President Centrale Bank Suriname vetste verdiener (update)

84

PARAMARIBO, 27 okt – Gilmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname, moet zijn gewicht in goud wel waard zijn. Met toestemming van de ministerraad mag hij ruim acht en twintig duizend US dollar vangen per maand. Het is een absoluut record bij de overheid. Vanuit de oppositie wordt geschokt gereageerd.

“Dit is vreselijk. En dan vindt deze regering dat er geen geld is en vraagt ze mensen de buikriem aan te halen. Ze hebben alleen geld voor zichzelf en dat is ongezond”, zegt Shailendre Girjasing (VHP, Nieuw Front) tegenover de Ware Tijd. Na de verkiezingen zei Desiré Bouterse, toen nog presidentskandidaat, dat geknipt zou worden in inkomens van topfunctionarissen. Die drukten te zwaar op de samenleving.

Kennelijk zijn er uitzonderingen, zo er al geknipt wordt. Hoefdraads salaris is ongeveer gelijk aan wat hij kreeg bij zijn vorige werkgever, het IMF. Uitgangspunt is dat hij niet achteruit mocht gaan qua salaris. Zijn voorganger, André Telting, moest het met aanmerkelijk minder doen (omgerekend ruim acht duizend US dollar, red.). Hoefdraad moest er per se bij, vanwege vooral zijn internationale expertise.
cbv_Suriname

Update:
Op Facebook is een overzicht te vinden met de salarisschalen van IMF medewerkers. Volgens dat overzicht zou Hoefdraad daar maximaal US$ 151.000 op jaarbasis verdienen, beweren de verspreiders van het overzicht (klik voor groter formaat):
hoefdraad

84 REACTIES

 1. Voordat geld kon men een top Econoom van uit nederland in huren.. Maar Goed.. Ik teken ervoor. Ik hoop dat deze goeie meneer wat positief uit de grond zal kloppen en dat hij de surinamse munt stabiel zal houden.

  Ik had het eens gezeg ik ga het is nogmaals zeggen… De huidege staat waar suriname zich nu in vertoef, dat is de maximale wat wij Suri uit kunnen stampen.. Huur een Top econoom met zijn Team in.. een Marketing deskundege..een landbouw deskundige.. zodat die achter de linies kunnen opereren. nederland heb voldoende van die Experts die de uitdaging willen aangaan.

  Geef die de opdracht om van suriname de welvarendste land in zuid amerika of van caraibische gebied te maken..moet je is kijken wat die uit de grond zullen kloppen binnen 3 a 5 jaar.. wat het wij de surinamers niet in 35 jaar is gelukt..

  Nederlanders hebben wat extra in huis wat wij surinamers niet hebben.. nederlanders gaan dwars door een muur heen.. Surinamers niet..

  als Suri voor een muur staan hebben ze zo iets van hallo hallo.. is er mischien een trap ergens om over de muur heen te klimmen.. en als ze die niet hebben .. is het hallo hallo.. rustig komt goed.. rustig aan.. geen haast komt wel is goed vecht niet.. rustig.. alles op zijn tyd…..Foute boel zech..

  Vraag je zelf is af.. Wat heb ik mijn land te bieden.. wat kan ik voor mijn land betekenen.. en niet anders om..van wat heb mijn land mij te bieden.. Foute boel

  J F Kennedy zei eens in een toespraak..1960
  Is not what ure Country can do 4 you.. But what you can do 4 ure country..Vondt ik een harstikke mooie one liner van Heer Kennedy..
  Doe er wat mee Jong suriname


  Maak melding

 2. Tering!

  Als je al de ambtenaren die te elfder ure zijn aangesteld door de vorige regering naar huis stuurt, dan nog kan je het salaris van Hoefdraad niet betalen.

  Ik heb me zwaar vergist in de werkelijke dadendrang van Hoefdraad. Dacht eerst dat hij kwam helpen opbouwen maar nu blijkt dat hij komt helpen opmaken. Tering!

  Waar halen we die 28 duizend per maand vandaan? Uit de pot voor kinderbijslag en AOV? Tering!


  Maak melding

 3. Goed onderhandeld mr Hoefdraad:-)

  Bouterse heeft zelf ooit eens gezegd:”If a man is a donkey, you must ride him”

  Even serieus, voor deze som geld hadden ze misschien Gerrit Zalm van de ABN AMRO en oud-minister op Financien ook wel kunnen strikken.

  Of dit salaris het allemaal waard zal blijken te zijn, zal in de toekomst blijken.

  Zowieso zijn we in Suriname niet zo goed snik mbt salarissen die betaald moeten worden.

  Waarom moeten de regering en de assambleeleden zoveel verdienen? Terwijl er helemaal niks wordt gepresteerd.

  Maar dat kunnen ze aan Venetiaan en Co vragen, die die enorme stijgingen hebben doorgedrukt, samen met Fiso en nu met de wolven meehuilen….


  Maak melding

 4. dat is verschrikkelijk. in zo’n land als suriname gaat men vergelijken met salarissen van een eerste wereld land en dan nog extra erbij???? en dan moet de gemiddelde surinamer genoegen nemen met een 600-750 srd. heeft suriname geen andere “telting” in suriname zelf die genoegen neemt met minder, netals wijlen telting? nou, jammer hoor.


  Maak melding

 5. Naar internationale maatstaf is dit geen absurd hoog salaris. Daar moet Suriname nog aan wennen. Deze man is een expert op monetair gebied en dat moet wel degelijk verdisconteerd worden in zijn salaris-eisen.

  Een ander punt is de bereidheid van de Surinaamse overheid en samenleving om de expertise van de in Nederlandse wonende ex-Surinamers (SurNeds) te accepteren.

  Er is expertise op allerlei terrein bij gepensioneerde SurNeds dat gratis beschikbaar is, maar waar om diverse redenen van wordt afgezien.

  Ik ken Gilmore Hoefdraad goed en kan u verzekeren dat deze man nodig is om de Surinaamse financien op orde te krijgen. Hij kan zowel voor deze regering als toekomstige regeringen een grote steun zijn bij besprekingen met internationale financiele instituten en buitenlandse investeerders.
  Hij is niet alleen aangetrokken als president van de Centrale Bank van Suriname, maar als belangrijkste adviseur op het gebied van internationale onderhandelingen.

  Want laten wij eerlijk zijn: voor niets gaat alleen de zon op, al het andere heeft zijn prijs. En deze prijs is redelijk voor iemand met zijn expertise en internationale contacten. Hij is met alle respect van een ander niveau dan de vorige president Telting.


  Maak melding

 6. Ik zou in ruil voor een baan in Suriname ook geen stap in loon achteruit willen gaan als ik op internationaal niveau een hoge functie vervulde.Ik denk dat deze man de ivestering,het geld waard zal zijn.Hij heeft internationale contacten, kent de wereldmarkten en ziet grote kansen voor een klein land als Suriname.Hij moet de kans krijgen om voor Suriname belangrijk werk te verrichten.


  Maak melding

 7. Ziehier de rechterhand van keizer Bigi Mofo II, de Surinaamse Mister Goldfinger!
  Dat krijg je wanneer je partij alleen maar uit MOORDENAARS en drugsdealers bestaat. Dan moet je kader inhuren.
  Wees nu eens eerlijk, Hr. Telting 25000SRD00 en Hr. Hoefdraad 80000SRD00. Met het verschil koop je maandelijks 28 laptops, verhoog je de AOV, etc. etc. etc.

  Ach! Nog zeven maanden van wanbeleid en dan is het weer voorbij met deze POPPENKAST!


  Maak melding

 8. je kunt zo iemand toch niet in armoede laten zitten? Zo iemand, een senior economic advisor, dat is iemand met 10 jaar werkervaring bij een internationale instelling, met een MSc of MA; Dat is iemand die nog een aantal bazen boven zich heeft, geen leiding gegeven heeft, behalve aan misschien een secretaresse en een junior of twee,drie. Zijn salaris daar met amenities: 12,000 USD (natte vinger). Neen de heer Hoefdraad is zijn gewicht werkelijk in goud waard.


  Maak melding

 9. hahaha.De oude don Quichote weet hoe hij iemand kneedbaar moet maken.En dan de geldpers in werking stellen is het volgende stap. Logisch.Alle geld problemen opgelost voor srd.80.000 is niet veel…..


  Maak melding

 10. Oeiiiiiiiiiii

  Ik verslik mij ; oepssssssssssssss
  28.000 Usdollars per maand .
  7.000 Usdollars per week
  1000 Usdollars per dag
  40 Usdollars per uur
  1 dollar per minuut

  O jeee ; en de armen in Suriname moeten dit
  allemaal opbrengen .
  Soms vraag ik mij af ;
  Waarom is alles zo oneerlijk verdeeld .


  Maak melding

 11. Het was misschien goedkoper geweest om Brunswijk president van de Centrale Bank te maken..

  Maar ff serieus. Betaald deze man ook loonbelasting?


  Maak melding

 12. De president en Mevr. Boedoe moet dit lezen:
  Hoefdraad verdient (USD): 28000$/maand en 336000$/jaar
  Governor van Amerika (Ben Bernanke) verdient: $196,700/jaar (Bron: http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=aMgZMD57r2s0)

  Hoe in hemelsnaam is dit mogelijk…Suriname is veel armer dan Amerika en iemand als Hoefdraad verdient bijna 2x dan de amerikaan? Ben Bernanke is zoveel jaren als Governor geweest en zijn salaris is met 5000$ verhoogd tussen 2008 en 2009. (Bron: http://mjperry.blogspot.com/2009/03/salaries-of-central-bank-governors.html)…..

  Mensen aan top maken niet gebruik van het internet om gegevens optezoeken. Ie no mang beloofd wan mang dubbel salaris dan een hoog functioneerde governor fu amerika en dan doet hij ook nog nikz in het land tussen mei en heden. Waar zijn de slimme mensen in het land…topper in de regering zijn geleerden(petje af) maar zijn gestopt met educatie na hun universitair… Dus mo gie wan boskopoe mensen, niet omdat je afgestudeerd bent van de universiteit/titel DRS (Doctor), ben je volleerd. Wang mang lik hoefdraad dat zich dagelijks bezighoudt met international nieuws (internet) kan lauw ju lik wan peuter. Hij heeft de regering gewoon voor de gek gehouden bij de onderhandelin met de huidige pres en adviseurs. Ik protest dat iemand als Hoefdraad 336000$ van de belasting kast.


  Maak melding

 13. niemand wil achteruit gaan in salaris : okay.
  de man brengt internationale expertise en dito contacten mee : (okay)2.
  maar die 28000 us/maand zijn bedoeld geweest als honorering naar standaarden van levensonderhoud in een dure amerikaanse stad, n.b. met aftrek van 50% belasting.
  dat bedrag van sme in sme eisen/betalen getuigt van domheid van de sme-werkgever en zeer weinig patriotisme van de werknemer.
  wat een afknapper, toch ; ‘kon esi baka mi mooi telting, kon…’


  Maak melding

 14. We hebben geen enkel beleid in Suriname mbt salrissen…..noem mij maar de tegenhanger van de “Balkenende”-norm.

  Misschien moeten wij een “Bouterse”-norm gaan afroepen?

  Idereen schreeuwt maar mijn verontwaardiging was groter toen ik de slarisschalen mbt FISO zag en dan vooral wat de regering en de assambleeleden krijgen. Dat is pas te gortig.

  Maar nee hoor, dan hoor je niemand klagen….

  We zijn selectief in onze verontwaardiging.


  Maak melding

 15. Deze regering had zwaar kritiek op de deals die de vorige regering sloot bijvoorbeeld met IMgold. Jr zou denken dat zij beter te werk zouden gaan met dit soort zaken. Mar zo te zien, maken ze dezelfde afweging als waar de de vorige regering voor veroordeelden. Het kost misschien wel wat, maar het levert wel wat op. Dit moet nog blijken. Wat de beslissing van de vorige regering betreft, heeft deze regering mede dankzij de belastingafdracht van IMgold aan zijn betalingsverplichtingen kunnen doen. Ik hoop dat Surinamers nu wakker geschud zijn, nu deze mensen hun echte gezicht laten zien. Bouterse doet alles om in het zadel te blijven. Het belang van Suriname kan hem niets schelen.


  Maak melding

 16. Wow,

  even op onderzoek uitgegaan nadat ik posting van Sam op nr 15 las.

  Inderdaad verdient Ben Bernanke $199700 per jaar (bron http://federalreserve.gov/generalinfo/faq/faqbog.htm#3)

  Dus Hoefdraad verdient per jaar $345324
  En Ben Bernanke verdient per jaar $199700

  Dus Hoefdraad verdient per jaar $345324
  En Ben Bernanke verdient per jaar $199700

  Dus Hoefdraad verdient per jaar $345324
  En Ben Bernanke verdient per jaar $199700

  Ik ben even vol ongeloof en moet dit tot mij laten inwerken…

  ?!?!?!??@?@?@#?

  Wat?

  Die gasten in de raad van ministers, met Wonnie Bohoe voorop, zijn HALVE GAREN…zijn gek, oeng law, oeng ede sei ne wroko boeng.

  Come up man. Als dit waar blijkt te zijn is dit een brevet van onvermogen! Want zo een bezoldiging geef je aan een nobelprijs winnaar en niet aan dhr Hoefdraad die nog helemaal niks heeft laten zien.

  Ik hoop dat er een duidelijke uitleg komt morgen van de President want ik kan mij niet voorstellen dat dit werkelijkheid is.

  Maar als dat zo is, dan heeft de regering in 1 klap, binnen 2 maanden hun krediet verspeeld. In 1 klap.


  Maak melding

 17. Het is inderdaad een behoorlijk bedrag. Maar we hebben hopelijk een expert binnengehaald die het dubbel zo waard zal zijn.

  Hij is niet te vergelijken met de voormalige directeur. Hopelijk kan deze man zijn internationale contacten gebruiken tbv de ontwikkeling van Suriname, als dat binnen 4 jaar niet is gebeurd, zal zijn betrekking en salariering heroverwogen moeten worden.


  Maak melding

 18. Als niet-Westerse economieën wereldwijd steeds meer gewicht in de schaal gaan leggen, welk economisch model zouden zij dan mogelijk in de toekomst kunnen gaan opleggen aan óns? Tegenlicht laat zich voor- en bijlichten in Singapore, volgens sommigen het meest succesvolle economisch model ter wereld.

  Singapore, het stadsstaatje in Zuid-Oost Azië, was 40 jaar geleden niet veel meer dan een moeras. Het had geen grondstoffen, geen achterland en een laag opgeleide beroepsbevolking. Nu is het één van de meest succesvolle economieën in Azië met een staatsfonds (Temasek) dat vele miljarden bezit en een per capita inkomen dat hoger is dan dat in Nederland: omstreeks 48.000 dollar tegen ongeveer 37.000 dollar. Het economisch model is zo’n succesformule, dat zelfs de Chinese leider Deng Xiao-Ping in 1978 Singapore bezocht om van dit model te leren, met alle gevolgen van dien.

  Wat is het geheim achter het Singapore-model? Tegenlicht maakt een verkenning aan de hand van een aantal ontmoetingen met politieke en businessleaders, waaronder de grondlegger van het moderne Singapore, oud-premier Lee Kuan Yew (premier tussen 1959 en 1990), de politicoloog en Azië-kenner Kishore Mahbubani (van de Lee Kuan Yew School for Public Policy), de inmiddels in Singapore woonachtige Amerikaanse superinvesteerder Jim Rogers en oud-topman van AkzoNobel Kees van Lede.

  Hoe verklaren zij het succes van het Singapore-model en gaat dit model aan Azië en uiteindelijk aan de rest van de wereld de weg naar een toekomstbestendige economie wijzen?

  Men moet veel meer mensen als Hoefdraad aantrekken maar dan in de vorm van docenten en project ontwikkelaars die de economie van suriname kan diversiviseren en voor een grote productie verhoging kan gaan zorgen.

  De IMF komt naar suriname en De heer Hoefdraad zal de onderhandelingen leiden voor Suriname. Wij moeten niet klein denken anders zullen wij altijd klein blijven als Natie.


  Maak melding

 19. Het is triest voor woorden om dit allemaal te lezen.

  het arme volk pinaart en Bouta zwaait met geld.

  zo hadden ze tijdens de revolutieperiode ook gedaan.

  continu door geld opmaken zonder na te denken waar het vandaan zal komen.

  je moest uiteindelijk 400surinaams gulden betalen voor 1 US-dollar.

  en dit is nu een voorbode.

  we gaan dezlefde situatie weer meemaken.

  ik ben heel blij voor al die domme suriamers die op NDP en uit al die andere partijen op NDP hebben gestemd.
  vooral de jongeren. die dachten dat het beter gaat worden en hebben niet geluisterd naar de ouderen wat ze al een keer meegemaakt hebben tijdens het regime van Bouterse.

  we gaan nog meer pinaren.

  zetten jullie je buikriem maar strak.

  ik vindt het heel zielig voor de ouderen die al een keer dit meegemaakt hebben en het nog een keer gaan meemaken door toedoen van hun bloedeigen kinderen die op Bouta hebben gestemd.
  ik denk niet dat ze dit keer zullen overleven.

  Surinamers vreten huneigen veteranen die het land zo hard hebben opgebouw en ook huneigen kinderen die het goed bedoelen maar zonder enige respect worden behandled.

  Ze worden als honden gezien en dom gehouden.

  maar een ding weet ik zeker.

  God slaapt niet.
  Als die het gaat oordelen dan zien we het dageraad.
  en dan zal Suriname zijn bevrijd.

  Mi kondre tru, Mi lobi ju…………………….A ogri moesoe waai………

  Raga


  Maak melding

 20. Trouwens een ding weten we zeker, die Hoefdraad gaat niet zitten graaien anders gaat zijn internationale reputatie eraan en hij verdient genoeg dus heeft hij geen enkele redenen toe.


  Maak melding

 21. ALS!

  Als Facebook informatie klopt, dan was Hoefdraad zijn salaris 151.000 USD per jaar.

  Als hoefdraad tegen Desi zegt dat hij 28.000 USD per maand verdiende dan heeft hij gelogen

  Als Desi Hoefdraad geloofd dan heeft deze hem en de Staat behoorlijk genaaid.

  Als 12×28.000 USD 336.000 USD is dan is Desi plus onze ministerraad en de Staat Suriname en haar bevolking voor 185.000 USD per jaar met open ogen gebruikt/getild/belazerd.

  Als facebook gegevens juist zijn, dan is deze meneer Hoefdraad niet te vertrouwen.

  Stuur hem dan terug naar het IMF met de copie van zijn salarisbriefje als bewijs.
  Misschien wil IMF hem dat bedrag ook betalen.
  Doe dit voor het te laat is.


  Maak melding

 22. No.1.. ben het totaal eens met je,en muriel…inpakken ..het vliegtuig in en hup uitkering stopzetten en naar ddb om hulp te bieden alsook het opbouwen van s.u.man..man.. man…schei toch uit stelletje koeien,dit is het begin van het einde,de tijd zal gaan leren wie wat verdient..enz…het zakken vullerij is ingegroeit bij onze surinaamse broeders,het zit in de gene.Vanwaar je ook komt amerika..nederland..enz..dit is echt absurd.


  Maak melding

 23. Correctie: op Briebie

  28.000 Usdollars per maand (stel 20 vakantie dagen).
  7.000 Usdollars per week (28.000*12/48 weken)
  1400 Usdollars per dag (5 dagen)
  175 Usdollars per uur
  3 dollar per minuut

  Nog erger dan je al dacht.

  Overigens elke inwoner van SME betaald hiervoor ongeveer 0,14 USD per jaar voor!


  Maak melding

 24. Ik vind Hoefdraad een “echte echte” Surinamer. Deze meneer heeft het hart op de “juiste” plaats zitten en dat is heel dicht bij de “Poen”.


  Maak melding

 25. Wat een drukte maken jullie zeg… Vergelijk zo’n salaris nu eens met het salaris van een 20 jarig profvoetballer in Brazilië of Europa. Zo iemand kan dus een beetje leuk tegen een bal trappen maar verder kunnen ze niks! Deze jongetjes verdienen wél miljoenen US dollars per jaar en iedereen vindt dat heel normaal! Maak je dus niet zo druk over het salaris van iemand als Gilmore Hoefdraad. Deze man heeft wel wat anders te bieden dan een voetballertje…


  Maak melding

 26. Nu snap ik waar die belastingengelden naartoe gaan.

  Ik snap dat Sme expertise nodig heeft maar moet het zoveel kosten.

  Hopen dat hij die geld wel waard is, dat zal in de toekomt blijken.


  Maak melding

 27. Wel,wel als je zelf met een zwemdiploma en wat certifcaatjes loopt. ,dan laat je je inpakken door Hoefdraadt want dat moet de reden zijn voor zo’n mega salaris dit is absurd mijn . landgenoten zijn weer de dupe hiervan.dank je wel NDP!!!!.


  Maak melding

 28. Meneer Hoefdraad komt zeer inhalig over op mij. Die man moet zichzelf nog bewijzen.

  En dan nog te bedenken dat de levensstandaard in SME helemaal niet zo hoog is.


  Maak melding

 29. Het verbaasd me enorm hoe weinig mensen precies weten wat Hoefdraad precies heeft gedaan bij het IMF. Hij was statisticus bij het IMF op de afdeling statistieken. Iedereen denkt dat hij een monetaire autoriteit omdat hij bij het IMF heeft gewerkt. Dat is niet zo. Hij heeft zich alleen bezig gehouden met het opstellen van statistieken en hij was zelfs geen hoofd van de afdeling statistieken. Maw hij heeft nooit een centrale bank geleid.


  Maak melding

 30. Telting verdiende 8000 us en zn opvolger 28000 us??!!! Dat is een wel heel groot verschil!!!! Hen zo’n idee dat deze regering weer een financiele puinhoop ervan gaan maken net als in de jaren 90 onder wijdenbosch!!!! En dat ondankbaar werk mag straks weer door front worden opgeruimd!!!


  Maak melding

 31. We wilden toch graag een ander regering met voornamelijk ddb aan het hoofd..

  Wat schandeerden we met z’n allen voor de verkiezing..

  Juist ja en we hebben gekozen voor ddb ronny somo soemita..

  en nu is het weer niet goed..

  Dan gaan we toch lekker op straat demostreren.

  Komop mensen op straat je ongenoegens tonen..

  begin alvast zanderij te blokkeren..scholen te sluiten lanti-mang-oema no wroko moro..


  Maak melding

 32. Ach,de hoefnagel heeft zijn contacten en kent alle drusroute.Het komt wel goed en we hebben de dollars zo terug verdient.Vanaf morgen wordt DNA buitenwerking gesteld en het land gaat per decreet bestuurd worden.De raad van ministers wordt gehandhaaft.En don Quichote is de enige persoon die het leger en alle andere gewapend machten onder zich heeft.Het gaat u goed landgenoten.De bevrijding is nabij


  Maak melding

 33. Blijkens de IMF-salary info verdient een senior economist in Washington DC tussen 124000 en 239000 USD per jaar! Geen bonusregeling. Ergo: 29000 per maand is absurd veel voor een ex-senior economist op het statistics department bij het IMF. Met alle respect voor zo’n functie/functionaris.


  Maak melding

 34. @TTheo
  Je hebt helemaal gelijk wat betreft Singapore. Heel landen lukt het niet om het Singaporese model over te nemen, omdat ze net als Suriname mensen binnen de grenzen hebben die alleen maar lopen te zeiken in de marge. Nu weer over te hoge salarissen.
  Er is altijd wat. Ondertussen wordt Suriname links en rechts ingehaald en moet het een inhaalslag maken om de veranderende wereld bij te benen.


  Maak melding

 35. De aanstelling van Hoefdraad is een meesterlijke zet van Bouterse. Misschien wel zijn allerbeste zet tot nu toe.

  Met de reputatie die Suriname internationaal kreeg bij de installatie van de heer Bouterse himself, was het gewoon bittere noodzaak om een internationale topper aan te trekken voor de opengevallen post van Financial Governor. De nieuwe president van Suriname heeft hier zeer slim gebruik van gemaakt. Hij weet als geen andere, dat invulling voor een dergelijke functie door een onbekende plaatselijke of onbekende buitenlandse kandidaat, desastreuze financiële gevolgen zou kunnen hebben voor Suriname. Bovendien is Suriname erg dun gezaaid met dergelijke kundige kandidaten die bovendien van onbesproken gedrag zouden moeten zijn. Denk maar eens terug aan de periode met de charlatan Goedschalk die iedere kundigheid ontbeerde terwijl zijn reputatie niet onder deed voor dat van zijn toenmalige trawanten.

  In dat licht mag worden geconcludeerd, dat het overeengekomen salaris met de nieuwe governor, hoewel aan de hoge kant naar Surinaamse begrippen, slechts een schijntje is in vergelijking tot de enorme goodwill die deze benoeming in de internationale financiële wereld tot gevolg zal hebben.

  Het mag duidelijk zijn dat personen van het allooi Brunswijk, Somohardjo en andere consorten, nimmer in aanmerking konden komen voor een dergelijke functie.

  Zie de benoeming van de heer Hoefdraad ondanks de vorstelijk vergoeding naar Surinaamse standaards, daarom als een win/win deal. Suriname kan met zijn aanstelling, in de nabije toekomst heel veel financiële garen en goodwill spinnen.


  Maak melding

 36. Op de wereld ben ik wel domme mensen tegen gekomen, maar zo dom als het zooitje in Suriname heb ik nog niet meegemaakt. Wie betaalt nou een bankdirecteur van een arm land als Suriname nou een dergelijk bedrag. Ik hoop dat jullie de broekriem nog strakker moeten aantrekken, om Gollmore te betalen. Van idt volk ie er geen equivalent op aarde: Oen dong no KA


  Maak melding

 37. Tot nu toe heb ik nergens gehoord of gezien of de heer Hoefdraad zich ergens al heeft bewezen als centrale bank governor. Ook wordt niet aangegeven wat de werkelijke funktie van de heer Hoefdraad is geweest bij zijn vorige werkgever. Deze vragen worden gesteld omdat deze helemaal niet in het nieuws bekend is gemaakt. Ik vraag mij af of hij soms is aanbevolen door iemand bij het IMF die bekend is met zijn kennis en prestaties.
  Voor alle duidelijkheid, er wordt hier niet gesteld dat hij ongeschikt is voor die baan, maar informatie daaromtrent worden niet vestrekt


  Maak melding

 38. aah…..WoW WOW WOW.. wat een salaris!!!en Rechterhand Abrahams ontslaat 300 man omdat er geen geld is? En de kids dan?
  Volksverlakkerij!!


  Maak melding

 39. @ 27 vleermuis

  Over 3 weken al naar Suriname, zullen we afspreken bij het VAT ? Ik koop wel een Djoggo voor je, dronkelap. Wist niet dat vleermuizen ook stomdronken werden.

  Maar serieus, het bruto jaarsalaris op managementniveau in Nederland ligt ook in deze orde. Alleen moet ik daarvoor meer dan 60 uren per week keihard werken en vloeit de helft terug naar de staatskas.

  Denk jij soms dat alle Surinaamse vrouwen in Nederland met de benen omhoog zitten?

  Allochtone vrouwen, met aan kop de Surinaamse, horen bij de hoogst opgeleide
  vrouwen van Nederland en zijn in tegenstellig tot hun ex-landgenotes echte carrieremakers, zonder voorkeursbehandeling en vriendjespolitiek. Get a life, man.

  Trouwens wij zijn opgegroeid met een global mind; jullie lijden aan een tunnelvisie!

  Seksistische opmerkingen motiveert vrouwen!


  Maak melding

 40. aahh… waar is het ? Wow?
  nee 3 x Wow wow wow jaa….wat een salaris!!!!

  En rechterhand Abrahams ontslaat 300 man?
  en waar moeten de kids van eten?

  Volksverlakkerij.


  Maak melding

 41. Over geldverkwisting gesproken, hier staat geen productiviteit tegenover. Dienstreizen zijn onnodige kosten voor de overheid en regionaal zeevracht-vervoer is goedkoper !!

  Deze minister lijdt ook aan een tunnelvisie !

  Bron: Starnieuws

  QUOTE

  Overheid betaalt SLM 135 duizend US dollar per maand voor onbeperkt reizen 26 Oct, 22:30

  De overheid betaalt de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) maandelijks 135 duizend US dollar om vrij gebruik te kunnen maken van een van de kisten van de maatschappij op de regionale route. De SLM beschikt over twee Boeings 737-36N. Minister Wonnie Boedhoe van Financiën bevestigde dinsdag tegenover journalisten dat de regering en de SLM een overeenkomst hebben gesloten hierover.

  Met dit bedrag – een bijdrage in de leasekosten van deze Boeing – “koopt” de overheid de ruimte voor regeringsfunctionarissen om vrij te reizen naar het buitenland op door hen gewenste tijdstippen. “Als de president op staatsbezoek gaat, hoeft hij straks niet gedwongen een week ergens te verblijven omdat het eerstvolgende vliegtuig naar huis dan pas vertrekt”, licht Boedhoe toe.
  Hetzelfde geldt voor ambtenaren die internationale bijeenkomsten bezoeken. Als ze klaar zijn, kan de SLM ze komen halen. Boedhoe: “We besparen daarmee op verblijfkosten. Zo levert deze deal ook geld op.”

  Daarnaast kan het bedrijfsleven nieuwe exportmarkten aanboren door verse waren, zoals groente, met luchtvracht te vervoeren naar plekken waar nu geen goede verbinding mee is. Boedhoe: “We weten dat er afzetmarkt is in de regio. Maar de reis vanuit Paramaribo naar bijvoorbeeld Barbados duurt 24 uur. Straks kunnen we een vliegtuig inzetten om verse groente of fruit per luchtvracht daarheen te transporteren.”

  Die 135 duizend US dollar per maand is volgens Boedhoe daarom “veel meer dan zomaar een bedrag”. Zij denkt dat de deal gunstig gaat uitpakken. “Nog een voorbeeld: doordat er voortaan altijd vliegtuigstoelen vrij worden gehouden voor overheidsdienaren, hoeven we niet langer 20 procent commissie per ticket aan de reisagent te betalen. Ook dat is win-win.”

  Bron: Starnieuws

  UNQUOTE


  Maak melding

 42. Als die meneer Hoefdraad blauwe ogen had, had kennelijk geen zwarte haan naar gekraait.

  Of willen wij die 747 piloten ook met een kluitje in het riet sturen door hen naar Surinaamse maatstaven te honoreren?


  Maak melding

 43. Beste Muriel,

  Betreft jouw ingezonden artikel.Volgens mij heb jij geen flauw benul waar je over schrijft.Het salaris van Hoefdraad is buiten alle proporties en hij heeft nog niets gepresteerd.Het is absoluut niet vanzelfsprekend dat hij een goede bankdirekteur is.Waar heb je het over ?


  Maak melding

 44. Muriel,
  Bekleden de allochtoonse vrouwen van Surinaamse komaf,hoge posities hier in Nederland ?Voorlopig zijn de posities van Surinaamse,Turkse en jawel Marokkaanse vrouwen gelijk,de Surinaamsen hebben geen streepje voor.Wat een kul verhalen wil jij de Surinamers op de mouw spelden,gelukkig lezen en horen ze wat er hier gebeurt.Waarom denk je dat de Ned.overheid er alles aan doet om allochtonen vooral vrouwen,in een hogere positie te krijgen?Ie ja want die zijn ondervertegenwoordigd ook de Surinaamse.
  Maar met deze regering Wilders,zal deze goed bedoelde werving geen lang leven beschoren zijn.
  Btw, wat ik zelf geconstateerd heb,in Leiden bij de sociale dienst,UWV en de CWI lopen meer Marokkaanse en Turkse vrouwen in hogere posities rond dan elk ander allochtoon.


  Maak melding

 45. De vraag is of er andere partijen zijn die deze job kunnen klaren. De voormalige govenor van de centrale bank van Aruba is van Surinaamse Afkomst. Zijn naam ben ik vergeten. Die heeft een perfecte job geklaard in Aeuba. Kijk maar naar het economisch succes van het land. Waarom niet die man vragen, Maar ja met de reputatie van Boouterse is het de vraag of mensen hun carriere op het spel willen zetten. Misschien moet het land daarom zo een hoog bedrag betalen aan deze vent.


  Maak melding

 46. De nieuwe Governor heeft hart(d) voor de zaak.
  De Statistieken, voorspellen een florissant financieel klimaat in Suri.
  Dientengevolge, heeft hij zichzelf alvast exuberant beloond!


  Maak melding

 47. Als ze zo iemand aannemen dan moeten ze niet zeuren.Moet die man achteruit in salaris.
  Blijkbaar hebben ze geen geschikte kanindaat in suriname om de functie uit te oefenen.Telting was de beste wat ze hadden.De hele politiek daar is een vriendjes politiek.Ze zijn zakkenvullers wie ook daar voor het zeggen krijgt.Bouterse heeft zijn zakken al jaren gevuld samen met wijdenbosch en het gaat steeds door.


  Maak melding

 48. Voor zo,n salaris kan je 150 verpleegkundigen aannemen.
  of 200 gezinnen helpen.

  Maar nee deze regering is vanaf de inauguratie al met geld aan het smijten.
  Zo,n verschil in salaris is veel te groot.
  Als een gewoon salaris 600 SRD is dan mag iemand niet 150 keer dat salaris verdienen.

  In Nederland verdient de president van de Nederlandse Bank ongeveer 10 het salaris van een verpleegkundige.
  Iemand die zo zijn zakken vult kan nooit hart voor een land hebben.
  Die komt graaien en vertrekt.


  Maak melding

 49. Klagers stikken jullie in je eigen(SME) stront!! boevenbendes!!! Surinamers niet klagen!!! Slimmerikken!!! jullie hebben toch zelf ingestemd en gekozen voor Bouta!!!

  Ontevreden wezens dat jullie er zijn!! Stem nog een keer over 5 jaren op Bouta!!! en mischien worden jullie met diamant beloont ipv Goud!!!

  Zoek het maar uit en klaag niet want het is koekje van je eigen deeg!!! Succes!!!! Wat ben ik toch trots ! Jullie weten het altijd beter! Ik zei toen al dat een gewaarschuwd mens voor twee telden.

  Ba soekoe, ba fenie, ba tjarie!! ha, ha, ha. hi,hi,hi. ik stond erbij en keek ernaar!!

  En ga nou niet een andere reactie op mijn ening geven want, dan is het je eigen schuld!! Kiesie mooi gie joe!!!

  Wiep-Ding


  Maak melding

 50. Als de Overheid de Hr Hoefdraad heeft benadert om Suriname te [helpen],dan mag hij zijn eisen stellen.Maar als hij zijn diensten heeft aangeboden,dan mag de overheid eisen stellen. Om niet voor verrassing komen te staan zou ik het volgende voorstellen.We zouden het volgende op papier zetten; Hij zou een normale salaris per maand verdienen,en na vijf jaren als blijk dat hij zijn belofte heeft waar gemaakt,een vette bonus krijgen.Stel dat er niks van is terecht gekomen,wat dan.Als de overheid hem moet vertrouwen dat hij zijn belofte zal waarmaken,dan moet ook hij de overheid kunnen vertrouwen dat hij een vette bonus krijgt na bewezen diensten.Het zal een stimulans voor hem zijn om goed zijn best te doen.Kortom ; Als hij weet wat hij kan verwachten als hij goed werk heeft verricht ,gaat hij zich 100% inzetten.


  Maak melding

 51. Als je meer verdient dan de hele regering bij elkaar, ben je belangrijker dan al die ministerren en de presinetniet! Big up to da doekoe master!


  Maak melding

 52. Kan iemand het publiek antwoord geven op de volgende vragen:
  1. Welke funktie bekleedde de hr. Hoefdraad bij het IMF? Men heeft het wel over een topfunktie, maar welke?
  2. Heeft de hr. Hoefdraad zijn sporen al verdiend bij het runnen van een Centrale Bank, zo ja welke en wat waren de resultaten?
  3. Er wordt zo hoog opgegeven over internationale kontakten. Welke bijvoorbeeld,
  en hoe wordt hij door deze gewaardeerd?
  4. Is de heer Hoefdraad soms aanbevolen door iemand in de leiding van het IMF, van wie inzicht daartoe mag worden verwacht?
  5. Heeft men wel er aan gedacht dat eventuele internationale kontakten pas vruchten zullen opleveren als men Suriname een waardige handelspartner vindt? 6. Tenslotte, waaruit heeft men het bestaan van de internationale kontakten kunnen afleiden?
  Een nieuwsgierige lezer


  Maak melding

 53. Wel,wel

  Hoefdraad heeft het gewoon SLIM gespeeld en de stommelingen in SME zijn er gewoon in getuind.

  In de eerste plaats heel simpel het volgende:

  Als je in Washington,London,Tokio of Parijs woont en maandelijks US $ 28.000 vangt en je woont in SME en vangt maandelijks US$ 28.000 dan ben je er in feite ENORM OP VOORUIT gegaan, want de kosten van levensonderhoud in Paramaribo zijn nou eenmaal anders dan in London, Parijs,Tokio of Washingtoin DC. Stelletje STOMMELINGEN.

  Gefeliciteerd hr. Hoefdraad, hoewel jij daarmee hebt laten blijken dat het issue “Land dienen” absoluut geen rol speelt bij jouw besluit. Het gaat puur om de PEGELS.

  Daarnaast heb jij dan ook nog personen als de DNA voorzitster die al verdedigen dat het bedrag het waard is want SME staat door HOEFDRAAD internationaal meteen goed aangeschreven. GROTERE ONZIN van iemand van het nivo medische opleiding kun je niet verwachten. Had haar qua niveau hoger aangeslagen

  O ja? Met Telting en Hildenberg was SME de afgelopen jaren financieel zeker instabiel?
  De wereld kent HOEFDRAAD (volgens Jenny Geerlings) en daarmee alles op monetair terrrein gegarandeerd de komende jaren in SME ? Wat lachwekkend.

  Tot nu toe enkel komische zaken/uitglijders
  in zaken zoals Waterberg/Misiedjan/ Sastroredjo/Abrahams dus eens kijken wat men er van kan bakken.

  Gelukkig dat DDB Sastroredjo heeft aangehouden en de KTPI enVA niet hun zin gaven. Logisch aan de ene kant.
  Nu al een minister vervangen zou niet getuigen van slimheid en stabiliteit.

  Mevrouw Boedhoe al voor LUL gezet door de actie van Abrahams en een en al hakkelende bewinslieden bij persconferenties, en zij dienen nog veel te leren om niet meteen EMOTIONEEL te reageren en in de verdediging te schieten.

  Mevrouw Boedhoe zegt “Er zijn situaties om te kunnen afwijken “, maar kan vervolgens dan niet uitleggen welke argumenten er ditmaal dan ten grondslag lagen. Hoe zet ik mijzelf voor AAP/LUL ?

  Ministers die onvoldoende voorbereid zijn en een persconferentie in gaan,en zich voor aap zetten is op dit moment meer schering en inslag. Genoeg huiswerk nieuwe bewindslieden.
  Hebbennogveel te leren.

  Zelfs de Vice president kan rap uit zijn slof schieten. Het is allemaal te EMOTIONEEL.
  Proberen wat RATIONELER TE WERK TE GAAN.

  De enige die rustig/kalm blijft tijdens een persconferentie lijkt tot nu toe DDB zelf.

  Anyhow, dat SME nu een CbvS president aantrekt die 3x Telting vangt, en eigenlijk aangeeft dat men kennelijk binnen de SME gemeenschap geen enkel geschikte persoon kan aantrekken, geeft wel te denken.

  Een ding staat vast voor elke Surinamer die in het uitenland werkt(op nivo) n.l. indien je niet zelf naar SME gaat, maar de overheid of een bedrijf in SME jou persé wenst aan te trekken,dan gewoon het westers salaris eisen. Take it or leave it for them.

  Hoefdraad heeft hiermee een precedent geschapen voor jullie.

  Men zei nu ook niet dat US$ 28.000 in SME meer waard is dan US $ 28.000 in Tokio, New York, Parijs of London.

  Ik denk dat dhr. Hoefdraad zich SUF lacht om zulke stomkoppen in SME die accoord gingen.

  Men wilde een statement maken door iemand van het IMF aan te trekken en dat was hen (Jenny & Co) het waard.

  Hoe DOM en SIMPEL kan men in SME niet denken.

  GOD ZIJ MET SURINAME… en dat is echt nodig


  Maak melding

 54. Zoals shano (16) reageert, is de juiste benadering van de situatie. Moet je deze blindelinks gaan beoordelen op zijn vorige rol bij de IMF. Moet je deze op man op dit niveau willen belonen? M.i. NIET. Suriname is geen Amerika. Haal deze man weer aan de onderhandelingstafel. Ook voor deze man is de prijs een bos kouseband hetzelfde als voor de kleine man in de volkswijken. Het kan echt iets minder.


  Maak melding

 55. Telting verdiende 25000srd netto
  Hoefdraad verdient 42000srd netto

  Telting was niet academische geschoold
  Hoefdraad is academische geschoold,

  Telting had niet zo een Internationale ervaring
  Hoefdraad heeft een internationale ervaring

  Telting heeft men in Suriname aangenomen
  Hoefdraad heeft men vanuit het Buitenland in dienst genomen

  Volgens velen heeft Telting het goed gedaan
  Hoefdraad moet zich nog bewijzen, maar zou het eventueel beter kunnen doen

  Bovenstaand een paar verschillen, de vraag is; zijn deze verschillen die 17000srd waard.


  Maak melding

 56. Volgens ingelichte bronnen was hoef-nagel gewoon een kantoor bediende bij het IMF..

  Maar de naam IMF zegd veel klinkt groot dus werdt hij hoef-nagel aangenomen..

  Iedereen kan in sme zich gewoon bloot aangeven voor elk job..

  Als je genoeg de lef hebt te bluffen dan kom je gehaait wel..

  suris in sme zijn oer dom begrijpen niks wat er in het buitenland gebeurt,hebben totaal geen inzicht,je kunt ze van alles wijsmaken..

  Nog steeds kun je een suri.kralen voor citroenen verkopen en ze geloven je heilig..

  Letop 5 % van je eigen grond stoffen als beloning krijgen,terwijl je niet durft te dealen voor een hoger bod..

  Ga als suri. naar canada en zeg dat je zijn buaxiet of olie wil meenemen van 5 % van de opbrengst,dan krijg je letterlijk een schop in je reet..
  Trouwens bbd heeft schijt aan alles,hij zit goed en gaat niet weg,aan de rest zal het een worst wezen..


  Maak melding

 57. Het is gewoon jammer eigenlijk dat de eerlijkheid van deze regering niet op zijn merites wordt beoordeeld.

  Ze hadden die Hoefdraad zoals de vorige front regeringen gewoon minder moeten betalen met de belofte dat hij zelf in de kas mag graaien of dat hij hectares grond gratis kon krijgen, te verkavelen en weer te verkopen, dat zou veel meer hebben opgeleverd.

  Menig front minister of topper is nu miljonair hoe zou dat zijn gekomen.

  Die van NH heeft nu een kasteel aan de Anton Dragtenweg en een woning in Amerika.

  Die van juspol voorheen gewoon een politieagent, bezit nu Supermarkten, automarkten, bouwmateriaal bedrijven enz.


  Maak melding

 58. sosoboto ,
  de eerlijkheid van deze regering wordt beoordeeld aan de hand van het heden en het verleden en de CV van de lieden die zitting hebben in deze regering.
  Begin bij de president een massamoordenaar drugsdealer wordt beschuldig voor medeplichtigheid aan massamoord veroordeeld voor genocide en veroordeeld in het buitenland voor drugs handel.
  vice president onbekent onbeschoft tegen journalisten onervaren knullig.
  misser djan van justpol ook onervaren maakt blunderd wakkerd racisme aan,
  abrahams alias mondje 150,000 uitgeven voor verbouwing van zijn kantoor en de anemers zijn directe familie leden van hem gaat op reis naar china terwijl er genoeg werk te doen is in suriname .
  De derde voorzitter van het DNA is een veroordeelde drugscrimineel die ook zijn poot niet in het buitenland mag zetten ongeschoold agresief dom,
  amafo uit front regering getrapt omdat ze geld van de samenleving heeft gebruikt om haar verjaardag te vieren minares van ronny brunswijk zo kan ik nog doorgaan sosoboto dit alles laat zien dat precies het zelfde gebeurd als al die vorige regering onder bouterse het enige verschil is dat bouterse nu zelf de president is dus hij is werderom verantwoordelijk voor de komende puinhoop . sosoboto jij voert een verloren oorlog je maakt jou zelf gigantisch belachelijk met het verdedigen van een moster.


  Maak melding

 59. Heb wel serieuze oplossing voor deze bendes!!!

  Deze oplichters moeten eingelijk langs mij gaan of lopen en ik weet wel raad mee!!!!!

  Wel zullen de Surinamers hun billen schudden door blijdschap en tevredenheid!!! zoals eerder gemeld.

  Black-Mamba


  Maak melding

 60. Hoefdraad verdient maar een ding en dat is de stroomdraad van alle Surinamers 42000 volt!!!

  Of kom langs mijn pad, dan heb je???????

  Black-Mamba


  Maak melding

 61. Nrs 71 en 72: je neemt gewoon de woorden uit mijn bek!!!!

  Laat hen vrij en laat ze langs mijn wegen !! bewandelen, zondermeer de juiste oplossing heb ik, waar jij totaal geen twijfels aan zou over houden.
  Mijn taal is de wet!! al zouden zij met paarden hoefijzer komen.Ik zou ze wat lekkers laten proeven!!!!

  Mijn snoep zou wel werken!!! Surinaams giftigste!!! naar Rust en te vredenstraat.

  Labaria


  Maak melding

 62. DU/UITWEG,wederom profileer je jezelf,jij voert een verloren oorlog en maakt jezelf steeds belachelijk.
  Hoelang ben je al bezig Bouterse te neer te halen?Brunswijk was eerst je held toch,zolang hij met je boevengespuis samen werkte,nu daar hij met Bouterse in zee is gegaan,is Brunsie opeens ook een oorlog “misdadiger”.
  UITWEG je stikt steeds in je eigen braaksel,je doet maar,Bouterse is door zijn aanhangers gekozen,die weten tenminste dat wat Bouterse gedaan zou hebben niet te vergelijken is met wat jouw blankemeesters hebben geflikt.
  Zo gauw je leest dat er een voorstander van Bouterse iets goeds schrijft over hem,heb jij de GORE lef om die voor gek,kortzichtig en dom uit te maken,terwijl jij absoluut geen volle zalen trekt met je eeuwig durende haat.


  Maak melding

 63. @tjall

  Spoor je wel? Binnen 2 jaar zal de NDP volledig weg gevaagd zijn en is DDB of ergens ondergedoken of zit hij in Boma. Samen met zijn vriendjes.


  Maak melding

 64. HHAHAHA die idioot gooit het nu over een andere boeg brunswijk is of was mijn held never nooit moordenaars kunnen nooit mijn helden zijn dus probeer wat anders deze is te doorzichtig achterlijk en dom. je hebt haat en kritiek jou baas bouterse heeft op 8 dec 1982 laten zien wat het verschil is mensen die kritiek op zijn misdadige beleid hadden heeft hij uit pure haat en meedogenloosheid afgeslacht precies de zelfde haat stralen zijn aanhangers hier uit ze liegen en bedriegen en halen alles uit de kast om de de kritische geluiden te elimineren wat nooit zal lukken want criminialiteit massamoord genocide kan je onmogelijk goed praten jij misbruikt een documentaire over de onmenselijke wreedheden in tijd van het apartheids regime om de wreedheden van jou moordenaars president goed te praten zo achterlijk ben jij tjall vindt jij het gek dat ik jou en de kudde kortzichtig dom en achterlijk vindt ik heb geen andere benaming voor zou een onmens als jou tjall.


  Maak melding

 65. Hoefdraad verdient zelf meer want hij heeft samen met Bouterse het land leeggeroofd voor 1.3 miljard USD van de Staat zijnde alle reserves van het land die nooit verantwoord is geweest aan het volk.


  Maak melding

 66. Het verwond mij helemaal niet dat Hoefdraad de best betaalde man is in Suriname.De president heeft geen verstand van economie dus die domkop heeft alleen maar verstand van wapens om te doden.Het land is leeggeroofd door Bouterse en zijn handlangers.Het land is al meer dan 10 jaren failliet.Dit is mijn eigen ervaring als Surinamer.


  Maak melding

 67. Hoefdraad en Bouterse hebben Suriname leeggeroofd van al zijn tegoeden bij de Centrale bank van Suriname.Niemand durft iets te doen anders worden ze weer doodgeschoten als in 1982.Suriname is als land verloren en failliet.Het Surinaamse volk leeft in armoede en ellende.Het is hun eigen schuld want wie kiest voor een domkop als president van je land.Bouterse heeft geen verstand want hij heeft geen hoge opleiding genoten.Ik hoop dat ze in 2020 iemand anders kiezen als president om het land vooruit te krijgen.


  Maak melding

 68. Alleen maar jaloerse mensen die stiekem wensten dat zij daar zaten ik hoop dat hij ook een wurg contract heeft dat het onmogelijk maakt hem te ontslaan eentje zoals veel front ambtenaren hebben


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.