Vonken

18

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Hoe ironisch. Juist onder president Bouterse, die nationale eenheid predikt en claimt dat zijn partij aan ‘niet-etnische’ politiekvoering doet, viert etnische haarkloverij meer dan ooit hoogtij. Dat krijg je als je verwerven van politieke macht laat prevaleren boven geprenteerde principes. Het begon al bij het vormen van de regering waarbij een relatief smal gedragen partij als A Combinatie zes ministerposten wordt vergeven.

Er kan nu wel gesteld worden dat de VHP zitting had moeten nemen in de regering en dat daarmee de Hindostanen goed vertegenwoordigd zouden zijn geweest. Maar Sardjoe heeft zich terecht niet laten spannen voor Bouterse’s machtskarretje, dat als belangrijkste bestemming heeft: zijn politieke en juridische immuniteit. En er was haast geboden waardoor onvoldoende tijd gestoken werd om dit Hindostaanse vacuüm op te vullen. Vooral toen twijfelkont Soemita steeds meer onder invloed kwam van de shanti-indoctrinatie van het Nieuw-Front. Het presidentschap moest coute-que-coute binnen worden gehaald.

In een multi-etnische samenleving pur sang als de Surinaamse, ontkom je politiek niet aan een weerspiegeling ervan. De verkavelingspolitiek is weliswaar een erfenis van de ‘oude politiek’, maar bij herkaveling kan je niet rücksichtloos te werk gaan en de Surinaamse realiteit uit het oog verliezen. En ‘nationalist’ Bouterse lijkt dat toch weer steeds te overkomen. Soms denk ik: ik ken de Surinamers beter dan hij. Maar ja, ik ben voor hem maar een ‘abani’ met een paars paspoort; dus ‘geen Surinamer’. De etnische bemanning van de ministeries was al iets zorgwekkends. En dan ga je ook nog maar liefst zes ministeries vergeven aan een partij die maar 7.500 stemmers achter zich heeft! Dat is a priori vragen om tribal rumble in the jungle. Hiermee toonde Bouterse dat hij voor macht bereid was ook de Surinaamse ‘eenheid in verscheidenheid’ op het spel te zetten.

Op het ogenblik wordt menig ministerie in de (sub)top herbemensd: met alle spanningen van dien. Mutaties en maatschappelijke acties worden onder een etnisch vergrootglas gelegd, met alle spanningen van dien. Minister Misiedjan van Justitie en Politie is het dichtstbij geweest met zijn aansteker bij de lont van het etnische kruitvat. Nadat bouwvallen van Marrons op onrechtmatig ‘geoccupeerde’ grond waren ontruimd en platgebuldozerd door de politie, wist Misiedjan zeker dat hier een ‘bepaalde etnische groep’ achter zat. Je vraagt je af waar die modern ogende jongen de afgelopen decennia heeft uitgehangen. Ook al zou je best gelijk kunnen hebben; als minister dien je te onthouden van zulke uitspraken. Wellicht is Misiedjan toch niet zo geëmancipeerd en vooruitstrevend zoals hij doet voorkomen.

Tienduizenden Surinamers wachten al decennia op behoorlijke sociale huisvesting. Vooral de woonsituatie van Marrons die tijdens de Binnenlandse Oorlog hun dorpen zijn ontvlucht, is schrijnend. Velen hebben lukraak grond geoccupeerd, waar ze, verstoken van elektriciteit en stromend water, leven in provisorische onderkomens. Dan wordt na jaren dat beetje wat je hebt, ineens omvergebuldozerd. Veelal is die bezette grond in rechtmatige eigendom van een ‘bepaalde etnische groep’. En dan gaat een minister, die ‘op je lijkt’, ook nog lopen roepen dat die bepaalde groep ‘politiek’ erachter steekt dat de politie ‘onrechtmatig’ is opgetreden. Zie daar de ideale ingrediënten voor het ‘laaien van een etnische vulkaan’.

Misiedjan, die zijn ‘excuses aan de Surinaamse samenleving’ en de politie heeft aangeboden, zegt dat zijn uitspraken ‘emotioneel’ waren ingegeven. Juist alle reden direct te moeten opstappen. Al jaren geleden zei iemand tegen mij, over zijn buren van een andere etniciteit: “Ik hou ze te vriend zodat ik ze als eerste kan afmaken als het zover komt.” Het was op de lacherige toon van borrelpraat, maar vanuit diepgewortelde gedachten die bij een verkeerde vonk ineens in daden kunnen omslaan. En Misiedjan heeft vervaarlijk zitten vonken. Het liep gelukkig met een sisser af. Maar door vier topambtenaren op zijn minsterie ‘politiek’ de wacht te hebben aangezegd, doet hij weer verwoede pogingen.-.

Iwan Brave

18 REACTIES

 1. Hij is net als zijn baas ,,,één grote laf-aard..

  Ze moeten onmiddellijk aftreden en verdwijnen uit het machts-centrum..

  SME wordt aan de schand paal gehangen in het buitenland.

  Welke eerbidege land,, maatschappij, zou onder deze omstandigheden ,regime in sme willen investeren,zijn zuur verdiende geld verkwanselen..

  Als suri in het buitenland voel je je vernedert wat er gaande is in het land..

  een HOOFDVERDACHTE van verschillende moorden,groot crimieneel,, een drugs veroordeelde rover moordenaars ronny,,veroordeelde rokkenjager somo,veroordeelde fraudeur soemita,vele collegas coupe plegers als beleidsmedewerkers ministers,op strategiesche posten in het buitenland enz enz enz..

  Nog net aan de macht en nu al zoveel verduisteringen verkwisting van de belasting betaler.

  Wat blijft er over na vijf jaar van het land..


  Maak melding

 2. Als het zo doorgaat,dan moet je oppassen..

  De laatste tijd ; zie je, hoor je ,lees je ,niets anders dan,dat sme een export product rijker is geworden..

  En dat bedoelde baas, met de export zal vergroot worden dus productie zal opgevoerd worden..

  Je moet niet verbaast staan te kijken,wanneer er een helie landt op de onafhankelijkheids plein en baas meeneemt..

  Juist ja naar amerika om aldaar vakantie te vieren voor lange lange tijd..

  succes..


  Maak melding

 3. hai Iwan

  ik heb wel vaker je ingezonden stukken gelezen , en ieder keer vraag ik mij zelf af wat is de boodschap die je uitzendt.

  als ik het vanuit mij visie en mijn zelf bewustwording aspect moet bekijken zijn jouw boodschappen niet aan mij gericht.

  maar naar mensen die in een doemdenken tunnel zitten en in het plaatjes gedachten zijn blijven hangen en daar ben jij meester in om hun de gewenste voeding te geven.wat in je zit komt naar buiten.

  vandaag de dag zijn er weinig journalisten die zich in de materie zelf/bewustwording van de mens zijn gaan verdiepen.vooral de journalisten van Surinaamse afkomst.

  bewustwording begint bij positief denken en daaruit vloeit het handelen.

  het is toch zonde dat de mens in het negatieve blijft hangen en de mensen met hun opgeblazen persoonlijkheid/EGO hunkeren naar negatieve voeding.

  een tip , ga je verdiepen in de materie zelf/bewustwording dan merk je dat er een heel ander wereld voor je open gaat..

  er zijn verschillende boeken geschreven om er een van te noemen

  de nieuwe aarde van Eckhart Tolle

  succes


  Maak melding

 4. Vlammen!

  Beste Iwan, de vlammen vliegen weer eens uit je pen. Ik dacht dat je in slaap gesust was of bezoek heb gehad van een of andere oude militie. Uit deze column blijkt dat je weer vonken in vlammen kan omzetten.

  Misschien is voor Suriname de emo uitspraak van Misiedjan niet eens zo slecht. Deze boute uitspraak heeft Suriname wakker geschudt. We weten allemaal dat er etnische worstelingen in Suriname bestaan en dat sinds de Wet van Gouverneur Kielstra (1933-1943); Javanen en Hindustanen mochten ook in de politiek meedoen.
  Maar niemand durfde het aan plein publiek te zeggen. Nu het door een machtsdrager gezegd is, zal hier en daar scherper op zaken worden gelet. Het helingsproces kan beginnen.
  Ook al gaat dat in den beginne met verwijten hier en verwijten daar, de ogen zijn geopend.

  En omdat het Surinaamse volk vredelievend is (uitgezonderd enkele ongeemancipeerden), zal het niet tot extreme uitspattingen leiden.
  Men zal nu juist goed uitkijken wat men doet en zegt en toenadering zoeken tot elkaar.
  Over een paar maanden is deze uitspraak van Misiedjan geen issue meer.

  Iwan, wanneer je kan vlammen uit je pen ben je op je best. Dat zoete-honing-gedoe hoort niet bij jou. Dit is je roeping om misstanden aan te kaarten en te benoemen.
  Duizend en 200 stemmen voor een ministerie is niet duur. Desi heeft deze ministeries verkocht aan de eerste de beste bieder. Hij had hier zijn reden voor: Macht! Maar daar eindigt het ook mee.

  Desi is qua geluk te vergelijken met Wilders.
  Kort aan de macht komen, stempeltje drukken en dan wegwezen!
  Daarom zal de Regering in Suriname in dezelfde maand ten val komen als de regering in Nederland. Het gevoel van een Tweeling!
  Het lot van de Surinaamse bevolking ligt in handen van een volksbedrieger en het lot van de Nederlanders hangt af van de handelingen van een volksmenner en Moslimhater.

  De vele botsingen en aanvaringen in de Nederlandse politiek zijn zo goed als achter de rug, terwijl ze in de Surinaamse politiek in aantal en kracht toenemen. Eens zal het barsten; is het niet bij Somo dan is het bij Brunsie.
  Dan zal het ook in Nederland afgelopen zijn.


  Maak melding

 5. Als je de duivel aanbidt, dan zal je ook door de kronkels van de duivel ten onder gaan. Wat Bouterse ook doet voor Suriname, hoeveel bruggen en huizen hij ook bouwt, etc. niets zal hem of de Surinamers helpen. Want zoals de duivel zelf zal hij niets van de liefde in liefde om kunnen zetten. En al helemaal niet als hij zich niet verantwoord voor dat wat hij in het verleden fout heeft gedaan. Never, nooit, nunca! En voor wie hem volgt heb ik maar drie woorden: dom, dom, dom.


  Maak melding

 6. Ik lach en schaam me dood tegelijk om wat er in Suriname gebeurd.Als klein jongen heb ik toen al geleerd dat een Hindoestaan een ka koelie was, een marron een ka djoeka een stads Creool een kafri was.Zie wat er nu gebeurd,we hebben hebben met z’n allen een nieuwe naam bedacht,een naam dat minder heftig aan geeft hoe denigrerend,
  minactend,discriminerend wij surinamers met elkaar omgaan.We zijn altijd een racistisch volkje geweest,maar nu wordt het etnisch genoemd ,what’s in a name.Ik denk dat het woord racisme de surinamer angst in boezemt.
  we zijn bang,om als racist te worden uitgemaakt,net als de Hollander.Maar de angst bij ons is gelijk aan scheinheiligheid
  want als wij tussen de mensen zijn waar op wij lijken,ook zo’n nieuw begrip, gaan we helemaal los over die ka koeli,ka djoeka,ka kafri.Correct me if i’m wrong.
  Is het woord racisme te beladen voor de twisted mind van de Surinamer,of denkt men met het woord etnisch menselijker over te komen?Dacht het niet ik vind beide begrippen denigrerend, discriminerend,minachtend.
  Maar bovendien ONSURINAAMS Wij verdienen beter.

  Don’t call me kafri,Koeli.
  Don’t call me koeli,Kafri.

  Dokter Soul (SuriNed)


  Maak melding

 7. Strekking van Iwan zijn verhaal is dus. Het is allemaal verkeerd met die etnische oude politiek, maar jongens houden zo want dat is de Surinaamse realiteit, dat het geen enkele ontwikkeling in Suriname heeft gebracht en permanente verdeeldheid zaait, maakt niet uit het is de realiteit.

  Een vakbondsleider kwam ook mooi vertellen dat het aannemen van ambtenaren vlak voor en na de verkiezingen, Surinaamse cultuur is, dus die mensen mogen niet ontslagen worden. Dat Suriname teveel ambtenaren heeft maakt voor deze man, niets uit, het is de Surinaamse cultuur.

  Volgens vene is het ook Surinaamse cultuur dat partijleiders niet opstappen, ook al verliezen de partijen verkiezingen na verkiezingen. Dat doorstroming van jong kader wordt belemmerd of dat Surinamers niets meer van doen willen hebben met dit soort leiders, maakt niets uit het is Surinaamse cultuur.

  Wat ik vreemd vind is het volgende in Iwan zijn betoog.

  “nu kan gesteld worden dat de VHP zitting had moeten nemen in de regering en dat daarmee de Hindostanen goed vertegenwoordigd zouden zijn geweest”.

  Iwan neemt dus leterlijk de vhp mantra over, zij zijn de enigste die de hindustanen vertegenwoordigen, en dus in elke regering horen ze erbij te zijn, Welnu, de kans werd ze geboden ze heben het niet aangenomen, dus mogen ze niet klagen, erg is het dat ze die etnische kaart uit de doos hebben getrokken.

  Verder is ook voor Iwan etnische vertegenwoordiging belangrijker dan goed beleid uitvoeren en Suriname duurzame proberen te ontwikkelen.

  In een gezonde democratie hoort een parlement een weerspiegeling van de samenleving te zijn en niet de regering, het verbaasd mij niet dat dit gegeven iwan volledig ontgaat.

  Ik ben van mening dat alles wat verkeerd is zal moeten veranderen, desnoods met de harde hand, we kunnen geen drogredenen verzinnen om stil te blijven staan.

  Elke journalist/columnist heeft een opvoedende taak naar de bevolking toe, met zo’n column heeft Iwan laten blijken dat hij bevooroordeeld is en dat hij zijn rol nogsteeds niet snapt.

  Hoe anders moeten wij het onderstaande lezen, van een columnist of journalist, op basis waarvan stelt hij dit, heeft hij bewijzen daarvoor. De huidige President is voorzitter van een politieke partij die aan geheime en eerlijke verkiezingen heeft meegedaan. De partij heeft de verkiezingen gewonnen, mag de voorzitter die al voor de verkiezingen had aangegeven dat hij President wil worden en desondanks de meeste zetels heeft behaald dir functie niet bekleden, is de wil van het volk dan niet belangrijk. Dat jij zegt dat Sardjoe zich terecht niet voor het karretje heeft laten spannen, komt door je onwetendheid, deze sardjoe heeft geen enkele scrupules, deze man dacht met zijn 8 zetels aanspraak te kunnen maken op het presidentschap, zo wilde hij zijn politieke loopbaan afsluiten, that’s all.

  “Maar Sardjoe heeft zich terecht niet laten spannen voor Bouterse’s machtskarretje, dat als belangrijkste bestemming heeft: zijn politieke en juridische immuniteit.”


  Maak melding

 8. Dokter Soul,

  Mooi en begrijpelijk geschreven. Prima!

  Denkwijze: racisme is het woord dat gebruikt wordt wanneer het gaat om blank of gekleurd (zwart, bruin, geel, rood).
  Dan wordt de blanke een racist genoemd.

  Gaat het om gekleurde mensen onder elkaar dan durft men het woord racist niet te gebruiken, doodgewoon omdat er geen voordelen aan verbonden zijn.

  Een blanke racist kan je in geciviliseerde landen aanklagen en er genoegdoening aan overhouden. In Suriname kan niemand minister Misiedjan aanklagen om zijn uitspraak.
  Bij gekleurde racisten noemt men het een etnisch probleem. Lijkt, klinkt en leest zachter.


  Maak melding

 9. Op onderstaande wil ik nog reageren

  “Hoe ironisch. Juist onder president Bouterse, die nationale eenheid predikt en claimt dat zijn partij aan ‘niet-etnische’ politiekvoering doet, viert etnische haarkloverij meer dan ooit hoogtij. Dat krijg je als je verwerven van politieke macht laat prevaleren boven geprenteerde principes.”

  Nu weten we allemaal ook wel, dat er twee NDP’ers van Hindustaanse afkomst (Pahlad en Doekhie) afzonderlijk van elkaar en publielijk de voorzitter van de NDP (de huidige President) hadden opgeroepen om de onderhandelingen met de VHP af te breken vanwege racistsiche sentimenten die werden geventileerd door diezelfde vhp via bepaalde media in het hindustaans.

  Minister Misidjan heeft niet gevaarlijk zitten vonken, het zijn de vhp’ers die gevaarlijk zijn gaan vonken, de minister heeft het volk alleen maar verteld wat er precies aan de hand is, waarom zou hij daarvoor moeten aftreden.


  Maak melding

 10. Mijn liefhebbende creolen
  Wees eens productief en help die mensen om ons land goed te besturen met alle jou goede ideeen, ze hebben jou nodig , niet om hun uit te schelden .
  Dat wij vele van de creolen elkaar als niks beschouwen , is een bekend spelletje uit het verleden
  Van jullie is in de verwachting nu anno 2010 een verhaal vertellen, waar alle Creoolse mensen in suriname beter gaan worden in de dingen die ze doen………………………….


  Maak melding

 11. Geachte Iwan Brave,

  U staat intellectueel, spiritueel en humaan heel ver boven sommigen hier op dit forum.
  Ik vind het een objectieve en niet sentimentele waarneming uwerzijds van de heersende politieke toestand in Suriname.

  Maar van sommigen mag u dit niet vertellen.

  Laat u echt niet weerhouden om uw gave dingen in het juiste daglicht te plaatsen, weer te geven.

  Intellectuelen lopen wel het gevaar om op de vlucht doodgeschoten te worden. Maar intellect en wijsheid is daar niet bang voor.

  Proficiat.


  Maak melding

 12. Mooi verwoord nummer 13 .
  mijn posting op nummer 13 geef ik aan dat alleen verstandige mensen het kunnen begrijpen wat iwan bedoeld lees hier de reaktie van de aanhangers van de grootste massamoordenaar van de afgelopen 50 jaren in suriname ze maken zich zelf belachelijk zonder het door te hebben soms vraag ik mij af waarom mijn landgenoten zo dom zijn no joke volgens mij is het bij een aantal genetisch bepaald.creoolse mensen aanbidden te vaak valse profeten dat is hun grote probleem als iemand hun naar de mond praat geloven ze gelijk zonder er zelf bij na te denken of wat die persoon zegt waar kan zijn kijk naar de manier hoe een midager als bouterse wordt aanbeden in suriname voor mij is dat onbegrijpelijk.


  Maak melding

 13. @16 pinto: Hou je liever bezig met Iwan Brave (hier het onderwerp) dan met De Uitweg.

  Jullie moeten maar een keer samen een biertje drinken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.