Symposium: ‘De wetten van de jungle’

7

Op 25 november 2010 is het precies 35 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd. De viering van 35 jaar onafhankelijkheid vraagt om een ander geluid. Vandaar dat Stichting Instituut ter Bevordering van de Surinamistiek (IBS) een bijeenkomst organiseert over niet alleen de keerzijden, maar ook over de mogelijkheden van de Surinaamse Amazone als hypermodern, mondiaal dorp.

Onder druk van moderniteit en mondialisering dreigt het unieke karakter van het Surinaamse Amazoneachterland verloren te gaan. Multinationale ondernemingen en ‘nieuwkomers’ als Brazilianen en Chinezen verwoesten natuur en cultuur in hun ongebreidelde honger naar goud, hout en andere natuurlijke bodemschatten. De binnenlandbewoners, Inheemsen en Marrons, zien hun leefgebied bedreigd, migreren in steeds grotere getale en verkwanselen hun ’traditionele’ levensstijl in de hoop een graantje mee te pikken.

Moderniteit en mondialisering bieden aan de andere kant ook mogelijke bronnen van of katalysatoren voor kansen, groei en mobiliteit.

IBS Colloquium: De wetten van de jungle
Zaterdag 06 november 2010 10:00
Entree: € 10
Het Tropentheater, Linnaeusstraat 2 in Amsterdam

7 REACTIES

 1. Hallo,

  Als jullie de mensen willen berijken,dan moet je ministens één á twéé dagen van te voren deze meedeling doen..

  Dan kan ik mij ook erop voorbereiden..

  Nu lees ik het om 13.30 uur,en kan onmigelijk bij deze bijeenkomst aanwezig zijn..

  Planning is ook timing en goed ook..


  Maak melding

 2. Onder druk van moderniteit en mondialisering dreigt het unieke karakter van het Surinaamse Amazoneachterland verloren te gaan. Multinationale ondernemingen en ‘nieuwkomers’ als Brazilianen en Chinezen verwoesten natuur en cultuur in hun ongebreidelde honger naar goud, hout en andere natuurlijke bodemschatten. De binnenlandbewoners, Inheemsen en Marrons, zien hun leefgebied bedreigd, migreren in steeds grotere getale en verkwanselen hun ‘traditionele’ levensstijl in de hoop een graantje mee te pikken.

  Ben blij dat de verenigingen in Amsterdam eindelijk het licht gezien hebben over Suriname. En dat ze nu wel van overtuigd zullen zijn dat Suriname zichzelf zal moeten Ontwikkelen de komende decennias op een duurzame wijze sociaal en economisch met of zonder steun van het Buitenland. Waarbij de rijkdommen van het Land ten eerste bedoeld zijn voor het Surinaamse Volk zelfs en niet zo zeer voor Vreemde Mogendheden of Buitenlandse Multinationals.

  Anders had Suriname net zo goed niet Onafhankelijk hoeven te worden maar netjes een kolonie van Nederland kunnen blijven waarbij Nederland het Binnenlandse en Buitenlandse beleid van Suriname bepaalt en wij maar hun Agenda behoeven uit te voeren als wij het daarmee eens zijn of niet.

  Wens in ieder geval het IBS Colloquium: met De wetten van de jungle
  op Zaterdag 06 november 2010 10:00 heel veel bezoekers toe en een succes met de Expositie in Het Tropentheater, Linnaeusstraat 2 in Amsterdam


  Maak melding

 3. Srika
  De info. is wel laat!!!!
  Srika

  Srika
  Zie artikel (Niet president maar elite bestuurt de VS)
  verschenen in de Telegraaf zo 07 nov 2010,

  Beter te Laat dan Nooit zou ik zeggen.

  ‘Niet president, maar elite bestuurt de VS’
  AMSTERDAM – De Amerikaanse onderzoeksjournalist Russ Baker, die onder meer publiceerde in The New York Times en het Duitse tijdschrift Der Spiegel, schreef een boek over de familie Bush. Hieronder volgen vijf vragen over Bakers boek Family of Secrets, naar aanleiding van de publicatie van de memoires van oud-president George W. Bush, dinsdag, onder de titel Decision Points.

  Waarom schreef u een boek over de familie Bush?
  „Ik wilde uitzoeken wat de beweegredenen zijn van de familie Bush, die zo controversieel en verwoestend is geweest voor het algemeen belang. Daarbij stuitte ik op duizenden nieuwe feiten, waaruit blijkt dat niet de president maar een machtige elite de Verenigde Staten bestuurt. De familie Bush is deel van dit netwerk van onder meer bankiers, inlichtingendiensten, olieconcerns en militaire kopstukken. Deze elite creëerde presidentschappen. En nog steeds.”
  Noemt u eens een voorbeeld?
  „De elite wilde Bush junior als nieuwe president, dus werd hij als een pop in een decor geplaatst. Hij werd op een aangekochte ranch als gelovige cowboy neergezet. Zo moest hij als ‘echte Amerikaan’ zeker gaan winnen van de Democratische kandidaten Al Gore en later John Kerry. Inmiddels is de ranch al lang en breed verkocht en woont Bush gewoon weer in Dallas, zoals voor zijn presidentschap.”
  George W. Bush zegt in zijn boek dat hij nog steeds achter zijn beslissing staat om Irak in 2003 binnen te vallen vanwege de aanwezigheid van massavernietigingswapens, die er niet bleken te zijn. Hoe ziet u dit?
  „De echte redenen hebben te maken met macht en geld, zowel uit publiek belang als privébelang. Zo heeft Bush zich privé eens laten ontvallen dat een presidentschap pas wat voorstelt met een succesvolle oorlog! Verder heeft zowel Irak als Afghanistan veel delfstoffen. Hetzelfde geldt voor Nederland, dat vroeger al kolonies leeghaalde en dat nu doet via het bedrijfsleven. Zo werkt macht.”

  Waarom meldden grote nieuwsorganisaties als CNN dit niet?
  „Mainstream media hier verslaan het dagelijkse nieuws en doen geen diepgravend onderzoek naar het grote geheel. Het is zo dat alles wat we weten een conventioneel verhaal is totdat iemand nieuw conventioneel materiaal vindt waardoor het verhaal verandert. Ik ben een zogezegd forensisch onderzoek gestart en stapje voor stapje gaan graven en onderzoeken. Dit is gebruikelijk in de archeologie en wetenschap, dus waarom niet in de geschiedenis en journalistiek.”
  Neigt uw boek niet naar een complottheorie?
  „Deze term wordt vooral gebruikt door mensen die niet willen dat bepaalde informatie en uitleg boven water komt, ondanks de feiten.”


  Maak melding

 4. Vraag ,, waarom mag je geen commentaar leveren in de voorgaande bericht geving;; Sme’se marrons bezorgd over integratieplan binnenland naar Brazilië toe..

  Mijn mening in deze is,,wat een opmerking..

  De djoekaas marrons zijn zelf de regering, bezitten meer dan zeven ministeries hebben overal in het regerings struktuur hun mannetjes/vrouwtjes.

  Brunswijk heeft zelf zoveel functies binnen het regerings apparaat,wat komen ze nog tekort..

  Waarom zouden zij bezorgd zijn met plannen die zij zelf hebben willen doordrukken..

  Willen we geen ontwikkeling in het land..

  Ze bezitten het hele gebied wat genoemd wordt ,,sipaliwienie ,als stads inwoner mag je daar niet komen investeren huisje bouwen grond bezitten,want je wordt weggeschoten..


  Maak melding

 5. Rechten en plichten!

  Recht hebben op een woongebied brengt ook plichten met zich mee. Allen het recht gebruiken en de plicht niet toepassen kan dus niet.

  Vooruitgang en modernisering zijn zaken die ieder volk voor haar land wenst. Elke vorm van modernisering moet bekeken worden en gemeten en gepast naar de omstandigheden.
  Het verkwanselen van de leefstijl is al veel langer geleden ingezet toen Brunswijk met zijn wapens en goudkoorts begon.

  Met de verbinding Noord Zuid Amerika is vooruitgang van volk en vaderland haalbaar.
  Een brede geasvalteerde weg door het oerwoud kan ook kansen bieden aan de plaatselijke bewoners. Of willen ze dat ook niet?
  Wat dacht u van winkels, hotels, restaurant aan weerszijden van de grote weg? Zo is men de weg van Paramaribo naar Zanderij ook begonnen. Had men toen ook tegen gewerkt dan hadden wij geen luchthaven. Modernisering en vooruitgan houdt in dat er moet worden ingeleverd om mooier/beter terug te krijgen.
  Werkgelegenheid in hotels, winkels en restaurants voor de boslandbewoners die meestal voor hun hutje op een houtje zitten te bijten.

  De Noord-Zuid Amerika lijn mag hierdoor niet verhindert worden. Aan het eind van de Noordlijn zit Paramaribo. Dit moeten we uitbuiten. Wil men geen weg aanleggen dan kan men nog altijd kiezen voor een Spoorweg.


  Maak melding

 6. Je kunt in Nederland zitten en huilen over de mooie bossen en het natuur dat zegt deze goud rovers niets zij gaan naar Suriname om het goud weg te halen zonder dat er wat tegen hun gedaan wordt.Het ergste is de regering van Brazilie” die zeker weet hoe de situatie er uit ziet gaf Suriname een paar bivakken voor de militairen om dat zij in deze goud gebieden waar het goud gestroopt wordt betere controle te hebben.Er bestaan ook plannen om een weg van Brazilie” naar Suriname komt deze weg tot stand dan is de weg vrij voor de Braziliaanse houthakkers houd uit Suriname te stropen.Volgens de WWF wordt 80 procent van het houdhakken in Brazilie” illegaal uit gevoerd het was zo ergerlijk dat de president zijn paratroepen moest gebruiken om deze illegale houd dieven te lijf te gaan dat deden ze met hulp van geavanceerde GPS techniek van uit vliegtuigen en konden exact zien waar men bezig was of niet.Suriname bezit niet deze techniek dus is de weg vrij voor deze houthakkers.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.