Sarnámihuis in Den Haag blijft open

0

Het Sarnámihuis krijgt een subsidie van 70.000 euro voor 2011 van de Gemeente Den Haag. Voorwaarde is dat de instelling aantoonbaar werk maakt van samenwerking met instellingen als het Haags Historisch Museum, het Museon, Kosmopolis Den Haag en het Haags Gemeentearchief. De afgelopen vier jaar ontving het Sarnamihuis 90.000 per jaar. Het college van B&W heeft het advies van de commissie van externe deskundigen die de tussentijdse evaluatie van het Meerjarenbeleidsplan Kunst & Cultuur 2009-2012 beoordeelde in zijn geheel opgevolgd op één punt na. De commissie had negatief geadviseerd over het toekennen van subsidie aan het Sarnamihuis.

Het college heeft besloten om deze subsidie toch te geven, gezien het belang van het thema ‘erfgoed van migrantengroepen’. Deze subsidie valt buiten het kader van het Meerjarenbeleidsplan Kunst & Cultuur 2009-2012. Tot de laatste dag bleef het spannend,want de Haagse Stadspartij diende bij de behandeling van de begroting een motie in om het Sarnamihuis toch te sluiten. In een reactie geven de Haagse Surinaamse raadsleden Mitra Rambaran (CDA) en Rajesh Ramnewash (PvdA) aan verheugd te zijn met het besluit van de raad om het Sarnamihuis een laatste kans te geven.

Ramnewash: ‘het is belangrijk voor de integratie van Hindostanen in de stad Den Haag, maar ik zal het Sarnamihuis kritisch en opbouwend blijven volgen. Het gaat ten slotte om belastinggeld van de Haagse burger’. Mitra Rambaran hoopt dat de Hindostaanse gemeenschap nu massaal de weg al weten te vinden naar het Sarnamihuis. Komend jaar moeten namelijk minimaal 5.000 bezoekers het Sarnamihuis bezoeken anders is het einde oefening. Rambaran had het college schriftelijke vragen gesteld of het Sarnamihuis met het nieuw aangetreden bestuur nog een eerlijke kans kreeg om zich te bewijzen. Het Sarnamihuis bezit een unieke collectie foto’s, gebruiksvoorwerpen, muziekinstrumenten en boeken uit en over de Hindostaanse migratiegeschiedenis en is gevestigd in het centrum van Den Haag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.