Inheems verzet tegen project Surinam Aluminum Co.

18

PARAMARIBO, 11 nov – Surinam Aluminum Co., Suralco, moet onmiddellijk het infrastructureel project voor het Nassaugebied stopzetten. Dit eist de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden, Vids. Het bauxietbedrijf mag zelfs de voorbereiding niet afronden. De decenniaoude strijd voor landrechten doemt weer op.

Vier gemeenschappen vrezen direct getroffen te worden. Ze staan er dan ook op dat de landrechten eindelijk vastgelegd worden. Het gaat er niet om economische ontwikkeling tegen te houden. “Natuurlijk willen ze verbetering van de leefomstandigheden en meer inkomsten voor het land”, zegt Vids-woordvoerder Loraine Jubithana. Het project belooft ook werkgelegenheid voor de lokalen. Suralco wil bauxiet transporteren vanuit Nassau.

Voor het transport naar de raffinaderij te Paranam is een nieuwe transportroute nodig. Die loopt volgens plan dwars door de leefgebieden van vier gemeenschappen. De Inheemsen hebben het gevoel dat als ze toegeven, er niets terecht komt van hun eis. Behoud van hun milieu, cultuur en rechten moeten maar eens goed geregeld worden. “De voorwaarden liggen daar en het is aan de instanties er uitvoering aan te geven”, aldus Jubithana.

18 REACTIES

 1. De Inheemsen hebben het gevoel dat als ze toegeven, er niets terecht komt van hun eis. Behoud van hun milieu, cultuur en rechten moeten maar eens goed geregeld worden. “De voorwaarden liggen daar en het is aan de instanties er uitvoering aan te geven”, aldus Jubithana.

  Hoop dat de (MC) regering van Desire Bouterse de Inheemse bevoling zal betrekken bij het projekt van Suralco in het Nassau gebied en te kijken en te luisteren samen met de Inheemsen wat voor hen en de betrokken partijen het beste is en als er eventueel niet enige Compensatie aan de Inheemsen gegeven kan worden voor het afstaan van hun Leefgebieden voor de ontginning en transporteren van het bauxiet door hun gebieden naar Paranam.


  Maak melding

 2. Zo is dat,, en niet anders..

  Weg met de uitbuiting.

  Al meer dan 90 jaar worden wij sme uitgebuit en levert het land niks op,de arbeiders worden ook niet voorzien in hun ouderdom,geen privileges geen gezondheids zorg,geen begeleiding geen scholing geen ontwikkeling.

  Indien betaald werk,dan alleen om te overleven,aan de rand van de armoede..

  Zij verdienen miljaren US$ per jaar en wij het nakijken..

  Het is niet alleen bauxiet wat wordt weg gesleept,maar vele andere metalen die nog in de bauxiet zit..

  Waar is bouta met zijn grote mond,die de boel zou saneren nationaliseren onteigenen en die witte boeren weg sturen..

  Waar blijft het nationalisme de weelde de welvaart,die door bouta en consorten was beloofd voor de verkiezingen..

  Komop lummel laat je tanden zien,anders ben je gewoon een hufter die geen betekenis heeft,alleen maar lawaai maken in ocer en verder 0,0,je bent net z.a. je voorganger een lijder zonder waarde..


  Maak melding

 3. Het recht!

  Het recht hebben op leef en woongebied is het eerste recht wat de mensheid heeft.

  Het recht om het land tot ontwikkeling te brengen staat nergens vast. De wil, wel!

  Al deze gevechten om woongebied in vele landen van Zuid Amerika zijn door de inheemsen verloren. Bolivia, Columbia, Venezuela, Argentinie, Brazilie, Chili, enz.
  Columbiaanse Indianen hebben ondanks veel strijd de strijdbijl onlangs begraven om een groot deel van hun leefgebied. De overheid is op zoek naar energie en plant er op meer dan 10.000 Ha inheems leefgebied suikerriet.
  Er zijn doden en gewonden gevallen en toch heeft het niet geholpen.

  De bedoeling van Suralco is geen bauxiet maar GOUD! Schijn ophouden dat het om bauxiet gaat zal deze regering moeten doorprikken.
  We exporteren ruim 30.000 kg goud per jaar, genoeg om nog wat voor onze nakomelingen achter te laten. We hoeven niet alles op te maken. Zeker niet bij slechte deals van 5%.

  Zeker is dat als Suralco daar gaat exploreren er in hun kielzog Garimperos de boel gaan vergiftigen met hun Braziliaanse Kwik.

  Kom massaal in opstand samen met de inheemsen en lever strijd. Het recht om te demonstreren voor landbehoud is het goede recht.
  Suriname kan een voorbeeld zijn door als eerste in dit gebied deze strijd te winnen.


  Maak melding

 4. ”Kom massaal in opstand samen met de inheemsen en lever strijd. Het recht om te demonstreren voor landbehoud is het goede recht.
  Suriname kan een voorbeeld zijn door als eerste in dit gebied deze strijd te winnen.”

  Ik maak me daar idd ook ongerust over.
  ze hebben gelijk de inheemsen…
  kom op voor je rechten !


  Maak melding

 5. De inheemsen hebben gelijk, ze moeten zich goed beschermen tegen de parasieten die willen uitbuiten.

  En waar is Bouterse? die kleine indiaantje jongetje die zo ontroerd was dat hij President was geworden en zo trots was op zijn afkomst?
  Hypocriet !!!!

  Ik wens de inheemse bevolking veel sterkte toe en hoop dat iemand opkomt voor hun belangen.


  Maak melding

 6. En morgen klagen dat er geen werkgelegenheid is voor deze gasdten waardoor hun parlementslid verklaart dat criminaliteit ontstaat door sociale ongelijkheid.
  Occupatie in de stad mag doch vooruitgang als leuze en inzetten door de regering mag niet door hun gebied.
  Wie is er de baas in Suriname??????????


  Maak melding

 7. Das
  Zeker is dat als Suralco daar gaat exploreren er in hun kielzog Garimperos de boel gaan vergiftigen met hun Braziliaanse Kwik.

  Kom massaal in opstand samen met de inheemsen en lever strijd. Het recht om te demonstreren voor landbehoud is het goede recht.
  Suriname kan een voorbeeld zijn door als eerste in dit gebied deze strijd te winnen.

  Das
  De Surinaamse Overheid kan er ook op toe zien dat de Vier Inheemse gemeenschappen die direct betrokken zijn met de aanleg van de transportwegen door hun leefgebieden Royalties ontvangen van Suralco voor het toelaten van de transport van de delftstoffen Bauxiet/Goud vanuit het Nassau gebied naar de raffinaderij te Paranam de Amerikaanse ambassadeur Nays te lande heeft al eerder te kennen gegeven dat de Surinaamse Overheid de Auteurs Rechten in het land beter behoort te beschermen, hopelijk worden de verschillende partijen die hierbij betrokken zijn het met elkaar eens over de Royalties die Suralco/ Surinaamse Overheid aan deze vier Inheemse Bevolkingsgroepen behoren te geven.
  Voor de instemming met de aanleg van de transport wegen door hun leefgebieden.


  Maak melding

 8. Rapport!

  Het effectenrapport uit 2007 van meneer Mol raad aan om geen bauxiet in dit gebied te winnen. Flora, Fauna en natuurschoon gaat verloren en Suriname staat niet meer bekend als groen land. Speciale vissoorten en nieuwe plantsoorten brengt dit gebied voort.

  Door de afstand van dit gebied naar het bedrijf zal er een lange weg moeten worden aangelegd met alle nare gevolgen van dien, dwars door de dorpen van de inheemsen.

  Ik waarschuw de regering nogmaals om de plannen van Suralco door te prikken. Het gaat hun niet om bauxiet, maar om GOUD!
  ALS ZE EENMAAL BEGONNEN ZIJN MET BAUXIET ONTGINNEN EN DE BOEL LIGT OVERHOOP, DRAAIEN ZE DE AANVRAAG OM, OM GOUD TE WINNEN. Want, zeggen ze: “we zijn al eenmaal bezig en kunnen niet tergug!”.

  Laat dit gebied ongerept overheid, het wordt nooit meer wat het was. Laten we voor 1 keer de inheemsen een overwinning gunnen, want ze worden al eeuwen lang van hun land verdreven.
  1 overwinning en onze planeet boekt winst.


  Maak melding

 9. #4 DAS verwoord het goed!

  Maar helaas….Ik ben nu voor 3 maanden in Suriname en kan je vertellen dat dit soort nieuws bij vrijwel NIEMAND aankomt laat staan interesseerd. Vrijwel iedereen is bezig met zn eigen hachje. Het gros steekt zn kop in het zand. Mensen kopen de krant maar lezen alleen de koppen en overlijdingsberichten.


  Maak melding

 10. Ramon
  Maar helaas….Ik ben nu voor 3 maanden in Suriname en kan je vertellen dat dit soort nieuws bij vrijwel NIEMAND aankomt laat staan interesseerd. Vrijwel iedereen is bezig met zn eigen hachje. Het gros steekt zn kop in het zand. Mensen kopen de krant maar lezen alleen de koppen en overlijdingsberichten.

  Ramon
  Bem blij dat jij inieder geval ongestoord hebt kunnen genieten van je vakantie tijd in Suriname. En dat je weer met frisse moed aan de slag kunt gaan voor jouw Baas in Nederland.


  Maak melding

 11. Inheemsen! geef je eigen recht niet uit handen.
  Het is van jouw als eerste volkeren van SME en die moet je met beide handen pakken EN nooit en te nimmer los laten. Strijden tot de laatste snik!!

  Wanneer je die los laat, gaan de autoriteiten daarginds jullie langzaam door koolmonoxide vermoorden.

  Jullie Inheemsen wens ik de allerbeste geluk toe!! Laat de regeringsbendes in hun eigen stront stikken!!! LAAT HEN JE POEPJE RUIKEN!!

  Wiep-Ding


  Maak melding

 12. Helemaal met je eens DAS. Zo te horen heb je heel veel respect voor mens en natuur. Ik hoop dat Surinamers (met uitzondering van de Indianen natuurlijk) ooit gaan beseffen hoe groot(s) onze natuurlijke rijkdommen zijn.

  Een ding weet ik zeker. Als men de natuur niet respecteert, zal deze zich uiteindelijk wreken. En dat weet de Indiaan. De Indiaan kent de wetten van de natuur. Bovendien is de natuur hun voornaamste bron van leven.


  Maak melding

 13. Open brief aan Loraine Jubuthana,

  Dat er weer geprotesteerd moet worden om zodoende aandacht te vragen voor de grondenrechten geeft aan, hoe zwak de structuren binnen de Inheemse gemeenschap wel zijn.Zeker om als een blok te strijden voor de rechten op de gronden.

  Ook is naar mijn empirische ervaring de VIDS een versnippering zonder stevige hoektanden.

  In 1992 lagen de rechten op de grond voor het grijpen. Dorpshoofden en andere leiders binnen de Inheemse organisaties hebben die kans toen laten liggen.

  Maar de kans om wat US Dollars, een (tijdelijke) houtconsessie of een aantal flessen Black Label te ontvangen, waren voor een aantal van deze leiders voldoende om het algemeen Inheems belang toen te verzaken. Daarmee ook de toekomst van hun eigen geslacht verraden.

  Dit zie ik als een “koenoe” die eerst opgeruimd zal moeten worden.

  Nu beginnen jullie weer vanuit het nulpunt te werken, maar hopende dat de president van Suriname (A PIEKING INGIE FOE KASNIKA) voor jullie de reddende engel wordt.Hij zal dat ook worden, maar…….!

  Terecht hebben jullie rechten op de gronden.

  Daar heb ik jullie al jaren in gesteund, tot de teleurstelling in 1992. Het was toen, die avond, alleen maar tegen van Russel en Willy Soemita te zeggen:’Neen, wij willen duidelijk geschreven rechten op onze gronden, anders geen ondertekening van het vredesakkoord’.

  Maar rechten brengen in deze globaliserende wereld ook plichten met zich mee. En deze zijn mijns inziens volwassenheid,gedeelde verantwoording, bewustwording,openheid en ontwikkelingsgericht denken.

  Srika heeft in juni jl.,hier in Nederland, kort met jullie (VIDS) gesproken. Maar het gesprek rook teveel naar wiskey.

  Maar toch wil Srika jullie blijven ondersteunen.

  Srika


  Maak melding

 14. Ray,

  De economie van Suriname kan blijven groeien zonder dit gebied aan te tasten. Er zijn vele andere mogelijkheden. Dit gebied verliest in een keer haar toeristen die ook een bron van inkomsten vormen voor de inheemsen en Suriname. Hoeveel economische vooruitgang heeft Suralco ons de afgelopen 60 jaar gebracht? Er zijn andere mogelijkheden, Ray.

  Ramon,

  Ik kan je best begrijpen. De Surinaamse bevolking leunt op sensatie-nieuws en niet op millieuvriendelijke zaken. Jammer!

  Donna,

  Al eeuwen lang verliezen de Indianen hun leefgebied. Stukje bij beetje worden ze verdreven. Hun levensstijl verandert door de steeds dichterbij komende Westerse leefstijl.
  Ze raken aan de drank, worden 2e rangsburger en gaan hun vrouwen mishandelen of krijgen geimporteerde ziektes.
  Zie het verhaal van de Ab-Originals en vele andere inheemse volkeren die dit al is overkomen.
  Ik leef met je mee en hoop dat we het Nassau-gebied echt kunnen redden.


  Maak melding

 15. Ray,

  De economie van Suriname kan blijven groeien zonder dit gebied aan te tasten. Er zijn vele andere mogelijkheden. Dit gebied verliest in een keer haar toeristen die ook een bron van inkomsten vormen voor de inheemsen en Suriname. Hoeveel economische vooruitgang heeft Suralco ons de afgelopen 60 jaar gebracht? Er zijn andere mogelijkheden, Ray.

  Das
  Ik zie ook liever Eco Touristen in de binnenlanden van Suriname (zie atach file)
  maar de enorme internationale druk naar grondstoffen mag je ook niet uit het oog verliezen, ik ben dan ook voorstander van een Duurzame oplossing waarbij alle betrokken partijen zich in kunnen vinden.

  http://www.xs4all.nl/~jcmj5/onderwerpen/surinaamse_indianen.htm


  Maak melding

 16. wajilly wat voor oplossing zien jullie als optie voor de inheemsen. dit probleem is volgens mij vanaf de koloniale tijd,herziening van de sur.grondwetgeving en het opnemen van inheemsengrondrechten.en men moet ook niet het verleden vergeten en met staat nederland aan tafel en dat moet wel kunnen en van daaruit verder.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.