Surinaamse middelbare school mogelijk weer open

15

PARAMARIBO, 6 nov – De regering en de Bond van Leraren, BvL, hebben een principeakkoord bereikt. Dit meldt de BvL. Hoewel de leraren nog groen licht moeten geven, is de kans groot dat de relaties normaliseren.

De BvL zal dan afzien van het platleggen van het middelbaar onderwijs. Daar werd mee gedreigd in de nasleep van de zogenaamde Facebook-affaire. Voor de bond is principieel dat de schoolleiding zelfstandig mag optreden tegen studenten. Dit is juist waar het conflict met het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling om begonnen was. Volgens de bond zijn de scholen zelfstandige eenheden.

Met het principeakkoord is de hoop toegenomen dat het nog goed komt met het onderwijs op Suriname’s tweede lyceum. De schoolleiding schorste een groep studenten die op Facebook uithaalden naar een leerkracht. ‘I am ugly and I teach ICT’, werd onder haar foto getext. Jet schorsen geschiedde ondanks een verbod van het ministerie. Schooldirecteur Joan Doelwijt werd kort daarop ontheven en de school werd gesloten verklaard.

15 REACTIES

 1. Ik raad het ministerie dringend aan voet bij stuk te houden en de bond voor het gerecht te slepen. Die Valies speelt een dibieuze rol als vakbondsman. Hoezo zijn de scholen zelfstandige eenheden? Bedruipen ze zichzelf, bepalen ze zelf de regels of zijn ze onderworpen aan het gezag van de overheid? Valies heeft heel andere bedoelingen en misbruikt hiervoor zijn vakbondsmacht. Hier moet paal en perk aan gesteld worden. Als de leerkrachten willen staken, dus zich niet willen onderwerpen aan het gezag van de staat, moeten ze voor die dagen niet uitbetaald worden en daarboven disciplinair aangepakt worden, stelletje luilakken dat het zijn en zich maar verschuilen achter de vakbond die ook al een scheve schaats rijdt! Studenten verenig je en kom in opstand tegen dit gajes!


  Maak melding

 2. Lucien, wat ben je een opruier! Ben je niet blij dat het probleem is opgelost? Roep de studenten maar op om te protesteren. Binnen de kortste keren is het eind zoek; het gaat tenslotte om hun toekomst. De school heeft het beste met hen voor. Ga aub verder met je werk (voor zover je dat hebt) en laat de mensen zelf het probleem oplossen.


  Maak melding

 3. Test!

  En zo heeft Pocahontas er voor gezorgd dat de oorlog tussen ’t goede en ’t kwaade nog even aanwakkerde.

  Excuses zullen er volgen. Wie aan wie weet ik niet, maar er zal en moet een volwassen oplossing voor deze kinderachtigheid zijn.

  Door praten met het ministerie is BvL al de goede kant op gegaan. Ze had ook kunnen weigeren. Valies beschuldigen van dubbel spel of gestrekt been heeft geen zin.

  Als de eis van BvL is dat het ontslag van de directrice moet worden ingetrokken en het gebeurt ook, dan gaan we weer rustig verder.

  Pocahontas heeft wel voor een mooie deining gezorgd in politiek en onderwijsland, eentje
  die de Surinamse normen en waarden heel goed heeft getest.


  Maak melding

 4. Meneer Lucien,
  Het zal jou eens overkomen dat jou foto geplaatst wordt met een beledigende tekst en niemand om je heen die jou een helpende hand reikt. Motiveer liever de partijen om met elkaar om de tafel te gaan zitten en te zoeken naar een oplossing.

  Lea


  Maak melding

 5. Surinamers kennen hun rechten helemaal niet, zowel in Nederland alsook in Suriname. Een volwassen ptata die enkel de basisschool heeft doorlopen is goed op de hoogte van zijn c.q. haar rechten en plichten. Maar de Suri´s laten zich al te vaak een oor aan naaien.

  Naar mijn idee is alle heisa op Lyco 2 verkregen met illegaal materiaal, dus zijn de school en de BvL (die met staking dreigen) enorm in de fout gegaan. Vraag; is diegene die deze info op straat heeft gebracht als vriend van student K. aangemeld ?
  Elke rechter zou dit zogenaamd ‘hard bewijs’ verkregen van een wildvreemde op facebook, linea recta naar de prullemand verwijzen.

  Ergo, de BvL de directie van Lyco 2 moeten zich koest houden, want nader onderzoek mbt deze kwestie zou heel anders kunnen uitpakken.


  Maak melding

 6. Volgens een politie officier is getracht, om de lerares in kwestie, nadat ze bij de politie aangifte kwam doen, uit te leggen dat het niet gaat om een politiezaak. De hoge politie functionaris benadrukt dat de belediging geuit moet worden in tegenwoordigheid van de beledigde. In het geval van de lerares was ze niet fysiek aanwezig. Een andere voorwaarde is dat het moet gaan om een toegezonden of aangeboden geschrift of afbeelding, wat in de bovenvermelde zaak ook niet het geval is. Ten slotte zegt de politionele ambtsdrager dat de inhoudelijke uitspraken niet zondermeer als een belediging kunnen worden aangemerkt, omdat ze meer in de sfeer van een grapje of een mening liggen.

  http://www.youtube.com/watch?v=Ps0vKlisjdI&NR=1

  . . . Om dit te kunnen ontdekken moet iemand uit de kring van de studenten de zaak hebben uitgelekt. Of het zou kunnen zijn dat de leraren hebben ingebroken in het account van een student(GFC Nieuws 6/11/2010).

  http://www.youtube.com/watch?v=A3oIiH7BLmg&feature=channel


  Maak melding

 7. regering zal de leraren tegemoet moeten komen. De directrice hoort terug op de plek waar ze hoort te zijn.
  ik wil zien of papa en mama jullie een curcus ict kan geven.
  no nonsense.


  Maak melding

 8. Beste Lucien,

  Kennis van zaken heb je duidelijk niet.In Suriname is het gelukkig nog zo,dat docenten of leerkrachten behalve onderwijs leerlingen nog wat orde,fatsoen en respect bijbrengen kortom er wordt aandacht besteed aan de vorming van de leerlingen.Met jouw onzin en nergens opslaande nonsens zijn deze leerlingen verder van huis.Volgens mij heb jij het ook niet ver geschopt op school.


  Maak melding

 9. Het komt bij me op dat het besluit om de directrice te ontslaan is ingegeven foor de firstlady. Dit riekt naar vriendjespolitiek. Aangezien ik niemand hier over hoor hoop ik dat ik het fout heb.


  Maak melding

 10. @huge

  Dat was het eerste dat bij mij opkwam toen deze rotzooi begon. Die hele air toen ze op school verscheen.

  Ik hoop dat beide partijen eruit komen. Dit doet natuurlijk niemand goed.
  Daarnaast moet ik zeggen dat dit ook wel, heel handig(!!), de aandacht afleid van alle rotzooi die de regering de afgelopen maanden heeft uitgehaald en nog aan het uithalen is..


  Maak melding

 11. @posters 10 & 11, ik weet niet wat het protocol in Suriname hierover zegt maar in principe had dit absoluut anders moeten gebeuren.
  De schoolleiding zou door de 1st lady moeten worden ontboden om (thuis op het paleis)uit te komen leggen wat en waarom eea is gebeurd.
  Het kan toch niet zo zijn dat de 1st lady van een natie c.q. staat op de gang van een middelbare school moet staan wachten tot zij naar binnen wordt geroepen !
  Come on, mensen dit kan toch niet ! Hoe zathet toen met de beveiliging van die mevrouw ? Was deze gewaarborgd ?

  Nou, ik kan je zeggen dat deze juf Doelwijt mag hopen dat ze geen ‘doelwit’ is geworden want met deze hele domme actie heeft ze zeker geen vrienden bij gekregen.

  We shall see !


  Maak melding

 12. wat goed dat dit op een constructieve manier is opgelost en dat een basis gelegd wordt om dergelijke missers in de toekomst te beperken. ik denk dat kattekwaad uithalen bij jong zijn hoort, je staat niet stil bij de emotionele schade die je een ander aanricht. ouderen (helaas niet allemaal toch Lucien) horen de jongeren daarop te wijzen door bv een goed gesprek of schorsing. de straf in deze situatie leek mij redelijk. 2 weken isoleercel zou overdreven zijn. moraal van mijn verhaal is om bezig te blijven onze jongeren normen en waarden bij te brengen. dat dit conflict opgelost is is ook een voorbeeld voor de jeugd dat als je blijft communiceren je er samen uit kan komen.


  Maak melding

 13. Eens met reaktie nummer 4.
  Een slecht voorbeeld zijn de mensen die aan de leiding in suriname die geven een heel slecht voorbeel aan de jeugd criminelen drugs veroordeelen neem als voorbeeld de president hoe kan je als ouders jou kind normen en waarden aanbrengen terwijl je voorstander bent van iemand die duizenden doden op zijn geweten heeft.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.