Overheid Suriname sluit Ewald P. Meyer Lyceum

58

PARAMARIBO, 4 nov – Het Ewald P. Meyer Lyceum is tot nader order gesloten. Dit zegt minister Raymond Sapoen van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov. Het onderwijs kan er niet langer worden gegarandeerd. De maatregel volgt op een dag van onrust en chaos.

Schooldirecteur Joan Doelwijt werd al vroeg op de dag uit haar functie ontheven. “De leiding heeft onze instructies genegeerd”, zegt Sapoen. Doelwijt moest de schorsing van een groep leerlingen ongedaan maken. Ze weigerde dit klaarblijkelijk. De kinderen moeten minimaal een dag thuisblijven. Dat is hun straf voor het op Facebook beledigen van een leerkracht. Na de ontheffing besloten de leerkrachten de school te verlaten.

Dit leidde weer tot woede-uitbarstingen van studenten. De schoolingang werd gebarricadeerd. De leerkrachten konden pas weg toen de politie arriveerde. Intussen dreigt de Bond van Leraren met acties. De maatregel tegen Doelwijt moet ingetrokken worden. Gebeurt dit niet dan komen ook de collega’s van andere middelbare scholen in beweging. Voor Sapoen is Doelwijt een gepasseerd station: “We werken aan de vervanging om het onderwijs zo snel mogelijk te hervatten.”

58 REACTIES

 1. Uiteraard wordt er boven de hoofden van de leerlingen weer een mooie politieke strijd gevoerd.

  Het is belachelijk dat “kattenkwaad” hiertoe heeft geleid. Zijn er nog mensen in ons land die zaken nuchter en rustig kunnen bekijken?


  Maak melding

 2. Wat een bedroevend niveau van handelen in Suriname de afgelopen tijd.

  Het is niet te hopen dat dit de lijn is die de komende jaren wordt voortgezet.

  Niet te hopen dat zo’n onderwijs minister handelt op instructies van anderen,maar triester is dat zo’n happening tot zulke maatregelen leidt.

  Na missers van andere ministers ook nu de beurt aan Sarpoen om te laten zien hoe onbekwaam ook hij is.

  Men kan misschien meteen een stel bavianen zoeken om een regering in Suriname te vormen en ons DNA te bemannen.

  Die zullen het waarschijnlijk nog beter doen.

  Suriname gaat nu echt naar het niveau van een BANANENREPUBLIEK.

  Wordt vervolgd.


  Maak melding

 3. Dit is gewoon triest!!! De school stond volledig in haar recht! Waarom ging het ministerie zich ermee bemoeien? Mevrouw Bouterse aan het jasje van haar mannetje getrokken?


  Maak melding

 4. Hebben politici echt niks beters te doen in Suriname doen zich op micro niveau bezig houden met hoe het reilt en zeilt op een bepaalde school waar zich een kinderachtig incident heeft afgespeeld? Gaan we vanaf nu alle incidenten politiceren?
  Als je met zulke paardemiddelen een probleem wilt oplossen moet je echt geen leidende rol in de caricom ambieren.
  Dit gaat echt nergens over.


  Maak melding

 5. Mama Bouta zei: ik ben hier niet klaar mee. Rancuneus wordt hier een school dichtgegooid omdat de BvL voor haar leden opkwam. Minister Sapoen gooit het dicht. Er staan 2 partijen tegenover elkaar: de BvL en Minov. Op die manier komt alles bij papa Bouta terecht en we kunnen al aanvoelen waar dit naar toe gaat. Goed onderwijs is een zegen.

  Sprekend uit eigen ervaring:
  Toen een klasgenoot uit pure meligheid op het schoolbord had geschreven: de meester is gek en die ons allen lachend aantrof werd de hele klas na een stevige reprimande van de directeur voor een week geschorst. Wel met huiswerk. Ik kan je verzekeren dat toen alle zeilen werden bijgesteld en wij allen thuis goed werden aangepakt. We spreken dus over dezelfde school.

  In dit geval heeft de jongen een foto en commentaar op Facebook geplaatst. De straf is terecht. De heisa die mama Bouta eraan heeft toegevoegd, was des duivels. Maar sensatie van haar heeft de sluiting van de school tot gevolg. Minov is een stropoppetje. Doelwijt moet net als alle anderen vertrekken. Laat ma Bouta haar kind maar homeschooling geven. Zijn we meteen van het gezeur af.


  Maak melding

 6. Dit geeft de denkrichting aan hoe het huidig kabinet. eenzijdigheid en niet contructief proberen zaken op te lossen. Wij leven niet in een dictatoriaal bestuurd land dacht ik in eerste aanleg, maar het blijkt dus anders te zijn.
  Geen inspraak, geen overleg, geen hoor en wederhoor, geen zakelijk inzicht, geen vooruitziende blik, geen visie en strategie en ga zo maar door.


  Maak melding

 7. Wat een bekrompen aanpak van schoolleiding en ministerie.
  Overtrokken dat überhaupt een minister zich hiermee bemoeit.
  Lijkt wel of in Suriname de tijd stil staat in de jaren rond 1950 in plaats 2010.


  Maak melding

 8. Het gaat weer om een machtsstrijd.
  Omdat de vrouw van Bouterse op school moest verschijnen opdat de dochter van El Pres; in de fout is gegaan moet deze directeur ontslagen worden.

  Er zullen nog meer volgen. Bond van Leraren houd je poot stijf. Geef aub het goede voorbeeld dat iemand niet zomaar aan de kant gezet mag worden.

  BVL de surinaamse gemeenschap is trots op U.


  Maak melding

 9. Wat een belachelijke maatregel van deze bestuurder. Nu worden niet alleen de leerlingen die terecht geschorst zijn de dupe van het wangedrag van een paar onbeschofte en slecht opgevoede studenten.
  De docent kan de leerling ook nog vervolgen van haar “Portretrecht”.
  Ik vraag me af of de Minister niet buiten functie gesteld moet worden. Nu hij van een mug een olifant heeft gemaakt. Of moest hij de President en zijn First Lady pleasen?


  Maak melding

 10. Onfrisse figuren.

  De zelfbenoemde “first lady” van Suriname blijkt inderdaad de daad bij het woord gevoegd te hebben. Het ongelijk van haar a-sociale dochter, heeft een staartje gekregen. Mevrouw heeft er voor gezorgd dat er een consternatie is ontstaan, waarbij anderen last van ondervinden. De verplatting van de Surinaamse samenleving is ingang gezet. De gedachtengang van de Surinaamse regering en het addergebroed daar omheen, is kleinburgelijk en benepen. Het addergebroed laat de rancune jegens intellectuelen blijken.

  Maar het is ons allen bekend dat de verplatting van de samenleving al in de jaren ‘80 van de vorige eeuw is ingezet. De rechtsstaat was door de echtgenoot van de zelfbenoemde “first lady” om zeep geholpen. Zonder enige scrupules werden een aantal intellectulen op brute wijze vermoord. Nu, anno 2010 worden de intellectulen niet vermoord, maar worden uit hun functie ontheven. Het is een verkapte vorm van dictatuur. Het is mij onduidelijk waarom de minister van onderwijs zich in laat met de gedachtengang van zulke onfrisse figuren. De IQ van de minister is waarschijnlijk gelijk aan dat van een AMOEBE. Ja, dan wordt het vormen van een eigen mening heel moeilijk.

  De reactie van de overheid naar het Lyceum is de doodsteek voor het onderwijs in Suriname. In de toekomst zullen leerlingen de leerkrachten niet meer serieus nemen. En dat allemaal hebben we te danken aan onder meer de dochter en echtgenote van de president van Suriname


  Maak melding

 11. Minov moet zo snel mogelijk deze onzinnige maatregelen t.a.v. de directrice terugdraaien.Weet men niet meer wat in 1969 in de kwestie Devid is gebeurd? Is het volk zo kort van geheugen? Minister tegen deze “Iron Lady” bent u niet opgewassen.


  Maak melding

 12. En dit allemaal om een facebook grap, de waarheid of een belediging.

  DBS heeft het zo verwoord.

  “De waarheid kan nooit een belediging zijn, of is de belediging de waarheid?”

  I’m ugly and i teach ICT, heeft iemand dus op facebook gezet. De bedenker had nooit kunnen vermoeden dat dit zou uitmonden in zo’n conflict.

  Stel dat die leerkracht helemaal niet ugly is, maar juist goed uitziend, was dit allemaal een issue geweest? Zou de leerkracht er niet om lachen en dit als een grap zien.

  Ik ben bang dat deze hele teringzooi een bevestiging is dat die leerkracht oerlijk is en dat het niet gezegd had mogen worden door de leerling, het is dus de waarheid maar die had je niet mogen zeggen.

  Deze studenten zijn van de Lyceum, dus ga ik ervanuit dat ze toch een bepaalde denkvermogen hebben, ze zijn in ieder geval geen domme kinderen en waarschijnlijk assertief en goedgebekt. Een leerkracht die met dit soort studenten werkt of lesgeeft hoort veel weerbaarder te zijn en hoorde de studenten van repliek te dienen in de klas, had ze die zogenoemde normen en waarden bijgebracht, had ze duidelijk gemaakt dat het niets met schoonheid te maken heeft, was er gewoon boven gaan staan.

  Dit kan nog een mooi lelijk staartje krijgen vooral als de studenten nogsteeds van mening zijn dat dit gewoon een flauwe grap is die anders afgehandeld had moeten worden.

  De Surinaamse vakbond weer, wat kunnen die anders dan staken.


  Maak melding

 13. Ik heb jaren les gegeven op de middelbare scholen in Nederland en in Suriname, de studenten hier zijn in vergelijking met hun collega’s in Nederland over het algemeen heel beschaafd, onbeschoft gedrag heb ik sporadisch ervaren en dan vooral van de dochters en zonen van de zogenaamde elite, die kinderen heb ik ook zonder aanzien des persoon de klas uitgestuurd als ze het te bond maakten, nooit heb ik meegemaakt dat studenten massaal dreigementen uitten aan het lerarenkorps zoals ik dat laatst op de t.v. heb zien gebeuren bij Lyco twee. De studenten denken waarschijnlijk sterk te staan omdat de dochter van Bouterse binnen hun gelederen is, ze denken dus het kwade aan hun kant te hebben en die zal het goede wel overwinnen zoals haar vader op het plein beweerde tijdens de Diwalie viering. In mijn tijd als leraar heb ik slechts één keer meegedaan aan een staking, waar het over ging weet ik niet meer, het ging in ieder geval niet zoals gebruikelijk om meer geld, in dit onderhavige geval zou ik de eerste zijn die zou staken. Ik ben een man, daarom zou ik me niet zo druk gemaakt hebben om de ‘grap’ van de studenten op facebook, ik zou dus niet gekozen hebben voor een massale schorsing, kan mij wat schelen of ze me ugly vinden of niet, liever ugly dan achterlijk en stom zoals een heleboel ministers uit het huidige kabinet. Misschien kan Sapoen (die overigens een verademing is in vergelijking met zijn voorganger) mevr. Bouterse vragen om de wiskunde lessen en de directievoering van Doelwijt over te nemen, deze regering heeft er toch een handje van om competente mensen te vervangen door minkukels.


  Maak melding

 14. Jongeren denken niet altijd door en maken zo van die domme fouten. Het is de taak van de school en directie om corrigerend op te treden, zodat de boel niet escaleert. Dat zou ook zo gebleven zijn, ware het niet dat de dochter van de president erbij betrokken is geweest. Haar straf was licht en die hele tam-tam erom heen was echt niet nodig geweest.

  Minov had zich wel kunnen voorstellen dat de actie-reactie regel hier van toepassing zou zijn. Het ondoordachtelijk handelen van Soeto en Sapoen wekken de indruk dat er uit een bepaalde hoek erg gesouffleerd wordt. Wat wil Minov? Dat Doelwijt vertrekt, puur omdat zij opvoedkundig terecht gehandeld heeft? Soeto en Sapoen zullen het moeilijk krijgen. Het onderwijs is al een stiefkindje, dan getuigt het niet van inzicht als je de BvL en de goede leerkrachten tegen je in het harnas gaat jagen. Maar who cares, he Sapoen?


  Maak melding

 15. ik sta achter Schooldirecteur Joan Doelwijt, pleur op met die scholieren…

  omdat de dochter van president Bouterse hierbij is betrokken mag ze gelijk d’r biezen pakken!?!


  Maak melding

 16. Beste minister Sapoen

  U bent ongetwijfeld een slimme man, daarom verbaast het mij dat u dit politieke steekspel niet doorziet. Elders lees ik dat de directeur van Onderwijs eerder aanvaringen heeft gehad met deze mevrouw. Maar moet niet elk geval – in het bijzonder deze schorsingsaffaire -afzonderlijk worden bekeken? Waar staat de regel dat kinderen niet langer dan een dag geschorst mogen worden?

  U noemt mevr. Doelwijt een gepasseerd station. Mijn vraag aan u is: Waar gaat u zo vlug goede krachten vandaan toveren? Zoals u ongetwijfeld weet hebben heel veel goede krachten het land reeds verlaten, die vijver is praktisch leeg. Alleen de die-hards als mevr. Doelwijt zijn met oog voor het hogere doel gebleven. Met dit gebaar bent u niet alleen van een goede docent af, maar brengt u nog meer onrust op de school. Dit kan toch nooit uw bedoeling geweest zijn.

  Mijn voorstel is deze: luister naar de Bond en praat met mevr. Doelwijt. Samen zult u er zeker uitkomen. Opvoeden, mijn beste minister, is veranderen wat nodig is en vormen en kneden wat goed is om daar uit te komen waar de student zich in de volwassen wereld kan handhaven met zelfrespect en respect voor anderen.

  Ik geniet als witte Surinamer in Belgie, ontzettend veel respect van mijn leerlingen. Ziet u, die waarden en normen heb ik o.a. geleerd tijdens mijn schoolloopbaan in Suriname. Er zijn maar weinig die durven doen wat mevr. Doelwijt heeft gedaan. Het rendement volgt later.

  Salut,


  Maak melding

 17. ray het is een complete misverstand dat vene een kerncentrale met behulp van Frankrijk wilde bouwen.

  Het plan om een kerncentrale te laten bouwen in Suriname werd geopperd door Bosje, de locatie waar die zou komen te staan en nog andere technische zaken waren allemaal al met de Fransen besproken.

  Wat vene en co hadden voorgesteld is om een stuwdam in west Suriname te bouwen. Dit werd afgeschoten omdat het gebied vol bauxiet, goud en andere delfstoffen zit, die verloren zou gaan.

  Sosoboto

  16.November 3rd, 2010 at 3:57 pm
  Sosoboto

  Het plan om een kerncentrale te laten bouwen in Suriname werd geopperd door Bosje, de locatie waar die zou komen te staan en nog andere technische zaken waren allemaal al met de Fransen besproken.

  Sosoboto

  Heb je al enige idee wanneer er met de Bouw gestart wordt en of de financiering van dit projekt al rond is??

  ray


  Maak melding

 18. Waar moet het heen met su. ik lees dit verhaal en denk dat het een goede zaak is om een statement te maken tegen “kattekwaad”. Misschien wordt “kattekwaad” juist beloond in ons geliefd suriname, moordenaar wordt president, nieuw aangestelde assistent voor de president is/was corrupt. Wie durft nog te zeggen dat kattekwaad (of veel erger) vervelende gevolgen heeft.


  Maak melding

 19. Sosoboto
  Surinamers kennende, we zijn helaas nog niet rijp voor een eigen kerncentrale, tenzij het beheerd wordt door bijv. de Fransen die heel veel ervaring mee hebben. Alternatief is een samenwerking met Brazilie en Guyana, in dat geval kan Brazilie een kerncentrale bouwen in het uiterste noorden waarbij Guyana en Suriname in Participeren en stroom afnemen. Dit zou vele malen goedkoper zijn, voor alle drie landen en het beheer, opslag en afwerking doen de Brazilianen die ook ervaring mee hebben.

  Sosoboto

  tenzij het beheerd wordt door bijv. de Fransen die heel veel ervaring mee hebben.

  Sosoboto dat was toch de bedoeling om doormiddel van een joint-venture de Bouw en Onderhoud van de kerncentrale samen met de Fransen op te zetten!


  Maak melding

 20. Een school moet zelf leerlingen kunnen corrigeren. Het is belachelijk dat hier een politiek machtsspelletjes mee gespeeld wordt. De aanleiding is een persoonlijke belediging aan het adres van een leerkracht op internet. De school behoort hier adequaat tegen op te treden want ook de leraren hebben net als de leerlingen recht op een veilige leer- en werkomgeving. Ook de dochter van de first lady behoort gecorrigeerd te worden want haar reactie op facebook was niet fris. Als ze het hahaha in haar commentaar had weg gelaten dan was er niets negatiefs over haar te zeggen. De directrice moet maar weer snel in haar functie gesteld worden want dit leidt tot een verkeerd signaal richting de jeugd.


  Maak melding

 21. Deze kwestie kan snel opgelost worden.

  Pocahontas moet naar het grote opperhoofd en zeggen dat het haar spijt. Dan komt ze op TV om haar verontschuldiging aan de directie en de leerkracht ICT aan te bieden, met tranen en ondersteunt door fist-lady. Opperhoofd zegt dat het nooit meer zal gebeuren en houdt fist-lady voortaan thuis als Pocahontas zich weer eens laat meeslepen.

  Eind goed, al goed. Alle rust is weer gekeerd op school en de leerkrachten kunnen hun werk doen. Gezicht van president en Minov zijn gered. De andere onschuldigen die moesten lijden onder de sancties van Minov kunnen gewoon weer naar school. Voorbij staking en misschien leert Pocahontas nog iets op die school.

  Aboeng,


  Maak melding

 22. Meneer KAPPA net zoals al de andere ouders is Mevr. Bouta ook moeder en moest zij daarom ook op school verschijnen. Omdat ze toevallig de vrouw van de president is was ze voor de journalisten een begrijpelijk doel. Ik denk dat al de andere ouders net zo furieus waren want de schoolleiding slaat helemaal de plank mis door zo hard te gaan straffen. Daardoor heeft de zaak de publiciteit gekregen die het niet verdient. Het is een ieder vrij een ander lelijk te vinden. Het is een ieder vrij daarom te lachen. De Onderwijzers hebben gewoon te lange tenen. De zaak was makkelijk te sussen door alleen die ene leerling disciplinair te straffen. En alleen maar omdat hij de foto zonder toestemming van deze onderwijzer op he internet gezet heeft. Verder zijn hier geen strafbare feiten gepleegd.
  Deze mevrouw mag wel lelijk zijn maar is toch maar mooi ICT lerares. Een ontwikkeling die elk van deze leerlingen nog moeten waarmaken. Ze heeft dus genoeg op trots op te zijn. Vene is ook lelijk maar heeft toch een ontwikkeling die velen hem niet nadoen.
  Nu gaat iedereen OVERREAGEREN, Minov, Minister,Bond, Directrice…Wat een waardeloos gedoe ….


  Maak melding

 23. Sosoboto
  Wat vene en co hadden voorgesteld is om een stuwdam in west Suriname te bouwen. Dit werd afgeschoten omdat het gebied vol bauxiet, goud en andere delfstoffen zit, die verloren zou gaan.

  Sosoboto

  Mocht de regering van Desire Bouterse een kredietlijn van de Franse Overheid krijgen (zie attach file )voor de Bouw van deze Kerncentrale in West Suriname dan kunnen wij (Surinaamse Overheid en een Surinaamse Energie Bedrijf in Joint venture met het Franse Bedrijf)

  De met het opgewekte energie de mineralen die in dit gebied voorkomen (w.o. bauxiet en goud) zelfs ontginnen , verwerken en exporteren. Hetgeen weer tengoede zal komen voor de verdere duurzame Ontwikkeling van ons geliefd Suriname

  http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Areva


  Maak melding

 24. Ik had liever gezien dat Henri Ori minister van Onderwijs was geworden. Dan was deze kwestie allang opgelost. Maar wat wil je, als je onervaren krachten in een wespennest stopt, krijg je zulke dingen.

  Sapoen is totaal niet capabel voor de job. Misschien moet Desi, Ori om hulp vragen. Die man heeft meer ervaring en overwicht dan Sapoen.

  Sapoen, bedank en maak plaats voor ORI !


  Maak melding

 25. De volgende minister die niet deugd. Al de ministers en DNA leden die de regering steunen zijn loopjongens of meisjes met weinig verstand. Daarom zitten ze daar om opdrachten uiy te voeren.
  Nu al beginnen ze door de mand te vallen


  Maak melding

 26. De minnares van bouterse komt onbeschoft en asociaal over bij mij over moet ik eerlijk bekennen.Suriname verkeerd nu in een norm en moreel verval dit krijg je waneer je onervaren mensen en criminelen opzadeld met macht zelf melvin bouva bemoeid zich met dit probleem terwijl dit aan de schoolleiding moet worden overgelaten. alles trekt de MC in het politieke.


  Maak melding

 27. Een storm in een glaswater dat op school middels dialoog en proportionele strafmaatregelen had kunnen worden opgelost escaleert in ieder geval dankzij directrice, MINOV,BvL en docenten ten koste van alle leerlingen! In en in triest…


  Maak melding

 28. Geachte redactie,

  In de Verenigde Staten van Amerika zou zulks een schouwspel zeker leiden tot een run op kaarten. En waarom niet. Want zie wie allemaal de spelers zijn bij dit gebeuren. Met in het midden op de bühne een bijzondere leerling. Die het stuk – een opvoering van middelbare scholieren in de Republiek Suriname – het nodige cachet geeft.

  De hoofdrol en tevens scriptschrijver , blijkt een jonge talentvolle Surinaamse ICT leerling te zijn. Die d.m.v. moderne technologie het startschot gaf voor een interessant schouwspel. Waar reeds bij het begin van de opvoering bleek, dat enkele spelers emotioneel de kast werden opgejaagd. De gemoederen begonnen langzaamaan verhit te raken. Als teken hoe recentelijk nog jongeren in de Republiek Suriname voor een bepaalde elite nogsteeds ‘onbegrepen’ zijn.

  http://nos.nl/video/49756-1988-goud-suriname.html

  Een onbegrepenheid als gevolg van een meer dan vijftig jaar durende ‘reactionaire dominante cultuur’ van onderdrukking en manipulatie van jongeren. Ter beperking van hun recht op medezeggenschap en het recht op een vrije meningsuiting. In relatie tot hun invloed op de hedendaagse politieke gebeuren, waarin ook zij centraal staan.

  En de moderne technologie biedt hen nu de mogelijkheid het roer bespoedigd te helpen omgooien. ‘Actief Burgerschap’.

  DE REPUBLIEK SURINAME IS HET ENIG CARRICOM LAND MET EEN NATIONAAL JEUGD PARLEMENT.

  In de ‘Caribbean Community and Common Market’ (CARICOM) waar de Republiek Suriname lid van is, is Suriname het enige land binnen deze Caribische gemeenschap, dat beschikt over een Nationaal Jeugd Parlement. Dit Jeugdparlement is op weg naar een ‘mondig volk van morgen’.

  Volgens de reactionairen moesten jongeren overal betrokken worden, omdat zij de toekomst van morgen zijn. Maar in de praktijk wees dat totaal anders uit. Rijksgenoten over zee, genoten meer aandacht ten koste van de belangen van de Surinaamse jeugd. En machteloos moesten jongeren toezien, hoe zij de Surinaamse jongeren door hun eigen regering genegeerd werden.

  http://www.youtube.com/watch?v=g-DbNLdx9Nw

  Want op verschillende gebieden in de samenleving echter, bleken jongeren als het gaat om ‘participatie’, slechts voor de ‘vorm’ aanwezig te zijn. Daar zij bij besluitvormingen niet gekend werden. Terwijl ze een belangrijke deel vormen van vele samenlevingen en een niet te onderschatten bijdrage kunnen leveren op verschillende gebieden.

  http://www.youtube.com/watch?v=Yns4KDe2GC4&feature=related

  Jongeren zijn creatief, komen met innovatieve ideeën. Het is daarom een goed plan van de toenmalige Surinaamse regering geweest, om het Nationaal Jeugd Instituut in leven te roepen. Via dit instituut, waar het Jeugdparlement een onderdeel van is, wordt de jeugd in de gelegenheid gesteld ook inspraak te hebben op bestuurlijk nivo met betrekking tot aangelegenheden die hen treffen. Het Jeugdparlement valt rechtstreeks onder de President van de Republiek Suriname.

  Sedert augustus 2004 heeft Suriname een gekozen Nationaal Jeugd Parlement (NJP), dat in november 2004 officieel werd geïnstalleerd door de President van de Republiek Suriname. Het NJP bestaat uit 29 leden en wordt geleid door een voorzitter, een ondervoorzitter en een Secretaris Generaal.

  Naast de 29 leden van het Nationaal Jeugdparlement zijn er nog 63 districtsraadsleden. De districtsraadsleden moeten zaken op districtsniveau bediscussiëren met de plaatselijke jongeren en dat doorspelen naar het NJP.

  De belangrijkste opdracht van het NJP is het adviseren van de Surinaamse overheid over te nemen maatregelen, die in het belang zijn van de jeugd.

  http://www.youtube.com/watch?v=A5jIOVaEN1s&feature=related


  Maak melding

 29. Wat verwachten jullie dan in een Suriname van De heer Bouterse!!!!! Dit is pas het begin…..Het echte werk moet nog beginnen!!!Hij laat/moet zijn ware aard laten zien!

  Waar blijft trouwens de Dominee? Die voor de verkiezingen riep dat het Gods werk is ,dat Bouterse aan de macht kwam.Hij heeft`zo genaamd een speciale lijn met de Heer….

  Groet,

  Lalbhadoer


  Maak melding

 30. de zogenaamde first-lady begon goed met blinde kinderen te bezoeken en zich voor te doen als maatschappelijk betrokken. echter, het asociale milieu wordt op de een of andere manier altijd zichtbaar. op het moment dat je naar school moet voor je dochter ben je moeder en ga je niet dreigen met je positie, foei toch first lady! je dochter moet een pak voor haar billen. dat deden mijn ouders vroeger ook met mij als ze naar school werden geroepen omdat ik weer eens iets verkeerd gedaan had. zo werden mij normen en waarden bijgebracht. ik mis de gratie en waardigheid van liesbeth. cursusje?


  Maak melding

 31. Probleem verleggen!

  Het verdedigen van fouten is heel moeilijk.
  Een ware discussie heeft zich geopend over het onderwerp op deze school en wat gebeurt er?

  Sosoboto en Ray gaan het probleem verleggen naar een te bouwen kerncentrale.

  Eerst zegt Sosoboto dat mevrouw Doelwijt haar leerlingen normen en waarden moet bijbrengen terwijl je dit in een normale samenleving van huis uit moet krijgen, niet van school. Hij zag zijn fout in en ging toen naar de Kerncentrale. Verlegging!

  Dit probleem op deze school en het gedrag van de minister is niet verdedigbaar.
  Directrice handelt met normen en waarden en de minister en firstlady tackelen dit. Met welk recht?
  Vrij spel nu voor alle leerlingen op alle scholen om hun leerkrachten belachelijk te maken.

  De minister moet zijn macht niet misbruiken om de firstlady te dienen.


  Maak melding

 32. had die kinderen maar niet leren morphen bij de ICT les. nu zijn ze aan het uitproberen geslagen. niet meer doen kinderen. dat is niet netjes.
  beloven he?


  Maak melding

 33. Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya, je rookt teveel van het goed dat bouta exporteert….

  jij moet eens van je intellectuele ivoren toren komen en de realiteit onder ogen zien..


  Maak melding

 34. Aan directrice en leerkrachten van de school. Hou vol !

  Er zijn in Suriname kennelijk meer gedegen schoolhoofden dan in Nederland. Hier is het een zootje met de onderwijzers en hoofden. Kunnen niks, weten niks en hebben geen moraal. Gevolg is dat alle scholen in Nederland erg slecht zijn. Je schaamt je als je het zootje voor de klassen ziet staan. Chapeua voor Suriname dus.. gebeurt niet vaak.

  Van een onderwijzer in Nederland


  Maak melding

 35. Leerlingen zijn al jaren de dupe van leerkrachten die in suriname als machthebbers optreden. Als leerligen geen toegang krijgen op een normale manier te communiceren met leerkrachten dan doen zij dat met andere taal of zoeken andere wegen. Terecht vind ik.
  Leerkrachten moeten het voorbeeld geven om leerlingen met respect te behandelen, dat doet de directeur mevr doelwijt niet. Hoe wil ze leerlingen nou leren met respect om te gaan. Zij moet met ontslag.
  De bond is niet terecht bezig. De minister bepaalt tenslotte.
  De leerling is de leerkracht zijn brood. Dus leerkrachten als jullie willen staken dan horen jullie geen salaris te krijgen.

  Peer


  Maak melding

 36. De minister heeft prima gehandeld.
  De minister moet z.s.m voor vervanging zorgen. Mw Doelwijt is niet de geschikte directeur op de E.P Meyer Lyceum. Zij geeft geen goed voorbeeld aan leerlingen. Leerkrachten die staken mogen geen salaris krijgen want leerlingen worden de dupe.
  De bond mag hoog en laag springen maar de minister is de baas.
  Carla.


  Maak melding

 37. Deze gebeurtenis heeft een veel diepere oorzaak.
  Zet alle feiten op een rij en zie t gevolg van de zo opgehemelde ,smerige revolutie die Suriname heeft gegeseld, na de onafhankelijkheid
  Deze verwende nesten , hun ouders, zijn van de generatie die is opgegroeid met en tijdens die revoltutie.
  Opgegroeien met de knoet, heel veel onzekerheden, onduidelijkheden, en zie hier t resultaat. Vergezocht , kan iemand denken, maar echt niet.
  De ouders van nu , de toen jong volwassenen, warende weg kwijt , uit angst , wat er ook gebeurde ,zweeg, heeft nadien niet meer weten om te gaan met de vrijheid daarna.
  Traumatische ervaringen onbegeleid, heeft gemaakt dat deze ouders , nu, hun kinderen voedt , maar vezuimt ze op te voeden. Losgeslagen de weg kwijt zijn , en als zij t zelf niet weten , hoe brengen ze dit over? Of ze geven aan alles toe, ter compensatie van wat zij hebben gemist, niet weten hoe t hoort, slaan nu helemaal door. Kinderen mogen alles, krijgen alles wat ze willen , vooral daar waar er financieel niet op een dubbeltje wordt gelet.
  Kijk goed om u heen.De ontwikkelingen, moderniteit zijn ook niet ongemerkt voorbij gegaan aan Suriname. Alles schijnt te mogen onder t mom van vrijheid van meningsuiting , mag je alles zeggen ,als je iemand daarmee pijn doet of beledigd, nou en, totaal een collectief gebrek aan respect, en helemaal aan ouderen. Niet zo raar als je t niet kent, maar de omgeving die heeft er des te meer last van.Waarom zou je iets op een normale manier zeggen of doen als je t ook grof kan ? Of totaal geen weet hebt van hoe t hoort? Wat normale sociale omgangsvormen zijn, hmm ?
  Diezelfde ouders die nu hoog en laag springen,nu ze de oogst van hun gedrag zien,zouden eens moeten gaan nadenken.Want dit kan zich zomaar de volgende generatie kunnen herhalen, als een neerwaartse spiraal. Te joe kwekie sneki , joe go kiesie aboma.
  Wat betreft t gedrag van de vrouw van, ach ja, hoeveel lady is iemand als ze zich niet “ladylike” weet te gedragen? Als manlief al de opmerking heeft gemaakt van leren lopen? Dus niet als een boerenmerrie rondstampen , maar met gratie? Een spoedcursusje gedrag in t openbaar is misschien een optie .


  Maak melding

 38. Wat een massa hysterie van Minov en de vwo-leerlingen. Het is overduidelijk dat niemand behalve de leerkrachten meer in staat is nuchter te denken.

  Wat is er op tegen om de straf te accepteren en er uit te leren. In deze tijd waarin alles maar mag, zijn er gelukkig nog leerkrachten die de wildgroei een halt toeroepen. Het verweer van de directrice n.a.v. de aantijgingen van de minister en directeur van Minov staat op Starnieuws te lezen. Wat een domme actie van de minister. Ik hoop dat hij dit weekend tot inkeer komt.

  Er is in het verleden al zo vaak gestaakt omdat zijn voorganger Wolf er ook niet veel kaas van regeren had gegeten. De enigen die hieronder lijden, zijn de leerlingen. Al zullen ze dat nu niet toegeven. Zij moeten erop leren vertrouwen dat de leerkrachten impopulaire beslissingen moeten nemen, juist om hun goed onderwijs te kunnen garanderen.

  Maar leerkrachten: we leven nu aan het begin van de maand. Jullie salaris is je achillespees.


  Maak melding

 39. Maar DAS toch @39

  In al je streven Sosoboto vals te beschuldigen, heb je jezelf nogal belachelijk gemaakt.

  Straks mag je mij vertellen welke fout ik probeer te verleggen en waarom.

  Ok, ook ik sta perplex en zou niet weten waarom Ray mijn reactie hiernaartoe heeft gecopieerd en die discussie juist hier wil voeren. DAS speciaal voor jou zal ik Ray netjes vragen je tekst en uitleg te geven.

  Daarna hoop ik wel dat je je verontschuldiging komt aanbieden. Sommige Surinamers weten niet hoe het hoort, ze bedanken niet en bieden hun verontschuldigingen ook niet aan, ik sta er nu wel op.

  Ray vertel DAS maar, waarom je deze discussie probeerd te verleggen?

  Nu inhoudelijk DAS, want ook nu verdraai je mijn woorden.
  “Eerst zegt Sosoboto dat mevrouw Doelwijt haar leerlingen normen en waarden moet bijbrengen terwijl je dit in een normale samenleving van huis uit moet krijgen, niet van school.”

  Nee DAS bovenstaande heb ik niet gezegd, ik heb niet eens verwezen naar mevr. Doelwijt de directrice maar naar de leerkracht.

  “Een leerkracht die met dit soort studenten werkt of lesgeeft hoort veel weerbaarder te zijn en hoorde de studenten van repliek te dienen in de klas, had ze die zogenoemde normen en waarden bijgebracht, had ze duidelijk gemaakt dat het niets met schoonheid te maken heeft, was er gewoon boven gaan staan.”

  Ook in je tweede gedeelte zit je er naast, maar natuurlijk hoor je normen en waarden van huis uit mee te krijgen, maar de school als vormingsinstituut speelt hier ook een belangrijke rol. Zelfs nu en daar gaat het toch om wilde de directrice de leerlingen Normen en waarden aanbrengen, door ze disproportioneel te straffen voor het geen ze hebben gedaan.

  “Directrice handelt met normen en waarden en de minister en firstlady tackelen dit. Met welk recht?”

  Bovenstaande heb je dus zelf geschreven.

  Op basis waarvan zeg je dat de Firstlady de handeling van de directrice wil tacklen, welk rol speelt ze precies in jouw denken.
  Ik heb hier al vaker de beschuldiging naar de firstlady gelezen, maar kan nergens lezen wat ze precies verkeerd heeft gedaan. Nu weet ik dat je ook mij vals hebt beschuldigd en mijn woorden heb verdriaaid dus wil ik graag weten op basis waarvan je de First Lady beschuldig.

  Ik heb letterlijk gehoord dat de First Lady heeft gezegd dat ze niet eens is met die 1 dag schorsing omdat haar dochter alleen “Hahaha, wat gemeen” heeft geschreven en dat ze weet waar ze moet zijn, punt.

  Stel dat ze Minvov belt om haar beklag te doen, wat haar goedrecht is, ze is nl niet met de straflegging eens, trouwens de andere ouders ook niet, alleen hebben we die intervieuws niet gezien, maar die zouden ook Minov kunnen hebben gebeld, ook hun goedrecht.

  Dan is het toch meer dan billijk dat het Minov zich met de zaak gaat bemoeien, volgens mij heeft het Minov ook de juiste procedure gevolgd, er is een inspecteur heen gestuurd voor een gesprek met de directrice er is verzocht om de zaak voorlogig terug te draaien en eerst goed onderzoeken en daarna de straffen te bepalen.

  De directrice vond dat ze de zaak al had onderzocht 30 kinderen kregen straf, en ze zal de inspecteur de deur hebben gewezen, gelet op haar onbeschofte gedrag, de Jeugdparlementariers wilde ze ook niet spreken de politie werd gebeld om ze te verwijderen, de First Lady die uren op de gang moest staan enz.

  Maar goed, we weten dat veel Surinamers moeite hebben met begrijpend lezen en graag mensen vals beschuldigen.

  Trouwens http://www.apintie.sr is een goede informatiebron (beeld en geluid) wat dit allemaal betreft.

  Hoor daar ook de echte reden waarom de school is gesloten.

  Hehehe Zelfs onze eigen echte Vene vind dat de directrice verkeerd heeft gehandeld, de kinderen trouwens ook.


  Maak melding

 40. EBU @36

  Je slaat zoals altijd weer de spijkers op zijn kop.

  “Een onbegrepenheid als gevolg van een meer dan vijftig jaar durende ‘reactionaire dominante cultuur’ van onderdrukking en manipulatie van jongeren. Ter beperking van hun recht op medezeggenschap en het recht op een vrije meningsuiting. In relatie tot hun invloed op de hedendaagse politieke gebeuren, waarin ook zij centraal staan. ”

  Als je bovenstaande lees, wil onderstaand een paar zaken aanhalen ter bevestiging;

  1. De leerlingen hebben hun verontschuldiging aangeboden en die werd pertinent geweigerd door de leraar en de directrice.

  2. Gasten van het Jeugdparlement die een gesprek met de directrice hieromtrent wilden aangaan, werden resoluut de deur gewezen door de directrice. Deze jeugdige gasten hebben aangegeven dat ze niet zo behandeld wensten te worden en dus blijven totdat ze gehoord worden. De directrice heeft toen de politie gebeld.

  3. Studenten hebben inmiddels een persconferentie belegd en hebben gewezen op hun recht van vrije meningsuiting en privacy (de facebook site van de ene student is een privedomein die alleen voor vrienden toegangekijkelijk is, de school had daar nooit op mogen reageren omdat het niet op school of tijdens de lesuren is gemaakt).

  4. De leraren mochten van de studenten het schoolerf niet verlaten, ze eisten dat er lessen worden geven, alleen met tussenkomst van de politie konden de leraren vertrekken.


  Maak melding

 41. Sososboto
  Ray vertel DAS maar, waarom je deze discussie probeerd te verleggen?

  Die grap van die ICT student van het lyceum is naar mijn mening hilarisch bedoelt maar ja als zijn Docente de grap daarvan niet kan inzien of waarderen dan houd het op en dan is het naar mijn mening terecht dat het Hoofd van de school een reprimande heeft uitgebracht op die student en die groep van studenten die daarbij betrokken zijn geraakt.

  Echter is de dochter van de President daar ook bij betrokken geraakt, de First Lady is daarvoor ook naar de school van haar dochter geweest.
  Dan is voor mij de Kous Af.
  En dan zou ik zeggen Back To Business.


  Maak melding

 42. Ray en Sosoboto,

  Sorry! Maar hou jullie Kerncentrale-verhaal ver van de echte problemen in het land.
  Jullie zien door de probleembomen het bos niet meer.

  1 dag schorsing en een land in rep en roer.


  Maak melding

 43. Ingrid mi goedoe,

  Toen ik vanmorgen in de krant keek, zag ik per toeval dit bericht. Dus maar even op WKN gekeken. HOT ITEM! Landelijk dreigen alle scholen mee te gaan doen?

  Wel Ingrid, je draait hoog. Wie jou boos maakt moet uit kijken in Sranang. Maar achteraf, moet je toch wel toegeven dat je dom gehandeld hebt. Laat Ameerali het maar regelen met die Bond en de minister. Je hebt je dochter toch niet toevallig op deze school geplaatst. Dan moet het een goede zijn. Nou en, als je een beetje moest wachten, meid waar maak je je druk om.

  Kom, laten we niet teveel zeggen. Misschien kan je ergens in een indianendorp een lintje gaan knippen. Ik zou geen communicatieve vaardigheden van Winston L. overnemen. Brengt je alleen in moeilijkheden. Laat alles aan reserve president over. Hij heeft er talent voor. Als je wilt gillen moet je het in Ocer gaan doen. Niet voor de pers. Sisa, ze maken geld op je naam. De krant die ik vanmorgen zag, heeft een extra oplage erbij gehad. Thx Ingrid. Namens alle indianen hier in Holland.


  Maak melding

 44. De directrice zit diep in de problemen.
  1. de leerlingen tonen zich solidair met de 20 geschorste mede scholieren.
  2.De vrouw van de president voelt zich vernederd door haar op de gang te laten wachten.
  (We zullen haar (de vrouw van de president) voorlopig moeten accepteren.
  Ze is, hoe krom of hoe scheef, de echtgenote van de president.
  3. Het jeugdparlement heeft ze ook tegen zichzelf in het harnas gejaagd, door 2 bemiddelaars door de politie te laten verwijderen.
  4.De minister, die zij al een hele tijd desaoueerd.
  5.De inspectie.
  6.De ouders.
  Sterkte mevrouw Doelwijt.


  Maak melding

 45. DAS @50

  Tekort aan elektriciteit in Suriname is een echt probleem hoor, discussie voeren hoe die het beste duurzaam en structureel opgelost kan worden zal jou pet te boven gaan, dat snap ik.

  Jij houd je nog liever bezig met First Lady leugen, roddel en achterklap.

  Een ieder zijn eigen ding he, zal je nu denken.


  Maak melding

 46. Jij en discussie hahahahaa laat mij niet lachen sosoboto het enige wat jij hier doet is misdaad goed praten en anderen de schuld geven van de misdaden en crimiele feiten van jou president. ik heb jou nooit kritisch gehoord over bouterse wat hij ook flikt in suriname.Iedereen heeft dat filmpje kunnen gezien over de minnarese van bouterse haar gedrag is niet om naar huis te schrijven ze past goed bij die criminele president jou sosoboto. stelletje asio.


  Maak melding

 47. “HET GEZIN IS DE BASIS VAN DE SAMENLEVING”.

  Daar hebben voornamelijk docenten een grote verantwoordelijkheid in. Echter bleek recentelijk nog tot ieders verbazing, dat NIET elke school in Suriname zich van die verantwoordelijk voldoende bewust is:

  “ICT-LEERING EWALD P. MEYER LYCEUM DOOR DIRECTEUR TER ‘ADOPTIE’ GELEGD,VANWEGE EEN VERMEENDE ONGEREGELDHEID”.

  http://www.youtube.com/watch?v=gpuYAygfvwY

  Opgrond van het merkwaardig besluit, roepen gebelgde ouders van leerlingen de gemeenschap op, om in dergelijke situaties dit voorbeeld van de school NIET te volgen.

  Daar is ‘Adoptie’ NIET voor.

  http://www.youtube.com/watch?v=Vvv55o-ycQY


  Maak melding

 48. hmm, ik kan me vergissen maar sinds Bouta en co aan de macht is tel ik de ene misser na de andere.
  oa een hoge functionaris wordt ontslagen wegens kritiek op hem en nu een directtrice omdat mejuffrouw bouta geschorst dreigt te worden.

  Ja ja je mag het ontkennen of niet maar het te verwachten dictatoriaal gedrag openbaart zich nu al.

  Hoebedoelde men NDP gaat ons vooruit brengen.Bouta voorop.
  Nu alleen nog wachten tot de volgende decembermoorden


  Maak melding

 49. Doelwijt ontroert over ontvangst studenten van ICT lerares
  Tuesday 9 November
  PARAMARIBO – In gesprek met GFC Nieuws zegt directeur Joan Doelwijt van het Lyceum 2, dat zij blij is terug te zijn op school en vol goede moed verder zal gaan. Voor haar is de zaak afgehandeld. Ze zal zich samen met de leerkrachten weer volledig inzetten zodat de studenten ook dit jaar goede resultaten boeken.
  “Voor mij is de zaak afgehandeld. We zijn vandaag weer begonnen. Ik heb mijn leerkrachten toegesproken en zij op hun beurt de studenten. Het voelt goed aan weer terug te zijn en het grote doel waarvoor wij hier zijn te dienen. Wij, de leerkrachten en ik, hebben uitvoerig gepraat over het gebeurde. Ieder verwerkt het op zijn eigen manier. De ICT juffrouw is vol goede moed vanmorgen begonnen en ze is zelfs toegezongen door de studenten van één van de vierde klassen. Ouders hoeven niet te denken dat wij strenger zullen optreden dan voorheen. Wij zijn niet rancuneus, maar we zullen wel blijven corrigeren en ons volwassen gedragen naar de studenten toe en dat ook van hen verwachten.”
  Doelwijt benadrukt dat ongeacht wat zich heeft voorgedaan het Schoolreglement nog steeds recht overeind staat. Ontroert vertelt ze hoe één van de vierde klassen de bewuste juffrouw, om wie alles draaide, vanmorgen met twee liederen “ Hero” en “No One” heeft ontvangen, totdat zij de ICT lessen moesten gaan volgen. De docente wees de studenten erop, dat het internet ook veel positieve zijden heeft en dat zij daarvan gebruik moeten maken.


  Maak melding

 50. 1) Terecht dat die hoge ambtenaar is ontslagen (“ik laat je mijn poesje zien” Mansaram)

  2) terecht dat de contracten van de nietsnutten op OW niet zijn verlengd want de staat is geen sociale zaken (om mensen maar aan te nemen want ze betalen belasting dus hebben ze toegevoegde waarde. Het laatste was een redenatie van een woordvoerder van het Front, uit VHP kringen natuurlijk…

  3) De directrice dreigde ontslagen te worden omdat ze niet goed bij haar hoofd was, toen ze sommige leerlingen om niks wilde schorsen en dat besluit niet terug wilde draaien. Uiteindelijk hebben alle docenten van Lyco 2 ervoor gezorgd dat alle scholieren op Lyco 2 geschorst zijn geworden want ze hebben geweigerd lessen te geven. En dan hoor je in de pers dat mijne heren en dames van het lerarenkorps problemen mee heeft dat ze zijn belet van het schoolerf te gaan door de leerlingen. Foei toch, leraren….jullie hebben aangetoond alleen begaan te zijn met je eigen lot. Egoïstisch….en dan te komen eikelen over opvoedingsinstituut en zo. De leraren in Suriname moeten opgevoed worden.

  Maw, Toldyouso, je lult uit je nek.

  Weet je wel wat een democratie inhoudt?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.