Massagraf in Suriname voor Nederlandse militairen

3

PARAMARIBO, 10 nov – De stoffelijke resten van veertien Nederlandse militairen zijn bijgelegd in een massagraf. De laatste rustplaats op dodenakker Hodi Mi Kras Tibi vervangt hun afzonderlijke graven. Die moesten worden geruimd.

De oude begraafplaats wordt opnieuw ingericht. Dus was het moment geschikt voor een gedenkteken. ‘Voor hen die ons ontvielen en hen die achterbleven’, vermeldt de gemeenschappelijke graftombe. Stichting Tris-contacten is blij met het eerbetoon. Dat kwam tot stand met medewerking van de Nederlandse ambassade in Paramaribo. “Het komt hen toe”, zegt voorzitter Ad van Wingerden van Tris-contacten. Hij was er samen met een groep oudgedienden.

Net als de achtergebleven makkers stonden ze allen dienst van de Troepenmacht in Suriname, Tris. De veertien keerden nooit meer terug naar hun vaderland. Ze overleden aan of een ongeval of een ziekte, zoals malaria. Dit gebeurde in de periode 1945 tot 1975. “Je hebt nooit afscheid kunnen nemen. Ik vind het heel goed dat het allemaal bij elkaar blijft”, verzucht Joke Gudde. Ze zat thuis in Nederland toen ze het bericht kreeg dat ze weduwe was geworden. Dat was in de jaren zestig. Joke was net drie en twintig.

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.