Marrons Suriname bezorgd over integratieplan

0

PARAMARIBO, 6 nov – Marrons in het binnenland maken zich zorgen om de gevolgen van de integratie met de rest van Zuid-Amerika. Volgens parlementariër en mensenrechtenactivist Hugo Jabini heerst er vooral onzekerheid over de geplande verbindingsweg met Brazilië. Die kan ernstige sociale gevolgen met zich meebrengen.

Daar buigt niemand zich over. De focus is nu het voldoen aan het regionale integratieplan IIRSA. Dat voorziet in een wegennet vanaf Noord- tot Zuid-Amerika. De weg komt in het verlengde van de weg naar Atjonie, in Zuid-Suriname. “Maar de vraag is welke maatregelen de regering zich in het vooruitzicht stelt om de rechten van de mensen te beschermen als straks de grote weg door hun woongebied wordt getrokken”, zegt Jabini. Hij wil geen herhaling van de problemen rond de bouw van de stuwdam in de jaren zestig.

Toen zijn hele dorpen verplaatst zonder rekening te houden met de gevolgen. Sommige van die dorpen zitten nog steeds zonder nutsvoorzieningen, terwijl de dam Paramaribo voorziet van energie. Een toestroom van illegale Brazilianen is niet ondenkbaar. Nu al wordt het binnenland geplaagd door activiteiten van grote groepen Brazilianen. Die brengen niet alleen sociale ontwrichting mee. Ook milieuproblemen worden toegeschreven aan deze groep die vooral jaagt op goudvoorkomens.