Suriname’s gevoeligste snaar weer eens geraakt

42

PARAMARIBO, 25 okt – Het was weer eens raak. Het monster van etniciteit en cultureel verschil roerde zijn staart in alle afzichtelijkheid. Het conflict tussen minister Martin Misiedjan van Justitie & Politie en het politiekorps legde angstaanjagend bloot hoe dun het laagje vernis van onderlinge verdraagzaamheid is in Suriname. Een uiterst gevoelige snaar.

Die zal alleen met de meest verfijnde bedrevenheid bespeeld mogen worden. Zo die al bespeeld mag of kan worden. Als uit het conflict iets te leren valt, is het wel dat zelfbeheersing en ingetogenheid onmisbare kwaliteiten zijn. Wil je als politicus, politiek bestuurder, overleven in het landschap van valkuilen, dan is het niet anders. Martin Misiedjan weet het nu als geen ander. En te bedenken dat hij zich nog bedekt uitdrukte.

Het was desondanks voldoende om de rand van het kruitvat te doen ontladen. En wat voor ontlading! Het liep uiteindelijk op een sisser uit. Met tegelijk de waarschuwing dat ‘etniciteit’ in Suriname meer is dan maar een uitdrukking. Wie zich wenst te bedienen van dergelijke taal, kan het best eerst zijn omgeving tot zich nemen. De valkuilen loeren om elke hoek. En voor je het weet vergaloppeer je je en moet je je verontschuldigen. Of erger!

Bekijk ook:

42 REACTIES

 1. Suriname is een land waarin je met elke beslissing en optreden moet denken aan de etniciteit.
  Het is eigenlijk verbazingwekkend dat het nog zo goed gaat.


  Maak melding

 2. De minister heeft zich verontschuldigd en daarmee is een ervaring rijker die hi in zijn rugzak dient te stoppen.
  Op weg naar goede ministerschap voor Suriname en de hele surinaamse samenleving.

  Het zal goedkomen met deze minister, in zijn praktijk had hij toendertijd ook Hindoestanen voor wie hij opkwam. (sabie joe lettie).
  Hij heeft helemaal geen slechte karma.


  Maak melding

 3. Startsein al gegeven:
  1. Wegwerken hindoestanen met een vhp/front tint
  2. Heethoofd Celsius Waterberg
  3. Mr. Misiedjan

  De jacht is formeel geopend

  nu afwachten hoevelen afgeslacht zullen worden.

  Domme front em die javaan


  Maak melding

 4. Liefde overwint alles, dat is de spreuk van ReddFoxx.
  Remember “Blijf lachen en mekaar verdragen/vergeven”. Als je fout bent,zeg gewoon Sorry, zo makelijk kan het ook zijn.
  Groetjes van ReddFoxx and Crew


  Maak melding

 5. Door de verschillende rassen in een samenleving zullen gevoelens van etniciteit altijd een rol spelen. De ene keer zal het daadwerkelijk zo zijn en de andere keer niet. Dit fenomeen speelt overal ter wereld waar verschillende rassen samenleven. Laat ons daarom bidden voor ons geliefd Suriname en dat bij iedereen het gezond verstand de boventoon gaat voeren, dit mag nooit leiden tot rassenrellen.


  Maak melding

 6. Misiedjan als prive persoon of advocaat mag zeggen wat hij wil.
  Misiedjan als volksdienaar moet leren om met zijn woorden om te gaan. Nu is hij 24 uur minister, van en voor het hele volk van Suriname en moet hij oppassen voor zijn woorden en daden. Mischien wordt hij ook van achteren aangestuurd door nog minder intelligente idioten. Dit zijn de gevolgen ervan. Hij is gewaarschuwd.


  Maak melding

 7. “Suriname’s gevoeligste snaar weer eens geraakt”

  Klopt, maar die gevoelige snaar is geraakt sinds de vhp geen regeermacht heeft weten te verwerven.

  Toen was het dat de Surinaamse regering geen weerspiegeling is van de samenleving. Dat er twee hindustanen in de regering zitten maakte niets uit.

  Dat die hele vhp geen weerspiegeling is van de maatschappij deert ze niet.

  Jogi die gewoon etnisch bezig was in de DNA, die wel een weerspiegeling is en hoort te zijn van de samenleving, was natuurlijk verwerpelijk.

  Het monster van etniciteit en cultureel verschil roerde zijn staart in al diens afzichtelijkheid met bovenstaande zaken die door vhp onbeschaamd werd geventileerd.


  Maak melding

 8. Etniciteit en cultureel verschil dient met ratio en argumenten benaderd te worden. Zeker als er verschillen van mening om de hoek komen kijken. Ik ben het met nr. 1 (Reageerder) eens dat het verbazingwekkend is dat het tot nu toe in Suriname goed is gegaan. Niettemin hangt het zwaard van Damocles wel boven Suriname.


  Maak melding

 9. Ook waterberg moet zich verontschuldigen tegen over Mungra en de totale samenleving van ons land.Het kan niet zo zijn dat jij je hele leven in de hangmat hebt gelegen en dan bij ontwaken gaan schreeuwen over rascisme.Als je je voorbij gestreeft voelt,moet je zien die achtersctand in te halen en niet over een rascistisch boeg gooien.Als anderen nu tot de beter gesitueerden behoren,dan hebben ze het te danken aan hun inzet en niet aan het ras waartoe ze behoren.Meetal hebben ze generaties lang eerlijk arbeid verricht.Vraag eens Lonny,don Quichote enz hoe zij aan hun welvaart komen.Is dat misschien ook rasgebonden?De andere groepen kunnen dan ook gillen dat ze gediscrimineerd voelen omdat ze niet meemogen graaien in de staatskas.Als er in ons land het ene groep beter gaat,gaan de andere goepen steeds over ras hebben.Maar in het openbaar is het steeds in lands belang en tegenwoordig naar nieuwe beleids inzichten handelen


  Maak melding

 10. Diep Triest!

  Etniciteit en Culturele verschillen zijn begrippen waarmee ik niet ben opgegroeid.

  Vaak hier benoemd op de site en het begint aardig te kloppen:
  Inderdaad, de Surinamer is veranderd. Als dit een verandering ten goede is betwijfel ik.

  Ik begrijp helemaal niets van die etniciteit??? In mijn “mind” zijn de meeste mensen gemixed. Ook mixjes gezien bij de inheemsen. Hoe kun je dan in hemelsnaam praten over Wij en Zij?
  Hoezo etniciteit…
  Heb altijd gedacht dat het een zeer kleine groep was die zich hiermee bezighield, maar de realiteit ziet er anno 2010 anders uit…

  De puurheid, echtheid, authenticiteit en de onbevangenheid van het Suriname dat in mijn geheugen gegrift is, is opgelost, verdwenen in het niets….

  Diep triest…


  Maak melding

 11. We weten allemaal dat er veel racisten in Suriname wonen. Ik ben benieuwd hoe het land uit die spiraal van negativiteit zal komen.

  Want de shanti beweging is eigenlijk een farce gebleken. Aan de reacties op films als Wan Pipel kunnen wij opmaken dat de droom van Dobru, heel ver weg is.

  Onder het mom van allerlei drogreden wordt er maar van alles gedaan om de eigen identiteit te versterken en tegelijkertijd heeft niemand oog meer voor onze Surinaamse identiteit.


  Maak melding

 12. In Su heeft men er handje van om alles op etniciteit te gooien!!!! De mensen die zich aldoor slachtoffer voelen van etniciteit onzin kunnen eerst beter in de spiegel kijken en zich afvragen of zij het niet zelf overzich heen roepen!!! In een land zijn er nou eenmaal wetten en normen en iedereen moet zich daaraan te houden!!! En als je toch nog de fout ingaat door regels aan je laars te lappen en overtredingen begaat dan moet je ook zo flink zijn om de consequenties daarvan te accepteren en niet gaan huilen plotseling over raciale onzin, want dat is losers taal en slaat totaal nergens op!!!


  Maak melding

 13. Een belangrijke item bij het samenstellen van de ministers was dat zij aan een bepaalde profiel moesten voldoen. De kernwaarden van dit profiel is mij niet bekend. Ik neem aan dat deze minister voldoet aan het profiel die door regering Bouterse is gesteld. Als dit het niveau van zijn overige collegae is, dan vrees ik het ergste voor het land. Een advies minister; LAAT JE EERST GOED INFORMEREN VOORDAT U EEN BESLUIT NEEMT OF EEN UITSPRAAK DOET. Op de langere termijn zal uw verontschuldigingen niet meer aankomen. Suriname moet een voorbeeld blijven voor de rest van de wereld. Alle bevolkingsgroepen moeten met en naast mekaar kunnen leven zonder haat en nijd. Wij kennen als zodanig geen rascisme in Su. Laten wij het ook zo houden.


  Maak melding

 14. vind jammer dat iedereen zich zo misdraagt in suriname en ze zijn allemaal toeristen ik droom over een suriname dat de oorspronkele bewoners de macht in handen nemen en schoon schip maken in suriname


  Maak melding

 15. En toch blijf ik bij dat etnische politieke partijen die al heel lang bestaan zoals VHP, NPS en PL/KTPI een vloek zijn voor Suriname.

  Deze partijen zijn ooit opgericht om de belangen van hun etnische achterban te behartigen, anno 2010 zijn ze daar nogsteeds mee bezig.

  Deze oude politiek heeft geresulteerd dat sommige Surinamers anno 2010 nogsteeds in etniciteit denken en zich alszodanig gedragen. Hoe kan het dat je in Suriname complete etnische ministeries hebt, waarbij de complete top en kader tot een bepaalde etnische groep behoort, wiens belangen zullen ze behartigen?

  Gelukkig dat we de NDP hebben die de belangen willen behartigen van mensen die gelukkig niet in de achterban van deze oude politieke partijen willen vallen.

  Het duurt nog even, Change gaat niet van de ene op de andere dag, maar een groot deel van de jeugd heeft het begrepen, daar heb ik mijn hoop op gevestigd.

  De oude politiek zou alle Surinamers een genoegen doen om zichzelf op te heffen of samen te gaan. VHP en NPS werken toch zo lang samen in front, ze zijn zo met elkaar verbonden volgens Sardjoe, waarom stelt hij niet voor dat ze samenvoegen en gewoon een partij worden. Wedden dat hij niet 1 dag overleeft als hij dit voorstelt.

  Surinamers steun alleen Politieke Partijen die de eenheidsgedachte voorstaan. Eenheid zal in de politiek moeten beginnen en dat heeft de huidige President goed begrepen.

  De oude Surinaamse Politieke Partijen gedijen juist aan die verdeeldheid en zullen dat juist propageren, zie de reacties van de VHP’ers. EENHEID in Suriname zullen ze niet overleven en dat weten ze. Vandaar dat de huidige regering at all cost bestreden zal moeten worden, het is nu of nooit voor de oude etnische politiek, de etnische kaart die ze nu spelen is hun laatste troef, ze hebben niets meer.


  Maak melding

 16. Hoe wij hier tezamen kwamen als nazaten van inheemsen, ex-slaven, immigranten uit Europa en Azie. Europeanen waren de Haves, de overigen de Haves-not.

  Sindsdien probeerden alle groepen zich te handhaven om op den duur een stuk geschiedenis achter te laten voor het nageslacht. De politiek was het aangewezen modem om er voor te zorgen dat de eigen groep beschermd bleef en vooruit kwam. De politiek boog zich erover, maar het volk deed haar eigen ding. Daardoor konden ze naast en met elkaar leven en groeiden we op met de vele feest en vrije dagen.

  Vandaag de dag is de situatie veranderd. DDB gooide het roer om. In politieke taal schreeuwt de ene groep dat zij wordt aangevallen en allen die zich tot deze ‘slachtoffergroep’ rekenen, erkennen de drang tot zelfverdediging. Daarbij is het vooral zaak de machtigste groep van dit moment tot tiran te bombarderen. Nangmang no lob nangmang. Vandaag zijn de Marrons aan de beurt en dat bevalt de VHPers niet. Overigens zijn niet alle hindostanen lid van de VHP en voelen zich ook niet aangevallen. Groepsverraad?

  Maar het land kampt met een ander epidemie. De grootste SORO van Sur. is nl. die van de kleurscharkering, die door alle lagen van de bevolking heen walst. Hoe witter hoe succesvoller. Een erfstuk van voor 1863. Het is nog niet dood en begraven. De kroesharigen zijn aan de macht, de gladde haren voelen zich vernederd en misleid. Glad stond toch boven kroes?

  Of Sur. nog ooit hieruit zal geraken? Niet in de nabije toekomst. Want zolang men zich kan terugtrekken in de wij vs. jullie dimensie van een eigen taal en cultuur en religie, is het land nog niet rijp voor natie vorming.

  De politiek is van en voor de rijken; het arme volk heeft daar geen boodschap aan. De etniciteitskaart is de troef om de armen der bevolking daar te houden waar ze zich toch al bevinden. In Houttuin spreken Marron-kinderen accentloos Hindostaans om maar wat te noemen. Alleen de zgn. rijken beroepen zich op hun ras en cultuur. Ieder mens wil vooruit in het leven en hoger op de ladder spelen ras en huidskleur evenals politiek een belangrijke rol.

  Gevoelige snaar geraakt? Ja, dat kan ik me wel indenken. Als plots alles wegvalt waar je je identiteit aan op hing, dan grijp je weer naar je ras als strohalm. Want met die mededeling heb je elk groepslid daar waar je hem hebben wil. Hij behoort tot dezelfde groep en je spreekt hem aan op zijn groepsverantwoordelijkheid.

  Zolang de armoede niet is uitgeroeid, heeft Sur. weinig kans een natie te worden. Despite Dobru’s dream of Wan Bon.


  Maak melding

 17. Geachte redactie,

  Dat in uw artikel t.a.v. sommige actuele gebeurtenissen in de Republiek Suriname als het ware vermeldt staat, dat ‘racisme’ als de “gevoeligste snaar” weer eens geraakt is geworden, daar hebben wij als Bewustzijnsbeweging beslist GEEN moeite mee. Laat staan dat wij deze als merkwaardig ervaren. Want ook het ‘beestje’ blijft actief opgrond van haar geaardheid.

  http://www.youtube.com/watch?v=R_DQYVppJG4&feature=related

  En op den duur zal het volgens een ‘natuurlijk proces’ altijd ‘rechtvaardigheid, gelijkheid en welvaart voor allen’ als tegenpool op haar weg blijven tegenkomen. Een proces welke binnen het Universum NIMMER te vermijden is. Je nou naïef moeten zijn om daarin geen weet van te hebben.

  http://www.youtube.com/watch?v=K6m40W1s0Wc&feature=related

  Dat het soms LIJKT alsof ‘racisme’ in sommige gevallen ten onrechte benoemd wordt, waarbij achteraf voor het gemak toch excuses geplaatst worden, haalt het ‘vermoeden’ absoluut niet weg dat het ‘beestje’ daar wel aanwezig was.

  Excuses echter zijn derhalve slechts bedoeld doordat in het algemeen je ‘racisme’ en ‘discriminatie’ in vele gevallen ‘juridisch technisch’ vaak genoeg moeilijk kunt hardmaken. Omdat het zich door de jaren heen vooral internationaal ontwikkeld heeft tot een ‘verfijnd’ systeem. Wat ook het geval was bij de onthulling van het illegaal naakt beeld van Anton de Kom op het Anton de Komplein in Amsterdam Zuidoost in 2006. Maar nogmaals wil dit NIET zeggen, dat het bij sommige actuele gebeurtenissen ‘geen’ voorname rol gespeeld heeft.

  http://www.youtube.com/watch?v=pYupfrdEGyw

  Wanneer wij het hebben over de’ essentie’ van racisme, welke ten tijde het kolonialisme (de Afrikaanse Holocaust of Slavernij) ook in de Republiek Suriname als systeem eeuwen lang gehanteerd is geworden, dan spreken wij vandaag over een intussen geraffineerd en verfijnd systeem nogmaals. Om groepen van burgers van verschillende rassen zodanig uit mekaar te houden, door deze soms zodanig bruut tegen mekaar uit te spelen (Ruwanda/Afrika 1994), waardoor van landsontwikkeling nauwelijks meer sprake is.

  Hierdoor zijn ook vele ontwikkelingslanden in de knoei met zichzelf komen te geraken. Onder andere als gevolg van economische achterstelling door zinloze broeder oorlogen, armoede en corruptie. Mede door de vele obstakels geworpen binnen bevolkingsculturen ten tijde het kolonialisme en neokolonialisme. Met als doel moeizaam te kunnen komen tot het ontwikkelen van een nationale cultuur en een nationale eenheid. Dit alles ten koste van economische gelijkheid en welvaart en geluk voor allen.

  http://www.youtube.com/watch?v=JvGvxhhBgH0

  ‘Internationaal Racisme’ heeft door de eeuwen heen hele leeft gemeenschappen van de aardbodem doen wegvagen. En als gevolg van o.a. armoede, corruptie, discriminatie en kindersterfte doen verworden tot verpauperde gebieden. Welke gebieden (landen) met medewerking van een zorgvuldig opgebouwd netwerk, vandaag verworden zijn als voer voor Westerse multinationals in samenwerking met de locale elite.

  http://www.youtube.com/watch?v=qN2XMyxAs5o&feature=related

  En opgrond hiervan kunnen wij geruststellen, dat ook in de Republiek Suriname o.a. de VHP- Suriname o.l.v. dhr. Ramdien Sardjoe als voorloper, zich vanuit deze Westerse politieke ideologie vanaf haar ‘oorsprong’ mee bedient. En zich door middel van ‘racisme’ als middel voor zelfbehoud en zelfverrijking, tracht te ontwikkelen ten koste van het Nationaal Belang van de Republiek Suriname en de rest van de Surinaamse gemeenschap en haar economie.

  Vandaar dat wij eerder ook stelden, dat zoals het in Zuid-Afrika ten tijde de apartheid het geval was, ook in de Republiek Suriname dit beestje GEEN lang leven beschoren zal zijn. Omdat haar ‘geaardheid van continuering’ van zulks een verderfelijke Westerse ideologie, intussen wereldwijd achterhaald is geworden.

  http://www.youtube.com/watch?v=rLtUk-W5Gpk&feature=related

  En wat bij de N.P.S. onder leiding van drs. Ronald Venetiaan met veel geduld en tact en met medewerking van Hollandse nestors op dit vakgebied uiteindelijk succesvol gelukt is geworden, ‘lijkt’ op een garantie. Een garantie dat deze aanpak van de VHP elite en haar racistische intellectuelen ook in de Republiek Suriname haar vruchten langdurig zal afwerpen.

  Maar vroeg of laat zal ook zij de V.H.P. erachter komen, zoals dat ook in Zuid-Afrika ten tijde het A.N.C. verzet o.l.v. Nelson Rolihlahla Mandela tegen het apartheidsregime het geval was, dat ‘Apartheid’ met racisme als grondslag, ook in de Republiek Suriname ‘nimmer’ geaccepteerd en dus bitter bestreden zal worden.

  Maar wel volgens onze Surinaamse zienswijze en NIET volgens de Westerse neokoloniale intenties.

  http://www.youtube.com/watch?v=iq4VjE0_AVQ


  Maak melding

 18. Ach sosoboto je klets uit je nek. De oude politieke partijen waren openlijk en zichtbaar etnisch getint, maar iedereen was er zich van overtuigt hoe broos de relatieve rust die op dat vlak bestond, was. MC is een samenraapsel van etnische eilanden. En door de samenwerking met AC en VA is etniciteit ook deze regering niet vreemd. Bouterse zou boven de partijen moeten staan als vader des vaderland. Waarom horen we hem niet in deze. Man deze regering is geen haar beter. De etnische trom is nog nooit zo luid bespeeld als de paar maanden dat deze regering aanzit. Ik vrees Guyaneze toestanden.


  Maak melding

 19. EBU stop a.u.b met pado gebruik.
  Als wilders het zelfde had geroepen was deze forum te klein. sorry hoor maar ik vindt sommige surinamers hypocriete donders zelf zijn zo racistisch als het maar zijn kan dat hebben ze niet door het is altijd de schuld van een ander.


  Maak melding

 20. Het is verbazingwekkend dat men in Sme elkaar in de politiek nog niet heeft uitgemaakt voor rascisten. Een moskee naast een synagoge en daarachter ook een kerk allemaal afkomstig van de vroegere immigranten. Misschien een storm in een glas water.


  Maak melding

 21. Sosoboto,

  Indien jouw ‘eenheid’ inhoudt dat Hindoestanen hun cultuur, taal en godsdienst zouden moeten opgeven voor creools, hou deze ‘eenheid’ dan voor jezelf. We weten al heel lang dat het voor vele creolen een creoolse droom is om bij alle Hindoestaanse vrouwen een djoeka-baby te verwekken. Uw Grote Leider DDB is een voorbeeld van zoveel (onrustig) bloed in zijn aderen. Zozeer, dat hij in een identiteitscrisis verkeert en niet meer weet wat hij is. Is hij nou een Indiaan, een djoeka, een Javaan, Chinees?
  Een Hindoestaan weet (hoop ik) altijd wat hij is: een mens en een Hindoestaan. De reden waarom er scheer-eye naar de Hindoestanen gekeken wordt is dat ze hun cultuur en beleving van God nooit zullen opgeven. Duizend jaar onderdrukking door de Islam en 300 jaar onderdrukking door de Engelsen en 150 jaar onderdrukking in Suriname heeft niet gebracht wat ze droomden: de totale vernietiging van de Hindoestaanse cultuur en godsdiensten. En ook in Suriname gaat dit niet lukken, al dromen enkele djoeka-groepen hier al heel lang van.
  Sosoboto, ik raad je aan naar de eerstvolgende tempel te gaan en je te laten bekeren tot een Hindu. Dan kun je mooi aantonen hoezeer je voor ‘eenheid’ bent. Praatjes alleen vullen immers geen gaatjes. En waarom een beroep doen alleen op de anderen maar niet op jezelf? Begin bij jezelf, man!


  Maak melding

 22. De west van 25-10- 2010 geeft een mooie beschrijving van minster misser-djan en hoe deze jonge onervaren minister wordt misbruikt door brunswijk en zijn criminele bende.Bouterse zal suriname in een heel groot probleem storten let op mijn woorden je kan niet ten koste van alles president worden. bouterse maakt de zelfde FOUTEN als in de jaren 80 zo dom is deze ezel desire bouterse, kijk wat er nu allemaal gebeurd in nog geen drie maanden tijd.


  Maak melding

 23. Nr. 7

  De hindoestanen zijn de grootste en geleerdste bevolkingsgroep van Su!!!! Dus hoezo is de VHP geen afspiegeling van de samenleving!!! Het zijn ook de Hindoestanen die ondernemend zijn en samen met de chinesen
  de draaiende motor zijn van de Surinaamse economie!!!! De Abop combie is geen afspiegeling van de Surinaamse samenleving zal je bedoelen met nog geen 20.000 boslandcreolen die ook nog in de primitieve tijd zijn blijven steken!!! maak jezelf voortaan niet zo belachelijk met je domme opmerkingen!!! Als de kiesstelsel deze regering nog wordt aangepast dan komt de Abop bij de volgende verkiezingen niet verder dan 1 zetel!!!!!!!!


  Maak melding

 24. TE DONGMANG KON KONIE , DANG KONIEMANG ATI E BRONG. Dat weten we allemaal. Ik heb geluister naar het programma [Bakadina] op Sky Radio. Ik ben benieuwd naar de reactie van de Minister van Justitie en President DDB.Ik verwacht dat er nu stappen zal worden ondernomen om een ieder die zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten voor het gerecht te dagen.Daarom zijn ze zo bang voor Mr Misiedjan. Er zijn nog enkele Redi Moesoes in Suriname. Ik laat het hierbij.


  Maak melding

 25. Abando (reactie 25); Komt tijd komt raad, zolang partijen hun hardnekkig hypocriet geraas dat weinig ‘nationaal opbouwend’ lijkt, administratief houden. De Surinaamse democratie laat dat helaas ‘heel ruim’ toe en in alle alsof ‘grenzeloze’ vrijheid. Want anders wordt het dan andere koek. Dus liever dit zou ik maar zeggen toch.

  http://www.youtube.com/watch?v=Pda4zULB3EA


  Maak melding

 26. Sosoboto.
  Al je postings heb ik gelezen.
  Ik heb in het verleden aan Pinto laten weten hoe ik over hem denk.Aangezien jij ook uit het zelfde hout gesneden bent wil ik jouw erop wijzen dat het onderstaande ook bij jouw van toepassing is.

  “Je mag een ezel onderwijzen hoe lang en hoeveel je hebben wilt, een paard wordt ie nooit. ”

  Latish


  Maak melding

 27. He Sam @19

  Precies relatieve rust, je hebt nu zelf gezien hoe snel en makkelijk die verstoord werd doordat de oude politieke partij VHP niet in het machtscentrum mocht vertoeven. Die etnische kaart heeft vhp direct gespeeld, hopelijk is dit hun laatste kaart en krijgen ze bij de volgende verkiezingen van de oprechte en vaderlandslievende hindustanen nul zetels.

  We horen te gaan naar absolute rust en daar is geen plaats voor de oude etnische politiek.

  In Suriname mogen wij geen racisme billijken, vandaar dat we het racisme van vhp met vereende krachten moeten bestrijden, doe je mee.

  he agama koos @22

  Je naam kan je zoveel veranderen als je wil, met die racistische inborst van je zal dat veel moeilijker gaan. Je bent en blijf een geboren racist, een minderwaardig mens dus.

  He Pitbull @24

  “Dus hoezo is de VHP geen afspiegeling van de samenleving!!! Het zijn ook de Hindoestanen die ondernemend zijn en samen met de chinesen
  de draaiende motor zijn van de Surinaamse economie!!!! ”

  Hopelijk geloof je je eigen dom geklets hierboven niet, dat zou echt een schande zijn.

  Waarschijnlijk wist je niet dat de draaiende motor van de Surinaamse economie gebaseerd is op grootschalig drugshandel en witwasserij, hmmmmmm.


  Maak melding

 28. Vandaag in GFC nieuws minister Amofo.

  Boze tongen hadden beweerd dat de Minister 150 sociale woningen in Nickerie zou bouwen die alleen bestemd zouden zijn voor Marrons.

  De minister verweerd zich dat dat er woningen gebouwd gaan worden in heel Suriname en dat alle geregistreerden in aanmerking zouden kunnen komen mits goed bevonden.

  Afsluitend zegt ze men moet een keer ophouden etnisch bezig te zijn.

  Sommige mensen hebben dus besloten een etnische aanval te openen op deze regering die zijn weerga niet kent.

  Intussen verklaard vene doodleuk dat hij heel gauw weer in het machtscentrum komt met zijn front partners (vhp). Deze man wil dus weer gaan regeren met de vhp die onbeschaamd de racistisch geest uit de fles heeft gehaald in Suriname.


  Maak melding

 29. Beste Sosoboto (reactie #29)’,

  ‘Racisme’ kan omschreven worden als een ‘ideologie’ waarbij uitgegaan wordt van een ‘valse superioriteit’ van de ene etnische groep ten opzicht van de andere groep(en).

  M.a.w.: een rassentheorie, een rassenwaan, leer van de superioriteit van het ene ras boven het andere; uitingen voortkomend uit een gevoel van “superioriteit” van het ene ras boven het andere.

  En het was deze zelfde ‘rassenwaan’ waarmee ook Mohandas Karamchand Gandhi meer bekend als Mahatma GANDHI van India (Porbandar,2 oktober 1869 – New Delhi, 30 januari 1948), ten tijde de onafhankelijkheid van India in 1947 hardnekkig mee opgescheept werd. Tot zijn dood.

  http://www.youtube.com/watch?v=34jm36ZloOA&feature=related

  Gandhi werd in 1948 in New Delhi-India vermoord. Hij werd doodgeschoten omwille van de vrede.

  Zijn boodschap blijkt tot de dag van vandaag door vele van zijn nazaten nimmer te zijn begrepen.

  Een last die ook naar de Republiek Suriname mee geïmporteerd is geworden.

  http://www.youtube.com/watch?v=wEeVNEoGWT8


  Maak melding

 30. Latish @27

  ““Je mag een ezel onderwijzen hoe lang en hoeveel je hebben wilt, een paard wordt ie nooit. ”

  Vrij vertaald, een minderwaardig geboren racist als jouw, zal dus nooit veranderen.


  Maak melding

 31. Sosoboto #28
  Je probeert Sam #19 tot jouw kamp over te halen maar hij is veel slimmer dan je denkt.
  Verder beweer je dat VHP racistisch reageert omdat zij buiten het macht-centrum zijn gelaten.De waarheid echter is anders.
  Direct na de verkiezing heeft de moordenaar, die je zo adoreert, de VHP gevraagd om samen een regeringregering te vormen.Ze konden de ministeries krijgen die zij wilden behalve de presidentschap.VHP heeft toen te kennen gegeven dat zij niet in zee wensten te gaan met mooordenaars/drugsdealers.

  Agama # 22 en mij probeer je te beschuldigen van racisme.Al eerder heb ik je de betekenis van (zelf) projectie opgestuurd.En voor de tweede keer, maar in andere bewoordingen;
  zelf projectie = je eigen geaardheid(racisme) toe schrijven een een andere.

  In dit stuk geef je zelf toe dat de economie van SME draait op drugshandel en witwasserij.
  Durf een keertje te vertellen wie de baas is van deze handel.En wie voor deze delicten is veroordeeld in het buitenland zoals America,Ndl(waar je zelf woont)en Frankrijk.
  Het is niemand anders dan de baas en zijn trawanten plus zijn coalitie partner de vermaarde Lonny

  Latish


  Maak melding

 32. He latish @33

  Principieel reageer ik niet meer dan een keer op minderwaardige racistische wezens als jouw.

  Nu bij hoge uitzondering.

  VHP wenste niet in zee te gaan noh. Deze principeloze corrupte racistische bende heeft geen enkele scrupulus om zich moreel op te stellen, dat weet je toch ook. Ze gaan dus met iedereen in zee als zij alleen maar beter van worden. Dat ze niet samenwerken wil dus betekenen dat ze niet konden krijgen wat ze wilden. Zo kwam die domme Sardjoe met de eis dat zijn dochter VP moest worden toen dat niet mocht deng mang wraak.

  Verder wilde MC eerst over een regeerakkoord onderhandelen maar aangezien vhp geen partijprogramma had, wilde ze eerst alleen maar over posities onderhandelen.

  Boy go sribi yere.

  Enne over die drugsbazen, kijk in de spiegel, wedden dat je geen negroide trekken heb.


  Maak melding

 33. Hallo Sosoboto,
  Je laatste posting # 34 heb ik gelezen.
  Om bij het laatste te beginnen.Er is inderdaad bij mij geen negroide trekken te bemerken.Naar jouw opmerking te oordelen is dat bij jou wel het geval.Wat mij betreft heeft het negroide ras evenveel recht als de rest om op dit aardbol aanwezig te zijn.Ik oordeel ook nooit op ras en kleur wel naar de inhoud van de postings.Maar de aanwezigheid van teveel van jouw kwaliteit (dom en racistisch)brengt de wereld in gevaar.Kijk maar naar ons SME.Dankzij jou en je geestverwanten draagt SME nu al het predikaat Narco-Staat en a failed state.
  Ik zal in het vervolg niet meer reageren op jouw postings daar ik nu al weet dat domheid niet valt te genezen.Het zal onbegonnen werk zijn en zonde voor mijn tijd.

  Latish


  Maak melding

 34. hahahaahaha dit vindt ik goeie domheid is niet te gezen dus het klopt dat sosoboto genetisch dom is geboren hahahaahaha ai mi gado er ergste is dat sosoboto het zelf niet door heeft hoe dom die is .


  Maak melding

 35. Beste Latish (33). Jij gaat er van uit dat de V.H.P. toen te kennen gegeven heeft, dat zij niet in zee wensten te gaan met moordenaars/drugsdealers. Wanneer je vooraf weet dat je NIET met iemand in zee wenst te gaan, vanwege de reputatie van de persoon. Dan gaan wij ervan uit, dat je ook uit morele gronden het NIET nodig acht, om op de uitnodiging van zo iemand in te gaan voor een gesprek. Maar wanneer je dat wel doet en vervolgens bij dat gesprek de eis op tafel legt, dat je op voorwaarde wel over het presidentschap wil beschikken, dan denken wij dat iemand hier misleidt is geworden door de valse informatie die opgrond van het resultaat van die gesprekken. M.a.w.: Je wilt vanuit morele gronden NIET met iemand in zee gaan, maar toch WEL weer indien aan je voorwaarde voor het presidentschap voldaan wordt. Klinkt gespleten.

  Hoezo dan “moreel” of gewoon ‘hypocriet’.

  http://www.youtube.com/watch?v=OCoqOXKm-Bs&feature=related


  Maak melding

 36. He latish @35

  Jou laatste posting bevestigd gewoon weer wat je bent nl. een minderwaardig racist, meer kan ik er ook niet van maken.

  “Er is inderdaad bij mij geen negroide trekken te bemerken.Naar jouw opmerking te oordelen is dat bij jou wel het geval”

  Logica, logica mi boi.

  Als ik stel dat jij waarschijnlijk geen negroide trekken hebt, betekend het niet automatisch ik dat wel heb, zou het eventueel ook kunnen dat javaanse, indiaanse, chinese of gewoon eskimo trekken heb.

  Waarschijnlijk ben je niet dom geboren, maar dat je een verstandelijk gehandicapte bent, is net zo een feit, als dat de uitweg een randdebiel is.

  Ik zie je volgende reactie tegemoet, lafaard


  Maak melding

 37. Beste Tamara.
  Je posting # 37 gelezen.
  Je hebt het recht om in boven genoemde kwestie en ook over mij een mening te hebben.Of ik jouw merning deel is een andere.
  Een ding wil ik duidelijk stellen een VHP-er ben ik niet (nooit geweest) ook al wil een persoon op deze forum het tegendeel beweren en liefst met racistische argumenten.
  Inzake DDB en de presidentschap van SME het volgende:
  Indien mijn info, allen uit de kranten en intervieuws, juist is, dan is de VHP- niet uitgeweest op de presidentschap.Dat zou ook te gek zijn voor woorden met maar 8 zetels in het DNA.
  De MC met 23 zetels is wat mij betreft de aangewezen combinatie die terecht de regeer- macht heeft.Allleen DDB aan wiens handen bloed kleeft en nog veel meer is voor velen in SME en daar buiten niet acceptabel als president.
  De regering Venetiaan verdient wat mij betreft de schoonheids prijs zeer zeker niet.En toch zou MC met iemand anders uit haar gelederen als president(mevr.Simons b.v.) samen met NPS+VHP als partner een regering kunnen vormen in plaats van het slechtste deel van Front n.l Ronny en Somo.De positie van SME in suriname zelf en daarbuiten zou dan in alle opzichten veel beter uitzien dan nu het geval is.In mijn visie is SME nu een gevangene van DDB.SME en haar bevolking wordt opgeofferd allleen maar om de berechting van DDB ,de slager van Par’bo te voorkomen.
  Als deze trend zich voortzet dan vrees ik voor straks het ergste in SME.Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het niet zo ver komt.

  Gegroet.
  Latish


  Maak melding

 38. Sosoboto.# 38

  Inhoudelijk heeft jouw reactie niets te betekenen.Het is een synoniem van je naam Sosoboto = vrij vertaald een leeg hoofd.
  Weet je ook wat het onderstaand spreekwoord betekent;
  “Paarlen voor zwijnen werpen”
  Ik doe hieraan niet mee.

  Latish


  Maak melding

 39. Beste Latish (39). Mijn verontschuldigingen. Het was niet het presidentschap maar het vice-presidentschap dat de VHP opeiste tijdens de onderhandelingen met MC.

  Zie: Suriname: Verkiezingen 2010
  15 berichten – 5 auteurs – Laatste bericht: 31 mei. De VHP top eist het vice presidentsschap op en zou de dochter van Ram …. Het ziet ernaar uit dat Bouterse zich opmaakt om president van …
  http://www.mamjo.com/forum/index.php?topic=233198.1080 – In cache

  http://www.mamjo.com/forum/index.php?topic=233198.1080

  Mijn conclusie blijft overigens toch ongewijzigd. Daar zul je het wel met mij eens zijn, vindt je ook niet?


  Maak melding

 40. Wat een onzin!! Sinds deze regering is aangetreden is het land gehuld in een etniciteits monster! iedereeen praat erover en is ermee bezig, het is zichtbaar, hoorbaar en voelbaar!!
  Het wat er eerder misschien ook maar niet in deze mate, Suriname werd zelfs door vele landen als voorbeeld aangehaald van de vredigheid. Nu staan de kranten bol van rotsooi en de wereld kijkt toe.
  Lijkt wel of uit de kraanwater van pres. paleis slaapmedicatie uitkomt.
  Vene sliep, bouta snurkt!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.