Suriname’s grootste Marronpartij gespleten

18

PARAMARIBO, 8 nov – De partij voor Broederschap & Eenheid in de Politiek, Bep, hinkt op twee gedachten. Niet iedereen blijkt achter het besluit te staan om uit A Combinatie te stappen. Zeker twee parlementariërs en een minister willen de combinatie van Ronny Brunswijk nemen een afwijkend standpunt in.

Het trio is bereid ver te gaan. “Desnoods blijft de ene helft van Bep in A Combinatie en gaat de andere helft weg”, zegt minister Linus Diko van Regionale Ontwikkeling tegenover de Ware Tijd. Diko’s houding is op zijn minst opmerkelijk. Onlangs nog nam hij deel aan een persconferentie waar stelling genomen werd tegen Brunswijk. Bep-voorzitter Caprino Allendy noemde Brunswijk toen een egotripper.

De leider van Abop zou in zijn eentje besluiten nemen voor de hele combinatie. Dat was al zo met de ministersposten. Met de invulling van bestuursraden bij bedrijven en instellingen was het niet veel anders. Ook daar neemt Brunswijk het voortouw. Het partijbestuur houdt zich intussen van den domme. Er zou helemaal niets aan de hand zijn en alle neuzen wijzen dezelfde kant op.

“Er is geen verandering opgetreden in het eerder genomen besluit een eigen fractie te vormen. Alle parlementariërs en de minister van Regionale Ontwikkeling hebben deelgenomen aan de beraadslagingen om te komen tot het besluit”, meldt de partij. Bep wil een aparte fractie van vier parlementariërs. A Combinatie houdt dan de drie van Abop over. Waldi Ajaiso en Diana Pokie van Bep zeggen nu te willen blijven.

18 REACTIES

 1. Sipaliwini is te klein.

  Een boot met vele kapiteins kan gevaarlijk zijn. Er dreigt altijd verwarring te bestaan of ontstaan op een dergelijke schuit.
  Muiterij op de Sipaliwini is de naam van mijn nieuwste boek. Fictie, Frektie, Fractie en politieke chantage vermengd met bossex in de ruwe stroomversnelling. Dat allemaal in 1 verhaal.

  De Sipaliwini is een boot die te klein is voor zo veel kapiteins. In twee hakken kan niet want dan vaart ze ook niet. Een grotere boot maken waarin 7000 Sipaliwinezen
  passen is niet haalbaar omdat men aldaar verschrikkelijk verdeeld denkt en doet.

  Daar waar waarden worden geschonden om normen te preken kan het weleens fout gaan.
  Baas Ronnie zwaait met SRD, eten en drinken net als Baas Desie doet. En de achterban krijgt te eten en te drinken en te feesten en houdt zich zoet.
  Wat is dan de waarde van de stemmers die zich hiermee inlaten? Ze hebben toch geen honger? Of laten ze hun normen in eten en drinken waarderen? Beslist u zelf maar.


  Maak melding

 2. Wat een goed ontwikkelde parlementariërs bezitten wij in sme..

  Totaal ondergeschikten minder dan ongeletterden ongeschoolde daklozen/zwervers met alle respect voor die dakloze/zwervers..

  En deze figuren moeten het land op grooootttte hoogte brengen..

  Schaamteloze figuren ,moet het domme volk ook nog respect tonen,laat ze maar spoedig opzouten..

  Dit noemt men in het belang van het land..,je eigen zak vullen..dus blijven zitten..


  Maak melding

 3. Om het eigen belang: zelfverrijking en de ondergang van Suriname.

  Het was te verwachten dat scenario’s ingezet zouden worden om de BEP kapot te maken.

  Het principe van verdeel en heers.

  Zij zijn ook met SOMO en Soemita bezig.

  Politieke hebzucht leidt tot de politieke ondergang.

  “Ba suku ba feni ba tjari” .

  Jammer voor het arme land en volk dat nu weer gebukt moet gaan onder het juk van een paar egocentrische figuren die nooit hebben gewerkt en zich steeds verrijkt hebben te koste van anderen.


  Maak melding

 4. Dit krijg je als er kieden in het parlementgaan zitten en ook anderen die naar voren worden geschoven voor hoge functies . Dit is momenteel het geval bij leden van de coalitie. Tegenwoordig kan je met een Havo diploma moeilijk een baan vinden en in Suriname zitten er mensen op posten die nieteens een middelbare schoolopleiding hebben voltooid. Zelf onder de mensen van de NDP de militairen als Graanooogst en Abrahams. Hun opleidingsniveau is veel te laag voor deze tijd.En dit is één van de oorzaken van slecht bestuur.

  Khan


  Maak melding

 5. Suriname heeft slechts één groot probleem en dat is DDB. Zolang jullie hem van de strop en het gevang willen houden, is elke Marron gerechtigd om zijn Cocaïne naar Pakistan te exporteren.

  Marrons hebben nooit geleerd om te werken, maar wij zijn wel goed in sommige dingen. Als de Taliban (bemiddelaar Rachied D.) onze producten wil afnemen, zijn wij bereid om in allerlei bochten te wringen en te vechten voor onze zaak. Politieke opbrengsten halen en brengen, zoals de VP functie is onze grote wens. Brunsi voor VP.


  Maak melding

 6. De Uitweg, ik kan de teleurstelling begrijpen.

  Bouta president en een nbatterij aan ministers uit het kamp van de gedoodverfde achtergestelden.

  Jo redimussu jo!


  Maak melding

 7. Granman #6
  “Marrons hebben nooit geleerd om te werken”

  Yeah right je bent dus
  a) een racist en/of
  b) bekrompen en/of
  c) dementerend en/of
  d) slachtoffer van gebrekkig observatie vermogen en/ of
  e) verstoken geweest van de basis elementen van onderwijs. (volgens mij beginnen de geschiede

  Geen nood…verberde siki na dresi


  Maak melding

 8. Zwervers hebben altijd de droom van een Paleis.
  Zoalang er geen eenheid is, kun je ook niets bereiken en vooral, wanneer je hooi in je kop hebt. Ja inderdaad, het zijn EZELS!!!

  Stelletjes ongeschoolde mafkezen gaan een land regeren. Zelfs de rode draad kunnen zij niet oppakken!!

  Twee kapiteinen op een schip is dodelijk.
  In zijn eentje gaat Brunsie de beslissingen nemen!! WELKE BESLISSINGEN? alsof deze kruimel een stem heeft. Jaag ze weg!! Mensen het is maar een en al een potnat!! popkie patoe!!!

  Eerst moeten zij hun billen goed kunnen wassen dan een andere stap. De vraag is of dat gaat lukken!!! Ik heb mijn extreme twijfels!!!


  Maak melding

 9. allen zou ik noemen

  you Gran Ede.

  als je de staart van een sapakara gaat aansteken, moet je opletten op het dak van je hut.

  want hij kan jou eigen huis in de fik steke.

  dus let op guys.

  de apen zijn het blokje kaas aan het verdelen.

  Raga


  Maak melding

 10. Ik geef de intellectuelen de schuld. Wie meer goedfunctionerende hersenen heeft, moet zijn/haar verantwoordelijke taak op zich nemen om het land te besturen. Maar veel intellectuelen gaan deze uitdaging niet aan, met het gevolg dat de graaigragen een sprong wagen. Want wie niet waagt, die niet wint. Dus kunnen vandaag sommige laaggeletterden politieke functies verlangen, er voor gaan en warempel ook nog gekozen worden. Maar het cassavebrood moet verdeeld worden en zo begint het eerste conflict. Ik en mijn Lo moeten eerst en als er wat overblijft mogen jullie. Maar aangezien het hier om een eerste kwaliteit cassavebrood gaat, willen alle politici hun stuk meteen hebben. Ten slotte vertrouw je de andere njangmang toch ook niet?

  Terug bij de hoogopgeleiden: laten die ongeacht hun ras of religie zich bundelen, nieuwe verkiezingen uitschrijven, winnen en het land naar behoren gaan besturen. Stel goede Bigisma skoros in en verhoog de leerplicht naar 60 jaar. Werkend leren is waar we dan over zullen praten. Schenk studiebeurzen aan de politici van vandaag en binnen enkele decennia kunnen we een redelijk onderlegde bevolking verwachten.

  Want deze poppenkast wordt steeds groter, niemand kan het hele spel volgen, iedereen wil een vinger in de pap en zelfs de jongeren nemen dit verkeerde voorbeeld over. Teveel acteurs. Laat heel Brunsi met zijn club naar de toemakhoemak vertrekken. Gewoon laten uitvechten boven op de berg. Bouta en aanhang gaat zich scholen in Tigri, waar we een heuse school opzetten voor hardleerse studenten. Hij mag de eerste student zijn van ons opvoedingskamp.

  Ik zal geen gelijk krijgen. De intellectuelen zijn te gemakzuchtig en ja, ook zij strijden alleen als ze geraakt worden. Inderdaad, binnen 100 dagen heeft Bouterse bewezen dat hij geen kaas van politiek heeft gegeten en alleen daar zit om zijn naam te zuiveren.

  He jongens, laat ons srefidensi gaan vieren dansen en vrolijk zijn, want na ons de zondvloed !


  Maak melding

 11. @ 8 Jenke: U bent best boos op mij, denk aan uw hart. De Marrons hebben eeuwen alleen van de jacht, visvangst en kostgrondje geleefd. Een super moderne geblindeerde 3000 PK SUV was niet nodig en daarvan kon ook niet met volle teugen genoten worden omdat de 100m modderweg hiervoor niet geschikt was.

  Maar u kunt mij niet betichten van racisme omdat er meerdere partijen zijn met slecht stemmers uit een bepaalde bevolkingsgroep. Marrons stemmen nu eenmaal op ABOP/BEP/AC.

  Dom zijn we ook niet, kijk met 11176 stemmen hebben wij 6 ministeries, heel veel belangrijke posities en slechts het Vice Presidentschap voor Brunsi ontbreekt nog. “Verstoken geweest van de basis elementen van onderwijs” gaat dus niet op.

  @9 Kofi: Kijk wij hebben een product namelijk Cocaïne en er is een markt daarvoor voor de westerse militaire in Afghanistan. Rachied D. is bereid om deze economisch markt voor ons te organiseren. Als er een markt is, is natuurlijk voldoen aan de vraag een economische noodzaak. Dus wij zijn slapend en soms een beetje rovend rijk aan het worden. Waarom moet ik wakker worden als ik slapend (niet werkend) de geneugten van het leven kan proeven.

  Wie is nu dom, jij of ik?

  Brunsi for VP & Pres.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.