Koppensnellen Surinaamse ambtenarij beperkt

12

PARAMARIBO, 8 nov – Het koppensnellen in de ambtenarij blijft beperkt tot bepaalde ministeries. Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken, Biza, is geen voorstander van deze aanpak. Wie er al is, mag blijven. Het is een kwestie van pragmatisme.

Als een minister ambtenaren komt aantroffen op met name topposities, dan moet hij daarmee om weten te gaan. “Het hoeft niet zo te zijn dat ambtenaren weg moeten. Ik geloof dat je moet proberen de mensen die er zijn, in te zetten”, zei Moestadja in Welingelichte Kringen. De Surinaamse politieke praktijk is anders. Elk kabinet veegt zowat de hele top van de ambtenarij schoon. Die wordt dan netjes vervangen door vooral politieke kameraden.

De huidige regeerders zijn alles behalve een uitzondering. Op Moestadja na dan. “Ik ben niet geïnteresseerd in iemand zijn politieke partij. Ik wil weten wat die persoon kan en of hij wil samenwerken. “ Hij heeft al eerder bewezen af te wijken van de traditie. Als minister in de jaren negentig maakte hij er werk van goede relaties op te bouwen met topambtenaren. Als het echt nodig is mensen te vervangen omwille van politieke harmonie, moet daar wetgeving op komen.

12 REACTIES

 1. “Ik ben niet geïnteresseerd in iemand zijn politieke partij. Ik wil weten wat die persoon kan en of hij wil samenwerken. “

  Deze minister laat zien dat het ook anders kan.
  Een houding die lof verdient.

  Vrije Surinaamse


  Maak melding

 2. Een correcte op/instelling in deze. Waarschijnlijk de enige minster die z,n gezond verstand/ common sense gebruikt .
  Met zo,n afwijkende opstelling kenmerkt hij zich t.o.v. de rest.
  t Is dan ook niet te hopen dat Moestadja hiermee z,n eigen doodvonnis tekent en zelf t gelag moet betalen, doordat hij op termijn zelf uitgerangeerd wordt of op een zijspoor terechtkomt.


  Maak melding

 3. Het elke keer reorganiseren kost heel veel tijd, waardoor er ook veel kwaliteits achteruitgang plaatsvind. Je moet je voorstellen dat mensen die jarenlang ervaring hebben ineens vervangen moeten worden door mensen die in ingewerkt moeten worden. De voorbeelden liegen er niet om. Het is jammer dat er niet voortgeborduurd wordt met je ervaringen die al je hebt en dat telkens probeert te verbeteren.

  Nieuwe mensen, nieuwe beleid en inzichten, het is voor mensen op de werkvloer zeer frustrerend om telkens weer opnieuw te beginnen.

  Je kunt het vergelijken met een goed elftal die vervangen wordt door een paar nieuwelingen, die bakken er ook niets van, door het ontbreken van routiniers.


  Maak melding

 4. Kameraden!

  Sastro en Moestadja zijn mijn kameraden. Ze begrijpen me en willen werken precies zoals ik het zou doen.

  Maak een Wet waarin je ontslagrecht van de minister laat opnemen. Maar ook de plicht om corrupte ambtenaren te ontslaan moet daarin voorkomen. Politieke ontslagen hebben het ambtenarenapparaat geholpen aan “zeven-even” klanten.

  Moestadja en Satro verfraaien het door Somo achtergelaten lelijk gezicht van de Javaan.
  Zo zie je maar hoe mooi een groep kan zijn als de leiders oprecht en eerlijk zijn.


  Maak melding

 5. Mensen wiens CV niet kloppen met hun functie moet je ontheffen. Want als je een verantwoordelijke functie hebt waar kenneis veriest is, dan moet je daar geen mensen hebben met een MULO (want dat is ook lager onderwijs). Er zijn teveel van dit ssort mensen die niet gekwakificeerd zijn voor hun functe. De minister moet ieder ambtenaar die onder hem valt, laten onderzoeken of zijn bekwaamheid en opleidingsniveau berekend is voor zijn taak.
  Wie daaraan niet voldoet moet aan herscholing. Zo werkt dat.
  Khan


  Maak melding

 6. Onder de huidige top moet worden verstaan de nog aanzittende mensen, die met het front hebben geheuld en nu de grootste Bouterse aanhangers komen uithangen.

  Dit is een grote grap, gewoon koppensnellen die hap!!!

  De Uitweg, het is een kwestie van tijd.


  Maak melding

 7. Als we naar de cv van deze bende die aan de macht zijn moeten kijken kunnen wij die hele zootje naar huis sturen inclusief pinto en de volgers.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.