat je denkt dat er tussen 1975 en 1980 geen rare transacties hebben plaatsgevonden met grond in Suriname? Ha ha ha, het kwaad in Suriname is eigenlijk veel eerder begonnen, maar ik kan er helemaal niks aan doen dat je de geschiedenis van Suriname niet kent.

  Jammer, had je beter moeten opletten op school.


  Maak melding

 8. Ray,

  Domeingrond en pachtgrond blijven eigendom van de staat. De staat kan het domein of de pacht intrekken als de grond niet bewerkt wordt zoals men bij aanvraag heeft beweerd.
  Er mag dan geen andere aktiviteit op dat stukje grond gedaan worden dan waarvoor het is uitgegeven. Je kan geen hotel gaan bouwen als je een fietsenstalling aangeeft.

  Gronduitgifte kan veel betekenen. Grondbezit is heel wat anders. Dat is eigendom dat je voor eeuwig kan laten overwoekeren en dat je hebt betaald. Bij gronduitgifte in Suriname betaal je niet, maar mag je de grond bewerken.


  Maak melding

 9. Beste Minister, U hebt geen recht van spreken en ook niet om daden te plegen. De KTPI en haar structuren, die u hebben voorgedragen voor het ambt van minister, hebben het vertrouwen in u opgezegd. Het betekent dat u van die stoel moet verdwijnen. Ook het zogenaamde accoord met de president werd door de KTPI verworpen. U bent ook al groyeerd. Uw collega’s noemen u “een boom zonder wortels.” Momenteel bent u bezig te pronken met de veren van de KTPI. Dus minister, houd de eer aan u zelf, en verlaat het ministerie zo snel mogelijk. Want de stoel waarop u zit, is van en voor de KTPI, conform het regeeraccoord, en is bestemd niet voor zielige en schaamteloze opportunisten. U pronkt met de veren van de KTPI. De NDP-president zegt vandaag tegen u : ”hallelujah”, en morgen zal hij tegen u zeggen: “kruisig hem”. U zult dan voor de leeuwen worden geworpen. Denk er om: “God’s molen maalt langzaam, maar zeker”. “If yu kweki sneki, dan yu sa kisi aboma.” En last but not least: “ ala piri tifi a no lafu.”…


  Maak melding

 10. Beste Minister, U hebt geen recht van spreken en ook niet om daden te plegen. De KTPI en haar structuren, die u hebben voorgedragen voor het ambt van minister, hebben het vertrouwen in u opgezegd. Het betekent dat u van die stoel moet verdwijnen. Ook het zogenaamde accoord met de president werd door de KTPI verworpen. U bent ook al groyeerd. Uw collega’s noemen u “een boom zonder wortels.” Momenteel bent u bezig te pronken met de veren van de KTPI. Dus minister, houd de eer aan u zelf, en verlaat het ministerie zo snel mogelijk. Want de stoel waarop u zit, is van en voor de KTPI, conform het regeeraccoord, en is niet bestemd voor zielige en schaamteloze opportunisten. U pronkt met de veren van de KTPI. De NDP-president zegt vandaag tegen u : ”hallelujah”, en morgen zal hij tegen u zeggen: “kruisig hem”. U zult dan voor de leeuwen worden geworpen. Denk er om: “God’s molen maalt langzaam, maar zeker”. “If yu kweki sneki, dan yu sa kisi aboma.” En last but not least: “ ala piri tifi a no lafu.”…
  In verband met het Heilige Offerfeest van de moslims, hoop ik dat Allah u tot inkeer zal bewegen. Want ten halve gekeerd is beter dan ten gehele gedwaald…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.